標題: 槍套的新衣. [打印本頁]

作者: Epxaiual    時間: 26-9-2015 19:46     標題: 槍套的新衣.

相信各位都曾經苦惱過一個問題,就係選槍套.
槍唔難選,咁多款總有一款合你心意,但係槍套就比較麻煩了.
尼度唔包括萬用布槍袋,只係講硬殼槍套.
假如你用大路槍款(例如glock),選槍套未必係一個問題.
一旦脫離大眾槍款,係槍套選擇上就比較麻煩.
皆因尼度唔係美國,唔係缺貨就係有貨既牌子個locking mechanism 唔岩自己手勢.
岩手勢個槍套既顏色又唔夾自己套裝備.
小弟今次遇到既正正就係後面尼個情況.
小弟成套裝都係MC,但係個槍套只搵到淨色.
水轉印係其中一個解決方法,但係小弟上支槍個槍套做過感覺唔係好滿意,收費又唔係平.
於是小弟決定做個實驗性質既DIY,幫個槍套穿上新衣.

首先係材料.
槍套選用G-CODE 出品硬殼快拔.
G-CODE本身有幫槍套貼迷彩布既服務但係尼度並唔係美國,都唔知要訂幾耐,香港有賣既MC色G-CODE亦沒有小弟既槍型.

白膠漿一支,唔好同我講你由細到大都冇用過.
其實白膠漿係唔適合既,原因一陣會講,追求完美既你最好用一d 較濃既專業粘合劑

$50 既迷彩彈性尼龍頸巾,剪開一半.
其實尼隻都唔係合適既布料,原因後述,追求完美既你需要一d 較厚身既尼龍布.

首先,將槍套後面既配件拆落來,係迷彩布上面對好位.

然後就可以落膠水,慢慢將塊迷彩布按照槍狩上既輪廓貼好.

!! 點解會咁既?

尼個就係我係上面話白膠漿同迷彩頸巾唔適合既原因.
尼隻迷彩頸巾因為要透氣所以造得薄,一用力禁落去白膠漿就穿過左塊布去左表面,白膠漿係表面就會影響左隻色.
偏偏要你用力禁先貼得到個輪廓,都幾矛盾.
如果各位真係要做,請用塊厚d既布,或者顆粒大d既膠水,防止佢透出表面.
尼度我就直接換另外半塊布重做.

貼好曬兩面之後,將邊位剪到差唔多貼.

可以先將要穿既縲絲位做左先.

由於尼龍遇熱會收縮,
所以要出動打火機慢慢將邊邊位'烘' 到貼邊為止.
由於係實驗性質既關系,小弟亦冇練過尼方面既手工,出來的效果真係有好有唔好.
效果理想既話會係咁樣,塊布岩岩好沿住槍套邊位.

成品係咁
(小弟既手工麻麻地,請唔好插得太過分)

最後附上一幅對比圖,
左邊係水轉印成品,右邊係尼次既實驗品.
可以比較下同槍套左手邊果個Crye GP pouch 既顏色分別.

多謝收睇

作者: rho837    時間: 26-9-2015 20:22

support DIY
作者: RX7    時間: 26-9-2015 21:28

Very Nice
作者: FBC1    時間: 26-9-2015 22:00

好正
作者: kornhill401    時間: 26-9-2015 22:41

C Hiing,你 DIY 做的比其餘2個仲正,有親切感 Thx for sharing
作者: sovietarmy2012    時間: 26-9-2015 22:42

好野!

但係用白膠漿咪好怕水?!
作者: Epxaiual    時間: 26-9-2015 23:35

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-9-2015 22:42 發表
好野!

但係用白膠漿咪好怕水?!
所以係實驗品
本來用白膠漿就係為左一旦有咩問題可以浸水撕左佢重做。
我而家係邊邊位落左萬能膠,算係固定住先。
有咩問題或者搵到塊靚布好容易就可以再做一次。
作者: Lolanto    時間: 27-9-2015 01:23

唔用白膠漿...用UHN得嘛?
作者: Epxaiual    時間: 27-9-2015 07:20

引用:
原帖由 Lolanto 於 27-9-2015 01:23 發表
唔用白膠漿...用UHN得嘛?
UHU 好似唔會滲透,所以應該ok.
作者: louisli    時間: 29-9-2015 10:55

引用:
原帖由 Epxaiual 於 27-9-2015 07:20 發表

UHU 好似唔會滲透,所以應該ok.
UHU搽得勻唔容易,最容易係整到膠水一舊舊
作者: Epxaiual    時間: 29-9-2015 11:43

引用:
原帖由 louisli 於 29-9-2015 10:55 發表

UHU搽得勻唔容易,最容易係整到膠水一舊舊
咁麻煩
我有諗過撕左佢重做,但係要諗掂用咩膠水同埋要搵塊靚布。。。。
作者: channet    時間: 29-9-2015 11:56

D布係邊度買架?
作者: Epxaiual    時間: 29-9-2015 15:56

引用:
原帖由 channet 於 29-9-2015 11:56 發表
D布係邊度買架?
實驗所用既布其實係ExxxSON出品既戰術頸巾,有好多種花紋,shxxter有售,本身太薄隻色又偏偏地我個人覺得麻麻.

有冇師兄知邊度有靚迷彩布賣?

作者: sovietarmy2012    時間: 29-9-2015 16:33

南昌街個辣有好多布行,有很多迷彩布,做床單都得啦!
作者: sovietarmy2012    時間: 29-9-2015 16:34

叫佢散剪三五呎
作者: Epxaiual    時間: 29-9-2015 19:11

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-9-2015 16:34 發表
叫佢散剪三五呎
thx
得閒會去望下
作者: sovietarmy2012    時間: 29-9-2015 20:48

引用:
原帖由 Epxaiual 於 29-9-2015 19:11 發表

thx
得閒會去望下
教多你兩招:

去到目標店之前係其他鋪頭求其拎兩三塊布版揸住,等人地以為你做"加文"既

見到啱既布版,就問佢大貨最少攞幾多,幾錢"滅",然後先問佢散剪...

咁你就係一個好專業既運吉友了

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0