標題: 關於marui hk45 爆slide 有同樣經歷的師兄嗎 [打印本頁]

作者: mafiayau    時間: 27-9-2015 01:14     標題: 關於marui hk45 爆slide 有同樣經歷的師兄嗎

買之前有搜集過相關文章 未見有人提及 如今打2000零飛 前端受力位爆裂(TOP GAS)

不知道是否有其他師兄都是如此? 能否交流下經歷~多謝 忽然覺得有時聽到有D師兄係POST話自己支MARUI手槍打左幾年TOP GAS都龍精虎猛 好似神話一樣....

細佬今年買過4支marui手槍 (MEU/G18/HI CAP5.1/HK45) 除左5.1 2000發後個後西卡位開始有少少裂之外(飛機座已經墊左2層電線膠布)....其餘的都全部爆SLIDE了    奈何支HK45的SLIDE唔平 唔係話換就有錢換
作者: Eddiem249    時間: 27-9-2015 13:42     標題: 回覆 1# 的帖子

你計打幾多飛,人地話打幾多年,點比?

有人鐘意派彈,一埸cqb都打過百,有人瞄到先打,一場ㄧ甲
,以—年打十次game,一千發都未夠....
作者: Epxaiual    時間: 27-9-2015 13:48

即係咁,
一支設計上係用來打8kg既槍,你用12kg氣去打,仲打到2000飛過後先爆個受力位.
我會話馬牌goodjob囉
作者: sovietarmy2012    時間: 27-9-2015 14:39

算係咁啦,所有日本槍,都吾係比你打Topgas。。。
作者: mafiayau    時間: 27-9-2015 14:56

各位師兄 我明馬記唔係針對打top gas 買佢時候都係預左爆 預左改 只係無唸到甘快爆姐=.=

PS:我支meu都頂到4包彈,甘係咪算好good job啦
作者: sovietarmy2012    時間: 27-9-2015 15:14

唉~超負荷操作打一次都叫多啦

去明腸買原膠slide換吧
作者: Dave    時間: 27-9-2015 15:20

回膛杆+BUFFER 膠係可加長壽命。
自己支HI CAPA 4.3 由2008 購入,打CQB 同用來做SIDE ARM 都係用佢,打到大概 3 年先換METAL SLIDE,
原因不是爆SLIDE 而係個SLIDE 頭比人粒BB 彈打到凹左醜樣。
舊膠SLIDE 仲係手上。

其實想知馬記手槍打幾耐先爆,問 IPSC PLAYER 可能比較有多些臨床資料。
作者: horenhim    時間: 28-9-2015 12:49

引用:
原帖由 mafiayau 於 27-9-2015 01:14 發表
買之前有搜集過相關文章 未見有人提及 如今打2000零飛 前端受力位爆裂(TOP GAS)

不知道是否有其他師兄都是如此? 能否交流下經歷~多謝 忽然覺得有時聽到有D師兄係POST話自己支MARUI手槍打左幾年TOP GAS都龍精虎猛  ...
用rounds fired係比打左幾多年準確的.
正如有人話自己打原裝N年都冇事咁精神, 可能一game打得10飛...唔打齋擺pose...長插holster等等...
那是沒有參考性的說法.(因你不知道"打左N年都咁精神"內的使用頻度/level of abuse)

膠slide打到2000飛已經相當多, 而HK45slide內有緩衝裝置的設計, slide lock又有補強, 已經算不錯的了.
作者: Tango1997    時間: 28-9-2015 13:06

樓主不如用乜牌子氣?
作者: sovietarmy2012    時間: 28-9-2015 13:19

用火機氣,係一個平的替代方法,應該有134a的力水
作者: mafiayau    時間: 28-9-2015 20:46     標題: 回覆 9# 的帖子

乜牌子氣?唔明
作者: mafiayau    時間: 28-9-2015 20:47     標題: 回覆 8# 的帖子

師兄講得幾有道理
作者: mafiayau    時間: 28-9-2015 20:48     標題: 回覆 10# 的帖子

火機氣壓力應該太細吧
作者: sovietarmy2012    時間: 28-9-2015 21:06

25元一枝黃樽紅蓋,咪試下咯
作者: mafiayau    時間: 28-9-2015 23:31     標題: 回覆 14# 的帖子

多年前試過=.=
作者: Dave    時間: 29-9-2015 10:22

引用:
原帖由 mafiayau 於 28-9-2015 20:46 發表
乜牌子氣?唔明
不同牌子的topgas 壓力可以爭十幾二十% ,如果用岩最好力水果隻topgas 可能易爆d
作者: mafiayau    時間: 29-9-2015 14:01     標題: 回覆 16# 的帖子

細佬用猛將

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0