標題: [認真] 皮褸保養問題 [打印本頁]

作者: nec338    時間: 14-12-2015 16:23     標題: 皮褸保養問題

小弟手痕買左我第一件皮褸
https://www.bauhaus.com.hk/index ... mp;product_id=54359
我就想問下
皮褸用的防水噴霧可以係邊買到
同鞋用果D係咪一樣
作者: reniless    時間: 14-12-2015 16:41

個人覺得皮具應該透氣,無需加防水噴霧。
---
自己有時會有微雨下刻意穿皮鞋皮褸,當洗塵保濕。
作者: louisli    時間: 14-12-2015 17:11

引用:
原帖由 nec338 於 14-12-2015 16:23 發表
https://www.bauhaus.com.hk/index ... mp;product_id=54359
我就想問下
同鞋用果D係咪一樣
有人用碧麗珠
作者: poloyau    時間: 14-12-2015 17:21     標題: 回覆 1# 的帖子

其實防水就冇乜必要,返而防發霉重要……我會用止汗噴霧噴衫裡面……
利申,小弟有七件皮褸

作者: sovietarmy2012    時間: 14-12-2015 17:30

皮褸係不能防水,但可抗少少雨粉

皮褸有專用cream/噴霧去抹,去鞋店問下.

皮無油份就會老化變硬開裂.若有水浸過後曬,會失去油份,死得仲快,所以要通風處陰乾,否則會發毛

用碧麗珠係得,但主要係表面打蠟咁樣....我就用鞋油
作者: sovietarmy2012    時間: 14-12-2015 17:44

引用:
原帖由 poloyau 於 14-12-2015 17:21 發表
其實防水就冇乜必要,返而防發霉重要……我會用止汗噴霧噴衫裡面……
利申,小弟有七件皮褸
止汗噴霧有乜用?
作者: reniless    時間: 14-12-2015 19:56

引用:
原帖由 nec338 於 14-12-2015 16:23 發表
我就想問下
同鞋用果D係咪一樣
睇落個款有啲似Belstaff
作者: nec338    時間: 15-12-2015 01:23

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-12-2015 17:30 發表
皮褸係不能防水,但可抗少少雨粉

皮褸有專用cream/噴霧去抹,去鞋店問下.

皮無油份就會老化變硬開裂.若有水浸過後曬,會失去油份,死得仲快,所以要通風處陰乾,否則會發毛

用碧麗珠係得,但主要係表面打蠟咁樣... ...
係咪去t字果個鞋店
作者: poloyau    時間: 15-12-2015 08:39

主要防發霉,之前用防臭腳果種,之前住沙田,好潮濕……BTW, 我都有用red wing透明鞋油抹表面……
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-12-2015 17:44 發表

止汗噴霧有乜用?

作者: yth    時間: 15-12-2015 09:59

請教各位,小弟有件英國Barbour油布外套,有用專用WAX上表面打理,...件衫存放多年,近曰取出,布面好嗅...水洗都唋吾到D嗅WAX味(好強烈!!)...how to 除嗅...many thanks

作者: reniless    時間: 15-12-2015 10:36

Barbour
不過我可能要著xs先得。
作者: louisli    時間: 15-12-2015 11:45

引用:
原帖由 yth 於 15-12-2015 09:59 發表
請教各位,小弟有件英國Barbour油布外套,有用專用WAX上表面打理,...件衫存放多年,近曰取出,布面好嗅...水洗都唋吾到D嗅WAX味(好強烈!!)...how to 除嗅...many thanks
http://www.fashionbeans.com/foru ... s-how-do-i-fix.html
作者: loveless    時間: 15-12-2015 12:07

引用:
原帖由 yth 於 15-12-2015 09:59 發表
試o下用斧頭梳打粉(明明係錘仔唔知點解叫斧頭)
作者: loveless    時間: 15-12-2015 12:10

引用:
原帖由 nec338 於 15-12-2015 01:23 發表

係咪去t字果個鞋店
City Super> 日本Columbus Mink Oil> 幾十蚊一兜仔夠用幾年了...
作者: reniless    時間: 15-12-2015 12:43

好似話植物油好過動物油,上網見人講用親貂油抹紅翼都係話中招,話對鞋變咗深色一噠噠。
作者: sovietarmy2012    時間: 15-12-2015 23:28

真空處理

圖片附件: DSCN5343.JPG (15-12-2015 23:28, 168.21 KB) / 該附件被下載次數 122

作者: N_G    時間: 16-12-2015 02:51

引用:
原帖由 reniless 於 15-12-2015 12:43 發表
好似話植物油好過動物油,上網見人講用親貂油抹紅翼都係話中招,話對鞋變咗深色一噠噠。
一直都係用貂油無問題,可能佢本身多磨損,一磨損左自然就深色,不過其實放幾日自然會變番原色
作者: yth    時間: 16-12-2015 08:55

引用:
原帖由 loveless 於 15-12-2015 12:07 發表

試o下用斧頭梳打粉(明明係錘仔唔知點解叫斧頭)
請教c hing 怎樣去處理?...many thanks.
作者: nec338    時間: 25-12-2015 15:35

今日放假得閒
幫件皮褸上返D膏
查完後 發現條白毛病有D藍色 好似件皮褸甩左D色落去
請問是以正常
作者: reniless    時間: 25-12-2015 15:42

甩色正常
作者: reniless    時間: 25-12-2015 15:43

公司有個青年仔,新年去芝加哥玩同探親。叫佢幫手買schott nyc嘅perfecto brand,或者vanson嘅J100皮褸,不過應該會九成唔識買,到時買唔到都無所謂,反正對美牌感覺一般。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0