標題: 搵食啫,唔洗搵命搏下話… [打印本頁]

作者: 蛇    時間: 19-12-2015 00:05     標題: 搵食啫,唔洗搵命搏下話…

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20151218/54552380
大巴停唔到仲大鑊…
作者: gtoray    時間: 19-12-2015 00:20

飛來橫禍,真係死神來了
RIP
作者: ALEX@@@    時間: 19-12-2015 00:22

睇黎係架貨車沖灯
作者: ALEX@@@    時間: 19-12-2015 00:24

RIP
仲要有個係BB
作者: Lolanto    時間: 19-12-2015 01:59

佢係搵人地條命黎搏
作者: Tango1997    時間: 19-12-2015 06:55

兩個都有問題。。。貨車司機衝燈。。。小巴司機過路口無收油慢車。。。見綠燈就比油

乘客睇泥大多數無扣安全帶
作者: Contingency    時間: 19-12-2015 08:54

RIP

不過小巴的安全帶感覺上都係好流....
作者: 051039    時間: 19-12-2015 09:16

引用:
原帖由 Contingency 於 19-12-2015 08:54 發表
RIP

不過小巴的安全帶感覺上都係好流....
小巴啲設備要安全可以好安全, 要豪華可以好豪華, 最後又係錢
BTW就算有裝都未必個個用
作者: 0o0p    時間: 19-12-2015 09:50

貨車司機懶熟 未轉燈就踩左油
然後架小司見就快轉紅燈又加速
剛好架巴士擋住左視線 小巴司機睇唔到架貨車...
要小巴個個帶安全帶 除非全部整到好似過山車個架咁你唔拉開佢坐唔到
作者: FBC1    時間: 19-12-2015 10:24

RIP
作者: kornhill401    時間: 19-12-2015 10:36

引用:
原帖由 0o0p 於 19-12-2015 09:50 發表
貨車司機懶熟 未轉燈就踩左油
然後架小司見就快轉紅燈又加速
剛好架巴士擋住左視線 小巴司機睇唔到架貨車...
要小巴個個帶安全帶 除非全部整到好似過山車個架咁你唔拉開佢坐唔到
十分相信C Hing的評估, 如果個個做到考車牌時的態度.
就真正是..交通0意外 Thx for sharing
作者: rho837    時間: 19-12-2015 11:11

揸車就係講安全手細及醒目!

架貨車衝紅燈在先! 但小巴冇收油過班馬缐!明明見到架巴士殺停都照踏油門過! 我估係個小巴c基以為有內地垃圾婆推車仔衝行人紅燈就唔理會照去(撞死人最多罰幾千心態)! 點知係貨車衝出來!奶野!

我們踏單車都好小心!特別留意班小巴及貨車!

見過有個小巴佬好大聲笑住講!上一次撞死個婆婆都係罰幾千!哈哈哈!
作者: Dave    時間: 19-12-2015 11:41

今早先同老婆講同一番說話,
話貨車唔係存心危駕,係睇錯。
其實過十字路口應該望左右
老婆話比巴士遮左麻
我話雖然小巴司機直去唔收油唔係錯,但見到架大巴突然車尾著哂紅燈大dup 應該要醒水,
呢d 位真係睇你醒唔醒水,如果小巴識殺車,即屎未必唔撞,但個結局應該差好遠。

btw,都係果句,自己渣得幾小心都好,唔好指意人家一樣,
禁止駛入既位大把人照入,單線單程有時會見到對頭車,開車轉綠都好,望左先,因為你唔知d 人會否衝燈尾。
作者: sovietarmy2012    時間: 19-12-2015 14:12

[quote]原帖由 rho837 於 19-12-2015 11:11 發表

作者: FNP90xvhk    時間: 19-12-2015 16:17

以前未考牌唔識死,真係行人綠燈就聽歌打機咁過馬路,考到牌後就堅係淆,而家過馬路一定望到實,搭的士實會攬安全帶,因為開始識留意路面情況見太多痴線司機同行人......!

呢單真係慘劇
RIP...
作者: louisli    時間: 21-12-2015 11:34

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 19-12-2015 16:17 發表
以前未考牌唔識死,真係行人綠燈就聽歌打機咁過馬路,考到牌後就堅係淆,而家過馬路一定望到實,搭的士實會攬安全帶,因為開始識留意路面情況見太多痴線司機同行人......!

呢單真係慘劇
RIP...
而家過十字路口都係睇住D車架,你點知邊架車扭唔到軚撞上來?
作者: reniless    時間: 21-12-2015 15:25

我唔識車,睇片睇唔到小巴司機有咩問題。
睇網上講嘢講到個個車神上身,個小巴由佢哋揸實無事。
不如話好似“高智能方程式”咁,架小巴放部無人機上頂做預警分析埋路面數據,教埋個小巴司機走位,咁就真係無事。
---
上網睇人講個個都話如果,如果小巴車速慢就無事,車速慢咪一樣有車速慢危險。反而有個人講得幾好,如果架小巴超速快啲,直頭可以衝過部貨車啦。

作者: tinyau1134    時間: 21-12-2015 15:34

引用:
原帖由 reniless 於 21-12-2015 15:25 發表
不如話好似“高智能方程式”咁,架小巴放部無人機上頂做預警分析埋路面數據,教埋個小司機走位, ...
雷神系統

作者: Tango1997    時間: 21-12-2015 16:49

引用:
原帖由 reniless 於 21-12-2015 15:25 發表
不如話好似“高智能方程式”咁,架小巴放部無人機上頂做預警分析埋路面數據,教埋個小巴司機走位 ...
咁個個都超速。。。點算?
作者: 051039    時間: 21-12-2015 17:02     標題: 回覆 17# 的帖子

抽水就是力量

作者: reniless    時間: 21-12-2015 17:55

引用:
原帖由 Tango1997 於 21-12-2015 16:49 發表

咁個個都超速。。。點算?
我無話小巴超速,亦無叫人超速駕駛。
作者: 0o0p    時間: 21-12-2015 18:13

我以前響剛剛裝速度顯示器既時候 半夜坐過一部小巴
到左80長響之後 司機就好似大叫左一聲升壓波 然後推一推桿 就變左做3位數字
作者: geoprotex    時間: 21-12-2015 18:38

有次喺上水搭紅van去元朗,司機一上公路就全程開120,我覺得個車身震到好似就黎解體咁

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0