標題: 港畢業生均價萬三蚊!最想打銀行、傳媒工 [打印本頁]

作者: reniless    時間: 24-12-2015 22:14     標題: 港畢業生均價萬三蚊!最想打銀行、傳媒工

jobsDB最新發表調查,結果顯示本港應屆畢業生,每月平均薪酬為13,413元。jobsDB最近對本地225名主修不同學科的大學本科生與應屆畢業生進行就業調查,調查顯示,多達91%的應屆大學畢業生於畢業後三個月內已成功找到第一份工。其中,76%表示滿意自己的工作,52%計劃任職一到三年。
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20151221/54560358
---
十年前好似都係話萬二三蚊,十年後都係咁?
作者: jn_jona    時間: 24-12-2015 22:56

其實仲跌左少少
物價就不斷上

但跌/唔升既原因因degree易左拎
例如i大、speed
作者: JFCP    時間: 25-12-2015 00:32

一街都係13-15k工,只係大部份六天工作,後生唔想六日工作,所以變咗有工無人做、有人無工做!
作者: sovietarmy2012    時間: 25-12-2015 01:04

仲想點?
作者: Lolanto    時間: 25-12-2015 01:37

引用:
原帖由 reniless 於 24-12-2015 22:14 發表
jobsDB最新發表調查,結果顯示本港應屆畢業生,每月平均薪酬為13,413元。jobsDB最近對本地225名主修不同學科的大學本科生與應屆畢業生進行就業調查,調查顯示,多達91%的應屆大學畢業生於畢業後三個月內已成功找到第 ...
十年前何來萬三,差少少才到一萬
作者: Tango1997    時間: 25-12-2015 08:45

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-12-2015 01:04 發表
仲想點?
刀唔夠1年去5次東灜,高麗,吃喝玩樂買潮物。。。大學生打工有乜意思呀
作者: Jonny.R    時間: 25-12-2015 14:12

大學生 ? 我IVE工程畢業,fresh grad都己經萬七蚊,

家陣仲讀緊PT topup,遲d讀完會唔會仲搵少左
作者: tinyau1134    時間: 25-12-2015 14:14

引用:
原帖由 Jonny.R 於 25-12-2015 14:12 發表
大學生 ? 我IVE工程畢業,fresh grad都己經萬七蚊,

家陣仲讀緊PT topup,遲d讀完會唔會仲搵少左
曬命
作者: reniless    時間: 25-12-2015 14:28

曬命
作者: sovietarmy2012    時間: 25-12-2015 14:49

曬命
作者: Jonny.R    時間: 25-12-2015 17:48

都唔夠facebook 果d一畢業就洗版式貼十幾廿張四方帽相果d曬命,
心諗你搵幾多錢個月,其中又有幾多%係還loan既呢

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0