標題: 買手拉狙 [打印本頁]

作者: Oasry    時間: 29-12-2015 22:48     標題: 買手拉狙

唔該各位師兄
如果想買支手拉狙屋企自玩不落場3K到木托classic 款有咩好介紹
因為新玩唔識牌子
謝謝各位!

作者: Dave    時間: 30-12-2015 09:41

一般大牌子手拉狙2000 左右,vsr 千幾但膠身,尤其vsr 有好些木身配,但動輒一千幾百,
應該勉強3000 樓下但要自己動手整。
如果3000 蚊樓下又想成槍真木托,是有些香港同大陸廠做過,但似乎而家已沒貨。
見到一支打gas 的是木托,但槍身下多左隻匣又不太似classic 獵槍。
還有一支pps 的手拉狙木托但pps 實在沒多大信心,怕打兩打壞埋。
如果不太介意表面處理可去國狗店找找,可能有原裝木托狙擊槍的。

作者: Oasry    時間: 30-12-2015 11:20     標題: 回覆 2# 的帖子

唔該師兄
我見有隻牌子西班牙 Camo 得唔得?
作者: wing383    時間: 30-12-2015 12:17

Deleted

作者: gtoray    時間: 30-12-2015 16:29

引用:
原帖由 Oasry 於 30-12-2015 11:20 發表
唔該師兄
在香港幾乎沒有可玩的空間
作者: loveless    時間: 30-12-2015 17:05

引用:
原帖由 Oasry 於 30-12-2015 11:20 發表
唔該師兄
氣槍分幾種,
玩像真玩Wargame可互射, 用6mm膠彈既, 統稱 Airsoft
另一種用俗稱鋼珠/鉛彈/痰罐仔金屬子彈既, 就算火力合乎法例, 都一定唔俾落場, 射人更加保證可以惹上官非. 呢種統稱 Airgun.

Gamo 係 airgun.
至於得唔得, o甘問太抽象了.
作者: Oasry    時間: 30-12-2015 17:10     標題: 回覆 6# 的帖子

唔該師兄
玩唔玩得過?有冇其他選擇?
作者: loveless    時間: 30-12-2015 17:21

引用:
原帖由 Oasry 於 30-12-2015 17:10 發表
唔該師兄
玩唔玩得過?有冇其他選擇?
在香港幾乎沒有可玩的空間 X2
作者: FBC1    時間: 30-12-2015 23:14

引用:
原帖由 gtoray 於 30-12-2015 16:29 發表

在香港幾乎沒有可玩的空間
呀公講得岩,都無地方收藏及玩.
作者: sovietarmy2012    時間: 30-12-2015 23:57

引用:
原帖由 FBC1 於 30-12-2015 23:14 發表

呀公講得岩,都無地方收藏及玩.
係可惜D!

上Wgc同e何B,見到乜就可玩乜買乜,上面有價錢,美金兑港紙1兑7.7
作者: ContractKiller    時間: 31-12-2015 09:36

狙, 一定要大把先有FEEL, 細把就好似電槍一樣, 一定比吾到狙GEI感覺

作者: Dave    時間: 31-12-2015 10:02

引用:
原帖由 ContractKiller 於 31-12-2015 09:36 發表
狙, 一定要大把先有FEEL, 細把就好似電槍一樣, 一定比吾到狙GEI感覺
https://fbcdn-sphotos-g ...
人地要CLASSIC 木托丫...

唔係人人喜歡托鐵架合約殺手
作者: sovietarmy2012    時間: 31-12-2015 11:19

我都係幼細木派支持者
作者: Dave    時間: 31-12-2015 11:30

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-12-2015 11:19 發表
我都係幼細木派支持者
屋企既狙...
按重量計
VSR10 X DBOY KAR 98K 合體槍 2.4 KG < ARES M40 3.2 KG = MODIFY M24 < KING ARM SVD EBB 3.5 KG < ARES MSR 5.5 KG < SNOW WOLF M107 EBB 7KG

除左 98K 同 M107 沒落過場外,其他都落過

M107 其實都好想拎去落場不過真係... 長粗重,打得中人已經光中耀早

作者: ContractKiller    時間: 31-12-2015 12:03

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-12-2015 11:19 發表
我都係幼細木派支持者
狙, 幼細一定要鐵架先有FEEL, 吾係鐵架就好似電槍一樣, 一定比吾到狙GEI感覺

作者: Dave    時間: 31-12-2015 12:04

引用:
原帖由 ContractKiller 於 31-12-2015 12:03 發表

狙, 幼細一定要鐵架先有FEEL, 吾係鐵架就好似電槍一樣, 一定比吾到狙GEI感覺
https: ...
果隻叫腳架唔係鐵架

同埋打WARGAME 我從來唔落腳架的,不實用的東西,實戰時只可觀賞用

順帶一題,電槍都可以落腳架,手槍都可以落腳架 我支HI CAP 落SCOPE 同BIPOD 都可以狙擊的說。

作者: Oasry    時間: 31-12-2015 13:38

引用:
原帖由 Dave 於 31-12-2015 10:02 發表

人地要CLASSIC 木托丫...

唔係人人喜歡托鐵架合約殺手
Good!

作者: walther    時間: 31-12-2015 15:22

其實 Gamo 呢類槍係好適合擺係屋企供奉, 得閒射下紙靶咁, 鬼死咁襟, 好難會壞,真木, 全鋼, 係好多師兄追求嘅嘢,佢俾嗮你, 缺點就係佢嘅準確度真係高到你悶, 距離十米可以打中一枝針. 中得多就變咗冇驚喜, 冇咩癮

作者: 0v0    時間: 31-12-2015 18:10

其實腳架除咗打靶同擺槍型d之外
實戰真係冇乜用
一條雙點槍帶已經可以定到枝槍

作者: NathanCPT    時間: 31-12-2015 18:27

腳架係有用的,唔落腳架 aim 槍都有問題...

圖片附件: 82.jpg (31-12-2015 18:27, 70.41 KB) / 該附件被下載次數 254

作者: FBC1    時間: 31-12-2015 18:27

引用:
原帖由 Dave 於 31-12-2015 12:04 發表

果隻叫腳架唔係鐵架

同埋打WARGAME 我從來唔落腳架的,不實用的東西,實戰時只可觀賞用

順帶一題,電槍都可以落腳架,手槍都可以落腳架 我支HI CAP 落SCOPE 同BIPOD 都可以狙擊的說。
D兄頂到行咼.
作者: tinyau1134    時間: 31-12-2015 20:35

wa2000 lo,

wood stock + heavy
作者: walther    時間: 31-12-2015 20:55

引用:
原帖由 tinyau1134 於 31-12-2015 20:35 發表
wa2000 lo,

wood stock + heavy
Thats futuristic, not classic
作者: Oasry    時間: 31-12-2015 22:22

作者: ~~方~~    時間: 31-12-2015 23:41

引用:
原帖由 ContractKiller 於 31-12-2015 09:36 發表

我想用e支偽b45同你打番場

作者: gainax    時間: 1-1-2016 06:39

引用:

師兄呢支叫咩名堂 好似好勁
作者: gainax    時間: 1-1-2016 06:43

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 31-12-2015 23:41 發表

我想用e支偽b45同你打番場

完全同師兄個支打坦克無得揮囉,淨個氣勢都輸哂
贏人最緊要係乜,係氣勢
作者: Dave    時間: 1-1-2016 10:35

引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2016 06:39 發表

師兄呢支叫咩名堂 好似好勁
叫M200,打機十分受歡迎但真鐵冇人買的遠距離對人用狙擊槍
作者: tf141    時間: 1-1-2016 13:12

Bolt Action狙擊鎗我始終覺得M700最型
作者: gainax    時間: 1-1-2016 14:37

引用:
原帖由 tf141 於 1-1-2016 13:12 發表
Bolt Action狙擊鎗我始終覺得M700最型
我都覺...木托手拉狙經典都係M700/M40A1,外型簡潔流線睇極唔厭
不過手拉狙我都鐘意AW系例,外型比較前衛,打機認識既槍

但狙始終最鐘意半自動個種,即GBB狙,覺得手拉係玩具到唔好玩
GBB出MSG90就好...不過肯定好貴

作者: gainax    時間: 1-1-2016 14:45

引用:
原帖由 Dave 於 1-1-2016 10:35 發表

叫M200,打機十分受歡迎但真鐵冇人買的遠距離對人用狙擊槍
好似係電影Shooter主角個支?老實講都幾型, 落場應該只有個位師兄武得掂
作者: Dave    時間: 1-1-2016 18:17

引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2016 14:45 發表

好似係電影Shooter主角個支?老實講都幾型, 落場應該只有個位師兄武得掂
係啊,可能係收錢賣廣告
M200 號稱全世界最遠距離射殺紀錄既手拉狙,話說2300 碼左右,
但佢用既彈比.50BMG細,基本上做唔到M82 對硬體目標的功能,結果就係一碌超巨大的對人用狙擊槍。

之但係TV GAME 入面呢支通常係火力超強又超準+一槍死的神兵。

至於是否用得掂真係睇人,州長咁既體型拎雙M240 都仲得。如果一般香港人身型170 CM 前後又無重度雞肉既話,拎支M200 落場頂多只可以中後線行行企企射射下,
想話渣住潛行基本上是無可能的事。同埋打GAME 很難有機會比你落腳架,通常都只係立射跪射,又是難處。

作者: tf141    時間: 1-1-2016 18:26

引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2016 14:37 發表

我都覺...木托手拉狙經典都係M700/M40A1,外型簡潔流線睇極唔厭
不過手拉狙我都鐘意AW系例,外型比較前衛,打機認識既槍

但狙始終最鐘意半自動個種,即GBB狙,覺得手拉係玩具到唔好玩
GBB出MSG90就好...不過肯 ...
我麻麻地木, 除左SVD
M700都係唔鍾意木, 我只係鍾意呢種線條, 冇乜多餘野

半自動的話我比較鍾意PSG-1, 或者SR-25
作者: sovietarmy2012    時間: 1-1-2016 19:28

合約殺手兄有無諗過試下推鉛球,擲鐵餅之類。。。話吾定入港隊參加全運會又變左本土英雄。

KJ M700出過木版,大陸槍都出過M700木版,我就覺得一支假木托VSR10比其他一切實用!

貴,不一定好
型,不一定強
作者: ContractKiller    時間: 1-1-2016 19:52

有D內疚....比我搞到離晒題......==
作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 00:33

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-1-2016 19:28 發表
合約殺手兄有無諗過試下推鉛球,擲鐵餅之類。。。話吾定入港隊參加全運會又變左本土英雄。

KJ M700出過木版,大陸槍都出過M700木版,我就覺得一支假木托VSR10比其他一切實用!

貴,不一定好
型,不一定強
無AR.....==
作者: gainax    時間: 2-1-2016 01:06     標題: 回覆 32# 的帖子

所以我覺得玩具手拉狙落場用係比高手玩, 仲要落場靈活自如托咁大碌肯定係高手中既高手
作者: gainax    時間: 2-1-2016 01:15     標題: 回覆 33# 的帖子

半自動狙來來去去熱門都唔多 ,psg1都0k, 但我都係比較鐘意Msg90有軍用粗獷feel SVD就太長同個造型有D唔夾玩開AR個feel
最熱門應該都係SR25, 只係如果已經玩開M 4佢個造型有D悶
作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 01:19

引用:
原帖由 gainax 於 2-1-2016 01:15 發表
半自動狙來來去去熱門都唔多 ,psg1都0k, 但我都係比較鐘意Msg90有軍用粗獷feel SVD就太長同個造型有D唔夾玩開AR個feel
最熱門應該都係SR25, 只係如果已經玩開M 4佢個造型有D悶
其實我個人覺得, WARGAME吾係用真槍, 無後座力, AEG連狙一定著數過AEG單發狙
作者: ~~方~~    時間: 2-1-2016 01:51

引用:
原帖由 ContractKiller 於 2-1-2016 01:19 發表

其實我個人覺得, WARGAME吾係用真槍, 無後座力, AEG連狙一定著數過AEG單發狙
幾時買m134做連狙
作者: gainax    時間: 2-1-2016 03:40     標題: 回覆 39# 的帖子

落場AEG連狙未必比單發好用,除非你玩狙定位係遠距離搏火唔係暗殺
,如果搏火其實同普通AEG加鏡玩法無乜分別,落場玩狙最大價值我覺得係潛行暗殺,因唔係真槍BB狙冇真槍個種屈射程同準度, 唯一靠潛行你射到佢佢見唔到你先有優勢, 所以落場玩狙係高手先玩得好
作者: Dave    時間: 2-1-2016 08:50

引用:
原帖由 gainax 於 2-1-2016 03:40 發表
落場AEG連狙未必比單發好用,除非你玩狙定位係遠距離搏火唔係暗殺
,如果搏火其實同普通AEG加鏡玩法無乜分別,落場玩狙最大價值我覺得係潛行暗殺,因唔係真槍BB狙冇真槍個種屈射程同準度, 唯一靠潛行你射到佢佢見唔到你 ...
收費同非收費又是兩種打法,收費是可以打得比較開揚,非收費就十居其九輕度式重度扮樹。
不過就算收費場都係冇本事同人正面互角,充其量打冷槍,亦有玩樹的,但很依賴場地布置,
就算手拉狙去到1.99J ,AEG 得1.2J,只要支AEG 望到個狙擊手個位,得閒無事派幾粒過去壓制,
狙擊手冇咩好做,因為瞄準到擊發快極都秒幾兩秒,搵一支紅點AEG 瞄住已可完封。

同埋另一個常態是,手拉單發狙先有火力加成,即通常可以容許比全自動槍大力,
但所謂「連狙」即半自動狙擊,其實只係當AEG,AEG打1.2J 你都係打1.2J,唔會話比你同手拉狙一樣1.99,結果同一支AEG 用倍鏡同限制單發冇咩分別。
作者: sovietarmy2012    時間: 2-1-2016 10:25

引用:
原帖由 ContractKiller 於 2-1-2016 00:33 發表

無AR.....==
我係同樓主講,你不要誤會
作者: sovietarmy2012    時間: 2-1-2016 10:43

打game分兩類,一類純打game,一類係有軍事重演意味

純打game,玩狙就如樓上所說的一樣

軍事重演意味,則要求玩家所有裝備言行盡量仿真,玩的不純粹是殺人,是情懷.合約殺手兄是cosplay,模疑的是遊戲,其實跟軍事重演差不多.

外國人分得很開,因為可以搞到真槍坦克大炮,打空包彈,兼且自動主動扮死,場地大到行三日先到另一邊都仲有.

亞洲受器材與場地所限,所以打BB彈,仲經常撈埋普通玩家泥玩.

搞清楚自己玩乜類型,就減少選裝備煩惱
作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 10:52

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-1-2016 10:25 發表

我係同樓主講,你不要誤會

作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 10:55

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 2-1-2016 01:51 發表

幾時買m134做連狙
果時CA做過半價不過無買到
一來要拖個Gas Tank,佢電係比支槍轉,出彈要用Gas
二來吾比入境,支M200入左境已經比人話無位.....

P.S. 我支M200壞左...
作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 10:58

引用:
原帖由 gainax 於 2-1-2016 03:40 發表
,如果搏火其實同普通AEG加鏡玩法無乜分別,落場玩狙最大價值我覺得係潛行暗殺,因唔係真槍BB狙冇真槍個種屈射程同準度, 唯一靠潛行你射到佢佢見唔到你 ...
C兄講得有道理,不過個人性格問題,次次打左幾分鐘吾夠我就變左打連拉,支M200比我拉壞左...
作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 10:59

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-1-2016 10:43 發表
打game分兩類,一類純打game,一類係有軍事重演意味

純打game,玩狙就如樓上所說的一樣

軍事重演意味,則要求玩家所有裝備言行盡量仿真,玩的不純粹是殺人,是情懷.合約殺手兄是cosplay,模疑的是遊戲,其實跟軍事重演 ...
做型Gei野係比人迫....
作者: sovietarmy2012    時間: 2-1-2016 11:01

引用:
原帖由 ContractKiller 於 2-1-2016 10:52 發表

係人都知你係cosplay多於純打game,又有乜所謂
作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 11:07

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-1-2016 11:01 發表

係人都知你係cosplay多於純打game,又有乜所謂
支M200壞左之後近來玩Rainbow 6 Siege恐怖份子造型,用G36C短火
下場想玩Left 4 Dead,會用散彈打Outdoor...
我D隊友就來吾要我啦....
作者: sovietarmy2012    時間: 2-1-2016 11:10

search this word:reenactor

軍事重演,係有嚴格要求的:

作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 11:13

成日想找人陪我Gum著,不過次次得我一個Gum著...

作者: ContractKiller    時間: 2-1-2016 11:15

引用:
原帖由 ContractKiller 於 2-1-2016 11:13 發表
成日想找人陪我Gum著,不過次次得我一個Gum著...
?efg=eyJpIjoidCJ9&=a18a33 ...
我真係有依件有帽連半手套外套
作者: jonas    時間: 2-1-2016 15:39

樓主純自HI 屋企玩 , tanaka m700岩你
有你想要既造形,但貴些少

不過他日想拎佢落場, 就要建議第2枝比你了
作者: Oasry    時間: 2-1-2016 18:06

引用:
原帖由 jonas 於 2-1-2016 15:39 發表
樓主純自HI 屋企玩 , tanaka m700岩你
有你想要既造形,但貴些少

不過他日想拎佢落場, 就要建議第2枝比你了
Thx
但tanaka m700 木托唔見有得賣
作者: tf141    時間: 2-1-2016 19:29

引用:
原帖由 gainax 於 2-1-2016 01:15 發表
我都覺, 其實SR-25係幾型, 但真係有d悶
我係鍾意PSG-1個線條, 不過佢個木grip我覺得唔太襯
作者: gainax    時間: 3-1-2016 10:20     標題: 回覆 56# 的帖子

始終等呢D出GBB都蚊訓,而家得支SVD,望就望3k買到支GBB SR25,Psg1,不過都幾難
作者: NathanCPT    時間: 7-1-2016 19:53

其實想知點解想要手拉?

另外對支手拉有咩期望,例如射程、力、精度?
作者: tf141    時間: 7-1-2016 23:51

引用:
原帖由 NathanCPT 於 7-1-2016 19:53 發表
其實想知點解想要手拉?

我就想慳錢啫
唔洗電/氣做動力, 拎上手就玩得, 又穩定d
作者: sovietarmy2012    時間: 8-1-2016 00:00

i like sr25
作者: walther    時間: 8-1-2016 09:05

手拉就唔係平架啦, Ares 嘅自由配搭系列貴到嘔電, 但全不锈鋼+真木托係好多人夢寐以求嘅嘢.
手拉最大嘅好處係可以攞起就玩,結構簡單,壞嘅機會相對地低好多.
作者: gainax    時間: 9-1-2016 07:49

引用:
原帖由 NathanCPT 於 7-1-2016 19:53 發表
其實想知點解想要手拉?

都係玩feel玩造型多 ,手拉比電/氣準D,但唔好期望你射到人人地射你唔到, 所以出面玩一般比手拉狙大火力D
作者: tf141    時間: 9-1-2016 08:47

引用:
原帖由 walther 於 8-1-2016 09:05 發表
手拉就唔係平架啦, Ares 嘅自由配搭系列貴到嘔電, 但全不锈鋼+真木托係好多人夢寐以求嘅嘢.
手拉最大嘅好處係可以攞起就玩,結構簡單,壞嘅機會相對地低好多.
平係講緊平玩
至於係咪要貴買豐儉由人架啫,買枝原裝VSR-10玩住先,加枝鏡射下靶
洗幾貴?
作者: cyl198911    時間: 9-1-2016 13:54

睇哂成串,冇人鍾意98K,春田或者莫辛
作者: Dave    時間: 9-1-2016 14:40

引用:
原帖由 cyl198911 於 9-1-2016 13:54 發表
98K 行 VSR 系統

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 1&highlight=98K
作者: sovietarmy2012    時間: 9-1-2016 14:51

引用:
原帖由 cyl198911 於 9-1-2016 13:54 發表
我咪人咯

圖片附件: Mosin PE (71).JPG (9-1-2016 14:51, 177.24 KB) / 該附件被下載次數 242

圖片附件: Mosin PE (78).JPG (9-1-2016 14:51, 104.43 KB) / 該附件被下載次數 193

作者: cyl198911    時間: 9-1-2016 16:55

引用:
原帖由 Dave 於 9-1-2016 14:40 發表

98K 行 VSR 系統

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 1&highlight=98K
講緊槍型呀Dave師兄,已經放左你遍野入bookmark架啦,唔洗提我搵出黎溫習喎
作者: cyl198911    時間: 9-1-2016 16:57

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 9-1-2016 14:51 發表

我咪人咯
你完全係神化左既架蘇師傅,一身diy神功真係睇到我流哂口水,可惜冇個似樣的既地方比我set up啲工具
作者: sovietarmy2012    時間: 9-1-2016 18:07

我都係得張檯仔姐

圖片附件: 20151107182944.jpg (9-1-2016 18:07, 37.5 KB) / 該附件被下載次數 222

作者: gainax    時間: 9-1-2016 21:08

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 9-1-2016 14:51 發表

我咪人咯
睇到都覺勁
作者: NathanCPT    時間: 13-1-2016 02:02

1891+刺刀呀
作者: Dave    時間: 13-1-2016 08:24

回正題,今日係東驚見到碌幾靚的真木托FOR VSR 10 ,13XX ,
買多碌 VSR 1100 左右,成事
作者: stevechau    時間: 13-1-2016 10:20

樓主既要求係木托+屋企自HIGH+CLASSIC款...

個人推介Action Army aac-01...
取材自KJ, 應該都係TANAKA系統...有咩問題都有得跟下~
真木托用料唔錯唔連鏡都唔算重...至緊要係比咁既料, 而家周街做緊特價...
長沙灣"天堂"好似折實賣緊千尾, E記就好似2100九折...
作者: 摸盲盲    時間: 13-1-2016 16:53

新出噶srs有D想買來落場打∼彈匣後置令支srs 26吋雖然揸起手吾長,但內管有680mm,各位師兄吾知意見如何?thx
作者: Oasry    時間: 15-1-2016 23:12     標題: 回覆 73# 的帖子

Thx
作者: Dave    時間: 16-1-2016 13:38

回覆錯體error , del

作者: Dave    時間: 16-1-2016 13:39     標題: 回覆 74# 的帖子

srs 我自己無呢支,因為覺得有點小貴 長版3500 蚊,
但身邊有師兄有,最大問題有二,一就係推bolt 動作不好發力,第二是hop up 用雙點機米調整十分麻煩。
作者: 摸盲盲    時間: 16-1-2016 20:02

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2016 13:39 發表
srs 我自己無呢支,因為覺得有點小貴 長版3500 蚊,
但身邊有師兄有,最大問題有二,一就係推bolt 動作不好發力,第二是hop up 用雙點機米調整十分麻煩。
把心一橫買左∼的確繫小貴∼不過香港本地公司出品,算繫比小小支持啦∼推bolt有D辛苦∼不過彎彎話只要識推∼換140彈簧照推∼我真無語

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0