標題: 內地客銳減 零售業聖誕收入暴跌八成 [打印本頁]

作者: reniless    時間: 31-12-2015 18:36     標題: 內地客銳減 零售業聖誕收入暴跌八成

【on.cc東網專訊】全港各區工商聯舉辦全港購物節,為中小企逾1400個品牌宣傳。會長李鋈麟下午出席活動時表示,據工商聯統計本月24至26日的聖誕節檔期,零售業收入按年暴跌七至八成,而聖誕訪港旅行團亦按年減少三成。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... e31014f70f1062a336b
---
其實香港無咩特別嘢好買,叫內地旅客嚟買啲咩。買鬼佬嘢,用人仔又貴咗,買香港嘢,大部份又係大陸造,點買得落手。
作者: louisli    時間: 31-12-2015 19:04

都係買偖侈品就有著數
作者: rho837    時間: 31-12-2015 19:57

我現身在澳洲!在市中心等煙花看!但唔見有有好多強國油客!去魚市場重見到班雜港西人食海鮮儫過班強國油客多多聲! 只係見到班疑似貪官既褲易袋揸住架跟車係街十下十下!

乜唔咪強國油客救地球呀咩!
作者: Hamlet    時間: 31-12-2015 20:44     標題: 回覆 3# 的帖子

係都要睇國慶同農曆新年囉,好似10月1號咪有新聞話大陸游客爆買日本咩
作者: Lolanto    時間: 1-1-2016 01:29

睇財經新聞預計大陸經濟開始下滑,相信日後大陸人風光不再,到時冇左錢希望大陸人唔會財大氣粗,學下點樣收斂
作者: sovietarmy2012    時間: 1-1-2016 05:22

改不了貧富懸殊,無品旳人幾時都有。
作者: 051039    時間: 1-1-2016 13:29

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-1-2016 05:22 發表
改不了貧富懸殊,無品旳人幾時都有。
絕對認同
作者: 辰料戍    時間: 2-1-2016 22:38

成日黎都悶啦
作者: rho837    時間: 2-1-2016 23:16

澳洲新聞報導!澳洲政府海關在一個亞洲人貨倉內起出大量BB配方奶粉! 全部供人載!運! 寄!去內地! 現在出面啲人開始都唔俾面班因客!
作者: Lolanto    時間: 2-1-2016 23:18

買野唔係問題,但買到影響到人地日常生活就係問題
作者: sovietarmy2012    時間: 2-1-2016 23:40

始終係零售商團積居奇,鐵路,海關執法不嚴。

外國尤其注重關税,報税,並非順眼與否,都照郁你。

你可以俾面色,逐客令D普通遊客,但你禁不了職業走私販,無鬼吾死得人,總少不了班水貨天王之流既本地薑,乃至黑幫。
作者: mkmonkey    時間: 3-1-2016 13:45

跌 7-8 成 ... 指金鋪個營業額?
扣除金鋪呢個項目,真係有跌?又跌左幾多?
作者: sovietarmy2012    時間: 3-1-2016 14:49

名店,金鋪藥房。。。跌十成對民生都無影響
作者: rho837    時間: 3-1-2016 21:04

引用:
原帖由 mkmonkey 於 3-1-2016 13:45 發表
跌 7-8 成 ... 指金鋪個營業額?
扣除金鋪呢個項目,真係有跌?又跌左幾多?
我朋友間食雲呑麵铺! 重多左人食,生意好左! 覺得!可能因為班Local知道班大娃冇來企滿街呀呀炸炸! 自然出街多左!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0