標題: 阿根廷捍衛領海主權 [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 16-3-2016 12:06     標題: 阿根廷捍衛領海主權

【15年首次】阿根廷海岸衞隊擊沉中國漁船 涉非法捕魚
阿根廷海岸警衞隊周二公佈,周一阻止一艘中國漁船在阿根廷領海非法捕魚時遭到反抗,將之擊沉,漁船船長和船員全部獲救,外交部及駐阿根廷大使館已緊急提出交涉,對此事表示嚴重關切。

今次是海岸警衞隊15年來首次因非法捕魚問題擊沉外國漁船。阿根廷官員表示,當局試圖阻止中國漁船「魯煙遠漁010號」在南大西洋非法捕魚,漁船企圖撞向海岸警衞隊巡邏船,海岸警衞隊認為漁船將危及雙方船員,決定向漁船開火,致船身受損。

案情指,漁船周一被發現在東部馬德林港(Puerto Madryn)對開,海岸警衞隊下令漁船停下時,漁船試圖逃回公海,之後多次試圖撞向巡邏船。

北京環球網報導,中國外交部領事司官員表示,國務院高層對此高度重視要求阿根廷立即徹查,並向中方通報詳情。海岸警衞隊救起四名船員,他們將接受審訊。漁船另外28名船員棄後由另一艘中國漁船救起。

法新社卅路透社

作者: reniless    時間: 16-3-2016 12:24

架漁船都好大吓,可以去到大西洋。
船長同船員航海能力都係一流。

作者: kornhill401    時間: 16-3-2016 12:45

中國好好向阿根廷學習,才不會被其他國家欺負. Thx for sharing
作者: reniless    時間: 16-3-2016 13:01

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-3-2016 12:45 發表
中國好好向阿根廷學習,才不會被其他國家欺負. Thx for sharing
仲未確定係唔係非法補魚不評論,反而最有興趣想知架漁船,係唔係真係可以穿越大西洋。如果係,咁就真係重現大航海時代,開拓新海上絲綢之路。
---
純幻想,魯煙遠漁010號 ,魯字頭應該係山東船,由山東去冰島,再冰島落阿根廷。或者南非好望角直去阿根廷,整個航程都係一流。

作者: FBC1    時間: 16-3-2016 13:10

如果因爲非法捕魚而去擊沈漁船,應該違反國際法.
作者: rho837    時間: 16-3-2016 13:15

不嬲啲強國魚船似住有大國挺腰就成日大蝦细偷偷地駛入其他國家(小國為多)水淢搶海産 !

呢方面米國係最哀格成日大蝦細! 米佬隻船俾人捉住就米佬發爛渣禁出口唔借錢去凶啲細國家!

今次九成係隻強國船很定偷魚之如重凶狗人在先! 所以嬲嬲地之下一炮打狗沉佢!

作者: FBC1    時間: 16-3-2016 13:21

引用:
原帖由 rho837 於 16-3-2016 13:15 發表
不嬲啲強國魚船似住有大國挺腰就成日大蝦细偷偷地駛入其他國家(小國為多)水淢搶海産 !

呢方面米國係最哀格成日大蝦細! 米佬隻船俾人捉住就米佬發爛渣禁出口唔借錢去凶啲細國家!

今次 ...
呢個係其中一個原因大6人唔受尊重.
作者: reniless    時間: 16-3-2016 13:25

鬼佬就一定好友善?
作者: 48191    時間: 16-3-2016 13:39

隻船係響山東煙台登記,戶籍歸煙台。
由於漁船沖撞發難在先,為求自保,擊沈漁船是正常做法。
引用:
原帖由 reniless 於 16-3-2016 13:01 發表

仲未確定係唔係非法補魚不評論,反而最有興趣想知架漁船,係唔係真係可以穿越大西洋。如果係,咁就真係重現大航海時代,開拓新海上絲綢之路。
---
純幻想,魯煙遠漁010號 ,魯字頭應該係山東船,由山東去冰島,再 ...
作者: gtoray    時間: 16-3-2016 13:57

引用:
原帖由 rho837 於 16-3-2016 13:15 發表

今次 ...
之前成日同韓國海警玩野啦,仲拮死左個添
所以我覺得亞根廷打得好
作者: 2slow    時間: 16-3-2016 14:29

打得好呀
作者: loveless    時間: 16-3-2016 15:53

單純打o左先永遠解決唔到問題, 只會製造更多仇恨藉口.
理想中最好可以先打殘隻船, 拖番港口, 成船人民事刑事國際海事法告到佢要賠天文數字告到佢甩肺, 同時扮友善日日FB一味講對事不對人,  賠錢後再直播埋由海上防衛炸沉隻合法充公既漁船.
落人面最好就要令人吹你唔脹. 但呢種遊戲藝術越來越少見...
作者: kimkileo    時間: 16-3-2016 16:43

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-3-2016 12:45 發表
又或者係阿記好好學習緊某國呢......
緊決維護領海主權,人不犯我,我不犯人,人若犯我,我必犯人,明犯者,雖遠必誅....
作者: 0o0p    時間: 16-3-2016 19:17

隻船會唔會本身就停係阿根廷 捕完魚係用貨船運魚返大陸
如果唔係就同哥倫布差唔多....
作者: sovietarmy2012    時間: 16-3-2016 20:23

乜國人犯法拒捕被射很合理,因為佢的國藉而仇視稱快或護短都不正確
作者: WAIKO01    時間: 17-3-2016 03:03

從有線新聞得知的:漁船是遇上海警後,漁船向國際海域逃離,然後海警廣播和威嚇射擊,然後漁船意圖撞向海警,最後海警擊沉漁船。

其實海警是想驅趕還是想拘捕漁船?
作者: WAIKO01    時間: 17-3-2016 03:06

引用:
原帖由 FBC1 於 16-3-2016 13:21 發表

呢個係其中一個原因大6人唔受尊重.
但將此放大,也是不健康的。
作者: gtoray    時間: 17-3-2016 03:09

引用:
原帖由 WAIKO01 於 17-3-2016 03:03 發表
從有線新聞得知的:漁船是遇上海警後,漁船向國際海域逃離,然後海警廣播和威嚇射擊,然後漁船意圖撞向海警,最後海警擊沉漁船。

其實海警是想驅趕還是想拘捕漁船?
截停
作者: 48191    時間: 17-3-2016 10:57

通常要求對方停船,會發射曵光彈進行警告;有異動就用穿甲彈。今次海警做得好!
引用:
原帖由 gtoray 於 17-3-2016 03:09 發表

截停

作者: FBC1    時間: 17-3-2016 11:03

引用:
原帖由 WAIKO01 於 17-3-2016 03:06 發表

但將此放大,也是不健康的。
師兄岩既,大6漁船已非首次侵入他國领海.應該要改变下.否則在國際上形象會越來越差.
作者: Jonny.R    時間: 17-3-2016 11:09

如果唔係大陸污染問題嚴重,洗鬼會走去人地捉魚,
就好似南海填海 破壞左幾多珊瑚礁

大陸人更本就唔注重生態,鐘意排污就排,鐘意破壞就剷平哂d珊瑚
作者: WAIKO01    時間: 17-3-2016 12:29

引用:
原帖由 gtoray 於 17-3-2016 03:09 發表

截停
即是打算截停然後逮捕。
作者: WAIKO01    時間: 17-3-2016 12:32

引用:
原帖由 Jonny.R 於 17-3-2016 11:09 發表
如果唔係大陸污染問題嚴重,洗鬼會走去人地捉魚,
就好似南海填海 破壞左幾多珊瑚礁

大陸人更本就唔注重生態,鐘意排污就排,鐘意破壞就剷平哂d珊瑚
亞拉斯加蟹,鯨魚都有非產地國漁民捕撈,能賣好價錢才是原因。
作者: WAIKO01    時間: 17-3-2016 12:41

引用:
原帖由 FBC1 於 17-3-2016 11:03 發表

師兄岩既,大6漁船已非首次侵入他國领海.應該要改变下.否則在國際上形象會越來越差.
沒錯,這才是問題所在。有一群不守法的去做壞事,然後被抓住,就再被意識形態相反的無限放大。

話說,這種行為有辦法阻攔嗎? 嗯,首先斷截國內的需求意識?
作者: gtoray    時間: 17-3-2016 12:47

引用:
原帖由 WAIKO01 於 17-3-2016 12:29 發表

即是打算截停然後逮捕。
雖則,亞根廷方基本上已經可以從多方面證實到佢係非法入境
但都先截停搞清楚先,可能故障迷路,尋求庇護呢
所以截停不一定是逮捕
作者: Lolanto    時間: 17-3-2016 23:20

去到咁遠比人打沉
作者: sovietarmy2012    時間: 18-3-2016 00:11

船公司話人地去捉尤魚
作者: gtoray    時間: 18-3-2016 00:38

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-3-2016 00:11 發表
船公司話人地去捉尤魚
捉咩並唔係重點
船公司表示,船員話“感覺“在經濟區外
心照啦
作者: sovietarmy2012    時間: 18-3-2016 01:02

http://military.china.com/news/568/20160317/22070650.html
作者: reniless    時間: 10-4-2016 21:15

華漁船阿根廷遭擊沉 四被扣船員獲釋回國
【on.cc東網專訊】中國遠洋漁船「魯煙遠漁010號」上月在阿根廷被擊沉,船上四名船員被控「涉嫌非法捕魚」及「對抗執法」,遭阿國海岸警衞隊扣押。據內地官媒報道,當地時間4月7日和9日,經阿根廷勞森初審法院同意,准許包括船長在內的四名中國船員離開阿根廷返回中國,而中國駐阿根廷大使館暫未有回應。
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0410_05011_001.html

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0