標題: Model gun 寄回hk [打印本頁]

作者: Woo208    時間: 14-4-2016 22:08     標題: Model gun 寄回hk

請問有冇師兄試过在日本買model gun (cap gun) 之后从日本邮寄回港,以我所知是合法的,但不知道是否很麻煩,例如比海关查问或留難!thx!
作者: Woo208    時間: 14-4-2016 22:19

我扒过舊文,主要講親身带寄存,但如果邮寄是否可以?香港海关都好起码会通知你,过唔到日本海关寄唔到就石沉大海了
作者: Lolanto    時間: 14-4-2016 23:09

我有朋友於日本寄支百式cap gun,只是寄日本內陸航線,被扣查了半年
另我自己試過係日本想買支氣槍,店員告知唔上得飛機,由於語言不通,唔知點先可以寄回港
作者: gtoray    時間: 14-4-2016 23:18

應該都幾麻煩
雖則佢本身唔犯法
但檢查起上黎,一時三刻未必咁易說服人地佢只係一支 model gun
作者: wing383    時間: 14-4-2016 23:24

https://youtu.be/qMCGH0nJIx0

09:00 開始講閹槍
作者: cyl198911    時間: 14-4-2016 23:49

清楚哂,唔該師兄
作者: Woo208    時間: 15-4-2016 00:41

唔该各位,看來真係几煩,雖然我知道日本的model gun 唔系淹槍,但一问題係執法部门唔知,或者攪好耐才知,重之十分麻烦,看来我都係放棄算了,謝謝各位c兄!
作者: sovietarmy2012    時間: 15-4-2016 09:23

如果你是內地人,劝你莫沾槍,莫信水客之类。

如果你是本地人,在本地買最亁手淨腳。
作者: rho837    時間: 15-4-2016 10:07

唔寄好過寄!

本地有乜就買乜係最正路!
作者: 2slow    時間: 15-4-2016 10:29

如果係內地同胞, 玩真鐵會唔會易d呢
作者: kornhill401    時間: 15-4-2016 13:48

香港有得買,點解要冒險呢
作者: ayaka    時間: 15-4-2016 14:14

先搵本地/ 台灣, 無的話搵代購
作者: Woo208    時間: 15-4-2016 15:52

我是香港人,有時會用簡體字。我想買是一支80年代出的metal Uzi cap gun by Marushin.以前細個時在興記見過但無錢買,現在在yahoo jp auction 見到nib,代購公司説不保証運輸,所以上來請教大家。
這支cap gun 相信在hk找不到了亦不會有人放.

作者: m11.man    時間: 15-4-2016 16:24     標題: 回覆 13# 的帖子

你預算幾錢,香港有二手
作者: loveless    時間: 15-4-2016 16:25

引用:
原帖由 Woo208 於 15-4-2016 15:52 發表
我是香港人,有時會用簡體字。我想買是一支80年代出的metal Uzi cap gun by Marushin.以前細個時在興記見過但無錢買,現在在yahoo jp auction 見到nib,代購公司説不保証運輸,所以上來請教大家。
這支cap gu ...
非常好品味

如果錢唔係問題, 比我就會上QXF之類店舖講出要求...
作者: Woo208    時間: 15-4-2016 16:26

引用:
原帖由 m11.man 於 15-4-2016 16:24 發表
你預算幾錢,香港有二手
看condition的,你的是nib? Thx
作者: sovietarmy2012    時間: 15-4-2016 21:16

引用:
原帖由 Woo208 於 15-4-2016 15:52 發表
這支cap gu ...
M11確有二手,請問佢

馬二支全金UZI竟然日本有,可喜亦可悲,因為好多代購公司吾會同你運.

我相信未必係運輸問題(有盒有盛),而係集運扣關帶來的風險問題.

年少時總有溝不到的女,買槍也一樣...太難就算了吧
作者: Woo208    時間: 16-4-2016 00:27

謝謝c兄,識得這把model gun的都應該年紀都唔輕,你的比喻太貼切了!
作者: MG-42    時間: 16-4-2016 13:05

作者: sovietarmy2012    時間: 16-4-2016 13:08

唉,知道有代購,人就忍吾到手,忍吾到手,就破產了

我都好多野想買。。。。
作者: Woo208    時間: 17-4-2016 20:13

謝謝各C兄的回复,问了代运他们説是Japan custom有会有麻烦,所以唯有放棄了。
作者: m11.man    時間: 17-4-2016 22:09     標題: 回覆 21# 的帖子

你預算幾多,有支二手
作者: FBC1    時間: 18-4-2016 03:49

玩具而巳,何必煩腦自尋.
作者: blockhead    時間: 18-4-2016 04:20

其實有人做緊, 去fb search 下:   Octagon Airsoft & Activ_ _ _ _s
作者: Woo208    時間: 18-4-2016 11:09

Thanks all c兄, 那个bid 已经完了,最后没有購買,學楼上説的何必自寻烦恼!留返一D遗憾等將來懷念下也不壞!最重要依家都好多嘢玩&#128526
作者: sovietarmy2012    時間: 18-4-2016 12:14

暗戀的女同隔住塊玻璃的槍,永遠是最美麗的

如果想振興經濟,買KWC Mini UZl,好很正!約女出街同消費一様,只差一個藉口!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0