標題: (轉)圍繞身邊的6種隱性寂寞人 [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 27-4-2016 22:10     標題: (轉)圍繞身邊的6種隱性寂寞人

香港地小人多,生活空間狹窄,返工放工基本上都係人逼人,要找到一個獨處
作者: 匿名    時間: 27-4-2016 22:12

香港地小人多,生活空間狹窄,返工放工基本上都係人逼人,要找到一個獨處 空間/時間都唔容易;不過大家又有無留意到好多身邊 人,其實心入面都係非常孤單寂寞,呢種人縱使係人同人相處之中,睇落好似平常人一樣有講有笑,有反應有回應,其實係佢 心深處,寂寞到你怕。一個人,如果你憑佢外表睇得出佢好寂寞,咁不過係短暫的寂寞,好快會過來;反而一個睇唔出佢寂寞 人,內心 孤獨卻係長久而且早已結根心底,當中 淒涼和鬱悶,萬年孤寂亦只有當時人先知。不過,表面雖然睇唔到,其實細心留意,仍然有跡可尋:

狂歡後馬上回復冷靜

寂寞 人可以從前一刻同大家一齊開懷大笑,笑到氣咳 種,一秒之間回復冷靜,目無表情;可以從前一秒親切待人,一轉頭即變回冷酷。

害怕被入侵個人空間

寂寞 人長期都活係不安、鬱悶之中,佢哋
作者: 匿名    時間: 27-4-2016 22:13

香港地小人多,生活空間狹窄,返工放工基本上都係人逼人,要找到一個獨處 空間/時間都唔容易;不過大家又有無留意到好多身邊 人,其實心入面都係非常孤單寂寞,呢種人縱使係人同人相處之中,睇落好似平常人一樣有講有笑,有反應有回應,其實係佢 心深處,寂寞到你怕。一個人,如果你憑佢外表睇得出佢好寂寞,咁不過係短暫的寂寞,好快會過來;反而一個睇唔出佢寂寞 人,內心 孤獨卻係長久而且早已結根心底,當中 淒涼和鬱悶,萬年孤寂亦只有當時人先知。不過,表面雖然睇唔到,其實細心留意,仍然有跡可尋:

狂歡後馬上回復冷靜

寂寞 人可以從前一刻同大家一齊開懷大笑,笑到氣咳 種,一秒之間回復冷靜,目無表情;可以從前一秒親切待人,一轉頭即變回冷酷。

害怕被入侵個人空間

寂寞 人長期都活係不安、鬱悶之中,佢世界好封閉保守,唔好問佢 感覺,更加唔好妄想開解佢 ,因為咁等如侵犯佢 個人空間,會更不安。

唔敢直視小朋友

寂寞 人面對同事、朋友都可以扮作融入,跟住大隊,但佢 唔敢直接接觸小朋友,更唔敢直視小朋友雙眼,因為小朋友係最真最純潔 人,寂寞 人根本接受唔到。

永遠得不夠休息

寂寞 人有機會經常諗好多 ,亦可能全日唔諗任何 ,不過兩者都會影響佢 睡眠,易醒、瞓唔長、壓力等,都會導致佢 經常精神不振。

愛沖涼而且時間長

根據2013年美國一項調查,寂寞 人好喜歡沖一個長長 熱水浴或者浸熱水浴,研究指因為兩者都可以令佢哋得求身理上 溫暖,可以令佢 得到快速舒解。

易病

美國UCLA研究,寂寞 人由於情緒長期不能開展,會引致健康問題,尤其係身體免疫系統會下降,所以林黛玉多病真係有醫學根據。

你真的寂寞嗎?
作者: leong556    時間: 27-4-2016 22:18

中四樣, 尤其是“狂歡後馬上回復冷靜”
呢一點有時都被朋友問起
作者: reniless    時間: 27-4-2016 22:25

夜晚太多家務要做
錯過咗上頭柱香
作者: reniless    時間: 27-4-2016 22:31

我最愛厨房洗碗,夠晒寧靜無人騷擾
作者: loveless    時間: 27-4-2016 22:36

"林黛玉多病真係有醫學根據" 笑到噴可樂.
真係寂寞既人...I don't think they give a hoot on feeling crap really
作者: rho837    時間: 27-4-2016 22:38

引用:
原帖由 Anonymous 於 27-4-2016 22:13 發表
香港地小人多,生活空間狹窄,返工放工基本上都係人逼人,要找到一個獨處 空間/時間都唔容易;不過大家又有無留意到好多身邊 人,其實心入面都係非常孤單寂寞,呢種人縱使係人同人相處之中,睇落好似平常人一樣有講有 ...
呢啲係Depression! 抑鬱症狀!

一包香煙!
一合雪加!
一支Wild Turkey 101!
一罐利口樂!
一壺熱茶!
一盤小食!
深夜在天臺!
一年一次同老友一同吹水!
NICE!

作者: reniless    時間: 27-4-2016 22:46

黛玉係患上俗稱「東方美女病」的「多發性大動脈炎」罕見病

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0405_05011_001.html
作者: gtoray    時間: 27-4-2016 23:19

似抑鬱症多d.....
要睇醫生
作者: Tango1997    時間: 28-4-2016 07:33

養幾隻他媽哥池。。。就唔會寂寞
作者: loveless    時間: 28-4-2016 15:27

引用:
原帖由 reniless 於 27-4-2016 22:46 發表
黛玉係患上俗稱「東方美女病」的「多發性大動脈炎」罕見病

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0405_05011_001.html
大動脈炎解釋唔到林小姐咳到嘔血但冇痰又唔傳染其他人o波
作者: reniless    時間: 28-4-2016 16:02

引用:
原帖由 loveless 於 28-4-2016 15:27 發表

大動脈炎解釋唔到林小姐咳到嘔血但冇痰又唔傳染其他人o波
咳血冇痰又無傳染性,係肺部有寄生蟲作怪

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0