標題: [others] 3 gun用M4 GBB選擇 [打印本頁]

作者: atropos_c    時間: 14-5-2016 14:59     標題: 3 gun用M4 GBB選擇

話說小弟女友近期喜歡上3gun, 所以我想買一枝riffle 俾佢長玩(但應該唔會太粗用),現在考慮WE或VFC,主要考慮係價值、可以custom的自由道(可以laser logo)、重量⋯ 請問各位比較推薦邊款M4 GBB?
作者: FunggI    時間: 14-5-2016 16:07

新版vfc good
除非粗打就揀we好好操  匣輕
vfc成槍都幾輕下   但要改骨個d可能we方便少少
同vfc應該未有空白身   如果考慮埋做字做圖咁兩者要揀we
作者: jn_jona    時間: 14-5-2016 16:13

引用:
原帖由 FunggI 於 14-5-2016 16:07 發表
新版vfc good
除非粗打就揀we好好操  匣輕
vfc成槍都幾輕下   但要改骨個d可能we方便少少
同vfc應該未有空白身   如果考慮埋做字做圖咁兩者要揀we
we自由度高 匣輕
好操既話我諗係marui 但依家改骨管選擇都唔多
作者: rho837    時間: 14-5-2016 16:55

3 GUNS

Pistol
1) Marui Hi-Capa

Rifle
1) KC02
2) Marui M4

Shotgun
1) Marui
2) APS (CAM870 Custom Modify)
作者: FunggI    時間: 14-5-2016 17:06

搭單一問
3gun火力係咪純粹限合法力?
作者: awwan    時間: 14-5-2016 19:51

KC02暫時不能打3 gun.
作者: JFCP    時間: 14-5-2016 20:45

馬記
作者: rho837    時間: 14-5-2016 21:05

何解KC02唔打得3 GUNS Match?
作者: loveless    時間: 14-5-2016 22:12

引用:
原帖由 rho837 於 14-5-2016 21:05 發表
何解KC02唔打得3 GUNS Match?
我估有人會話.22LR/rimfires係另一組別
作者: awwan    時間: 14-5-2016 22:36     標題: 回覆 8# 的帖子

因為airsoft 3 gun只有一個组别是5.56或7.62的長槍, 所以KC02暫時未有组别合用.
作者: awwan    時間: 14-5-2016 22:40

其實如果是女士打3 gun, 應該用AEG加馬記870是最好的選擇.
因為APS支870真的不一般人可以接受到入彈入氣咁L麻烦.
作者: rho837    時間: 14-5-2016 23:04

引用:
原帖由 awwan 於 14-5-2016 22:36 發表
因為airsoft 3 gun只有一個组别是5.56或7.62的長槍, 所以KC02暫時未有组别合用.
乜唔咪計2Jolues以下既GBBR咩!

計7.62 同5.56! 咁6.8spc .... 6.5 .......呢!
作者: tinyau1134    時間: 14-5-2016 23:28

WE(比賽, 彈閘夠輕都係優勢); Marui(不用說)

Real Action
Action
作者: awwan    時間: 14-5-2016 23:47     標題: 回覆 12# 的帖子

C兄, 我剛剛打3 gun也是用KC02, 因為香港3 gun是跟足美國3 gun nation 條例, 所以才有這樣安排.
作者: loveless    時間: 14-5-2016 23:49

我全部airsoft都係打6mm BB
作者: rho837    時間: 15-5-2016 00:16

引用:
原帖由 loveless 於 14-5-2016 23:49 發表
我全部airsoft都係打6mm BB
我都係
作者: clay82    時間: 15-5-2016 01:07

引用:
原帖由 awwan 於 14-5-2016 23:47 發表
C兄, 我剛剛打3 gun也是用KC02, 因為香港3 gun是跟足美國3 gun nation 條例, 所以才有這樣安排.
真槍口徑影響後座力,氣槍完全是另一回事
難以理解氣槍比賽要跟真槍例
作者: carl    時間: 15-5-2016 01:46

印象中可以用KC-02 打, 不過應該要去非real action 果邊.
作者: ~~方~~    時間: 15-5-2016 02:05

引用:
原帖由 rho837 於 15-5-2016 00:16 發表

我都係
咁岩既我又係
作者: shoot    時間: 15-5-2016 07:12

3 gun 吾可以用kc02, 我之前問過三個教練答案係一樣, 只可以用5.56既彈匣, 遊戲規則而已.
在練習班中, 我亦試過冇用rifle, 用手槍取代.
作者: shoot    時間: 15-5-2016 07:48

在你玩3 gun前要知道, 是否願意每次拿三支槍加全套裝備上去玩(冇locker租), 而排隊玩兩次?所以我覺得重量係一個問題(當然你係ipsc會員有locker就吾同).

3 gun 工具可靠性行先, 我推介:
手槍: Glock> M&P 9 > Hi-capa
Rifle: Marui m4 gbb
Shotgun: Marui m870
作者: rho837    時間: 15-5-2016 12:49

玩得三槍賽! 都預左載基本(手槍,潵彈型及長槍)三支槍去打! 重或輕都預左啦! 同會員有locker唔咪太有關連咼!
作者: alexmgjai    時間: 15-5-2016 16:44

步槍一定要買1枝可靠,不會JAM 彈、打空槍或卡飛機,建議新手玩馬記M4,原裝即買即玩,準確度係所有系統中最準(可以詳見REDWOLF AIRSOFT的YOUTUBE CHANNEL,你睇番MARUI M4 準確度測試,再對比另外2條片(GHX M4及PTX MEGA ARM)的準確度測試,一比就知龍與鳳。比較GHX、KSC (小弟有2枝)及其他系統可性,佢算耐用了。而且馬記M4 和VFC 的槍一樣,槍和匣也非常輕,走位和搬槍都輕鬆。

打比賽只求實用和可靠,無SHOOTER可以接受到自己枝槍係STAGE中出事,換來1個"DNF" .... 你試過1次"DNF",你預左個日比賽係陪跑,浪費報名費及整日時間。
作者: atropos_c    時間: 16-5-2016 18:23

Marui 好貴⋯ Out of budget…
另外請問WE M4 有什麼需要即時換?例如內管及hopup膠需要即時換嗎?盡可能的當然最好有壞左先upgrade
作者: JFCP    時間: 17-5-2016 12:07

引用:
原帖由 atropos_c 於 16-5-2016 18:23 發表
另外請問WE M4 有什麼需要即時換?例如內管及hopup膠需要即時換嗎?盡可能的當然最好有壞左先upgrade
名搶$30XX!!唔貴呀!仲要不用比錢換件(除時比貴咗!!
作者: JFCP    時間: 17-5-2016 12:11

引用:
原帖由 atropos_c 於 16-5-2016 18:23 發表
重點係你確定要用GBB打3GUN嗎? 如是:即你係打Real Action, 你有準備A.P.X 870嗎? 支870及其他相關用品都唔小錢!!
作者: atropos_c    時間: 17-5-2016 20:26

Apx shotgun 我之前入左一枝,打算共用先⋯ 而我同女友都係岩岩學玩,又要買gear 又要買槍⋯ 積少成多都幾貴⋯

我知馬記產品不嬲有保證,但好似personal custom 度有d不及WE,我女友係屬於志在參與(及照相 ),所以外表遠重要性能
作者: tf141    時間: 18-5-2016 00:12

引用:
原帖由 JFCP 於 17-5-2016 12:07 發表

名搶$30XX!!唔貴呀!仲要不用比錢換件(除時比貴咗!!
而家$28xx咋
作者: tinyau1134    時間: 18-5-2016 00:21

引用:
原帖由 atropos_c 於 17-5-2016 20:26 發表
Apx shotgun 我之前入左一枝,打算共用先⋯ 而我同女友都係岩岩學玩,又要買gear 又要買槍⋯ 積少成多都幾貴⋯

我知馬記產品不嬲有保證,但好似personal custom 度有d不及WE,我女友係屬於志在參 ...
志在參與全set全部老翻都唔少嘢..
當你同你女友share 3枝槍同mags, shot gun shells
仲有:個人裝備:pistol holster,
mag pounch (最低限度rifle & pistol 各一)
Shot gun shells holder 好多個
腰帶.... 可能你地打開ipsc 冇咗幾樣,但諗下,其實每人平均要掉多最少二千幾。

志在參與
作者: FunggI    時間: 18-5-2016 00:24

引用:
原帖由 tinyau1134 於 18-5-2016 00:21 發表
志在參與全set全部老翻都唔少嘢..
當你同你女友share 3枝槍同mags, shot gun shells
仲有:個人裝備:pistol holster,
mag pounch (最低限度rifle & pistol 各一)
Shot gun shells holder 好多個
...
我比較好奇覺得
佢揀番支同廠既RIFLE係最慳既做法...匣通用慳好多了...
其他補品方面更加係...GBB來說唔同船真係開新坑搞自己
作者: no-name    時間: 14-7-2016 11:13

請問打 Real Action Shotgun 係咪得 APX 870 可以簡?
作者: Dave    時間: 14-7-2016 11:32

引用:
原帖由 no-name 於 14-7-2016 11:13 發表
請問打 Real Action Shotgun 係咪得 APX 870 可以簡?
係 呀無錯你完全對
作者: tinyau1134    時間: 14-7-2016 11:39

Ppx 870Apx 870
...
Pump action shell ejection airsoft shot gun  = ok (好似係)
作者: horenhim    時間: 14-7-2016 12:27

引用:
原帖由 tinyau1134 於 14-7-2016 11:39 發表
Ppx 870Apx 870
...
Pump action shell ejection airsoft shot gun  = ok (好似係)
PPS 經不起比賽程度的操作...
作者: no-name    時間: 14-7-2016 12:41

放棄 囧

APX 同 PPX 都唔夠可靠... 小弟又對 AEG 完全冇性趣....
暫時器材同 Rules 未配合到,晒左個 Real Action
作者: rYaN    時間: 14-7-2016 15:17

引用:
原帖由 horenhim 於 14-7-2016 12:27 PM 發表

PPS 經不起比賽程度的操作...
新版都唔得咩?
作者: ayaka    時間: 14-7-2016 15:47

XM26打唔打得REAL ACTION?
作者: horenhim    時間: 14-7-2016 16:50

引用:
原帖由 no-name 於 14-7-2016 12:41 發表
放棄 囧

APX 同 PPX 都唔夠可靠... 小弟又對 AEG 完全冇性趣....
暫時器材同 Rules 未配合到,晒左個 Real Action
有D Benelli M2 之類的semi-auto shotgun我會去玩...
作者: sovietarmy2012    時間: 14-7-2016 17:24

引用:
原帖由 horenhim 於 14-7-2016 16:50 發表

有D Benelli M2 之類的semi-auto shotgun我會去玩...
Maruzen M1100
作者: horenhim    時間: 14-7-2016 17:47

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-7-2016 17:24 發表

Maruzen M1100
絕版貨+打top gas困難....
作者: tinyau1134    時間: 14-7-2016 17:49

http://www.3gunnationasia.com/index.php?route=information/info&information_id=3

引用賽例...
REACTION >PRACTICAL >SHOT GUN> MAGAZINE>only conventional tubular magazine
換言之 彈匣式應該不可作這個組別的賽事
利申 搬字過紙, 唔太識詳細
作者: shoot    時間: 14-7-2016 19:09     標題: 回覆 35# 的帖子

我反而吾like pump action, 所以好小上去玩, 等其它廠出m1100.
作者: sovietarmy2012    時間: 14-7-2016 21:35

引用:
原帖由 horenhim 於 14-7-2016 17:47 發表

絕版貨+打top gas困難....
吾係絶版,係未在出姐。。。打topgas困難係條喉姐,有得搞
作者: sovietarmy2012    時間: 14-7-2016 21:40

曾經有一支M1100,因為想改成M3,日本人做到,但我計過工程太大放棄。。。

M1100其實係民用野,點解無廠出M1.2.3同SpAS呢。。。。
作者: loveless    時間: 14-7-2016 23:37

M1100 捱唔到兩場比賽.
支槍第一樣極速磨蝕係三角形退殼勾, 零件冇得賣, 只可以DIY. 隻勾一旦蝕左就卡殼卡到hihi.
改打Top gas好易, 但回膛動作係會比原本設定快左, 退殼未完成bolt已回位, 於是又卡.
支槍內部太弱, 轉打top gas 隻啞鉛bolt同拍頭好快撞到變晒型, 隻bolt又係買唔返, 零後勤.
點小心用都好, Maruzen 兩款散彈槍死穴係條上彈脷, 好易斷. 一旦斷裂係冇補救方案的.

好多3gun教緊既手勢, 一下都已經可以整爛任何一支Maruzen.
作者: no-name    時間: 15-7-2016 10:19

即係局住唔打得 Real Action,一係就要重金改支又貴又唔可靠既 APX... 但改完都係唔可靠...
好心 Real Action 就唔好 set 死用跳殻 la

咁唔係 Real Action 可唔可以用電手槍 (AEP)?
作者: horenhim    時間: 15-7-2016 10:46

引用:
原帖由 no-name 於 15-7-2016 10:19 發表
即係局住唔打得 Real Action,一係就要重金改支又貴又唔可靠既 APX... 但改完都係唔可靠...
好心 Real Action 就唔好 set 死用跳殻 la

咁唔係 Real Action 可唔可以用電手槍 (AEP)?
有不如射橡筋的non-real action組, 可以用marui shot gun等

作者: Dave    時間: 15-7-2016 11:17

見到non real sg 度有寫9 或以下個「shell」in gun,咁馬記可連打十槍 ( 3 shot ) 會否犯規?
作者: no-name    時間: 15-7-2016 12:18

引用:
原帖由 horenhim 於 15-7-2016 10:46 發表

有不如射橡筋的non-real action組, 可以用marui shot gun等
http:// ...
非常清晰!感謝師兄
作者: NCP013    時間: 15-7-2016 13:57

SHOT GUN 又唔可以有PORT HOLE,  果D   "莎"款870 都不合格?
作者: horenhim    時間: 15-7-2016 14:21

引用:
原帖由 Dave 於 15-7-2016 11:17 發表
見到non real sg 度有寫9 或以下個「shell」in gun,咁馬記可連打十槍 ( 3 shot ) 會否犯規?
得一個"shell"
作者: loveless    時間: 15-7-2016 14:23     標題: 回覆 50# 的帖子

Definition of a Detonation 講 primer 添....
作者: horenhim    時間: 15-7-2016 14:26

引用:
原帖由 NCP013 於 15-7-2016 13:57 發表
SHOT GUN 又唔可以有PORT HOLE,  果D   "莎"款870 都不合格?
practical組(大約等於tactical戰術組)唔得
unlimited得
作者: werewolf319    時間: 20-7-2016 15:59

請問長度有無限最短不可少於幾多
例如:m870 breacher打shotgun
416c 打rifle

另外有乜方法可加入練習,是否一定要入槍會?
作者: JFCP    時間: 20-7-2016 17:03

引用:
原帖由 werewolf319 於 20-7-2016 15:59 發表
416c 打rifle

3gun 係得HKASX!
作者: JFCP    時間: 20-7-2016 17:05

引用:
原帖由 werewolf319 於 20-7-2016 15:59 發表
416c 打rifle

去fb找3gun可找到!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0