標題: 新人求指教 [打印本頁]

作者: Eco    時間: 22-5-2016 04:22     標題: 新人求指教

我係新人嚟架
,咩都未掂過,想各位師兄指教一下我,麻煩大家。
以下幾條問題
新手應該用咩槍試自己實力
成套裝應該要有咩
重狙岩唔岩新手(個人由細到大都對重狙情有獨鍾)
新手有咩要注意
麻煩晒咁多位師兄
作者: nok777    時間: 22-5-2016 05:18

請先睇一睇新手指南
最緊要係護目鏡
What do you mean by重狙?反坦克? 新手打game玩狙擊槍係一件好難既事,並唔係好似遊戲咁射邊中邊

最後新手請善用搜索功能多爬文.......
作者: sovietarmy2012    時間: 22-5-2016 08:32

新手應該用咩槍試自己實力----應該租槍,自己feel下
成套裝應該要有咩----應該租裝備,自己feel下
重狙岩唔岩新手(個人由細到大都對重狙情有獨鍾)----幾時都啱家中打靶和軍服重演
新手有咩要注意----要有禮貌(你有),將電影,打機,打仗的概念同打wargame劃清.爬文(可以問人keyword去search),忍手/理性消費,不要以為槍改好就打wargame好,正如羽毛球拍好不等於打得叻.

我都係新手,共勉之
作者: Ang123456    時間: 22-5-2016 09:10

第一,安全,要有習慣性既安全意識,雖然係玩具,但係發射物既玩具始終有危險性
第二,支槍貴吾代表玩得好,亂加補品亦未必有用
第三,認清楚買什么牌子,可減省兜大圈既時間同金錢
作者: Dave    時間: 22-5-2016 11:01

引用:
原帖由 Eco 於 22-5-2016 04:22 發表
我係新人嚟架
,咩都未掂過,想各位師兄指教一下我,麻煩大家。
以下幾條問題
新手應該用咩槍試自己實力
成套裝應該要有咩
重狙岩唔岩新手(個人由細到大都對重狙情有獨鍾)
新手有咩要注意
麻煩晒咁多位 ...
新手應該用咩槍試自己實力 <-- 唔洗測試,新手冇咩實力的,WARGAME 同所有運動一樣,多玩就會熟練。用強槍會強一點,用弱槍會弱一點,無論你個人實力高低也是這樣。
成套裝應該要有咩<-- 保護優先,眼罩手套是基本,建議包埋個口的,因也不止一次見人打爆咀打斷牙,之後再談隱藏性或造型
重狙岩唔岩新手(個人由細到大都對重狙情有獨鍾) <-- 嚴格上來說WARGAME 所有槍都是打6MM 彈,沒有重不重狙,法例火力是2J 以下,拿M82 也不能超此火力,但WARGAME 來說,手槍也可以弄到1.99J ,所以說到尾就是外觀而已,拿重物下戰場有害無益,自HIGH 用,但我承認這種自HIGH 是頗有趣,反正是遊戲
新手有咩要注意 <-- 均真,認死,虛心,禮貌,有爭勝心卻不要貪勝不肯輸。
作者: FBC1    時間: 22-5-2016 11:41

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-5-2016 08:32 發表
新手應該用咩槍試自己實力----應該租槍,自己feel下
成套裝應該要有咩----應該租裝備,自己feel下
重狙岩唔岩新手(個人由細到大都對重狙情有獨鍾)----幾時都啱家中打靶和軍服重演
新手有咩要注意----要有禮貌 ...
蘇中將你係新手? 吊...咪嚇人啦.
作者: Tango1997    時間: 22-5-2016 12:30

引用:
原帖由 nok777 於 22-5-2016 05:18 發表
請先睇一睇新手指南
最緊要係護目鏡
What do you mean by重狙?反坦克? 新手打game玩狙擊槍係一件好難既事,並唔係好似遊戲咁射邊中邊

最後新手請善用搜索功能多爬文.......
爬文作為新手。。係需要的。。。但爬文中資料。。。未必update。。。有疑問再問。。呢度好多師兄會解答的
作者: kornhill401    時間: 22-5-2016 15:25

1.安全.2.安全.3.安全.
重狙的定義.好有重量的狙 重火力的狙
作者: gtoray    時間: 22-5-2016 15:29

狙擊槍不合新手,就算老手都係宜收藏
作者: FunggI    時間: 22-5-2016 15:32

其實有少少感想
唔知有無感覺同類既post
到左今日居然無人去插樓主   總算態度同感覺平和左
原因我估而家已經好少新人入坑   大家遇到難得既新手   都無以往咁harsh
btw我想回應番爬文這件事
其實我見太多人叫新手爬文學野
利申唔係搵交拗
但其實係唔係所有文都係有野學   唔好話新手睇唔睇得明
分分鐘係山埃都唔識分   信左就奶野
其次我都新手過   老實講你叫我爬文   一頭霧水   我連search乜野關鍵字都唔識點樣樣爬呢

最後呢類新手玩狙夢既post   都好欣賞樓上已有師兄好詳盡既建議
樓主想玩就去玩一次好多野都會明左
作者: Eco    時間: 22-5-2016 17:18

唔該晒咁多位師兄
作者: 0o0p    時間: 22-5-2016 17:38

應該係香港既場太細 好易進入混戰或開場已經對射
除非想用槍托攻擊 但用得槍托 不如用軍刀
新手如果想買支槍有個歸屬感 去國產店搵支型D既買黎玩下囉
作者: rho837    時間: 22-5-2016 19:47

作為'新手'應該去WARGAME場租槍租GEARS玩幾次!

發覺中意玩下去咪去玩具店問! 再上來問下意見!

一定有收穫!
作者: gtoray    時間: 22-5-2016 20:19

有禮貌咁問,呢度既師兄都樂意回應的
作者: kongchak    時間: 22-5-2016 20:48

重狙既定義係?... 其實真係好睇唔好打
我可以簡單講 hk 法例玩具槍最多 1.9 j
假設你係新手 你拎住一枝手拉 一拉一打既1.9 j 既槍
對面拎住一枝識連發1.9 j 既槍 你覺得 你贏唔贏到?
作者: FBC1    時間: 22-5-2016 20:54

引用:
原帖由 kongchak 於 22-5-2016 20:48 發表
輸梗.
作者: sovietarmy2012    時間: 22-5-2016 21:01

引用:
原帖由 FunggI 於 22-5-2016 15:32 發表
其實有少少感想
原因我估而家已經好少新人入坑   大家遇到難得既新手   都無以往咁harsh
其實我見太多人叫新 ...
我地一向都咁熱心,係有時有D師兄見D寸人懶人而開火

玩槍其實分幾類:
1.打wargame的
2.玩軍服/重演的
3.儲槍的
4.純射擊的

香港D師兄吾會分到咁清楚,不過每個人就更係有偏向某一兩類,樓主要問下自己了.清楚之後,發文揾同類師兄問下就得了!如果吾知我講乜,去社區中心join D wargame團(咪一個人走去game場join其他人呀,一定要全新手團or熟人陪同),俾錢租槍租裝,自行探索下

我係打wargame的新手,共勉之
作者: sovietarmy2012    時間: 22-5-2016 21:03

引用:
原帖由 kongchak 於 22-5-2016 20:48 發表
又重又長真係咪搞...
作者: 0o0p    時間: 23-5-2016 03:43

但如果真係鐘意重狙有錢咪買一支囉
入到場有需要一樣可以租槍 我都試過無聊帶支散彈去玩 咪一樣都係一下下咁拉雞
第一支揀支自己接受到外型既未必唔好 反正都唔係個個成日去打GAME
咪間中拎支打得拎支收藏既去玩下野囉
作者: sovietarmy2012    時間: 23-5-2016 03:54

引用:
原帖由 0o0p 於 23-5-2016 03:43 發表
但如果真係鐘意重狙有錢咪買一支囉
入到場有需要一樣可以租槍 我都試過無聊帶支散彈去玩 咪一樣都係一下下咁拉雞
第一支揀支自己接受到外型既未必唔好 反正都唔係個個成日去打GAME
咪間中拎支打得拎支收藏既 ...
.

圖片附件: 6710.jpg (23-5-2016 03:54, 22.08 KB) / 該附件被下載次數 193

作者: 0o0p    時間: 23-5-2016 07:27

張相只係參考圖片
我無咁堅係個場轉住把槍上彈
作者: sovietarmy2012    時間: 23-5-2016 09:46

支槍都無咁堅比你轉
作者: 2slow    時間: 23-5-2016 11:22

引用:
原帖由 FunggI 於 22-5-2016 15:32 發表
其實有少少感想
其實我見太多人叫新 ...
新人/老C忽問野都要有禮貌是常識吧, 最憎串咀人

有時新人問野都有好處的,
舊有問題可能有新解決方法,
無人提問的話多數無人會開post講

另外一些新手月經問題如"咩槍最好/最實用/新手買咩槍等等",
因市場不段有新產品推出, 不同時期相信有不同答案的...

回應樓主問題, 在下同意版主所言 "狙擊槍不合新手"
玩狙擊手多數係高手
新手應該試下自己咩體力先
作者: eda    時間: 23-5-2016 11:43

就當你真係去玩狙,就講狙擊槍
你所謂的重狙唔知是否cs的"重狙"(L96的俗稱)
L96有分手拉氣動同手拉彈弓,同樣係拉一打一
手拉彈弓最大優點是靜,而氣動手拉是不廢力地上彈
面對戰場上眾多火力高既敵人,大家一樣打6mm
就算狙擊槍改到無風狀態30米百發百中,落到戰場有好多因素令粒彈唔中目標
加上拉一打一的速度是十分難殺敵
而且敵人是可以用aotu或semi-auto,就算唔準都可以火力補救
建議想玩狙的感覺又不想太輸蝕,可以買電/氣動semi-auto吸收戰場經驗,找到感覺再玩拉一打一都未遲

作者: geoprotex    時間: 23-5-2016 12:18

一般收費wargame場內會劃分成多個不同場區, 但唔係每個場區都適合用狙擊槍
山/林大場區用bolt action還可以, 但城鎮/室內等場地由於距離太短, 長/重狙擊槍反而變成負累
如果樓主唔打算買&帶兩枝槍去打wargame, 建議揀一把中等長度又可選單連發百搭槍(例如M4/AK/AUG等)
當場地夠大就用單發體驗狙擊, 場地細又可以用連發, 新手落場其實吸收實戰經驗最重要, 先買基本安全裝備
玩得十幾廿場你自然知道咩嘢最適合自己, 到時再決定添置option裝備都未遲

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0