標題: [Marui] 紅點鏡選擇 [打印本頁]

作者: nec338    時間: 21-6-2016 23:33     標題: 紅點鏡選擇

買Holosun HS403A定HurricanE 53 Dot Scope好
打GBB 一個係美國貨一個係台仔
作者: N_G    時間: 22-6-2016 00:17

引用:
原帖由 nec338 於 21-6-2016 23:33 發表
買Holosun HS403A定HurricanE 53 Dot Scope好
不要想太多Holosun都係大陸做

作者: jn_jona    時間: 22-6-2016 01:48

vector optic d紅點仲抵用啦
都係大陸仔 都係真鐵用
我唔係好明點解holosun咁貴
作者: Opica    時間: 22-6-2016 03:02

Deleted

作者: mr.dizzle    時間: 22-6-2016 10:36

VORTEX OPTICS
大6做 但有保用∼
作者: nec338    時間: 22-6-2016 13:48     標題: 回覆 4# 的帖子

聯合國??
作者: 2slow    時間: 22-6-2016 14:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-6-2016 01:48 發表
vector optic d紅點仲抵用啦
都係大陸仔 都係真鐵用
我唔係好明點解holosun咁貴
vector ok好用但係驚買到A貨...
作者: dogjumpjump    時間: 22-6-2016 15:18

我都諗緊,用開eotech 老翻, 幾好瞄,  但日頭唔夠光 所以其實想上真品,
, 不過好多人話真品最近出果D都唔夠光, 又話有問題易壞定易走位

有人最近討論過用TR24, 我睇落又幾吸引, 貴過EOTECH千零兩千, 不過1-4倍, 又唔洗入電, tritrium, 光纖, 打遠打近都啱, 如火車頭1-4倍要成二萬幾,
都幾正, 又係果句, 香港唔知邊度買到(除二手貨) , 我見過長沙灣只有TR20.. 同埋聽聞呢支D人攞來打臘多, 軍事上有人用但唔common

只係未用過, 唔知快瞄個視場夠唔夠大, 洗唔洗要視距要好準先清, 即係個眼同鏡距離要好準先惦

作者: horenhim    時間: 22-6-2016 16:58

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 22-6-2016 15:18 發表
我都諗緊,用開eotech 老翻, 幾好瞄,  但日頭唔夠光 所以其實想上真品,
, 不過好多人話真品最近出果D都唔夠光, 又話有問題易壞定易走位

有人最近討論過用TR24, 我睇落又幾吸引, 貴過EOTECH千零兩千, 不過1-4倍,  ...
咁岩我最近都在玩TR-24,
TR-24 好處係就算調到4倍都可以雙眼瞄準
視乎你用咩reticle, 三角點(triangle post)適合快速射擊, 又可以用三角形尖-底部就遠近.
缺點就自身環境由好光轉好暗的話粒點會好暗, 氚氣要幾乎環境全黑先會有光
作者: RCman    時間: 22-6-2016 16:59

bushnell, Holosun, Vortex呢類T1款的鏡都只係一千上下,又係珍鐵用。
買個高仿GBB震兩野又走點,平都無用。

一千上下都貴?幾百蚊UTG都有選擇。
不過上個月已經無貨了,不知幾時再會返貨呢

圖片附件: UTG.jpg (22-6-2016 17:03, 48.01 KB) / 該附件被下載次數 160

作者: dondon24    時間: 22-6-2016 21:04

作者: jn_jona    時間: 22-6-2016 23:12

引用:
原帖由 2slow 於 22-6-2016 14:13 發表

vector ok好用但係驚買到A貨...
Vector咁平都有a貨?
作者: dogjumpjump    時間: 22-6-2016 23:29

引用:
原帖由 horenhim 於 22-6-2016 16:58 發表

咁岩我最近都在玩TR-24,
TR-24 好處係就算調到4倍都可以雙眼瞄準
視乎你用咩reticle, 三角點(triangle post)適合快速射擊, 又可以用三角形尖-底部就遠近.
缺點就自身環境由好光轉好暗的話粒點會好暗, 氚氣 ...
係, 咁如果普通暗或室內, 個點會唔會太暗?
作者: horenhim    時間: 23-6-2016 11:37

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 22-6-2016 23:29 發表

係, 咁如果普通暗或室內, 個點會唔會太暗?
室內燈光已很足夠 普通暗也有微光的...一般使用很足夠, 不會有令人不適的情況出現.
強光/黑暗環境切換下亮紅光的瞄點會變黑

也可以參考美佬的最終解決方案 :

作者: stevechau    時間: 23-6-2016 12:05     標題: 回覆 14# 的帖子

咦? 同太陽能電筒個用處咁似既??
作者: sovietarmy2012    時間: 23-6-2016 12:22

引用:
原帖由 horenhim 於 23-6-2016 11:37 發表

室內燈光已很足夠 普通暗也有微光的...一般使用很足夠, 不會有令人不適的情況出現.
強光/黑暗環境切換下亮紅光的瞄點會變黑

也可以參考美佬的最終解決方案 :
http://i148.photobucket.com/albums/s22/du ...
異常地務實
作者: laiwangkai    時間: 23-6-2016 16:08

TR24我之前都有支,CQB好難用
而家用左另一支Trijicon
作者: horenhim    時間: 23-6-2016 16:29

引用:
原帖由 laiwangkai 於 23-6-2016 16:08 發表
TR24我之前都有支,CQB好難用
而家用左另一支Trijicon
我扭到大約1.3倍走黎走去打下鐵靶ja, 同紅點鏡一樣咁爽wo
我用TR24R

作者: loveless    時間: 23-6-2016 17:31

引用:
原帖由 nec338 於 21-6-2016 23:33 發表
個人意見..
Holosun賣點係5萬小時電路板. 策略上佢係標榜1/3售價就有AP規格, 剩係呢樣都中晒美國消費者心理, 所以佢響短短一兩年間己出到位.
Holosun既定價, 與Vortex SPARC相若, 係Bushnell TR25或 Primary Arms既2.5倍, 或者4支Tac Vector既售價.
如果純粹係睇造工, 光學, 用料既CP值而唔理有冇5萬小時電量, 個人唔會揀Holosun.

至於HurricanE..
曾經何時, 絕大部份既Eotech 仿品都係得個樣, 實用性能上都係偏向睇得唔打得的.
早期仿品都偏暗有嚴重鬼影又無法歸零, 當時HurricanE肯投放較高生產成本, 以一般仿品3-5倍價錢發售, 但至少解決了偏暗及歸零既問題, 所以在當年很快有了口碑.
但係以2016年既標準, 再平價的仿品都早已解决了當年的問題, 相對下H牌並無再進化. ie. 5年前H鏡賣過千, 功能上別無選擇之下佢就係最平, 但今時今日對手強左好多, 但就依然平佢幾倍...

底線..如果荷包先决, 我會揀Tac Vector, 驚中招既就去射手買求個安心囉.
如果睇中價, 甘坦白講其它牌子如Vortex之類至少已經歷左時間既考驗, 而唔係單純剎那排山倒海既人氣讚好. 舉個例, 有冇發覺Primary Arms 所有賴以成名既瞄具都全部停晒產?
如果睇H牌, 甘坦白講以佢既售價我寧願再加碼買件真野一了百了...
作者: dogjumpjump    時間: 29-6-2016 16:43

引用:
原帖由 dondon24 於 22-6-2016 21:04 發表

想試真野低倍鏡,vortex viper pst 1-4x24都係另一個好選擇,retail平過tr24一截,又有14樓代理洗搵二手/門路入貨,reticle個人認為高質過tr24,但鏡清晰度同zero shift會差d,不過用係氣槍綽綽有餘,又唔會有氘氣 ...
14樓即係邊間, PLEASE PM  
作者: laiwangkai    時間: 29-6-2016 18:35     標題: 回覆 20# 的帖子

而家轉左做18樓
作者: dogjumpjump    時間: 29-6-2016 19:19

引用:
原帖由 laiwangkai 於 29-6-2016 18:35 發表
而家轉左做18樓
而家有兩間18樓, 大果間唔覺有, 細果間我無諗住佢會有所以無去睇

咁大定細??

呀, 上佢網見到, THX!!! OUT OF STOCK, 果然鋪細乜都無

作者: RCman    時間: 30-6-2016 09:20

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 29-6-2016 19:19 發表

而家有兩間18樓, 大果間唔覺有, 細果間我無諗住佢會有所以無去睇

咁大定細??

呀, 上佢網見到, THX!!! OUT OF STOCK, 果然鋪細乜都無
呢樣唔關大細鋪事,就算以前佢有貨都未必鋪面有現貨,係要上門訂左貨佢至幾日後係倉羅出門市。
Vortex 野佢每之返貨好快就賣曬。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0