標題: APS M870在台灣被查緝?! [打印本頁]

作者: sovietarmy2012    時間: 26-6-2016 21:03     標題: APS M870在台灣被查緝?!

http://www.arms-cool.net/forum/r ... o=lastpost#lastpost
吾知流定堅
作者: JFCP    時間: 26-6-2016 22:14

咁香港會唔會..........
作者: dogjumpjump    時間: 26-6-2016 22:36

類似事件係多年前日本都試過, 又係打彈殼的槍, TANAKA的, 香港無禁, 但立即搶購一空..

如今次是真, 那未買870的就快手, 加埋買多點補品, 一定會停產....

但罪是在廠還是在改造者身上?
作者: Eddiem249    時間: 26-6-2016 23:35

台灣係拉咗賣嗰個,有幾個槍店店長被捕...

藍蛙牌你都有今日啦
作者: jn_jona    時間: 27-6-2016 01:43

pp_都係田中系統未又係無事
只要d不法份子唔好搞d玩具槍 咁就無事
作者: rho837    時間: 27-6-2016 10:10

香港! 你唔改大POWER! 唔改打出真彈! 係唔會犯法!
作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 10:26

引用:
原帖由 rho837 於 27-6-2016 10:10 發表
香港! 你唔改大POWER! 唔改打出真彈! 係唔會犯法!
如果APS因此停產, 香港無犯法, 但後勤零件無晒都係死
作者: Dave    時間: 27-6-2016 10:35

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 27-6-2016 10:26 發表

aps 是香港還是台灣的廠?我見其電話地址都是香港的。

btw 香港法例,管狀發射器射出的發射物,每一粒不over 2 j 即無得拉。
作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 10:55

看來是真, 原本賣CAM870的台灣商店都把這支槍下架, 連該店美女示範870的youtube都刪除了.

作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 10:56

引用:
原帖由 Dave 於 27-6-2016 10:35 發表

btw 香港法例,管狀發射器射出的發射物,每一粒不over 2 j 即無得拉。
這我都不清楚, 在問是究竟是那一方被補,  如是香港生產, 那就不怕了.
作者: marking    時間: 27-6-2016 11:00

藍蛙牌, 不是香港也不是台灣, 是大陸廠.
引用:
原帖由 Dave 於 27-6-2016 10:35 發表

作者: ayaka    時間: 27-6-2016 11:26

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-6-2016 01:43 發表
pp_都係田中系統未又係無事
只要d不法份子唔好搞d玩具槍 咁就無事
Ppx原裝有內管,apx係smooth bore, 會唔會有關係?
作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 11:44

引用:
原帖由 ayaka 於 27-6-2016 11:26 發表

Ppx原裝有內管,apx係smooth bore, 會唔會有關係?
如果有內管,那絕對不同運作原理,不能輕易直接打珍彈

假設犯罪分子修改了裝彈方法,以及不怕死的用鋁材去打珍彈,或換了鋼製件,那真的有可能
但都在於非法改裝,對於原廠配置還是合法,照計不會拘捕廠家還槍店負責人

作者: mk23    時間: 27-6-2016 12:35

APS香港品牌, 大陸生產.
香港法例係係唔會理你有無改, 重之過2J就拉得.

其實台灣都好其怪, 大把土砲射到真彈的散彈槍(無論成枝或套件)係露天常常post出來賣就唔拉.
反而ed要特登改好多先放到粒真彈(重要唔枝射唔射得出)就拉.

不過我估都係拼業績居多(之前都有單話d警察走去怪怪門市封鋪話人地d槍過J. 怪怪老細係台灣玩具槍協會會長, 要賣都唔放係自已尊門店賣la)...

作者: ayaka    時間: 27-6-2016 12:42

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 27-6-2016 11:44 發表

如果有內管,那絕對不同運作原理,不能輕易直接打珍彈

假設犯罪分子修改了裝彈方法,以及不怕死的用鋁材去打珍彈,或換了鋼製件,那真的有可能
但都在於非法改裝,對於原廠配置還是合法,照計不會拘捕廠家還 ...
無研究過APX,不知原裝可否打得響真彈
若果打得響, 不論打到幾槍定一槍炸鏜, 都可能定為真槍
加上台灣玩SLUG, 可能會過火

作者: rho837    時間: 27-6-2016 13:04

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 27-6-2016 10:26 發表

有冇疑似圍法! APS啲產品都會分分鐘停產!

CAM870都可以叫得係一支"好"玩具槍! 所以本人整左一支全鋼(極小毛病強化)CAM870板本作打3槍用!

作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 13:42

105年6月22日,台中機動查緝隊會同友軍單位,於臺中市查獲仿造散彈槍計17枝,依違反「槍砲刀械管制條例」移送臺灣臺中地方法院檢察署偵辦。
http://www.cga.gov.tw/GipOpen/wS ... Node=653&mp=999

105年6月23日,台中機動查緝隊會同友軍單位,於新北市查獲仿造散彈槍共計158枝,依違反「槍砲刀械管制條例」移送臺灣臺中地方法院檢察署偵辦。
http://www.cga.gov.tw/GipOpen/wS ... Node=653&mp=999

D料堅過石堅, 今次真係要睇下點發展

睇來香港好快出現搶購潮

作者: loveless    時間: 27-6-2016 14:03

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 27-6-2016 13:42 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?睇來香港好快出現搶購潮
何解要搶購?
作者: kornhill401    時間: 27-6-2016 14:11

我估為左業績而拉多D 希望香港千萬唔好學佢.  Thx for sharing
作者: horenhim    時間: 27-6-2016 17:53

facebook有料話APS870 香港7月1開始停售直至內購更新完成
真假與否不知了
作者: jn_jona    時間: 27-6-2016 19:20

引用:
原帖由 ayaka 於 27-6-2016 11:26 發表

Ppx都可以拆內管 但裝真彈應該手都炸斷
作者: sovietarmy2012    時間: 27-6-2016 19:25

引用:
原帖由 ayaka 於 27-6-2016 12:42 發表

無研究過APX,不知原裝可否打得響真彈
若果打得響, 不論打到幾槍定一槍炸鏜, 都可能定為真槍
加上台灣玩SLUG, 可能會過火

作者: Ang123456    時間: 27-6-2016 19:35

Aps D shotgun其實多吾多暗病?
係咪有好多version?
Thanks
作者: kornhill401    時間: 27-6-2016 19:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-6-2016 19:20 發表

Ppx都可以拆內管 但裝真彈應該手都炸斷
我支拆左內管,現在一張報紙都射唔穿(3吋距離)

作者: jn_jona    時間: 27-6-2016 20:24

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-6-2016 19:49 發表

我支拆左內管,現在一張報紙都射唔穿(3吋距離)
真係估唔到
作者: sovietarmy2012    時間: 27-6-2016 21:24

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-6-2016 19:25 發表

玩具彈似真槍用...咁玩具彈放係真槍用又得吾得?
作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 21:32

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-6-2016 21:24 發表

玩具彈似真槍用...咁玩具彈放係真槍用又得吾得?
如果順利入膛, 個撞針又啱位, 咁就打得響, 原理係一樣

不過APS已將子彈尺寸, 槍管等改細, 入真彈是無可能, 但如果用APS彈入真槍, 理論上係入到, 不過會好鬆, 撞針未必打得中, 又勾唔到個彈殼出來

作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 21:43

FB 有人貼文, 說有台灣敗類將火藥放在CAM的彈內發射, 近距離有殺傷力,
所以台灣政府拘捕了警星樊老闆, 他會打官司, 因理應告那改槍者, 無理由告原廠東主

但也在未完成修改CAM870防止以上行為前, 會於七月一日在香港及台灣全面停售CAM870及子彈,

看來我明天要去一去廣華入定貨.. 頂.. 果D人正一累街坊. ...

以下訊息轉自APS
「至尊貴的老闆,

相信你們已聽聞在台灣有批發和店家給台灣警方無理拘捕, 事源在台灣荒間出現新的改裝APS CAM870的方法。 在兩年前, 台灣人只是將原裝CAM870的17.3mm口徑槍管改為18.4mm槍管、改槍機連撞針、改18.4mm彈管, 改後是用來打真的散彈槍彈。 這點在CAM870的出廠設計上都在預料之中,包保改裝後第一發都會炸膛, 改的人是罪有應得! 可謂道高一尺魔高一丈! 從今年起, 台灣人不再改槍,而是將火藥放進改裝後的CAM870彈直接打。 這樣雖然比原裝散彈威力細得多,但在近距離一定有殺傷力。

在我們公司立場下, 只有感到無奈和整度氣憤! 因為照正常法理, 由匪徒自行改裝的彈藥或由警方自行改裝的火藥彈, 怎可算到批發或店家身上呢? 要是有這可能性, 最多禁售; 也不可以拘捕! 香港的法律真的比台灣文明好幾十年! 現在我們公司已請國際認可的槍械專家寫原廠證明文件, 在這野蠻的台灣做法下, 希望可以幫助警星樊老闆打贏這場官司。 而樊老闆也表明, 現時在法律上應該不用負上責任,但台灣警方的粗暴做法是不對的,他會訴諸公堂,取得清白外,還要伸張公義! 樊老闆是真漢子!

言而, 在專家初步評估, 這可行性很低和經改裝的任何槍械或彈藥都不能算到我們APS或店家身上。 但是小弟的看法就不同, 雖然在香港是沒有法律責任, 但APS是有社會責任的本地企業, 我不能給機會予匪徒可以危害香港市民和執法人員的生命。 因此小弟無奈地宣佈, 在七月一日起香港地區停售CAM870所有槍款和CAM彈,直至我們將現有結構改造完成,不給匪徒或存心不良的人有一絲絲的機會為止。
就停售一事, 相信會影響到至尊貴的老闆, 相信你們都是愛香港的人, 會給我體諒, 也會共同守護香港! 無論如何, 在這事情上引起之不便,請接收小弟的歉意!」

作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 22:06

小道消息

新系統彈殼將會開發和舊系統彈殼通用 但是防改機制提升
而且應該會有新防改系統模組給玩家已有的舊系統更換使用
作者: marking    時間: 27-6-2016 22:07

除非之前已經買了一些補品零件或改裝套件, 否則不見得要為這事而跑去買支國狗, 而且他們說自己是有社會責任的企業, 不能給機會予匪徒可以危害香港市民和執法人員的生命, 那應該立刻下架停, 為何又要賣多3天呢???
作者: sovietarmy2012    時間: 27-6-2016 22:11

以下訊息轉自APS
「至尊貴的老闆,

相信你們已聽聞在台灣有批發?和店家給台灣警方無理拘捕, 事源在台灣間出現新的改裝APS CAM870的方法。 在兩年前, 台灣人只是將原裝CAM870的17.3mm口徑槍管改為18.4mm槍管、改槍機連撞針、改18.4mm彈管, 改後是用來打真的散彈槍彈。 這點在CAM870的出廠設計上都在預料之中,包保改裝後第一發都會炸膛, 改的人是罪有應得自討苦吃/自作聰明! 可謂道高一尺魔高一丈! 從今年起, 台灣人不再改槍,而是將火藥放進改裝後的CAM870彈直接打。 這樣雖然比原裝散彈威力細得多,但在近距離一定有殺傷力。

在我們公司立場下, 只有感到無奈和度氣憤! 因為照正常法理, 由匪徒自行改裝的彈藥或由警方自行改裝的火藥彈, 怎可算到批發或店家身上呢? 要是有這可能性, 最多禁售; 也不可以拘捕! 香港的法律真的比台灣文明好幾十年!自挑港台矛盾  現在我們公司已請國際認可的槍械專家寫原廠證明文件, 在這野蠻的台灣做法下, 希望可以幫助警星樊老闆打贏這場官司。 而樊老闆也表明, 現時在法律上應該不用負上責任,但台灣警方的粗暴做法是不對的,他會訴諸公堂,取得清白外,還要伸張公義! 樊老闆是真漢子!

言而, 在專家初步評估, 這可行性很低和經改裝的任何槍械或彈藥都不能算到我們APS或店家身上。 但是小弟的看法就不同, 雖然在香港是沒有法律責任, 但APS是有社會責任的本地企業, 我不能給機會予匪徒歹徒好一些可以危害香港市民和執法人員的生命。 因此小弟無奈地宣佈, 在七月一日起香港地區停售CAM870所有槍款和CAM彈,直至我們將現有結構改造完成,不給匪徒或存心不良的人有一絲絲的機會為止。
就停售一事, 相信會影響到至尊貴的老闆, 相信你們都是愛香港的人, 會給我體諒, 也會共同守護香港! 無論如何, 在這事情上引起之不便,請接收小弟的歉意!欠下款

睇落係未經關公之手既真心文
作者: sovietarmy2012    時間: 27-6-2016 22:22

引用:
原帖由 marking 於 27-6-2016 22:07 發表
除非之前已經買了一些補品零件或改裝套件, 否則不見得要為這事而跑去買支國狗, 而且他們說自己是有社會責任的企業, 不能給機會予匪徒可以危害香港市民和執法人員的生命, 那應該立刻下架停, 為何又要賣多3天呢???
3天是給予大家時間下架吧,未必個個下得切,仲要cut單點貨等等...對APS來說,就是一次產品召回吧!

不過既然早知有不肖之徒改槍,他們應該早有改良之策,否則不動筋骨去設計/換零件,是很難做到的事.

既然早有改良之策,咁他們應該為了玩家之福去出仿真版,再看情況出安全版

安全水準應該不超出他奶卡系統

全部係估
作者: dogjumpjump    時間: 27-6-2016 22:28

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-6-2016 22:22 發表

3天是給予大家時間下架吧,未必個個下得切,仲要cut單點貨等等...對APS來說,就是一次產品召回吧!

不過既然早知有不肖之徒改槍,他們應該早有改良之策,否則不動筋骨去設計/換零件,是很難做到的事.

既然早有改良之 ...
我三個月前已問過佢地D子彈膠圈唔多惦, 佢地話會出新彈, 研發緊, 我估計佢地一早就知出咗事

我覺得香港店唔會下架, 只會唔再入貨, 賣晒就無, 又唔係犯法, 仲乜要招回, 所以要買仲有時間, 但新貨就唔洗諗, 短期內唔會有
作者: sovietarmy2012    時間: 27-6-2016 23:35

成個界別除左日本仔之外,成日出埋D帶缺憾的產品俾消費者硬食,仲搞到你吾識維修就咪7買之類,玩家要改過整過先得,工業制品搞到咁x衰真係DLLM。。。

APS。。。算咁啦。
作者: cwso    時間: 28-6-2016 08:53     標題: APS M870在台灣被查緝?!

呵呵!!如果有個人張把刀斬人,賣刀或做刀啲廠就被人拉???
作者: rho837    時間: 28-6-2016 10:08

Heard other said CAM870 stop from July!

作者: dogjumpjump    時間: 28-6-2016 10:22

相信各位在是日下午在網絡或其他平台上得知本誌客戶APS社鑑於在台灣販售CAM870的批發商及店家因有不法之徒進行非法改裝而被當地執法機關拘捕, 故該社決定於七月一日後暫停CAM870氣動霰彈槍之批發供應, 以便該社對CAM870氣動霰彈槍及氣動玩具霰彈(CAM彈)進行再改良及再優化,據該社李老闆表示此再改良及再優化工作需時約三個月,以求杜絕CAM870氣動霰彈槍及氣動玩具霰彈(CAM彈)再被不法之徒改裝並用於非法用途.......另外APS社的李老闆表示CAM870氣動霰彈在香港發售及擁有均屬合法,但為著企業良心該社決定暫停止CAM870氣動霰彈槍之批發供應,但並不表示是市面停售, 有存貨的本地店家仍可以售賣APS的CAM870氣動霰彈槍及氣動玩具霰彈(CAM彈)。

轉自: https://www.facebook.com/groups/534943639992869/?fref=ts
作者: rho837    時間: 28-6-2016 17:46

舊彈殻好入貨!
作者: sovietarmy2012    時間: 28-6-2016 19:46

引用:
原帖由 cwso 於 28-6-2016 08:53 發表
呵呵!!如果有個人張把刀斬人,賣刀或做刀啲廠就被人拉???
日本真係試過
作者: JFCP    時間: 29-6-2016 08:21

按照有關邏輯, 即生產出來是玩具, 但只要有改裝空間, 就要生產廠老板及其代理問罪, 個人覺得有D唔多妥!!
作者: kornhill401    時間: 29-6-2016 14:16

引用:
原帖由 JFCP 於 29-6-2016 08:21 發表
按照有關邏輯, 即生產出來是玩具, 但只要有改裝空間, 就要生產廠老板及其代理問罪, 個人覺得有D唔多妥!!
時光倒流,一人犯法,珠連十族
作者: gtoray    時間: 29-6-2016 18:55

引用:
原帖由 JFCP 於 29-6-2016 08:21 發表
我覺得作為玩具槍生產商,有責任令支玩具槍無法改為打真彈
尤其當其構造及作用方式近乎真槍
但法律上又未必有必然責任

可能台灣久不久就有土炮火器或改裝槍案件的關係吧?
作者: PMX    時間: 29-6-2016 19:18

台灣Model gun 都好似唔畀賣,算la ! 遲啲可能要痴埋紅火帽!
作者: rho837    時間: 29-6-2016 21:12

真係呢!玩具槍唔俾賣!

啲問題油同啲問題食品..........寶島處處都可見!
作者: sovietarmy2012    時間: 29-6-2016 21:13

引用:
原帖由 PMX 於 29-6-2016 19:18 發表
台灣Model gun 都好似唔畀賣,算la ! 遲啲可能要痴埋紅火帽!
台灣畀賣Model gun,有日產有台製,但屬於合法的敏感野

"臂冷"方面,好少有人玩/自動貼出.因為易惹"鴿子"

我呢種係"臂冷"貼DIY,又汽槍又cap槍,拆呢度鑽個度,圖片中又有改裝工具既守法玩槍人,係台灣俾"鴿子"啄左十世了
作者: stevechau    時間: 30-6-2016 10:34

我唔知道台灣法例對於槍械呢部份係點寫...
但換個角度諗, 有人能夠從呢款玩具槍改裝到可以發射火藥...
咁都已經被當係真槍辦LA...
如果台灣係從"提供黑市非法軍火零件"既角度去做野呢??
咁拉人封艇又唔係唔合理WOR...
所以好睇拘捕令果類野點寫...而家睇都仲可以係兩邊都有理~
作者: 暈又暈    時間: 30-6-2016 12:51

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-6-2016 23:35 發表
成個界別除左日本仔之外,成日出埋D帶缺憾的產品俾消費者硬食,仲搞到你吾識維修就咪7買之類,玩家要改過整過先得,工業制品搞到咁x衰真係DLLM。。。

APS。。。算咁啦。
如果唔係
有人發神經出high cap
台灣廠起頭,將資源放係AR系列(雖然佢地差唔多都放錯資源係有缺陷既系統)
靠infinity同ipsc開飯的過氣霸主走去攪SCW,另一個缺陷系統

Hmm...我地可能仲忍受緊WA周圍搵改件
雖然而家都唔係好好多
作者: sovietarmy2012    時間: 1-7-2016 11:10

引用:
原帖由 暈又暈 於 30-6-2016 12:51 發表

如果唔係
台灣廠起頭,將資源放係AR系列(雖然佢地差唔多都放錯資源係有缺陷既系統)
靠infinity同ipsc開飯的過氣霸主走去攪SCW,另一個缺陷系統

雖 ...
WA係玩塑膠仿真可射模型,KSC係靚同性能兼顧,馬記係性能優先(都算幾靚)。D人拎WA玩,係無得揀,
改變現況只有馬記同WE。
作者: rho837    時間: 1-7-2016 12:01

如果有廠可以張WA Type R 同 Marui 系統既好處運合再用真槍同真夾外皮數! 再用Universial standardise magazine platform! 咁就正啦!
作者: kornhill401    時間: 1-7-2016 14:55

引用:
原帖由 stevechau 於 30-6-2016 10:34 發表
我唔知道台灣法例對於槍械呢部份係點寫...
但換個角度諗, 有人能夠從呢款玩具槍改裝到可以發射火藥...
咁都已經被當係真槍辦LA...
如果台灣係從"提供黑市非法軍火零件"既角度去做野呢??
咁拉人封艇又唔係唔合理W ...
照道理就應該拉..改裝玩具槍..果個人,不是拉..做玩具槍..果個.
以後我們都係只可以玩塑膠水槍了
作者: sovietarmy2012    時間: 1-7-2016 15:31

引用:
原帖由 rho837 於 1-7-2016 12:01 發表
如果有廠可以張WA Type R 同 Marui 系統既好處運合再用真槍同真夾外皮數! 再用Universial standardise magazine platform! 咁就正啦!
WA Type R有乜好處?
作者: sovietarmy2012    時間: 1-7-2016 15:37

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-7-2016 14:55 發表

照道理就應該拉..改裝玩具槍..果個人,不是拉..做玩具槍..果個.
玩具水槍都未必無問題,以前有支入墨水的水槍,好似叫乜乜50,100,150....如果入汽油。。。
作者: stevechau    時間: 1-7-2016 18:33

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-7-2016 14:55 發表

而家主流既睇法都係從一人做事一人當既方向出發...
我對此無異議...咁佢改得應該就已經比人拉埋TIM,唔抵可憐~
我想講既係今次搞埋代理店家...個出發點應該就已經唔單止係搞改槍果個人LA~

即係咁, 好似老美都有好多真槍件係屬於武器禁運...
咁如果有一間鋪頭/代理入到某D真槍件(發射組件計LA)...
而又比有心人真係裝左上槍打火藥, 拉改槍果個人係無野質疑GA...
但警方又係咪唔會因為拉左人, 就唔理賣呢種零件既鋪頭呢?
因為佢賣緊果樣野已經可以視為軍火零件WOR...而又無經過警方認可入口, 咁咪黑市軍火LOR
咁呢個角度睇, 警方做野拉人封艇有咩問題??
搵律師打得甩就後話LA...

當然我只係估計, 而且唔知到底台灣果邊係
作者: rho837    時間: 1-7-2016 19:33

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-7-2016 15:31 發表

WA Type R有乜好處?
好! 因為當年啲IPSC look WA 鏡槍個價錢夠鳩嗎! 當年我月薪唔過一萬!唔敢玩!
作者: jn_jona    時間: 2-7-2016 03:53

引用:
原帖由 stevechau 於 1-7-2016 18:33 發表

而家主流既睇法都係從一人做事一人當既方向出發...
我對此無異議...咁佢改得應該就已經比人拉埋TIM,唔抵可憐~
我想講既係今次搞埋代理店家...個出發點應該就已經唔單止係搞改槍果個人LA~

即係咁, 好似老美 ...
但運同藏有發射parts已經犯法啦wor...
人地個出發點係賣玩具 比人改真槍
同人地賣發射parts 比人改真槍
兩件事性質有d唔同

如果有人買左幾舊鋼 自己車parts改真槍
咁賣鋼同賣機果個又是否抵死呢?
作者: stevechau    時間: 2-7-2016 16:29

引用:
原帖由 jn_jona 於 2-7-2016 03:53 發表

但運同藏有發射parts已經犯法啦wor...
人地個出發點係賣玩具 比人改真槍
同人地賣發射parts 比人改真槍
兩件事性質有d唔同

如果有人買左幾舊鋼 自己車parts改真槍
咁賣鋼同賣機果個又是否抵死呢?
個問題唔係「代理的出發點係賣玩具」
而係警方點睇你呢個代理賣岀黎呢舊野
法例好多時係原則性既野,而且係睇執法部門點睇呢樣野
唔係睇賣方代理或者改槍玩家點睇同咩岀發點!
但當原則性既問題被無限上綱 就會問到你最後問果個假設性問題⋯⋯

如今個問題係舊玩具比人改左做軍火 咁未改果啲咪潛在既軍火囉
正如就算真品、零件未裝上真槍都可以話係玩具㗎 但執法部門係咪咁睇先?
所以執法部門又真係應該冚左佢先喎 我只係覺得代理有數拗 同埋真係唔太知到底對岸係base on咩去冚人啫
作者: sovietarmy2012    時間: 2-7-2016 21:19

睇法庭點判。。。
作者: jn_jona    時間: 3-7-2016 00:42

引用:
原帖由 stevechau 於 2-7-2016 16:29 發表

個問題唔係「代理的出發點係賣玩具」
而係警方點睇你呢個代理賣岀黎呢舊野
法例好多時係原則性既野,而且係睇執法部門點睇呢樣野
唔係睇賣方代理或者改槍玩家點睇同咩岀發點!
但當原則性既問 ...
一日未判 一日都未係有罪
捉你返去唔太需要理據 協助調查嘛
點判有時都睇埋動機既

只可以講係個代理唔好彩 比人捉黎祭旗
作者: gainax    時間: 3-7-2016 08:37

引用:
原帖由 暈又暈 於 30-6-2016 12:51 發表

如果唔係

雖 ...
師兄其實你知唔知WA同其它廠同款槍多數係WA早推出好多, 所以比佢搶到頭淡湯有一堆補品廠出件正常既事
正因為WA出左其它廠先可以參考佢再加入自己既概念開發自己既系統做得更好,
如果馬記同WA同時間推出咁馬記實冇而家既做得咁穩定 ,之後一堆台廠又參考佢地再出一堆更像真更爽既系統出現,
食得鹹魚抵得渴,人地玩hicapa玩到厭馬記都未出,到馬記出做得比前者好咁好公平,
早玩早享受幾千蚊玩具, 好似08年出GBB M4唔通等到2015先入手...
作者: vgrdragon1    時間: 3-7-2016 10:48

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-7-2016 00:42 發表

一日未判 一日都未係有罪
點判有時都睇埋動機既

只可以講係個代理唔好彩 比人捉黎祭旗
「一日未判 一日都未係有罪
點判有時都睇埋動機既」

呢種係香港所行的英美系普通法的原則。
台灣的司法制度行法典,剛剛完全相反。
作者: jn_jona    時間: 3-7-2016 13:51

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-7-2016 10:48 發表

點判有時都睇埋動機既」

官非上身就算唔入都好麻煩
點判都要睇果邊法律同個官

個人覺得捉埋代理就唔多合理
原廠已經有防改 道高一尺魔高一丈
再搞新版 有人要改既都阻佢唔到
一係就好似田中咁停產
作者: stevechau    時間: 3-7-2016 17:36

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-7-2016 10:48 發表

點判有時都睇埋動機既」

台灣好似係行大陸法, 的確做起野上黎同香港比會唔同~
作者: stevechau    時間: 3-7-2016 17:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-7-2016 13:51 發表

官非上身就算唔入都好麻煩
點判都要睇果邊法律同個官

個人覺得捉埋代理就唔多合理
原廠已經有防改 道高一尺魔高一丈
再搞新版 有人要改既都阻佢唔到
一係就好似田中咁停產
都係果句, 而家人地就係唔係個人覺得...
除非我地呢度就係台灣既法院同埋陪審員...
如果唔係既話, 睇真D到底人地衰左邊PART比人搞、人地D例點寫、人地用咩黎告/協助調查先LA~
代理其中一個功能就係如果當地面臨問題時, 佢就會係先被追究法律責任果個...
而唔係單單係
作者: jn_jona    時間: 3-7-2016 18:09

引用:
原帖由 stevechau 於 3-7-2016 17:40 發表

都係果句, 而家人地就係唔係個人覺得...
除非我地呢度就係台灣既法院同埋陪審員...
如果唔係既話, 睇真D到底人地衰左邊PART比人搞、人地D例點寫、人地用咩黎告/協助調查先LA~
代理其中一個功能就係如果當地 ...
所以未話睇返當地法律
有冇罪一直都唔係個人覺得
由頭到尾都只係討論緊會唔合理姐
我都係覺得一人做事一人當 水槍改到變ak都係改果個事
冇理由搞個賣水槍掛
但改版係有需要既 一個改得就其他人都可能會改
台仔之後都未必夠膽入貨
作者: JFCP    時間: 5-7-2016 08:48

個人覺得係 :法,理,情or情,理法的問題, 永沒有最好的法律條文, 只有人是否墨守成規的去辦案/事!!
作者: Epxaiual    時間: 5-7-2016 10:32

純粹邏輯問題
如果有人將架benz改裝超大馬力油成紅色然後通街撞人,
咁你拉人的時候拉揸車果個定係拉改裝油顏色果個定係拉benz車廠?
作者: stevechau    時間: 6-7-2016 09:34

揸車果個...一定拉;所以台灣用槍果個照拉~
改車果個...協助調查, 調查期間發現賣違法野...照拉;即係台灣代理既角色
(其實揸左幾年車有時都心諗, 如果香港警方真係有心郁改車既鋪, 佢地會搵到位入...只係而家屬非不能實不為也)
廠...無辜的, 唔使拉;所以APS今次都無事, 不過佢自己決定改模暫時唔出貨住JE~

如果今次件事係香港, 其實唔係邏輯問題...
法制既野從來都係原則問題, 係睇揸到個原則有幾緊~
槍係一種例子, 就算樓上CHING講車做例子都一樣~
當法理原則揸到好緊既話, 換粒雜廠燈膽仔都可以照拖你走/飛紙仔叫你驗車GA~

作者: Epxaiual    時間: 6-7-2016 10:33

引用:
原帖由 stevechau 於 6-7-2016 09:34 發表
揸車果個...一定拉;所以台灣用槍果個照拉~
改車果個...協助調查, 調查期間發現賣違法野...照拉;即係台灣代理既角色
(其實揸左幾年車有時都心諗, 如果香港警方真係有心郁改車既鋪, 佢地會搵到位入... ...
今次冇拉APS只係純粹因為APS間廠唔係台灣.
佢係23號一次過拉158把CAM870返去查,如果APS間廠係台灣佢地當然唔會放過咁大筆業績

作者: rho837    時間: 26-10-2016 18:35

當時以為香港會跟臺灣! 一時冲動買了一批叉氣殻 !

作者: sovietarmy2012    時間: 26-10-2016 19:50

這篇在講台人對APS案的理解,和司法系統的信心。
http://www.arms-cool.net/forum/r ... o=lastpost#lastpost

反而這篇台仔抄家調查的故事,最值得各位見識台警的執法手法
http://www.arms-cool.net/forum/thread-132513-1-1.html

並非想講港優台劣,不竟法系文化制度全無相似性。
作者: JFCP    時間: 27-10-2016 08:34

我都入咗30粒彈!!
作者: Dave    時間: 27-10-2016 10:03

通常遇到呢d 隔個海的事也是食下花生算,
對香港影響有限,咁耐以來真是沒聽過香港玩具會因為危害社會而回收 ( bb 玩具小零件怕誤食回收 就有 ) ,
都係果句舞照跑馬照跳,亦不見得台灣有權拉人封艇,始終公司是香港公司。
充其量是不准入口,不過cam870 賣左咁多年要回本早就回了,亦是閒事,亦不見得aps 會全面停產,
香港今時今日仍然有aps 現貨賣,自己是不太擔心冇得玩。
何況在香港消費者惡過狗的文化下,要全面回收是沒有可能,除非有著數例如 5000 蚊回收一支不理新舊,
到時2 手區即時洗版 收cam870 愈舊愈好。
作者: kornhill401    時間: 27-10-2016 15:39

引用:
原帖由 Dave 於 27-10-2016 10:03 發表
通常遇到呢d 隔個海的事也是食下花生算,
對香港影響有限,咁耐以來真是沒聽過香港玩具會因為危害社會而回收 ( bb 玩具小零件怕誤食回收 就有 ) ,
都係果句舞照跑馬照跳,亦不見得台灣有權拉人封艇,始終公司是香 ...
何止有得買,仲要比第一水的價錢(4200),便宜一半.(我7個月前才在E何B 9折入了一支木把版)
作者: gainax    時間: 27-10-2016 16:14

想問問台灣如果回收係無條件回收定有水比返
同埋條數入邊個
作者: gainax    時間: 27-10-2016 16:16

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-10-2016 15:39 發表

何止有得買,仲要比第一水的價錢(4200),便宜一半.(我7個月前才在E何B 9折入了一支木把版)
唔明當年價同質量仲要有入肯入
作者: 2slow    時間: 27-10-2016 16:43     標題: 回覆 75# 的帖子

SAI版最貴好似係
APS質量唔好嗎?
作者: Dave    時間: 27-10-2016 17:28

引用:
原帖由 2slow 於 27-10-2016 16:43 發表
SAI版最貴好似係
APS質量唔好嗎?
PS3 GAME : 5800  日元
THE BEST 版本 連全DLC :3800 日元

如果不論是否改裝定原裝,最貴係全鋼SAI版本,其次係3GUN 版 ( 加長彈倉鑼寬彈倉等改裝 ),
其次是MAGPUL 版本,之後先到SAI 版本

作者: rho837    時間: 27-10-2016 19:56

現時我整玩具槍最貴就係呢支CAM870,

一支新槍CAM870 (只係用套機板)
+
一套全新CNC鋼KIT
+
全鋼PARTS
+
珍品柄及㧌十頭段加長彈管
+
打砂加Police Magnum字
+
再電黑色
+
Gun Fitting
+
子彈及鋼彈底

整整埋埋三萬有多!   唔會再有下次!
作者: kornhill401    時間: 27-10-2016 22:36

回78#
十分佩服rho C Hing對愛好的認真要求.
作者: rho837    時間: 27-10-2016 23:58

Oh Thank you C Hing, 但係現在用大6個支全鋼去改CAM870可能平好多!
作者: laiwangkai    時間: 28-10-2016 05:45     標題: 回覆 78# 的帖子

我都想買套CNC鋼KIT,賣哂
作者: 2slow    時間: 28-10-2016 10:40

引用:
原帖由 Dave 於 27-10-2016 17:28 發表

PS3 GAME : 5800  日元
THE BEST 版本 連全DLC :3800 日元

如果不論是否改裝定原裝,最貴係全鋼SAI版本,其次係3GUN 版 ( 加長彈倉鑼寬彈倉等改裝 ),
其次是MAGPUL 版本,之後先到SAI 版本
你個形容十分貼切
作者: 2slow    時間: 28-10-2016 10:41

引用:
原帖由 rho837 於 27-10-2016 19:56 發表
現時我整玩具槍最貴就係呢支CAM870,

一支新槍CAM870 (只係用套機板)
+
一套全新CNC鋼KIT
+
全鋼PARTS
+
珍品柄及㧌十頭段加長彈管
+
打砂加Police Magnum字
+
再電黑色
+
Gun Fitting
+
子 ...
同玩真品相差無幾
作者: 暈又暈    時間: 28-10-2016 11:38

如果而家有廠復刻Maruzen或者Marushin拋殼系統可能會解決到好多問題
可惜而家只有M1887,或者要搵2手
作者: rho837    時間: 28-10-2016 12:06

引用:
原帖由 2slow 於 28-10-2016 10:41 發表

同玩真品相差無幾
如果香港有貨而你又有會槍牌出到槍的話! 槍掂面價(未講折扣)! 真既Remington 12G M870 Super Express Magnum 全新槍(私人槍價)都係HK$7,500.00右左! 保安公司個價HK$4,000.00 ~ $6,000.00左右!

如果再去拾齊啲民用Tactical looking配件加個槍袋! (唔包貴鏡)HK$17,000.00包fittings / tuning以經好盡!

所謂珍鐡感觉既玩具槍係貴好多!
作者: 2slow    時間: 28-10-2016 12:13

引用:
原帖由 rho837 於 28-10-2016 12:06 發表

如果香港有貨而你又有會槍牌出到槍的話! 槍掂面價(未講折扣)! 真既Remington 12G M870 Super Express Magnum 全新槍(私人槍價)都係HK$7,500.00右左! 保安公司個價HK$4,000.00 ~ $6,000.00左右!

如果再去拾齊& ...
係香港玩真品係咪應該計埋昂貴的會費月費等等呢

anyway, 不摟玩具係貴過玩真鐵(好多都係, 唔計custom), 其實兩者物料工序技術等等都應該差不多
好多玩具造工對比真品有過之且無不及呢...

作者: gainax    時間: 28-10-2016 15:36

其實玩具同真品製法完全兩回事睇到以為似樣。。好似陽極vs軍規三級硬質陽極分別
至於點解玩具仲比珍鐵貴我諗產量既問題,其次係食水既問題
一個正廠ptvv鑄上身賣千幾蚊, R品7075鍛造先幾百蚊
鋼唔鋼唔係主因, 最好例子DM個支都全鋼價錢同其他廠分別唔大仲賺緊錢,
但其他廠只係合金漆面, 咁錢去左邊大家都明。。。
作者: sovietarmy2012    時間: 28-10-2016 16:46

我就喜歡玩玩具多D,如果係真槍入手價又貴保養又多又要諗安全問題

七千蚊一支1911,同七支吾同款既一千蚊1911,七支1911岩哂我呢D龍蝦集郵人士

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0