標題: 我只是路過...... [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 28-6-2016 10:54     標題: 我只是路過......

作者: 新手一隻    時間: 28-6-2016 12:29

作者: Lolanto    時間: 28-6-2016 15:52

咁細隻
作者: FBC1    時間: 28-6-2016 19:35

確係唔大咼.
作者: sovietarmy2012    時間: 28-6-2016 19:41

有乜咁好睇....

當全世界F5隻航母時,可能暗地裹多左
作者: Hamlet    時間: 29-6-2016 00:01

國造第一隻航空母艦會係遼寧號既仿製版本,當然只係外觀上,艙室佈局係會重新設計過,因為佢無需預留導彈倉,艙室會比遼寧號會更合理一D,彈射器而家仲係陸上試驗緊,有傳聞話上面同時搞埋蒸汽同電磁兩種⋯⋯試驗場度兩種都有⋯⋯
作者: sovietarmy2012    時間: 29-6-2016 12:18

我諗地球上乜都整一餐的國家,得中美矣。。。。

據說大6話整兩款轟炸機。。。
作者: louisli    時間: 29-6-2016 12:46

俄羅斯都有吧
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-6-2016 12:18 發表
我諗地球上乜都整一餐的國家,得中美矣。。。。

據說大6話整兩款轟炸機。。。

作者: Hamlet    時間: 29-6-2016 12:57

圖片附件: image.jpeg (29-6-2016 12:57, 129.83 KB) / 該附件被下載次數 201

圖片附件: image.jpeg (29-6-2016 12:57, 148.9 KB) / 該附件被下載次數 224

作者: sovietarmy2012    時間: 29-6-2016 21:20

引用:
原帖由 louisli 於 29-6-2016 12:46 發表
俄羅斯都有吧

個套尼特卡剛"解放",加上俄佬國內又起緊一套,理論上有兩套

至於係咪彈到就吾知了.電磁個套更未有聲氣
作者: 0o0p    時間: 29-6-2016 22:18

其實隻船唔係大隻同細隻問題 而係主體窄身又高
咁會唔會有重心問題 令到甲板左右搖得好勁
作者: FBC1    時間: 30-6-2016 11:48

引用:
原帖由 0o0p 於 29-6-2016 22:18 發表
一般而言船隻噸位越大越穩定,以一艘貨柜船為例,船甲板全是貨柜但航行得好穩定,主要係船倉內有清水倉污水倉,油倉及發動機組等,用作穩壓船身之用.
作者: sovietarmy2012    時間: 1-7-2016 11:03

引用:
原帖由 0o0p 於 29-6-2016 22:18 發表
咁艦橋只有盡量做輕身。。。理論上水線上建築越低,穏性越好。但艦橋越高,觀察,對雷達布置越好。艦橋越出越高,排煙越好。艦橋越大,部置倉室越充裕,但會有亂流,艦橋小隱身好又少亂流,但煙道航海航空指揮雷達又吾夠位。。。仲有擺前擺後都各有好壞

總之,係好考究的
作者: Hamlet    時間: 1-7-2016 23:41

傳聞係彈射版J-15既消息流出,比起滑躍版,佢個起落架強度更高。

圖片附件: image.jpeg (1-7-2016 23:41, 13.08 KB) / 該附件被下載次數 193

作者: FBC1    時間: 2-7-2016 11:33

引用:
原帖由 Hamlet 於 1-7-2016 23:41 發表

傳聞係彈射版J-15既消息流出,比起滑躍版,佢個起落架強度更高。
呢樣一定啦.
作者: 0o0p    時間: 2-7-2016 15:15

睇黎航母都唔駛諗住可以隱身 依家D導彈連漁船都打得中
作者: sovietarmy2012    時間: 2-7-2016 21:35

引用:
原帖由 0o0p 於 2-7-2016 15:15 發表
船係好難絶對隠身,不過如果令航母同驅逐艦睇落差不多大小,咁係敵人的攻撃底下就有好大著數。

蘇聯當年搞出好大個系統反航母都係50/50,大6今天相對小的系統成功率反而高少少,吾係俄佬失敗,大6人叻,係時代吾同,科技進步左好多之故。
作者: Hamlet    時間: 2-7-2016 21:46

引用:
原帖由 0o0p 於 2-7-2016 15:15 發表
漁船無CIWS,亦無辦法o係雄風3處於老鏈o甘高o個陣捕捉到……
作者: sovietarmy2012    時間: 2-7-2016 23:06

引用:
原帖由 Hamlet 於 2-7-2016 21:46 發表

漁船無CIWS,亦無辦法o係雄風3處於老鏈o甘高o個陣捕捉到……
非也,漁船多數鐵殼了,不過憑出沒地點,航跡航速都可以識別一下。
作者: sovietarmy2012    時間: 2-7-2016 23:11

反艦導彈打小目標的最大問題係其巡航高度最低三至五米(視乎海況),過低則穿浪入海。但係小船高度比巡航高度更低就。。。

所以美佬將地獄火搬上艦用
作者: 0o0p    時間: 3-7-2016 08:29

所以呢劑係遇上神射手定高科技飛彈
隻船細到咁又矮都可以橫向貫穿
咁大船平時靠塗層係雷達上扮細船仲有咩用
作者: sovietarmy2012    時間: 3-7-2016 08:42

如果一個艦隊隻隻睇落咁大,雷達發射頻率又相同,敵人係千里之外瞄邊隻泥打至好呢?!如果派偵察機去確認,等於話俾航母知我要打你了。。。只要航母及時派戰機攔截偵察機就得啦!至於派偵察船,又要同核動力航母鬥速度同耐力,吾係好辨法。射雷達同電子偵察衛星,第一係衛星過頂時間間隔太長及來臨時間已知,第二是訊息解算不及時,第三係整個艦隊用同一種雷達兼實施無線電靜默。。。

以上係俄佬同美佬鬥左幾十年的經驗。。。
作者: sovietarmy2012    時間: 3-7-2016 08:48

咁大船平時靠塗層係雷達上扮細船仲有咩用。。。。海洋咁大,通常只有一D主要航道先有多D船,亦只有一D區域係漁船出末。。。。如果大戰艦扮下魚毛行呢D航道接近對手,就好有戰術價值了。。。好似便衣差人做野咁!
作者: sovietarmy2012    時間: 3-7-2016 16:39

嘩!乜原來台灣支紅衫咁勁!!!

都係返左香港先知乜事
作者: 0o0p    時間: 3-7-2016 18:03

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-7-2016 08:48 AM 發表
咁大船平時靠塗層係雷達上扮細船仲有咩用。。。。海洋咁大,通常只有一D主要航道先有多D船,亦只有一D區域係漁船出末。。。。如果大戰艦扮下魚毛行呢D航道接近對手,就好有戰術價值了。。。好似便衣差人做野咁!
咁講支反艦導彈超低空打中漁船又變得合理左好多
作者: sovietarmy2012    時間: 3-7-2016 19:26

引用:
原帖由 0o0p 於 3-7-2016 18:03 發表

咁講支反艦導彈超低空打中漁船又變得合理左好多
估吾到雄3末段尋的咁好野,迎面打中漁船約4x4米面積!

第二,雄3應該係以末段瞄準水線泥打,雷達識別上解決了水反映的鏡像效應

兩岸都對雄3性能同台軍軍紀刮目相看

差人,消防員,7仔,漁民...廿一世紀之高危行業也!
作者: 0o0p    時間: 3-7-2016 20:13

諗多步 如果反艦導彈去到咁準
似乎連驅逐艦都慳返 整批漁船級靶艇跟住黎行即可
作者: sovietarmy2012    時間: 3-7-2016 20:25

22樓回應左你

世上好多武器可以打沉航母,問題係
1.發射平台能否行入航母的防禦圈?
2.若不可,武器射程夠吾夠?
3.距離能否探測,識別同鎖定航母?
4.武器要突破航母的防禦圈不被擊落
5.要打幾多發才能打沉航母?

大陸軍方至今未出一聲,因為雷達低空盲區睇吾到,吾出聲係明智的
作者: Hamlet    時間: 3-7-2016 22:09

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-7-2016 19:26 發表

估吾到雄3末段尋的咁好野,迎面打中漁船約4x4米面積!

第二,雄3應該係以末段瞄準水線泥打,雷達識別上解決了水反映的鏡像效應

兩岸都對雄3性能同台軍軍紀刮目相看

差人,消防員,7仔,漁民...廿一世 ...
結構上黎講,佢個綑綁助推火箭個設計已經好落後⋯⋯尤其抗戰勝利70週年個陣展示個鷹擊12出佐黎之後更加⋯⋯計算佐佢飛行時間到漁船個距離同佢宣傳個數據有出入。佢巡航段個陣個高度係可以被鎖定,但係PLA個原則呢類野要上報到去中央軍委定奪,佢福建部隊除左望住雷達乜都做唔到。
作者: sovietarmy2012    時間: 4-7-2016 00:09

引用:
原帖由 Hamlet 於 3-7-2016 22:09 發表

結構上黎講,佢個綑綁助推火箭個設計已經好落後⋯⋯尤其抗戰勝利70週年個陣展示個鷹擊12出佐黎之後更加⋯⋯計算佐佢飛行時間到漁船個距離同佢宣傳個數據有出入。佢巡航段個陣個高度係可以被鎖 ...
佢既技術一半自硏一半美佬提供,兩班都吾係玩開超音速巡航反艦,加上美佬俾得既都吾慌頂尖。。。黄銅騎士個類既野吧!

沱江級係以炮戰打022同空優下突擎射導彈的平台咁姐。
作者: Hamlet    時間: 4-7-2016 12:37

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-7-2016 00:09 發表

佢既技術一半自硏一半美佬提供,兩班都吾係玩開超音速巡航反艦,加上美佬俾得既都吾慌頂尖。。。黄銅騎士個類既野吧!

沱江級係以炮戰打022同空優下突擎射導彈的平台咁姐。
雄風3源自佢之前搞既擎天式載具,再之前係美國佬一款靶彈好似……

今次誤射既係錦江級唔係沱江,022尼種應急產物亦一早叫停佐。

大艦既接戰能力亦唔係小艇可比,否則當年買毒蜘蛛級就得,使鬼買現代級咩……而家現代級最早兩隻入廠大執緊,據聞係將原有單臂對空導彈換成紅旗16連VLS,跟船既原裝3M80會換成鷹擊-12,成船既作戰系統雷達會換到同而家新戰艦兼容既系統數據鏈,如果搞掂佐既話,4隻現代級就等於變新船咁……

另外現有既鷹擊8-3會逐步被取代,驅逐艦大型護衛艦上面既鷹擊-8-3會被鷹擊-17取代(山寨既3M-54 Klub)。細噸位類似056個D會換成細一個size既C70x系列,可以比而家多帶幾支出門口。
作者: 0o0p    時間: 4-7-2016 16:48

其實無人機航母會唔會仲好
唔駛載人飛機細好多 跑道亦都可以短得多
而且唔載人可以飛得更快更靈活 頂多係驚電子干擾
解決到既話 船身主要應該主要成為左海上網吧
無人機海 有多多導彈都唔掂 仲可以超低空掠海飛行唔驚會死
作者: sovietarmy2012    時間: 4-7-2016 19:29

引用:
原帖由 0o0p 於 4-7-2016 16:48 發表
其實無人機航母會唔會仲好
唔駛載人飛機細好多 跑道亦都可以短得多
而且唔載人可以飛得更快更靈活 頂多係驚電子干擾
解決到既話 船身主要應該主要成為左海上網吧
無人機海 有多多導彈都唔掂 仲可以超低空掠海飛行 ...
家下美佬都要租商用衛星去控制偵察無人機,未必有網絡起超視距網吧住

上次伊朗施法術叫左隻最新無人機落泥...所以現在的AI未夠玩住
作者: sovietarmy2012    時間: 4-7-2016 19:41

引用:
原帖由 Hamlet 於 4-7-2016 12:37 發表

雄風3源自佢之前搞既擎天式載具,再之前係美國佬一款靶彈好似……

今次誤射既係錦江級唔係沱江,022尼種應急產物亦一早叫停佐。

大艦既接戰能力亦唔係小艇可比,否則當年買毒蜘蛛級就得,使鬼買現代級咩 ...
022咁潮咁yeah停左

現代級豈不是魔改?唉...3M80吾射就浪費了.8000吨應該盡量塞多D先係
作者: kimkileo    時間: 6-7-2016 18:24

引用:
原帖由 Hamlet 於 4-7-2016 12:37 發表

大艦既接戰能力亦唔係小艇可比,否則當年買毒蜘蛛級就得,使鬼買現代級咩 ...
你講美佬既靶彈應該係GQM-163....4倍音速...最大射程約450公里

作者: Hamlet    時間: 1-8-2016 23:02

作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2016 23:04

船廠好大好企理
作者: peter195    時間: 5-8-2016 02:26

https://www.youtube.com/watch?v=p9oQPfGQCUw

新消息:第二艏國產航空母艦將來會是有彈射器
作者: Hamlet    時間: 5-8-2016 12:16

作者: Hamlet    時間: 5-8-2016 23:56

圖片附件: 20160805235535.jpg (5-8-2016 23:56, 55.55 KB) / 該附件被下載次數 205

作者: Hamlet    時間: 6-8-2016 11:52

作者: Lolanto    時間: 6-8-2016 22:45

艦橋與遼寧號相比唔多同喎
引用:
原帖由 Hamlet 於 6-8-2016 11:52 發表

作者: Hamlet    時間: 6-8-2016 23:07

_____________________________________________________________________________________________________________

模擬圖

圖片附件: 211846nef6bqii8inxixcd.jpg (6-8-2016 23:22, 29.68 KB) / 該附件被下載次數 183

圖片附件: 211846za0mmkthesd0ss01.jpg (6-8-2016 23:22, 29.43 KB) / 該附件被下載次數 201

作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2016 15:52

其實每週都進度睇,係咪官府派人影ga
作者: gtoray    時間: 7-8-2016 16:37

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-8-2016 15:52 發表
其實每週都進度睇,係咪官府派人影ga
梗係啦,有鬼咁多諜照咩
唔怕因為泄露國家機密拉去打靶?
作者: Hamlet    時間: 7-8-2016 17:53

引用:
原帖由 gtoray 於 7-8-2016 16:37 發表

梗係啦,有鬼咁多諜照咩
唔怕因為泄露國家機密拉去打靶?
睇係個人行為定受人指使,我所知道既幾個自發性既都係接受警戒同短期審查算數,如果係受人指使既然話就係另一種講法,睇佢涉及到咩層次既機密,如果話係打靶既就係涉及戰略武器級別,上兩個月好似就打靶佐一個,據聞係洩露佐東風三十一既彈道特徵。

作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2016 20:29

平可夫成日揾人刺探。。。。早晚係外國炒車

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0