標題: 華藉美國大兵在伊拉克用中文寫的博~ [打印本頁]

作者: Hkpolice-Psu    時間: 28-11-2007 16:17     標題: 華藉美國大兵在伊拉克用中文寫的博~

http://blog.myspace.cn/index.cfm?fuseaction=blog.ListAll&friendID=1304163741

我覺得當故事咁睇都幾好睇
作者: christopher    時間: 28-11-2007 21:08     標題: 回覆 #1 Hkpolice-Psu 的帖子

仲正過睇戲
作者: Paul    時間: 28-11-2007 22:44

10月2日

================================================

上级给我们在这个地区的开火界限更改为:

如果你认为应该开火,就开火!

如果有人一边打手机一边用手指着你, 开火!

如果有人在放鸽子,开火!

如果有人在挖坑,开火!

如果你认为不爽,开火!

如果你饿, 开火!

如果你渴, 开火!

如果你又饿又渴, 开火!

如果你后悔来伊拉克,开火!

如果你国内的女朋友跟人跑了, 开火!

如果你全身的痱子又痛又痒,隔着防弹衣抓也没法儿抓, 开火!

开火!开火!!开火!!! 开火!!!开火!开火!!开火!!! 开火!!!!

烟雾弹,闪光弹, 手雷,5.56 , 7.62 , 84MM火箭弹, 60MM 迫击炮, 抄到什么

用什么!!!

自 己 掌 握 !!!
作者: MS    時間: 29-11-2007 03:27     標題: 回覆 #1 Hkpolice-Psu 的帖子

真係唔公道!我在cgf夠係寫中文喇!點知無人欣賞!!!
作者: Pvt.King    時間: 29-11-2007 08:23

引用:
原帖由 mswong 於 29-11-2007 03:27 發表
分別係你唔係身處iraq
作者: tango10    時間: 29-11-2007 09:30

我反而覺得呢個人點解咁悠閒, 同埋內容好有戲劇成份, 唔多真實!
作者: MS    時間: 30-11-2007 01:54     標題: 回覆 #5 Pvt.King 的帖子

其實中文好難寫,例如十三個公,恭,功,工,攻,龔..............
十三個,峰,瘋,峰,封,..............
衰,需,雖,等等,在香港可以問鄰居二叔公!但我住果条Close十四家都係洋人?我問邊個呢!

作者: Pvt.King    時間: 30-11-2007 09:53

引用:
原帖由 mswong 於 30-11-2007 01:54 發表
其實中文好難寫,例如十三個公,恭,功,工,攻,龔..............
十三個,峰,瘋,峰,封,..............
衰,需,雖,等等,在香港可以問鄰居二叔公!但我住果条Close十四家都係洋人?我問邊個呢!
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/
問佢啦
作者: martinmhk    時間: 1-12-2007 20:34

引用:
原帖由 mswong 於 29-11-2007 03:27 發表
其實我有看,

不過我係細路仔(相對你來說),只有看的一份兒~
作者: MS    時間: 1-12-2007 22:51

應該係華人美軍!我是華人英兵,華籍英軍是在港英時代下之產品,水雷炮都算慘"豬八戒照鏡"兩面不是人?仲有啹喀兵是什麽藉英兵呢?

作者: Boniface    時間: 3-12-2007 17:42     標題: 回覆 #10 mswong 的帖子

佢地唔係最後變哂香港藉咩???
作者: Boniface    時間: 3-12-2007 17:54     標題: 回覆 #1 Hkpolice-Psu 的帖子

不過真係好搵命搏,好似其中一篇佢個戰友為左個女生活可以好d先當兵,而家死左,係屋企人有一大筆錢,個女可以讀大學唔使錢,跟住嫁個好老公,但係呢一切佢都睇唔到...我覺得好可悲
作者: louisli    時間: 4-12-2007 13:57

引用:
原帖由 Boniface 於 3-12-2007 17:54 發表
不過真係好搵命搏,好似其中一篇佢個戰友為左個女生活可以好d先當兵,而家死左,係屋企人有一大筆錢,個女可以讀大學唔使錢,跟住嫁個好老公,但係呢一切佢都睇唔到...我覺得好可悲
唔係可悲,係可惜o者
在天之靈都會覺得好安慰
作者: -l-    時間: 4-12-2007 20:38

I think someone publish his blog into a book years ago
作者: terry_fan    時間: 17-12-2007 13:58

正ar...真的透徹....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0