標題: [認真] 友台係咪已經死左? [打印本頁]

作者: 009679007187    時間: 30-7-2016 20:07     標題: 友台係咪已經死左?

Waxxxxxyau唔比人出post 或者pm
要人重新驗證但係又send唔出驗證e-mail
我想contact 入面一個YLK師兄,有冇師兄可以幫幫小弟?
:))))
作者: 新手一隻    時間: 30-7-2016 20:29

作者: 009679007187    時間: 30-7-2016 20:36

點搞呀 :(睇中左支二手417又買唔到
作者: gtoray    時間: 30-7-2016 21:00

當無見過啦~
作者: Dave    時間: 30-7-2016 21:58

引用:
原帖由 009679007187 於 30-7-2016 20:36 發表
點搞呀 :(睇中左支二手417又買唔到
邊支?睇過

作者: sovietarmy2012    時間: 30-7-2016 22:13

當睇亞視咁既態度就岩啦!

我連link都剷左4.5世
作者: 009679007187    時間: 30-7-2016 22:29

咪就係YLK師兄嗰把lo
有冇人可以幫手contact佢?
作者: gainax    時間: 30-7-2016 22:47

好似近年友台少左好多討論而家仲死埋?
其實係咩原因
作者: FBC1    時間: 30-7-2016 22:55

友台曾經光輝,可惜近幾年沒落.
作者: rho837    時間: 30-7-2016 23:03

咁個個WARJUNKXX呢? 係咪死左好耐!
作者: gainax    時間: 30-7-2016 23:23

引用:
原帖由 FBC1 於 30-7-2016 22:55 發表
友台曾經光輝,可惜近幾年沒落.
印度中最光輝個期一般討論區每日都2百幾回覆,AGNGBB個post好熱鬧,二手區買賣效率高,唔知幾時開始越來越少人討論,呢邊開始多人 ,中間發生左咩事
作者: loveless    時間: 30-7-2016 23:36

引用:
原帖由 009679007187 於 30-7-2016 22:29 發表
咪就係YLK師兄嗰把lo
有冇人可以幫手contact佢?
替你PM了那位師兄

圖片附件: 2016-07-30 23.34.25.png (30-7-2016 23:36, 124.06 KB) / 該附件被下載次數 135

作者: 009679007187    時間: 31-7-2016 01:19

留番個contact 先thx
作者: 009679007187    時間: 31-7-2016 01:20

留番個contact 先thx
作者: gtoray    時間: 31-7-2016 02:04

引用:
原帖由 gainax 於 30-7-2016 23:23 發表

印度中最光輝個期一般討論區每日都2百幾回覆,AGNGBB個post好熱鬧,二手區買賣效率高,唔知幾時開始越來越少人討論,呢邊開始多人 ,中間發生左咩事
網主無時間管理應是主因
作者: gainax    時間: 31-7-2016 03:24     標題: 回覆 15# 的帖子

講講下又好似係,印象中友台好少見版主網主會同網友互動,一般都係開個討論區比玩家自由發展,多人玩Wargame個期就多人傾,近年少左人玩wg又少左係討論區傾變相人少左少左好多老手傾
呢邊就互動多D巴打們都親切D習慣左上黎唔講唔覺都傾左咁多年
作者: sovietarmy2012    時間: 31-7-2016 09:44

2012年,我流亡至此,因為話礦務署諗様既諗字,係話完一個月之後,我忽然被封一個月,係一個叫L85A1既諗様封的。突然被封前,我係WGY個邊成日出DIY Post,係版規申訴無效(無人理),我用封號下僅餘的功能,編輯帖子內容,搬POST,只留下鬧佢地的字句。而十幾個post就突然貼出泥,洗版咁。。。當時阿公好心收留我呢個異見人士,仲幫我分批貼出舊PO,免得各位一時"難以消化",大恩大德,沒齒難忘!

部份原委,見内文留言。
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ht=%A4%AD%A5S%A7%CC

除左C6250同jacko外,真係無乜人係做野,有都係阻住人做野。

就係咁,我呢個小人物就係度講足4年,所以我係吾係都出下PO,製造下話題比大家吹下水,Keep住有人泥
作者: YLK    時間: 31-7-2016 10:10

作者: Tango1997    時間: 31-7-2016 11:06

嗰邊D舊過氣版主刀no L 9既。。。 莫須有咁ban7我。。。咪走囉。。。仲留係度比人ban牙。。。Socfull。。。一早聽我講走7左就唔洗比人ban幾暈咁on9 la
作者: Tango1997    時間: 31-7-2016 11:09

仲同佢長篇大論托杉咩。。。你寫完管理嗰班刀無人睇la
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 31-7-2016 11:17

引用:
原帖由 Tango1997 於 31-7-2016 11:06 發表
嗰邊D舊過氣版主刀no L 9既。。。 莫須有咁ban7我。。。咪走囉。。。仲留係度比人ban牙。。。Socfull。。。一早聽我講走7左就唔洗比人ban幾暈咁on9 la
1997呢道都有WGY過氣版主過黎吹水!但當年過氣版主管轄吹水區就唔畀吹水!

重要一個唔承認錯誤教徒!

作者: Dave    時間: 31-7-2016 11:27

先係更新論壇版本後問題多多又有多人登入不能,但當時人流都仍然是多的,起碼日日有人回POST 吹水罵戰,之後人流失得最嚴重係突然關台個半月有多,再重開時已無咩人番去。
作者: gtoray    時間: 31-7-2016 11:31

希望大家勿再對友台現任或前任版主口誅筆伐了
過去的就算吧,可能將來大家可以響呢度成為朋友

作者: sovietarmy2012    時間: 31-7-2016 11:35

當睇亞視咁既態度就岩啦!
作者: FBC1    時間: 31-7-2016 11:41

引用:
原帖由 gtoray 於 31-7-2016 11:31 發表
係....過去算了.
作者: Tango1997    時間: 31-7-2016 11:42

引用:
原帖由 gtoray 於 31-7-2016 11:31 發表
龍尾意粉係度?
作者: sovietarmy2012    時間: 31-7-2016 11:55

引用:
我吾係想NeW番出泥忽佢地,窮扣莫追嘛。。。

我只係想講我做乜係到9UP同貼埋D19PO的原由,無其他。

佢地D版主咪係以前係WGC討論區興波作浪,只許自己玩美佬槍,人地玩俄佬野就好邪惡要打壓下,三五個網友little circle咁樣,尤其是個AD勿LAB。。。。時年2003左右,八九年後重新上返網去WGY,咦,做諗埋斑竹既。。。。哦!為威餵也!

斑竹們就係咁做左城堭爺,咁邊個升佢地架,咪就係"看更"們咯

管理處至叻之處係揾J兄做斑竹,盡責的J兄做到嘔血。。。

故事就係咁。

咁亞視執左點呀,惋織呀,悲傷呀,完成歷史任務呀云云。

作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 31-7-2016 13:17

引用:
原帖由 Tango1997 於 31-7-2016 11:42 發表

龍尾意粉係度?
我偶像安全添係度姐!
作者: tinyau1134    時間: 31-7-2016 15:12

友臺抽水要即BAN  
作者: gtoray    時間: 31-7-2016 16:04

其實無論點做都滿足唔到所有人,正如CGF一樣
都會響第二度比人插
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 31-7-2016 16:05

引用:
原帖由 tinyau1134 於 31-7-2016 15:12 發表
友臺抽水要即BAN  
不用解釋"佢覺得你樣衰ban"

簡單直接!

自己友有多次犯版規!安然無恙!

O+好例子
作者: sovietarmy2012    時間: 31-7-2016 18:41

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 31-7-2016 16:05 發表

不用解釋"佢覺得你樣衰ban"

簡單直接!

自己友有多次犯版規!安然無恙!

O+好例子
有時球證落場踢埋添

親疏有別就更啦

算啦,免費野,認真係我on9姐,ATV係不能同TVB比既

人比人比死人,好似呢度幾個版主又低調又吾答爹又公正又做野又快手,同佢地比咪即係謀殺佢地!

做fd同溝女一樣,有時要睇人地想吾想fd,無謂強求
作者: gainax    時間: 31-7-2016 22:44

嘩,原來咁多不可吿訴故仔,咁唔怪得啦。。
即係球證 旁證 加上主辦 協辦 所有單位 全都是我的人
作者: stevechau    時間: 1-8-2016 10:25

其實我自己都唔知點解會慢慢轉左過黎呢邊...
不過果邊自從大執過之後, 越黎越少上去...
以前就日日都上友台, 間唔中記得先黎呢度...
而家就調返轉, 日日黎呢度, 間唔中記得先去果邊~
連賣野都淨係擺呢邊賣算數~
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2016 12:37

試過賣全新野被汪玲!後來改99%新先俾貼。。。咁我當時四圍放野,一個文稿咪四圍貼咯。。。點知外國壇有老外PM問我,what's different of band new and 99%new...

呢D只有ATV核心外圍既先答到核心內圍既政策.

我都係聽稿兄叫我轉台我先轉,搞搞下我就成日叫人轉台,J版大實嬲死我
作者: swat328    時間: 1-8-2016 13:49

引用:
原帖由 gainax 於 30-7-2016 23:23 發表

攪清楚一樣嘢先, CGF不嬲都咁多人,
啲人唔係喺第2個forum走過嚟
(To: 阿公, 啱聽請加分)         

P.S.: 其實友台有光輝過咩?
作者: 怒人甲    時間: 1-8-2016 13:58

兩年前轉 SYSTEM LOGIN 唔到, 跟住冇上`....
作者: RCman    時間: 1-8-2016 14:14

引用:
原帖由 怒人甲 於 1-8-2016 13:58 發表
兩年前轉 SYSTEM LOGIN 唔到, 跟住冇上`....
無上幾年,見你話會Login 唔到,剛剛試左又login到哦...不過我都無去果邊好耐了

圖片附件: login.jpg (1-8-2016 14:14, 7.84 KB) / 該附件被下載次數 94

作者: gtoray    時間: 1-8-2016 15:40

引用:
原帖由 swat328 於 1-8-2016 13:49 發表

攪清楚一樣嘢先, CGF不嬲都咁多人,
啲人唔係喺第2個forum走過嚟
(To: 阿公, 啱聽請加分)         

P.S.: 其實友台有光輝過咩?
友台最光輝當然是wgc年代
但最黑暗亦是那個年代
亦是CGF起壇原因之一
由wgc轉為wgy亦因慣性收視?而一直比CGF流量高
直到近兩年因疏於管理及論壇出現程式問題又未能解決
才令wgy人流漸疏
但說到底,wgy網主是為香港wargame界貢獻良多的
我呢世人無咩成就,所以擺左唔少心機落CGF
我亦因為呢個平台,得著不少
雖然近幾年fb興起令全世界網絡生態發生變化
但我依然會堅守呢度

作者: gtoray    時間: 1-8-2016 15:44

你話我會唔會好希望wgy重振雄風?我當然唔會
但我會永遠尊敬當年為大家付出過心力既網主
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2016 16:17

引用:
原帖由 gtoray 於 1-8-2016 15:40 發表

友台最光輝當然是wgc年代
但最黑暗亦是那個年代
亦是CGF起壇原因之一
由wgc轉為wgy亦因慣性收視?而一直比CGF流量高
直到近兩年因疏於管理及論壇出現程式問題又未能解決
才令wgy人流漸疏
但說到底,wgy網主 ...
不如揾人講下WGC時代的秘史
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2016 16:31

當年我係WGC時仲係中學雞,頂吾順佢地D冷戰意識,例如AK係邪惡的,玩俄軍,老解是敵人,所以當年我都係MSN另起過一壇 。。。。不過睇佢地內哄都好有趣,當年潮興拎蕭添遮眼相畫圈圈,互曬裝備互指錯處,然後熱烈地祝福對家。。。我最後睇個陣好似係拗緊SPR火帽的真數,兩幫人都做左同一個火帽但不同SiZe

以前好似砌一支圓筒AR狙就好勁了。當年AK就得兩支,一係豬標身,一係醒琪身,木就豬標同卡牌木。

當年今日添
作者: Tango1997    時間: 1-8-2016 17:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2016 12:37 發表
試過賣全新野被汪玲!後來改99%新先俾貼。。。咁我當時四圍放野,一個文稿咪四圍貼咯。。。點知外國壇有老外PM問我,what's different of band new and 99%new...

呢D只有ATV核心外圍既先答到核心內圍既政策.;wah ...
哩邊正好多
作者: gtoray    時間: 1-8-2016 17:14

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2016 16:17 發表

不如揾人講下WGC時代的秘史
其實都唔係咩秘史, 只係各種亂像加上山頭主義而已
作者: 屈濕    時間: 1-8-2016 17:27

初初都係用友台,跟住慢慢轉左泥呢邊,呢到舒服好多
不過呢度又少左好多人,可能個個都走哂去非死不可度
作者: jn_jona    時間: 1-8-2016 18:36

fb果邊點都唔可以同論壇比
搵舊文方便好多
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2016 19:19

引用:
原帖由 屈濕 於 1-8-2016 17:27 發表
初初都係用友台,跟住慢慢轉左泥呢邊,呢到舒服好多
不過呢度又少左好多人,可能個個都走哂去非死不可度
非死不可???
作者: Tango1997    時間: 1-8-2016 20:31

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2016 19:19 發表

非死不可???
非時卜
作者: FBC1    時間: 1-8-2016 20:35

死同半死差不多啦.
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2016 21:05

引用:
原帖由 Tango1997 於 1-8-2016 20:31 發表

非時卜
澳艾思!澳艾思!
作者: 紗夢    時間: 1-8-2016 21:54

有無師兄由"新聞組"玩到黎依度 相認一下麻

話說當年係Newsgroup 出左個PO話想(像真化)枝MP5
有位"師兄"直頭影幾左相SEND比我,
果個年代收到張"高清大圖"
真係如獲至寶
咁就14年

圖片附件: 5.jpg (1-8-2016 21:54, 26.92 KB) / 該附件被下載次數 169

作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2016 22:43

引用:
原帖由 紗夢 於 1-8-2016 21:54 發表

話說當年係Newsgroup 出左個PO話想(像真化)枝MP5
真係如獲至寶
咁就14年

你幅圖有問題
作者: 紗夢    時間: 1-8-2016 22:50

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2016 22:43 發表

你幅圖有問題
果位師兄當年千叮萬囑我唔好比其他人睇

所以打番打馬塞克穩陣D
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2016 23:01

慈母版

以前用IE,netscaep,透過剛剛普及的寬頻,用yahoo搜尋wargame(未有google),就出野賤發消友,就係咁click入去,呢個就係佢既偉大的歷史作用!wargame人就係靠街場,fd撚fd之外,係到吹水,約戰,買賣識.以前買賣post,係清單咁,無圖片,例如:
-------------------------------------------------------
#123    sovietarmy2012        1/8/2016
放AK16.$1000
誠放AK16一支.全新無花.罐底中(當時未興講蕉耳).$1000
旺地恆交收.電話2456 7111
-------------------------------------------------------
#124    阿工        1/8/2016
美軍BDU一套
.......

係手機剛有和弦,幾色彩芒按膠掣年代,除左煲有線電話粥就係icq,msn,聽CD睇下書,邊有智能電話wtsapp,google,facebook打卡影早餐架

作者: 紗夢    時間: 2-8-2016 00:15

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2016 23:01 發表
慈母版
果陣好nice伽

以前網上D圖我諗同CGF依度"軍火庫"果頁面差唔多掛

想睇清楚d但又買唔起日本彩色槍書wor

另外外國都有射擊片download既~三兩MB一段要down成十幾分鐘

重有就係唔同台SMS 要1蚊定5毛send一個,依家諗番好不可思議

重有啊邊有彩mon
果時用西門子s2588 全球首創3色定4色mon 拎出街幾架勢,

和弦又係無,10蚊報紙檔買本"鈴聲王"禁數字入歌仔

作者: gainax    時間: 2-8-2016 00:34

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-8-2016 18:36 發表
fb果邊點都唔可以同論壇比
搵舊文方便好多
唔明fb個D點傾計,加上唔鐘意淨係圍内一班人傾
論壇開放咁多大家都可以吹下水分享交流下個feel先好
作者: gtoray    時間: 2-8-2016 00:35

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2016 23:01 發表
慈母版

以前用IE,netscaep,透過剛剛普及的寬頻,用yahoo搜尋wargame(未有google),就出野賤發消友,就係咁click入去,呢個就係佢既偉大的歷史作用!wargame人就係靠街場,fd撚fd之外,係到吹水,約戰,買賣識.以前買賣p ...
二手街以前都係咁的

圖片附件: cgf2nd.jpg (2-8-2016 00:35, 138.93 KB) / 該附件被下載次數 141

作者: gainax    時間: 2-8-2016 01:08     標題: 回覆 36# 的帖子

印象中以前未上wgZ官網未出WGY就係上呢度軍火褲睇D槍既資料 ,個時cgF係好似未有論壇得二手交易留言版?  因記得個時學生哥冇水成日睇呢度二手野 ,
到wGY正式開壇就做左第一水會員, 之後先"發現"原來呢道有論壇先黎吹水
其實以前會唔會係搜尋問題? 因友台個名係古高打Wargame第一個係佢所以新手係留意左個邊先慣性左人流多D?  不過都好幾年前都主要係呢邊傾, 主要多好多深入研究討論加上傾開有感情
作者: gainax    時間: 2-8-2016 01:10

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2016 00:35 發表

二手街以前都係咁的
就係咁,以前日日睇
作者: Tango1997    時間: 2-8-2016 01:43

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2016 00:35 發表

二手街以前都係咁的
我可以算是最早期的客戶係二手街放野。。。 無耐nick name 同 password 刀無左用唔番 ~~~!
作者: Tango1997    時間: 2-8-2016 01:45

同期仲有sex tvb 同 9394 & 大中華救國聯盟
作者: Tango1997    時間: 2-8-2016 01:47

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 01:10 發表

就係咁,以前日日睇
日日睇唔得。。。要時時及住
作者: 紗夢    時間: 2-8-2016 01:58

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 01:08 發表
印象中以前未上wgZ官網未出WGY就係上呢度軍火褲睇D槍既資料 ,個時cgF係好似未有論壇得二手交易留言版?  因記得個時學生哥冇水成日睇呢度二手野 ,
到wGY正式開壇就做左第一水會員, 之後先"發現"原來呢道有論壇 ...
我諗係網頁設計問題?
記得新聞組沒落後我就係wgc度睇2手嘢,依度睇槍械資料,
後來都係依邊有論壇先?因為cgf好像係我由新聞組後接住既落腳點?但記得依度改數次板前比起wgy既格局係嚴肅啲,好似wgy設計colorful啲?所以吸引眼球?
同埋依度以前出post既規矩都係嚴謹啲,
(亦因此我覺得依度既交流內容比較有質素)
但養成左我以後對住咩人都好都稱呼師兄,
問問題一定要加請問,最後加唔該。
都可以話係依度教我出黎伽,學倒好多網上禮儀
而Wgy俾我感覺上係高級板既“你想”論壇
作者: gtoray    時間: 2-8-2016 03:40

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 01:08 發表
到wGY正式開壇就做左第一水會員, 之後先"發現"原來呢道有論壇 ...
都係, 佢個domain有wargame已經贏左
所以我都註冊左依家個domain
作者: gainax    時間: 2-8-2016 08:45     標題: 回覆 63# 的帖子

睇返友台應該係05年開壇? 呢邊留言版早過個邊但好似開壇係個邊先?

友台以前全盛時期其實都好多高手雲集都識唔少大師, 不過同樣相對一樣新手都好多(包括個時新入們既我 )
印像中當時一版都係"你想"咁上下post, 大約係 "M4邊個牌子好?" "點改勁D支槍" "新手買乜槍好"
到自己開始玩熟左見新手問野都解答下,但有時D問題不斷重覆,答完多謝都冇句, 其實都開始明班老手點解少左留言, 個時都己經轉去留意二手區多,

直到呢邊啱入黎感覺比較住重禮貌,但傾野會比較放鬆唔會話要呃post呃分 ,
同埋CGF個分類做得好好,GBB/PTW/一般區/吹水區可以集中討論, 一禁入去就有大量相關資料
所以都係鐘意呢邊傾個邊睇二手野
作者: gainax    時間: 2-8-2016 09:00     標題: 回覆 64# 的帖子

記得之前改網址提名,唔知邊個得獎
而家搜尋頭幾個都見到CGF
作者: gtoray    時間: 2-8-2016 11:18

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 08:45 發表
睇返友台應該係05年開壇? 呢邊留言版早過個邊但好似開壇係個邊先?

友台以前全盛時期其實都好多高手雲集都識唔少大師, 不過同樣相對一樣新手都好多(包括個時新入們既我 )
印像中當時一版都係"你想"咁上下p ...
Wgy前身係wgc,早過CGF好幾年的
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 2-8-2016 12:57

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2016 11:18 發表

Wgy前身係wgc,早過CGF好幾年的
War驚club 1998~1999出現
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 2-8-2016 12:59

引用:
原帖由 紗夢 於 1-8-2016 21:54 發表

真係如獲至寶
咁就14年

星島新聞組
作者: sovietarmy2012    時間: 2-8-2016 15:14

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 08:45 發表

印像中當時一版都係"你想"咁上下p ...
我印象中你好似某件事之後就係呢度常客了
作者: 屈濕    時間: 2-8-2016 15:38

版主,點解我出post,出到泥佢會食我幾行字?之前係二手區開post都係咁,頭先係GBB區都係咁
關唔關我用Firefox事?定係有啲字佢認唔到?
作者: 屈濕    時間: 2-8-2016 15:42

Seven左 原來我冇撳到所見即得模式
作者: sovietarmy2012    時間: 2-8-2016 16:33

新聞組係乜架科?

今朝上wgy,原來上到,算乜野死亡,好歹都有十幾個on奶

新手問的問題看似無聊是必然,連基本認識的積累都没有,又怎懂得問呢...我都問過好多問題無人去答我

我覺得有D工作可以幫到新人,就係將常見問題編匯成左輪拉雜談,或者好似一D外國軍友咁整理成維基格式.舊版的wargame指南已經有D過時了.甚至槍械資料上可參考D-boy格式.我DIY槍時曾想把資料給D-boy,因為搜集需時,而每把槍於DIY前必然看過很多網站文章,點都有些心得,收埋不如分享給後世.試過有人(別問我是誰 )刨左幾次D-boy就挑我機,令我感到中文資訊的準確和深入有待改善.

世界科技日新,資訊爆炸,整合和分析比採集更重要.美國全球至強,不苦惱於情報搜集,而苦惱於情報,整合和分析,所以屢屢遭襲!

有時人生在世有如白駒過隙,倒不如為大家做點時,生命的意義才催向無限,死後有些東西留給世界

起碼引用好過次次用手打!

作者: louisli    時間: 4-8-2016 14:10

新聞組一般要用news reader開,例如thunderbird, outlook express等都支持新聞組
又叫做newsgroup, 行nntp protocol,URL用news:// 或 nntp:// 開頭
返工睇newsgroup最方便,無人知你係唔係睇緊email,不過而家好多news server都無左,就無人再睇了
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-8-2016 16:33 發表
新聞組係乜架科?

今朝上wgy,原來上到,算乜野死亡,好歹都有十幾個on奶

新手問的問題看似無聊是必然,連基本認識的積累都没有,又怎懂得問呢...我都問過好多問題無人去答我

我覺得有D工作可以 ...

作者: 新手一隻    時間: 4-8-2016 14:50

作者: sovietarmy2012    時間: 4-8-2016 16:47

引用:
原帖由 新手一隻 於 4-8-2016 14:50 發表

如果真係有此等資料庫,就實在係一件大大造福我地班新仔的好事
我呢個老-新仔都仲等緊有心人
作者: 新手一隻    時間: 4-8-2016 18:33

作者: sovietarmy2012    時間: 4-8-2016 19:25

引用:
原帖由 新手一隻 於 4-8-2016 18:33 發表

好多時D經驗野如保養知識邊度落咩油,唔同油用黎做咩,各廠各槍型特點缺點,改槍入門之類都我地班新仔都要爬文爬好耐先可以從各個師兄口中偶然的一兩句中窺得一二。新仔想學多d真系好難。
我玩左咁耐都吾知係邊度落咩油
作者: mujiadam    時間: 4-8-2016 22:09

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-8-2016 19:25 發表

我玩左咁耐都吾知係邊度落咩油
成枝浸WD 40 冇死
作者: Opica    時間: 6-12-2016 21:14

又死左。。。。
作者: Tango1997    時間: 6-12-2016 21:30

圖片附件: 1395650649885.jpg (6-12-2016 21:30, 53.93 KB) / 該附件被下載次數 186

作者: jn_jona    時間: 6-12-2016 21:35

好似死左有成個星期了
我本身都想問
作者: Lolanto    時間: 6-12-2016 23:25

係咪同亞視執台一樣?死極都無限復活
作者: jn_jona    時間: 7-12-2016 00:08

咁多日都冇返生應該atv了...

睇返呢個po d留言
諗起以前係果邊學左唔少野
最記得係執look指南 當年跟住執look指南執左個army兵仔look
玩到依家
作者: FBC1    時間: 7-12-2016 05:20

可惜.
作者: gainax    時間: 7-12-2016 07:27

死因係乜先
作者: gainax    時間: 7-12-2016 07:53

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-12-2016 00:08 發表
咁多日都冇返生應該atv了...

睇返呢個po d留言
諗起以前係果邊學左唔少野
最記得係執look指南 當年跟住執look指南執左個army兵仔look
玩到依家
以前友台真係幾好人流好旺, 唔知幾時開始我都少左上去
咁就冇左可惜...亦要珍惜呢邊, 冇左香港仲有乜討論區傾wargame
作者: gtoray    時間: 7-12-2016 08:07

好似久不久就悼念友台一次咁既....?
作者: Tango1997    時間: 7-12-2016 08:12

引用:
原帖由 gtoray 於 7-12-2016 08:07 發表
好似久不久就悼念友台一次咁既....?
春秋2祭
作者: sovietarmy2012    時間: 7-12-2016 08:26

真瓜?
作者: gtoray    時間: 7-12-2016 08:40

未必既
錢就大把
應該係down左唔知,又無版主連絡到網主
等多357日應該會ok返
作者: 2slow    時間: 7-12-2016 09:25

唔係見到呢個post都唔知"又"死Q左
作者: Dave    時間: 7-12-2016 10:19

果邊除左2 手區已經冇人流...
作者: loveless    時間: 7-12-2016 10:25

引用:
原帖由 gtoray 於 7-12-2016 08:40 發表

等多357日應該會ok返
臨近瓜Sever一週年紀念再開番,o岩o岩好357天
作者: kornhill401    時間: 7-12-2016 15:13

會不會..租約期滿.. Thx for sharing
作者: 殛-悲慘的希望    時間: 7-12-2016 15:17

依邊未幾好   果邊講少句唔該都比人小既
作者: horenhim    時間: 7-12-2016 15:37

wargame forum 死下一檔死下又一檔
作者: sovietarmy2012    時間: 7-12-2016 15:40

吾改版無事架
作者: queen    時間: 7-12-2016 16:00

見講開歷史等我又嚟先……

有互聯網之後第一個興起的討論平台係新聞組,無記錯最多人wargame newsgroup係netvigator 同星網,主因係newsgroup好似收email咁,對流量要求唔高。

直到寬頻興起newsgroup末落改去討論區,而香港最主要wargame討論區wargameclub亦正式成立(我應該算係第一代人),但由於當時開新AC分身極容易,嘈交罵戰日日有。之後WGZ正式成立公司於是將討論區分家去WGY

我自己係上cgf多過隔離台,老實因為管理實在太差,Post質素亦無呢邊咁好,而且只要一提及wgz衰嘢即band即cut post呢樣唔得。班友又鍾意扮大佬……

早排去睇過有啲區,已經成年無留言啦
作者: sovietarmy2012    時間: 7-12-2016 19:58

生死未卜我地已蓋定棺

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0