標題: 舊個班人去曬邊呢 [打印本頁]

作者: b.jam    時間: 4-10-2016 01:06     標題: 舊個班人去曬邊呢

雖然已經無打game好多年,但我周不時都會返黎睇下野,
發現好多以前既人都無再留言,究竟佢地去曬邊呢

利伸我十幾年前已經上緊cgf
作者: JBL    時間: 4-10-2016 01:11

作者: Opica    時間: 4-10-2016 01:12

利申:我十年前也在上cgf
作者: b.jam    時間: 4-10-2016 01:16

引用:
原帖由 Opica 於 4-10-2016 01:12 發表
利申:我十年前也在上cgf

作者: Hamlet    時間: 4-10-2016 01:17

講個暴露資歷既話,初代吹水王車厘子,仲有前版主聖慈(我某日打Diablo3遇到隻用佢個名命名既怪獸)……
作者: gtoray    時間: 4-10-2016 01:21

引用:
原帖由 Hamlet 於 4-10-2016 01:17 發表
講個暴露資歷既話,初代吹水王車厘子,仲有前版主聖慈(我某日打Diablo3遇到隻用佢個名命名既怪獸)……
聖慈 你都記得
作者: b.jam    時間: 4-10-2016 01:22

我唔係暴露資歷,咪諗多左

只係見而家上黎見唔返以前班老友有點可惜
作者: Opica    時間: 4-10-2016 01:29

我仲記得幾個

有 車厘子,柔,阿當,oldman,有個好似叫十三,undefined。。。
作者: Hamlet    時間: 4-10-2016 01:32

引用:
原帖由 Opica 於 4-10-2016 01:29 發表
我仲記得幾個

有 車厘子,柔,阿當,oldman,有個好似叫十三,undefined。。。
我記得你Show過英國軍訓既相有無記錯?
作者: b.jam    時間: 4-10-2016 01:35

ajm, 另一版主蠔屎而家去曬邊呢
作者: gtoray    時間: 4-10-2016 01:39

引用:
原帖由 Opica 於 4-10-2016 01:29 發表
我仲記得幾個

undefined 算新啦
作者: gtoray    時間: 4-10-2016 01:40

引用:
原帖由 b.jam 於 4-10-2016 01:22 發表
我唔係暴露資歷,咪諗多左

只係見而家上黎見唔返以前班老友有點可惜
人來人往, 各有各忙, 無辨法
作者: Opica    時間: 4-10-2016 01:55

引用:
原帖由 Hamlet 於 4-10-2016 01:32 發表

我記得你Show過英國軍訓既相有無記錯?
冇啊

我之前叫過失敗者。。。玩火者。。。jody。。。

作者: Opica    時間: 4-10-2016 01:57

引用:
原帖由 gtoray 於 4-10-2016 01:39 發表

undefined 算新啦
佢當時好似剛升中
記得佢因為當時佢成日俾人插
作者: jn_jona    時間: 4-10-2016 02:04

唔經唔覺我都上左黎呢到8年
作者: gainax    時間: 4-10-2016 02:41

十幾年前仲讀緊書已經上呢度記得仲係得二手街
朋友識人打wargame所以先接觸到呢樣野, 好多時人冇咁長情D舊老友都好耐無玩WG轉其他興趣, 加上工作,家庭同人大左都要花心機時去伴到少左好多私人時間玩樂漸漸淡出,
自己玩左十幾年中間都有幾年無掂過玩具, 如果唔係少左朋友冇玩,應該都keep住玩到退休 最多唔打game玩樂下
作者: MG-42    時間: 4-10-2016 03:53

作者: Opica    時間: 4-10-2016 04:41

Wargame場地細同埋冇咩新意 (重點1)
而且個個玩快頻係到鬥快派彈。。。
玩單發快扣=連射
鬥鬥下都冇晒feel而熱情減退
好多改玩gbb但又唔夠人開gbb only
又成日有不死人
仲有一D意為打中人但實則唔知射左去邊
再加上好難就到時間約埋成班人打game(重點2)
一年搞到兩場game都唔知搞唔搞到。。。
作者: gainax    時間: 4-10-2016 07:21     標題: 回覆 17# 的帖子

以前冇不死人架  同埋好少認真講力,唔太過火已經無人理
一認真上黎已經無限扭力
作者: gainax    時間: 4-10-2016 07:52

引用:
原帖由 Opica 於 4-10-2016 04:41 發表
Wargame場地細同埋冇咩新意 (重點1)
而且個個玩快頻係到鬥快派彈。。。
玩單發快扣=連射
鬥鬥下都冇晒feel而熱情減退
好多改玩gbb但又唔夠人開gbb only
又成日有不死人
仲有一D意為打中人但實則唔知射左去 ...
其實GBBR出現對WG都好大影響,一來又真又爽,二來未出現gbbr得次世袋同PTVV主張投入玩限彈玩像真打法換夾,但成效細,
一來成本高,二來少人玩個個快頻大力一場一千幾百粒
咁得一兩丁友玩單發玩限彈=自討沒趣無癮
而家大家GBB性能唔會有屈機差異,咁就需要更大運動量應付WG,
shotgun同狙都有用武之地唔洗做把 ,戰術同合作性即時有作用, 記得上次打game對面2支快頻大力派彈,我個邊係度討論點點點打,最後緊係無得打
作者: 2slow    時間: 4-10-2016 08:54

利申:我都係十年前已經上Civiliangunner, 多數CDROM及二手區, 其間亦都停玩WG又賣鬼晒d珍藏(現後悔中 )
當年已經唔喜歡AEG派彈, 主打IPSC及手槍等等唔需要電的槍種, 近年見GBBR成熟所以又C忽痕玩返

當年一起打game果d人都唔見晒了
作者: rho837    時間: 4-10-2016 10:35

大約! 我1986在外國學射擊訓練, 1992回港發展, 1995有跟朋友做鴨仔打WARGAMES, 1997致買第一支AEG M16!

時致今天! 轉玩Mountain Bike了! 一星期三晚出車!方便打Game! 運動量夠大!
作者: 2slow    時間: 4-10-2016 10:37     標題: 回覆 22# 的帖子

R兄邊樹踩車多?
作者: Dave    時間: 4-10-2016 10:56

引用:
原帖由 gainax 於 4-10-2016 07:52 發表

其實GBBR出現對WG都好大影響,一來又真又爽,二來未出現gbbr得次世袋同PTVV主張投入玩限彈玩像真打法換夾,但成效細,
一來成本高,二來少人玩個個快頻大力一場一千幾百粒
咁得一兩丁友玩單發玩限彈=自討沒趣無癮  ...
呢兩年我HOST GAME 都是攪限彈數GAME ( 300 發一節 ) ,
落場有狙有GBB 有AEG 次世代 PTW ,整體操作良好,
先不論像不像真,以平衡性來說算是兼顧了各方。

而過程中其實都有D 聲音係不喜歡的,聽過幾種說法,
有D 話習慣睇彈道瞄,有D 說自己支槍唔準要連射補夠,有D 話習慣問題,
當然是專重各人有自己玩法,但個人覺得呢D 所謂「難處」其實好易解決,槍不準可以改,人不準可以練,
世界大同當然最好,但和而不同亦有可取之處,最不想的是WARGAME 友之間都要鬥個你死我活,番工番學已經壓力大,打場GAME 都要鬥餐死都真是幾累人。
作者: Ben_9413    時間: 4-10-2016 10:56

引用:
原帖由 2slow 於 2016-10-4 08:54 發表
利申:我都係十年前已經上Civiliangunner, 多數CDROM及二手區, 其間亦都停玩WG又賣鬼晒d珍藏(現後悔中 )
當年已經唔喜歡AEG派彈, 主打IPSC及手槍等等唔需要電的槍種, 近年見GBBR成熟所以又C忽痕玩返

當年 ...
我就純粹唔喜歡AEG結構先天複雜, small arms呢D我覺得一定要簡單可靠夠機械...

...同埋聽見摩打聲唔係幾開胃,太玩具feel

打game器材>tactics 呢D不在話下
作者: Ben_9413    時間: 4-10-2016 11:00

引用:
原帖由 Dave 於 2016-10-4 10:56 發表

呢兩年我HOST GAME 都是攪限彈數GAME ( 300 發一節 ) ,
落場有狙有GBB 有AEG 次世代 PTW ,整體操作良好,
先不論像不像真,以平衡性來說算是兼顧了各方。

而過程中其實都有D 聲音係不喜歡的,聽過幾種說法 ...

發明tracer BB 有冇得諗
當正支rifle 係 MG
作者: Dave    時間: 4-10-2016 11:05

引用:
原帖由 Ben_9413 於 4-10-2016 11:00 發表

發明tracer BB 有冇得諗
當正支rifle 係 MG
其實練好第一發瞄準,一定快過睇彈道拉意粉,並不難練。只要粒紅點調準,HOP UP 調好,支槍唔好太差,
30 ~ 40 米短扣幾粒飛埋去已經中9 成... 初入行都係睇彈道,但無耐轉玩彈弓匣,就變左睇準先扣,
個人覺得咁樣射擊踏實一點。

好似離離地題

作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 4-10-2016 12:25

有人知前版主肥仔"馬沙"係唔係重做緊荷官!
作者: sovietarmy2012    時間: 4-10-2016 12:33

呢度似係公園茶樓,各有原因。不過吹水ge吾出聲幾日,可以話戒就戒。

亦常見有師兄問問下野就開始吹埋一份。

反而有幾個吾出聲又係到執行版務ge版主,呢份堅持十分可敬。
作者: rho837    時間: 4-10-2016 14:26

引用:
原帖由 2slow 於 4-10-2016 10:37 發表
R兄邊樹踩車多?
大堂! 大樹下西上伯公凹!
作者: 2slow    時間: 4-10-2016 14:29

引用:
原帖由 rho837 於 4-10-2016 14:26 發表

大堂! 大樹下西上伯公凹!
夜晚都踩山??
作者: gainax    時間: 4-10-2016 15:21     標題: 回覆 24# 的帖子

之前未買gbbr其實都打算買支PTvv玩像真玩法,就算得一兩丁友唔派彈其實無乜所謂主要放假去輕鬆同fd玩日 ,唔會計較蝕唔蝕底,又要一場ko幾多件個D心態打game ,
自從出左gbbr就直接玩氣動放哂DAEG, 雖然AEG都可以玩彈弓夾同單發三連發,但我自己落場係鐘意玩槍玩戰術合作玩feel個種打法,
唔係玩戰績玩ko幾多件既心態落場 ,電同氣既決定性分別緊係爽度, 我諗D人玩GBB都係為左爽唔爽多過係唔係打法而轉系統
作者: vp70usp    時間: 4-10-2016 15:26     標題: 回覆 18# 的帖子

依加d人呢,咩都話要公平
只要你技術高過佢,或者枝槍勁過佢,佢就會即刻話唔公平,唔同你玩
但係佢唔會諗去upgrade自己既技術同裝備
作者: vp70usp    時間: 4-10-2016 15:33     標題: 回覆 32# 的帖子

你講得岩,gbb好多時真係最主要玩感覺
作者: gainax    時間: 4-10-2016 15:40     標題: 回覆 34# 的帖子

如果而家D gbbr水平係gbb box,唔知仲有幾多人願意玩gbb
作者: Opica    時間: 4-10-2016 16:11

引用:
原帖由 vp70usp 於 4-10-2016 15:26 發表
只要你技術高過佢,或者枝槍勁過佢,佢就會即刻話唔公平,唔同你玩
唔係公唔公平
而是問題係永無止境的比拼改槍技術
你不累我也累了
作者: rho837    時間: 4-10-2016 16:46

引用:
原帖由 2slow 於 4-10-2016 14:29 發表

夜晚都踩山??
平時貪冇乜人行夜山! 但十月開始就多左人(XC Training)行夜山!

夜嗎嗎去廟仔及牌樓飛樓梯好正呀. 夠人就上元朗仔落伯公凹.....    

有時都會踏XC或摺車去行青公或大堂衞記上山跟着青公翻屯門.

單車都幾敗家.......砌完一架, 又放一架, 又再砌過一架, 見到好野又買多一架....... 隔一年的車又跃價.........唔停!

作者: Sophi_hk    時間: 4-10-2016 17:32

細過打到耳仔鑲珠週身傷都冇乜野
老左唔多想成身一達達,囡囡見到都驚
引用:
原帖由 rho837 於 4-10-2016 16:46 發表

平時貪冇乜人行夜山! 但十月開始就多左人(XC Training)行夜山!
行夜山者揮手
左右各一支Glo toob唔會比車/單車車死
大帽山同庫東壩都有遇過心踩車
飛鵝山多南亞佬Hiace開P,一係靚車等照田雞
作者: rho837    時間: 4-10-2016 19:20

引用:
原帖由 vp70usp 於 4-10-2016 15:26 發表
可能係亞洲人天生小氣! 以前街場打GAME打到眼啤啤! 之前遇見過有班小氣鬼, 打打下就音音濕濕LAY埋專打人耳仔及面! 又突燈幾條友夾住打一個! 最老撚土就係打打下GAME(爆老黑達朵), 所以廢事同人嘈交就小打GAME!

又有別一啲人專玩名牌野曬命! 笑人冇錢玩! 冇料但又吋咀!

見得太多,慣哂! 所以近十年好小打GAME!
作者: sovietarmy2012    時間: 4-10-2016 19:34

會吾會越玩越潛水或者越玩越無癮?我覺得會,我都係...香港的環境會使你的興趣和生活漸漸對立

此城既工資工時同地方限制,係所有興趣的死敵,所以我不會以什麼本土為榮,因為我只有做的那份兒
作者: Ben_9413    時間: 4-10-2016 19:53

引用:
原帖由 rho837 於 2016-10-4 19:20 發表

可能係亞洲人天生小氣! 以前街場打GAME打到眼啤啤! 之前遇見過有班小氣鬼, 打打下就音音濕濕LAY埋專打人耳仔及面! 又突燈幾條友夾住打一個! 最老撚土就係打打下GAME(爆老黑達朵), 所以廢事同人嘈交就小打 ...
小學雞心態
寧死不認輸
面子大過天
個人主義
器材先決, 覺俾錢=武力+99

...仲 衰在唔止wg係o甘

作者: Kwind    時間: 4-10-2016 22:11

引用:
原帖由 gainax 於 4-10-2016 02:41 發表
十幾年前仲讀緊書已經上呢度記得仲係得二手街
朋友識人打wargame所以先接觸到呢樣野, 好多時人冇咁長情D舊老友都好耐無玩WG轉其他興趣, 加上工作,家庭同人大左都要花心機時去伴到少左好多私人時間玩樂漸漸淡出 ...
我都係10幾年前讀書開始玩

但人大了...D FD好多轉晒玩其他野OR工作忙

而家買槍都係掛牆多
作者: 屈濕    時間: 4-10-2016 22:52

我都好一段時間冇打,早幾個月開始返正職,就開始玩返,同埋玩得密過之前
唔係話居港外國玩家就一定好過本地人,亦唔係話本地玩家唔好
不過我同居港外國玩家玩舒服過同本地人玩好多
作者: b.jam    時間: 5-10-2016 00:35

[quote]原帖由 rho837 於 4-10-2016 16:46 發表

r兄有無去過紅花嶺,我好想試下上紅花嶺,想知大既有幾斜

作者: gainax    時間: 5-10-2016 00:35     標題: 回覆 42# 的帖子

而家年代D後生咁多玩樂已經比以前少左投入WG怕辛苦怕痛
,我地D讀書年代開始玩到而家老友一個一個都冇玩,
有朋友同一興趣已經難得,要夾到班志同道合既更難
只可以講隨緣, 咁多年相信玩開既巴打都因朋友而入行,
又可能因唔啱嘴型而淡出,之後又熱情還在而回歸
作者: jeffreywo    時間: 5-10-2016 08:00

大左,上離做野,少對電腦,我都上少左。
作者: rho837    時間: 5-10-2016 09:38

引用:
原帖由 b.jam 於 5-10-2016 00:35 發表
[quote]原帖由 rho837 於 4-10-2016 16:46 發表

r兄有無去過紅花嶺,我好想試下上紅花嶺,想知大既有幾斜
Sorry! 我踏左幾年單車重係新仔一名! 我未聽過紅花嶺!

暫時跟朋友操車覺得好長好斜都係加度理農場由綿田山大布, 其此就係上大㡌山跛跛, 香港上太平山頂都試過!

聽班車手講快踏天平山都好CAM!
作者: Dave    時間: 5-10-2016 13:39

skip

作者: 路比    時間: 6-10-2016 02:14

因為呢個post 我又上下水先,其實咁岩想賣走d wargames 野先上黎

我都係十幾年前舊版已經日日上CGF, 6周年個布袋依家都仲日日放係背囊,幾件polo都仲會著,不同已經5-6年冇打過game了,班fd結晒婚生左小朋友就停晒

我依家都有踩單車(road bike),歡迎約騎
作者: kimkileo    時間: 6-10-2016 15:09

一位老人路過此post.。。。。。
作者: mujiadam    時間: 12-10-2016 11:22

引用:
我仲記得幾個

狂叫鵝牙?
作者: mujiadam    時間: 12-10-2016 11:25

引用:
原帖由 MG-42 於 4-10-2016 03:53 發表

而且以前好玩好多,漆廠大煙通古洞場又正又免費,而且風氣都唔同以前... 每場有plan咁打認真好多 而且依家都好少新人加入... Wargame已經係夕陽活動
大煙通真係好正,星期六日根本唔洗約人,去到就有成百人,諗住上去食埋早餐先打就會比FD X, 要O係下面斜路旁食住打
作者: mujiadam    時間: 12-10-2016 11:26

引用:
原帖由 gainax 於 4-10-2016 07:21 發表
以前冇不死人架  同埋好少認真講力,唔太過火已經無人理
一認真上黎已經無限扭力
"唔死咪打到佢死"

"您去邊呀?死人區,您都冇死"
作者: mujiadam    時間: 12-10-2016 11:27

引用:
我最後果次打驚...D小學雞話著迷彩唔公平
作者: T-800    時間: 12-10-2016 11:42

唔知軍醫算不算舊人。。。當年夜戰寶田3間屋、摩星打袋鼠,九龍唔記得打边度了。。還有更多更多。。。真係港九新界打混。。。記憶猶新!
當年未諗過用手机都可以上CGF、當年打game打爆左隻勞力士369。。。。
因為私人問題離開CGF接近兩年,最近回巢,得閒間中吹下睇下,情懷可已變。。。。?

I"be back!
Happy Shooting!

作者: sovietarmy2012    時間: 12-10-2016 12:01

引用:
原帖由 mujiadam 於 12-10-2016 11:27 發表

我最後果次打驚...D小學雞話著迷彩唔公平
唔通著反光衣?
作者: mujiadam    時間: 12-10-2016 12:40

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-10-2016 12:01 發表

唔通著反光衣?
最好全身螢光色
作者: mujiadam    時間: 12-10-2016 12:40

引用:
原帖由 T-800 於 12-10-2016 11:42 發表
唔知軍醫算不算舊人。。。當年夜戰寶田3間屋、摩星打袋鼠,九龍唔記得打边度了。。還有更多更多。。。真係港九新界打混。。。記憶猶新!
當年未諗過用手机都可以上CGF、當年打game打爆左隻勞力士369。。。。
...
您講果D都打過...我都要叫叔叔了
作者: T-800    時間: 12-10-2016 17:47

引用:
原帖由 mujiadam 於 12-10-2016 12:40 發表

您講果D都打過...我都要叫叔叔了
仲有鳳園、學校、同掃忽忽。。。
作者: MG-42    時間: 12-10-2016 19:15

作者: vp70usp    時間: 13-10-2016 00:03     標題: 回覆 60# 的帖子

唔知e+仲有幾多人會好似煙通夜game甘玩呢
e+新一代咩都話要細火、公平,連街場都拎人地枝槍去check,限人打1.5
作者: sealsman    時間: 13-10-2016 00:18

引用:
原帖由 vp70usp 於 13-10-2016 00:03 發表
唔知e+仲有幾多人會好似煙通夜game甘玩呢
e+新一代咩都話要細火、公平,連街場都拎人地枝槍去check,限人打1.5
有就實有ge 少d姐 睇下班人你岩唔岩玩姐
場又唔係大 下下打到周身花晒 老細唔炸型 老母老婆都嘈啦
作者: vp70usp    時間: 13-10-2016 01:08     標題: 回覆 62# 的帖子

嗰種玩法同改槍技巧,就黎失傳了
作者: peter195    時間: 13-10-2016 02:21

唔經唔覺,都上了此網近九年了。真心多謝
在此學到唔少野
之前龍兄有教整快頻,我到現在仲記的。
好愛高達的蠔兄唔知近況如何
作者: 2slow    時間: 13-10-2016 10:28

葵芳大煙通,牛頭角麵粉廠, 松仔園, 摩星嶺等等
有好多現成天然道具, 好多位置十分講求戰術

特別鐘意煙通個場, 好有division urban Feel

以前打街場, d人改到有幾勁改幾勁, 全部鬼火,絕對過JJ
仲要用埋彈壺玩吹蛇  最唔鐘意同呢d人玩
作者: queen    時間: 13-10-2016 11:31

讓我做隻路過蜻蜓~~~
作者: mujiadam    時間: 13-10-2016 12:25

引用:
原帖由 2slow 於 13-10-2016 10:28 發表
葵芳大煙通,牛頭角麵粉廠, 松仔園, 摩星嶺等等
有好多現成天然道具, 好多位置十分講求戰術

特別鐘意煙通個場, 好有division urban Feel

以前打街場, d人改到有幾勁改幾勁, 全部鬼火,絕對過JJ
仲要用埋彈 ...
果時仲未有鋰電,有次打煙囪,有條友打到舊電著火
作者: mujiadam    時間: 13-10-2016 12:26

引用:
原帖由 queen 於 13-10-2016 11:31 發表
讓我做隻路過蜻蜓~~~
QUEEN 爺!!
作者: sealsman    時間: 13-10-2016 12:51

引用:
原帖由 vp70usp 於 13-10-2016 01:08 發表
以前你唔係講打power 無限飛 電氣化 吹蛇 孭樽果d阿?
電槍改法 玩法 萬變不離其中啦 會失傳
作者: queen    時間: 13-10-2016 12:58

消失原因有好多,好似轉移去FB,咁多群組更易搵到同好

作者: vp70usp    時間: 14-10-2016 01:07     標題: 回覆 69# 的帖子

會架,e+好似無人知咩係土炮彈弓,哈哈
同埋呢,以前個d jjjj力係難改過快頻好多架
作者: T-800    時間: 14-10-2016 01:31

引用:
原帖由 sealsman 於 13-10-2016 12:51 發表

以前你唔係講打power 無限飛 電氣化 吹蛇 孭樽果d阿?
電槍改法 玩法 萬變不離其中啦 會失傳
電氣化好玩! 細細支MP5K,加CO2入AA電好正架。。。!
UZI吹蛇打502加重墜銅,"8面"威風、"10面"靠得住

作者: T-800    時間: 14-10-2016 01:38

引用:
原帖由 vp70usp 於 14-10-2016 01:07 發表
會架,e+好似無人知咩係土炮彈弓,哈哈
同埋呢,以前個d jjjj力係難改過快頻好多架
再早D。。。未有槍街,不嬲都係去廣東道X力彈弓配,不知幾平、靚、正。。。!ㄧ條彈弓仔要百幾捨元。。?當年簡直天荒夜談。。。哈哈~

Happy shooting!
作者: T-800    時間: 14-10-2016 02:01

當年人工唔貴,
個個一身手藝,
有錢未必搞掂,
部件多數自製,
人人雄心壯志,
創意無限發揮!

今日身嬌肉貴,
改槍銀両放低,
全部現成改件,
有錢包冇閉翕,
變晒懶蟲訓低,
沉迷手機MON仔,
壯志消磨大劑!

HAPPY SHOOTING!

作者: gainax    時間: 14-10-2016 02:32

引用:
原帖由 vp70usp 於 13-10-2016 01:08 發表
我以前識個老手Up改到RoF>50,應該係真佢up過仲比人當場問候 以前打法迫你改槍手法越來越勁
作者: gainax    時間: 14-10-2016 02:42

引用:
原帖由 T-800 於 14-10-2016 02:01 發表
當年人工唔貴,
個個一身手藝,
有錢未必搞掂,
部件多數自製,
人人雄心壯志,
創意無限發揮!

今日身嬌肉貴,
改槍銀両放低,
全部現成改件,
有錢包冇閉翕,
變晒懶蟲訓低,
沉迷手機MON仔,
...
越冇資源越越練出手藝,以前基本上乜都要自己諗計仔解決
而家新入們可能lock波箱,Jam彈都放低比舖頭整,拆開換彈弓可能都快失傳
作者: 2slow    時間: 14-10-2016 10:33

引用:
原帖由 T-800 於 14-10-2016 02:01 發表
當年人工唔貴,
個個一身手藝,
有錢未必搞掂,
部件多數自製,
人人雄心壯志,
創意無限發揮!

今日身嬌肉貴,
改槍銀両放低,
全部現成改件,
有錢包冇閉翕,
變晒懶蟲訓低,
沉迷手機MON仔,
...
好詩好詩~
作者: mujiadam    時間: 14-10-2016 12:17

引用:
原帖由 T-800 於 14-10-2016 01:38 發表

再早D。。。未有槍街,不嬲都係去廣東道X力彈弓配,不知幾平、靚、正。。。!ㄧ條彈弓仔要百幾捨元。。?當年簡直天荒夜談。。。哈哈~

我成日覺得斑呀姐亂黎
作者: mujiadam    時間: 14-10-2016 12:20

引用:
原帖由 gainax 於 14-10-2016 02:32 發表

我以前識個老手Up改到RoF>50,應該係真佢up過仲比人當場問候 以前打法迫你改槍手法越來越勁
前有狡猾敵人,後有愚蠢隊友

作者: 2slow    時間: 14-10-2016 13:32

引用:
原帖由 mujiadam 於 14-10-2016 12:17 發表

我成日覺得斑呀姐亂黎
絕對係, 海鮮價
作者: vp70usp    時間: 14-10-2016 18:24     標題: 回覆 73# 的帖子

其實我上年出去配,cut完為起都仲係唔使10蚊條
不過依加shs甘平,好少出去配了
作者: T-800    時間: 14-10-2016 18:43

引用:
原帖由 mujiadam 於 14-10-2016 12:17 發表

我成日覺得斑呀姐亂黎
梗唔係啦。。。佢地剪彈弓、訂造彈弓不知幾專業。全港大大小小工業用彈弓,由幼過頭髮絲至大型機械用彈弓佢地承包咗造25%....

作者: T-800    時間: 14-10-2016 18:48

引用:
原帖由 vp70usp 於 14-10-2016 18:24 發表
其實我上年出去配,cut完為起都仲係唔使10蚊條
不過依加shs甘平,好少出去配了
不止去cut現成彈弓,您比数據佢地訂造一條都仲得,幾十元有條。。。
HAPPY SHOOTING!
作者: vp70usp    時間: 14-10-2016 22:21     標題: 回覆 83# 的帖子

如果訂做
2mm土炮,訂10條,為起$30一條
作者: skymilk    時間: 14-10-2016 23:35

有冇朋友打過華爾登酒店?
作者: gainax    時間: 14-10-2016 23:44     標題: 回覆 79# 的帖子

聽過有人珍鏡中彈都爆.  明明大家賽前好友善
作者: mujiadam    時間: 15-10-2016 00:04

引用:
原帖由 gainax 於 14-10-2016 23:44 發表
X500 要爆唔難
作者: sealsman    時間: 15-10-2016 00:08

引用:
原帖由 gainax 於 14-10-2016 23:44 發表
講開珍鏡 o記永遠都有d迷信神化 搞笑故事
作者: gainax    時間: 15-10-2016 12:17     標題: 回覆 88# 的帖子

聽見最爆得多係E0TECH, 原因似前鬼火年代好少人加防彈膠片,以為珍鏡夠硬淨
作者: sovietarmy2012    時間: 15-10-2016 12:24

聽講D人專打昂貴光學設備。。。
作者: vp70usp    時間: 15-10-2016 13:50     標題: 回覆 89# 的帖子

煙通年代都仲未興ecotech
個時仲興緊black hwak down,protec頭盔差不多人人有
作者: gainax    時間: 15-10-2016 14:47     標題: 回覆 91# 的帖子

我記得有段時間個個長搏長, G3,Psg1再加長兩面力,兩面王老吉力 尿代係個時代發明
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 15-10-2016 16:04

引用:
原帖由 gainax 於 15-10-2016 14:47 發表
我記得有段時間個個長搏長, G3,Psg1再加長兩面力,兩面王老吉力 尿代係個時代發明
唔會1000摩打,12v以上槍越慢越恐怖!
作者: gainax    時間: 15-10-2016 16:13     標題: 回覆 93# 的帖子

個時未有1000麼,反而700麼扭力仲好 西絲他嗎D aeg kit當時係名牌
作者: vp70usp    時間: 15-10-2016 16:25     標題: 回覆 92# 的帖子

g3個hop up重一定要加條彈弓仔架
話說打power我依加仍然只信g3 !
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 15-10-2016 16:58

引用:
原帖由 vp70usp 於 15-10-2016 16:25 發表
g3個hop up重一定要加條彈弓仔架
話說打power我依加仍然只信g3 !
手柄鑽窿幫助摩打散熱,改快拆pin死波箱唔怕直上!

自家裝電動上鏈匣!
作者: mujiadam    時間: 15-10-2016 20:45

引用:
原帖由 vp70usp 於 15-10-2016 13:50 發表
煙通年代都仲未興ecotech
個時仲興緊black hwak down,protec頭盔差不多人人有
冇錯! 果時有AIMPOINT M2 已經好潮
作者: mujiadam    時間: 15-10-2016 20:48

引用:
原帖由 gainax 於 15-10-2016 16:13 發表
個時未有1000麼,反而700麼扭力仲好 西絲他嗎D aeg kit當時係名牌
果時都冇乜選擇,FIRST 都未有
作者: joey    時間: 15-10-2016 21:49

我諗起當年有人去"S3"改槍,,點知發現波箱鑼絲變成拉釘~!
作者: vp70usp    時間: 15-10-2016 22:06     標題: 回覆 99# 的帖子

唔係博士咩

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0