標題: 填火藥成散槍彈 空氣槍CAM870需繳回 [打印本頁]

作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 12:30     標題: 填火藥成散槍彈 空氣槍CAM870需繳回

http://m.appledaily.com.tw/realt ... ew/20161019/970758/

台中市警局烏日分局數月前查獲一把生存遊戲玩家使用的APS CAM870空氣散彈槍,送驗發現該散槍彈不需經過任何改裝,竟可擊發火藥子彈,具有殺傷力,遂報請台中地檢署指揮偵辦,經過長達數個月的偵辦,在全國各玩具店共起出194把散彈槍,將相關業者依違反槍砲罪嫌移送法辦,並遭到檢方起訴。檢警上午召開記者會,呼籲誤買這款CAM870散彈槍的玩家,主動繳回所購買的槍枝,以免誤觸法令。

警方表示,槍枝分為火藥槍及空氣槍,火藥槍是打火藥式的子彈,主要是在擊發機構和空氣槍不同,火藥槍必需有撞針或擊針的機構,才能供敲擊底火引發火藥發射子彈使用。空氣槍的主要結構在於直接使用壓縮氣源來推送發射彈丸,例如鋼瓶,會放置在槍身或彈匣,沒有撞擊針及打擊底火的裝置,殺傷力較低,常見如生存遊戲的漆彈槍。

但警方所查獲的CAM870散彈槍,設計非常特殊,為兼具兩種型態之新式槍枝,槍管為金屬材質且暢通,結構完整,擊發功能正常,可打擊兩種子彈,也可以承受火藥燃氣產生的高膛壓。

警方說,我國對於空氣槍的設計有明確規範,空氣槍的蓄氣槽應在槍枝本體(含彈匣),但是不能使用在彈殼式的蓄氣槽內,然而APS CAM870原廠卻將子彈設計成儲氣槽,將氣體灌在定裝彈內,形成動力來源,由於以此方式射擊出的子彈,殺傷力較弱,會低於每平方公尺20焦耳的規定,並以此方式矇騙海關,但進口後,使用火藥子彈擊發就會具有殺傷力。

專案小組發現該批槍枝自香港進口,在國內生存遊戲店及網路上公然販賣,立即兵分多路執行同步大搜索,先查扣散彈槍計36枝,並立即向上追查來源,於今年6月追查進口商位於新北市的倉庫,合計共查扣194枝,均具有殺傷力。(鮮明卅台中報導)

圖片附件: 640_82519a7cfcbdbc213fb9a75f877a6f67.jpg (19-10-2016 12:33, 67.87 KB) / 該附件被下載次數 246

圖片附件: 640_389c77f906332a5cea038c0a014c8577.jpg (19-10-2016 12:33, 86.2 KB) / 該附件被下載次數 228

圖片附件: 640_0ece1b1d76f1cb802801241fa75a78c1.jpg (19-10-2016 12:33, 55.11 KB) / 該附件被下載次數 207

作者: Dave    時間: 19-10-2016 12:39

年尾拚業績
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 12:42

PPS,田中一樣死?
作者: ayaka    時間: 19-10-2016 12:43

原裝CAM870撞針敲得響真彈底火?
作者: NCP013    時間: 19-10-2016 12:49

YOUTUBE有冇米國玩家拍片試呀
作者: loveless    時間: 19-10-2016 12:54

引用:
原帖由 NCP013 於 19-10-2016 12:49 發表
YOUTUBE有冇米國玩家拍片試呀
轉HPA谷PSI就大把
作者: Dave    時間: 19-10-2016 12:55

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 12:42 發表
PPS,田中一樣死?
PPS 撞針十分肥大,比起SG 彈底火還寬,打不響,何況有內管,就算打得響應該直接膛炸打爆堆內管結構先。
作者: JBL    時間: 19-10-2016 13:48

作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 13:52

"警方說,我國對於空氣槍的設計有明確規範,空氣槍的蓄氣槽應在槍枝本體(含彈匣),但是不能使用在彈殼式的蓄氣槽內,然而APS CAM870原廠卻將子彈設計成儲氣槽,將氣體灌在定裝彈內"

意思係, 所有彈殼式的蓄氣槽都係禁止,
即係, PPS, DM870, 全部都唔玩得, 只有馬記散彈先可以玩..

台灣人今次慘, 無得玩之餘, 仲要交出槍械充公..

---

成地都係槍, 會否拍賣再出口返香港? 定係全部入溶爐燒燬

作者: queen    時間: 19-10-2016 14:14

delete post........

作者: Ben_9413    時間: 19-10-2016 14:27

引用:
原帖由 JBL 於 2016-10-19 13:48 發表
威力測試穿鋁板,無得唔認死.......

http://www.appledaily.com.tw/rea ... al/20161019/970889/
咁恐怖

事實上o尼批彈設計似當年o既brocock, 英國一早禁o左
作者: loveless    時間: 19-10-2016 14:32

好彩我o的 APX 870一早改晒射核能死光, 警察應該冇氦3去試槍...
作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 14:41

"....引發不少生存遊戲玩家質疑,認為玩具槍槍管頂多就鋁合金之類的材質,若以火藥子彈測試恐引發膛炸...."

"....檢警隨後公布測試影片洗臉網友,只見該長槍擊發的火藥子彈,瞬間就將鋁板射穿一個大洞,連刑事局測試人員都驚呼:「這太猛了啦!」"

"警方表示,一般改造手槍擊發子彈的動能,約在4、50焦耳左右,該批APS CAM870散彈槍經測試可達80焦耳以上。威力可說十分驚人。"

看來就是不用改鋼管也可承受火藥爆炸力。。 台灣槍友看完只好心服口服的交槍吧。

圖片附件: 640_7f7ebf11c263a7d3fa305445c2daaee0.jpg (19-10-2016 14:41, 34.83 KB) / 該附件被下載次數 208

圖片附件: 640_45655bad07ff97dbc237b0c895a0f324.jpg (19-10-2016 14:41, 35.34 KB) / 該附件被下載次數 211

圖片附件: 640_35f33077e88944369ecdf8f1476d4793.jpg (19-10-2016 14:41, 40.07 KB) / 該附件被下載次數 230

作者: 2slow    時間: 19-10-2016 14:42

佢地係用真彈試或是自己改APS的彈呢
作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 14:46

引用:
原帖由 2slow 於 19-10-2016 14:42 發表
咁就無講明, 珍彈應該入唔到落CAM870  估計是自改

總覺得台灣是禁槍國家, 為何平民都可隨便拿到火藥...

希望香港道德高地居民見到條片唔好走去報警, 搞到大家就煩.

作者: Ben_9413    時間: 19-10-2016 14:51

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 2016-10-19 14:46 發表

咁就無講明, 珍彈應該入唔到落CAM870  估計是自改

總覺得台灣是禁槍國家, 為何平民都可隨便拿到火藥...
Shotgun 彈構造o甘簡單, 自己“鑼”到個底細一個碼已有得攪... 台仔D車床功夫仲咁勁
作者: Dave    時間: 19-10-2016 14:57

引用:
原帖由 JBL 於 19-10-2016 13:48 發表
威力測試穿鋁板,無得唔認死.......

http://www.appledaily.com.tw/rea ... al/20161019/970889/
留言好睇
作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 14:59

引用:
原帖由 Ben_9413 於 19-10-2016 14:51 發表

Shotgun 彈構造o甘簡單, 自己“鑼”到個底細一個碼已有得攪... 台仔D車床功夫仲咁勁
CNC好多人都做到, 加上佢地個個都當過兵, 相信火器方面知識十分充足, 但底火,火藥, 呢D唔係一般人可以有

作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 15:08

底火引信雷管,係最難搞的東西。。。。不過,係難搞姐

台黑幫乜都番到,A記870係一個隱患
作者: queen    時間: 19-10-2016 15:16

邊洗底火架……大家唔記得當年國際M10啲cap子殼係邊度生產同發明咩……

台灣比玩煙花爆竹……要黑火藥無難度啦
作者: gainax    時間: 19-10-2016 15:26

撞針同無内管既隱患。。係要有人搞事想大家無得玩先安落
作者: mbuddy    時間: 19-10-2016 15:34

引用:
原帖由 2slow 於 19-10-2016 14:42 發表
應該用真彈試掛...
作者: mbuddy    時間: 19-10-2016 15:35

不過無内管就...
作者: NathanCPT    時間: 19-10-2016 15:37

引用:
路邊社消息係台灣警方自己改完d彈先打
如果係真,睇黎可以無限上綱
作者: kornhill401    時間: 19-10-2016 15:42

有心犯法,一支水管都可以改到發射火藥的槍械. Thx for sharing
作者: 2slow    時間: 19-10-2016 15:53

咁其實cap槍都可以改打到je....
作者: Ben_9413    時間: 19-10-2016 16:12

引用:
原帖由 kornhill401 於 2016-10-19 15:42 發表
有心犯法,一支水管都可以改到發射火藥的槍械. Thx for sharing
之但係無爆膛同管仲算o吾算玩具o甘單純o尼
作者: safety_tim2003    時間: 19-10-2016 16:20

其實臺灣警方唔打個蓮花杯出來,點打得響??
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 16:35

引用:
原帖由 queen 於 19-10-2016 15:16 發表
邊洗底火架……大家唔記得當年國際M10啲cap子殼係邊度生產同發明咩……

台灣比玩煙花爆竹……要黑火藥無難度啦
CaP彈既Cap咪就係雷管咯!
作者: Ang123456    時間: 19-10-2016 16:43

再請專家, 再打官司
一切掃豬"法律"途徑解決
作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 17:11

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 15:37 發表

路邊社消息係台灣警方自己改完d彈先打
如果係真,睇黎可以無限上綱
等於槍王, 條友轉用鋼珠驗槍屈哥哥,
(理論上能量無變用乜珠都唔會過JJ, 但睇戲就唔博故啦, 算)

作者: NathanCPT    時間: 19-10-2016 17:19

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-10-2016 17:11 發表

等於槍王, 條友轉用鋼珠驗槍屈哥哥,
(理論上能量無變用乜珠都唔會過JJ, 但睇戲就唔博故啦, 算)

彈唔得,氣可以
作者: wongmanhong2    時間: 19-10-2016 17:22

咁堅 唔知香港警方會唔會做野
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 17:27

我估:槍係打得響實彈,但正常裝藥同有彈杯會炸膛或打不到第二發。。。

佢覺得有問題要收繳,仲俾最多狗屎既報紙影,Load彈展示搞公關難免。。。

不過此槍黑市有價了
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 17:30

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 19-10-2016 17:22 發表
咁堅 唔知香港警方會唔會做野
實有關注,然後暗中通知回收掛。。。

吾知PPS,田中同大6牌又會吾會有事呢
作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 17:35

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 17:30 發表

以台灣警察標準, 同樣係彈殼入氣, 所以有事, 只係拉定唔拉
作者: Dave    時間: 19-10-2016 17:40

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 17:30 發表

如果講市民購買,點暗中回收呀... 街客買槍洗唔洗登記地址電話?邊個賣左拎左去邊邊個知呢?唔通傳說中間周圍都係特警?
如果係回收鋪頭貨,程序係通知aps 之後通知零售商回收,無話暗唔暗。
作者: rho837    時間: 19-10-2016 17:41

上述事件纯粹係寳島內部事务 ! 與其他地方無關!
作者: NathanCPT    時間: 19-10-2016 17:54

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-10-2016 17:35 發表

以台灣警察標準, 同樣係彈殼入氣, 所以有事, 只係拉定唔拉
支 Socom Gear M107 都危危地 wo
作者: NathanCPT    時間: 19-10-2016 18:01

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 17:27 發表
我估:槍係打得響實彈,但正常裝藥同有彈杯會炸膛或打不到第二發。。。

佢覺得有問題要收繳,仲俾最多狗屎既報紙影,Load彈展示搞公關難免。。。

不過此槍黑市有價了
無論 APS定PPS 以合金身,拉多幾下都無蝕;咁都可以響到(唔係自製彈藥)而又無事真係神奇
但如果彈藥係自製,就已經係改裝ge範疇,同廠又好似無咩關系
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 18:02

引用:
原帖由 Dave 於 19-10-2016 17:40 發表

如果講市民購買,點暗中回收呀... 街客買槍洗唔洗登記地址電話?邊個賣左拎左去邊邊個知呢?唔通傳說中間周圍都係特警?
如果係回收鋪頭貨,程序係通知aps 之後通知零售商回收,無話暗唔暗。
叫D鋪咪再賣,同廠講須回收

我估姐
作者: safety_tim2003    時間: 19-10-2016 18:03     標題: 回覆 35# 的帖子

Tanaka 當年禁左,pps系統相當接近....,另外個支材料中晒,轉玩馬記是時間了
作者: safety_tim2003    時間: 19-10-2016 18:04     標題: 回覆 39# 的帖子

出彈殻的日本手槍....華山都應該有問題掛?
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 18:04

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 17:54 發表

打12.7就梗死,但如果D友打吐吐就
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 18:07

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 19-10-2016 18:04 發表
出彈殻的日本手槍....華山都應該有問題掛?
華山係台無問題,但台警好似會搜D槍友,有華山有電鑽又有麻煩。。。。好似咋
作者: NathanCPT    時間: 19-10-2016 18:10

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 18:04 發表

打12.7就梗死,但如果D友打吐吐就
但 Socom Gear 係台灣品牌,有d野....
作者: safety_tim2003    時間: 19-10-2016 18:18

如果:

真的散彈口徑是18.4mm, 而APS CAM870口徑是17.3mm 跟本沒有可能將彈裝進槍內。 槍機內有蓮花杯連住撞針,點樣打響它都是問題?

引起的問題:
1,使用什麼尺寸、形號子彈測試(拍得唔會唔諗拿上庭作證時用嗎?)
2,根據什麼去用鐵板測試?(點解唔打外國片想用的Gel磚,模擬人體受傷都似好多)
3,根據什麼設定去測試?(片中的槍是否經過改裝,包括槍機部件)
4,連時間日期都無(拍得唔會唔諗拿上庭作證時用嗎?)

作者: 暈又暈    時間: 19-10-2016 18:32

就算警方話冇砌生豬肉
又或者支玩具同彈冇被做過手腳
就汽槍同好去睇都好難令人信服
再加上新版在不久前見街,有冇趕盡殺絕之嫌?
作者: fai84    時間: 19-10-2016 18:55

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 19-10-2016 18:18 發表
如果:

真的散彈口徑是18.4mm, 而APS CAM870口徑是17.3mm 跟本沒有可能將彈裝進槍內。 槍機內有蓮花杯連住撞針,點樣打響它都是問題?

引起的問題:
1,使用什麼尺寸、形號子彈測試(拍得唔會唔諗拿上庭作證 ...
其實你諗得太複雜....

作者: Epxaiual    時間: 19-10-2016 19:09

砌生豬肉就砌生豬肉
有人將一條水管塞火藥表面介兩刀插條信管做炸彈。
應該拉改造果個人定係禁止販賣水管?
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 19:28

台法制同文化都同我地吾同,好難諗

就算差人做手腳又如何,傳媒都判左罪了。
作者: jn_jona    時間: 19-10-2016 21:01

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 18:10 發表

但 Socom Gear 係台灣品牌,有d野....
但枝107係唔係value 係前面
開槍果時係成個殼頂上前出氣呢?
作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 21:27

引用:
原帖由 Dave 於 19-10-2016 17:40 發表

咪同香港差唔多, 你收埋支過JJ, 等於真槍, 只係無人報寸, 或射大肶, 先無事,
台警叫人交槍係比機會D槍友自首當無事, 事後如有線報或比人捉到就一定起訴

我諗其實香港都好多人自己復活返廣華街賣緊D外國鉛彈槍, 或偷偷地運D珍嘢零件組裝, 咁唔代表唔會捉你, 只係未有知, 或等待適當時機
作者: dogjumpjump    時間: 19-10-2016 21:30

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 17:54 發表

其實支107邉度仲有, 好似係唔係絕咗版?
作者: NathanCPT    時間: 19-10-2016 22:29

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-10-2016 21:30 發表

其實支107邉度仲有, 好似係唔係絕咗版?
Yes,已停產
作者: NathanCPT    時間: 19-10-2016 22:31

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-10-2016 21:01 發表

但枝107係唔係value 係前面
開槍果時係成個殼頂上前出氣呢?
不是的,雖然無撞針,但如果用返今次台灣警方的改法,可能都唔賣得
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 22:46

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-10-2016 21:27 發表

咪同香港差唔多, 你收埋支過JJ, 等於真槍, 只係無人報寸, 或射大肶, 先無事,
台警叫人交槍係比機會D槍友自首當無事, 事後如有線報或比人捉到就一定起訴

我諗其實香港都好多人自己復活返廣華街賣緊D外 ...
係定罪成本的問題

我區有幾個偷野慣犯,file成寸厚,差人周到吾想周放番,點解?因為金額太鎖碎,據店鋪老闆娘講,價值少於70元(好似係)以下,係吾會坐監...咁差佬都吾想做.

又話者要西九龍重案組派人一個月昅住"傾盆大雨"一干人等,我信必有所獲,但係人力物力定罪與否,無把握,咁差人做吾做.

專案又另計,不計成本,搞點件事...但有幾何做大project
作者: queen    時間: 20-10-2016 12:24

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 16:35 發表

CaP彈既Cap咪就係雷管咯!
有唔同,當年M10套cap殼係直接用cap子做動力,而唔係做底火……

其實……有某啲情報指出, 有人就係整咗套類似
作者: queen    時間: 20-10-2016 12:28

有唔同,當年M10套cap殼係直接用cap子做動力,而唔係做底火……

其實……有某啲情報指出, 有人就係整咗套類似殼, 所以出事……cap子火藥量雖然細,但兩粒cap子
作者: ayaka    時間: 20-10-2016 13:16

如果片中台警無改過支APS, 而又打得響火藥彈就應該可以列為真槍
因為唔一定係打得響標準/通用/FULL LOAD彈藥先算真槍, 除左FACTORY AMMO, 重有好多種RELOAD AMMO
美國有不少人自製/ 改裝彈藥, 比已停產既古董槍用, 市面亦有售不少專用工具
所以不能排除有心人會製造特別彈藥比支原裝APS用
作者: sovietarmy2012    時間: 20-10-2016 13:22

cap子推黑藥又吾同啦,cap被禁好正常

兩粒cap子loadXX頭都聽過...不肖之徒害死正常玩家
作者: queen    時間: 20-10-2016 13:39

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-10-2016 13:22 發表
cap子推黑藥又吾同啦,cap被禁好正常

兩粒cap子loadXX頭都聽過...不肖之徒害死正常玩家
但台灣好似無禁呢,而且即使無cap子,亦有一種舊式日用品經撞擊亦能產生足夠火花引爆黑藥……所以……有時唔一定要打真彈先死得人
作者: kornhill401    時間: 20-10-2016 13:44

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 22:29 發表

Yes,已停產
真是十分可惜,我仲痴痴地等
作者: dogjumpjump    時間: 20-10-2016 15:12

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-10-2016 13:44 發表

真是十分可惜,我仲痴痴地等
Socom Gear  D嘢真係出完唔再出, 無再版.. 又無零件, 壞咗等於死咗

我支M200爛咗hop up , 問佢無反應, 鋪又唔會入, 真係0支援,

我都想支M107, 但預咗過完手引等入棺
作者: sovietarmy2012    時間: 20-10-2016 15:31

引用:
原帖由 queen 於 20-10-2016 13:39 發表

但台灣好似無禁呢,而且即使無cap子,亦有一種舊式日用品經撞擊亦能產生足夠火花引爆黑藥……所以……有時唔一定要打真彈先死得人
台灣無禁,但無人敢提.香港禁係合理

舊式日用品要大力好多,大陸依家興返玩,家中有一支
作者: NathanCPT    時間: 20-10-2016 15:40

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 20-10-2016 15:12 發表

Socom Gear  D嘢真係出完唔再出, 無再版.. 又無零件, 壞咗等於死咗

我支M200爛咗hop up , 問佢無反應, 鋪又唔會入, 真係0支援,

佢地有覆我,售後唔錯喎....
作者: dogjumpjump    時間: 20-10-2016 15:46

引用:
原帖由 NathanCPT 於 20-10-2016 15:40 發表

佢地有覆我,售後唔錯喎....
呢幾年一得閒就問. 問咗好多次, 無回音,
我今日問多次
作者: sovietarmy2012    時間: 20-10-2016 15:55

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 20-10-2016 15:12 發表

香港有人做零件的
作者: NathanCPT    時間: 20-10-2016 17:10

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 20-10-2016 15:46 發表

呢幾年一得閒就問. 問咗好多次, 無回音,
我今日問多次
我係問生產商, socom gear 係係代理
作者: mbuddy    時間: 20-10-2016 17:30

香港禁係合理
作者: dogjumpjump    時間: 20-10-2016 17:32

引用:
原帖由 NathanCPT 於 20-10-2016 17:10 發表

我係問生產商, socom gear 係係代理
唔怪得...
咁生產商係邊個呢, 請教路, 謝謝

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0