標題: [WA] WA 系統 M4 BARREL EXTENSION 一問 [打印本頁]

作者: ~~方~~    時間: 23-10-2016 21:52     標題: WA 系統 M4 BARREL EXTENSION 一問

小弟接觸左WA SYSTEM M4都有一段時間, 發現當中最大消耗品都隻飛機

因為隻飛機條推彈杆有時JAM 幾下就會出現一個斜角, 之後就會load 唔到雙排匣其中一邊既彈

至於e個問題我最近發現, 唔jam 彈其實飛機粒推彈桿都係依然變形,

因為粒BARREL EXTENSION...當中發現左2個原因

其一係條BOLT CARRIER 同 UPPER 之間既公差, 令飛機插果陣摧到BARREL EXTENSION

第二個原因為, 扭BARREL NUT 果陣, 因為BARREL EXTENSION 定位粒野同 UPPER 有虛位, 所以令到佢都側埋一邊

想問下WA SYSTEM 既用家, 有邊隻BARREL EXTENSION 大家係覺得好用?
同埋, 有冇咩方法可以令扭BARREL NUT 果陣, 個BARREL EXTENSION 唔會跟埋一齊走

謝謝

作者: gainax    時間: 23-10-2016 22:26

我覺得彈夾都有關係 , 雙排式上彈唔建議裝滿BB彈,因裝太多BB彈壓死,會令飛機推彈桿負荷加重
我一直用WA個隻50飛夾但都只係裝32~36飛,9成時間玩AUTO印像中只有3幾次jam彈(幾萬飛入面)

呢支飛機應該打左最少一萬飛都無問題, 可師兄係用豬皮PMAG? 可能原因係度, 我支原裝豬皮係用唔到豬皮PMAG,
高低位唔啱拉唔到煲...

個槍膛唔正中係槍身固定槍膛有虛位, 要墊野先正中返

圖片附件: 34634634.jpg (23-10-2016 22:26, 53.47 KB) / 該附件被下載次數 305

圖片附件: 25265.jpg (23-10-2016 22:26, 75.31 KB) / 該附件被下載次數 300

圖片附件: op-extension-08.jpg (23-10-2016 22:26, 70.62 KB) / 該附件被下載次數 293

作者: ~~方~~    時間: 23-10-2016 22:42

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 22:26 發表
我覺得彈夾都有關係 , 雙排式上彈唔建議裝滿BB彈,因裝太多BB彈壓死,會令飛機推彈桿負荷加重
我一直用WA個隻50飛夾但都只係裝32~36飛,9成時間玩AUTO印像中只有3幾次jam彈(幾萬飛入面)
呢支飛機應 ...
係呀, 用PMAG, 要執一執個MAG CATCH 先得, 如果唔係就會頂死左....

有樣野唔知關唔關PMAG事, 打到冇彈果陣如果冇BOLT LOCK, 飛機個推彈杆炒去PMAG粒BB FOLLOWER都一樣會撞到變形

另外想問下師兄用開咩牌既BARREL EXTENSION, 因為岩岩爛左隻..
作者: AnakinLam    時間: 23-10-2016 23:00     標題: 回覆 3# 的帖子

VFC 果隻
作者: AnakinLam    時間: 23-10-2016 23:08

個損耗斜角唔Jam都會有的 我用G&P PMAG同prowin都有咁 我覺得係推彈杆問題
作者: gainax    時間: 23-10-2016 23:14     標題: 回覆 3# 的帖子

Pmag尺吋通用性太低我買過一隻都唔敢再用
槍膛我用返井記cnc鈻個隻配返井記bolt用豬皮飛機冇咩鍋氣
或者用返豬皮亞鉛膛都0k,不過個膛都打爛第一次見
飛機推彈桿每個系統都係消耗品了, 或者玩到唔用得個陣成條原裝膠桿Cut走,再𠝹條膠條或鋁條上兩粒縲絲固定又續命
作者: gainax    時間: 23-10-2016 23:21

引用:
原帖由 AnakinLam 於 23-10-2016 23:08 發表
個損耗斜角唔Jam都會有的 我用G&P PMAG同prowin都有咁 我覺得係推彈杆問題
咁有機會係夾上彈杆問題,同埋煲Lock唔到直撞夾上彈桿馬記支M4隻飛機都見過會崩
作者: ~~方~~    時間: 23-10-2016 23:24

引用:
原帖由 AnakinLam 於 23-10-2016 23:08 發表
唔jam 有係因為barrel extension 裝果左陣比barrel nut 扭到斜左

所以隻飛機會好似張圖咁側左去右邊

我想問下你支槍係成槍買定自砌

其實我覺得e個係設計上既缺陷
作者: ~~方~~    時間: 23-10-2016 23:28

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 23:14 發表
Pmag尺吋通用性太低我買過一隻都唔敢再用
槍膛我用返井記cnc鈻個隻配返井記bolt用豬皮飛機冇咩鍋氣
或者用返豬皮亞鉛膛都0k,不過個膛都打爛第一次見
飛機推彈桿每個系統都係消耗品了, 或者玩到唔用得 ...
pmag 因為貪平

之前jam 到隻角斜左我都會cut 番佢做90度, 不過我後尾發現個位唔可以cut 得太多, 因為再jam會搞到個出氣位變形, 變到凹字反轉咁, 雖然可以照打

但係, 有一次好唔好彩, 粒hopup膠下面比隻變左形既gp飛機出氣口cut 爛左
作者: gainax    時間: 24-10-2016 00:27     標題: 回覆 9# 的帖子

其實我都只係用豬皮WA個隻,正廠成千蚊唔玩嗱  ,
E記330九折先300, 比PMAG 5隻kit只係貴50蚊一隻又唔洗砌, 氣化同通用尺吋更好值得玩既,
漏氣問題有得fix既 , 耐用性方面我有隻打左幾包只係爛過嘩佬入面粒鐵忽龍换左嘩佬又精神續命,
最大缺點就係超肉酸又多㝫又甩油又黑色 ,
老實講如果現時WA系統唔玩WA個D肉酸夾,我都全面轉玩馬記了,
WA現時只有肉酸夾先可以同馬記比較氣化,其他玩過幾款都冇得比
作者: clay82    時間: 24-10-2016 00:36     標題: 回覆 10# 的帖子

我用pmag要執mag catch, 隻匣會坐低的,唔係會頂飛機
雖然麻煩,但係好事,因為可以好密氣

聽你咁講值得試下隻gp普通匣,我支wa system可能更上一層
作者: gainax    時間: 24-10-2016 00:59     標題: 回覆 11# 的帖子

我完全接受唔到同廠竟然用唔到同廠出既夾
當時新買要430一隻真係伏中伏 ,豬皮WA個隻先330未計而家有折,連井記出名彈夾地獄都直上啪啪聲通用性大,
只要把槍執順哂再偷少少行程同馬記rof爽度有得比較冬天都冇軟腳 ,
但爽得濟日日打auto我有支已經打爆煲換左鋼煲 爽實要代價
作者: ~~方~~    時間: 24-10-2016 01:30

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 00:27 發表
其實我都只係用豬皮WA個隻,正廠成千蚊唔玩嗱  ,
E記330九折先300, 比PMAG 5隻kit只係貴50蚊一隻又唔洗砌, 氣化同通用尺吋更好值得玩既,
漏氣問題有得fix既 , 耐用性方面我有隻打左幾包只係爛過嘩佬入 ...
烤漆冇計啦, 幾年前買過gp magpul 果支m4, 沙色, 初初好靚, 玩左一陣已經令面左, 之後玩多一排,

d油一塊塊咁跌出黎, pmag 又係, 所以而家唔敢買沙色...因為沙變銀果陣超核突
作者: gainax    時間: 24-10-2016 01:57     標題: 回覆 13# 的帖子

豬皮只有魚骨個D陽極表面係靚,其他合金件只係焗漆新個時就唔錯,
玩耐左反光一塊塊甩必經階段,準星我用手指都R得甩粉油出黎
同價產品vFZ質感就真係超班,我諗都有人因為外皮而轉左玩v記了
作者: ~~方~~    時間: 24-10-2016 02:44

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 01:57 發表
豬皮只有魚骨個D陽極表面係靚,其他合金件只係焗漆新個時就唔錯,
玩耐左反光一塊塊甩必經階段,準星我用手指都R得甩粉油出黎
同價產品vFZ質感就真係超班,我諗都有人因為外皮而轉左玩v記了
而家玩vfc係好幸福...表面處理唔差, 鋼火控, 改良fire pin block, 同埋合理價錢

gp wok 平d, 不過啞鉛火控, 會斷腳既fire pin block, 仲有膠buffer...成支槍用磁石吸到既, 我諗得彈弓, pin, 螺絲, 同埋bolt stop/ bolt 接觸位種果粒野....

仲有樣最過癮既係, 如果尾通唔加spacer, 會jam 條bolt...而wok 係冇跟
作者: laiwangkai    時間: 24-10-2016 08:24

如果剩係會打單發,用GHK匣/蛇匣會唔會好D?
作者: gainax    時間: 24-10-2016 09:28     標題: 回覆 15# 的帖子

我WA系統或近親都買過哂

豬皮...又愛又恨, 新槍外皮唔錯價錢Kit好平,DD骨M4亦唔貴,搞好係爽既粗玩一流,但只係亞鉛耐用性有限,遲早要換補品再執過

VXC..新版又靚又有鋼件耐玩,後備件平價錢而家9折抵,但氣化同ROF可塑性我覺得仍未超過WA系統,
可能火控同PIN位都太像真形造阻力,如果用到方仗夾咁無得頂,但出氣膠高低有虛位要等副廠出改件,暫時應該可以AA膠溝粉痴厚飛機底搞密氣

方仗理論上係WA系統近親氣化最好,全鋼耐用,我只打爛過HOPUP座同煲Lock易蝕,但成本高要整支Colt花槍加刻字4千幾夠買兩支哂把根M4,夾亦重,要磨合同執順先有實際最佳表現

始終M4盡歸馬路二, 一買即爽外皮又靚但...太玩具feel亦只係亞鉛內件 ,
所以M4系統各有優點難以一個價錢滿足三個願望
作者: gainax    時間: 24-10-2016 09:43

引用:
原帖由 laiwangkai 於 24-10-2016 08:24 發表
唔追求效能都OK, 始終WA系統切氣係夾到,用方仗夾個類無切氣行WA系統到效能爭好多 , 追求效能WA系統都只有用返有切氣既夾
或者改大蛇撞針組用方仗夾,但冇保證一定Fit
作者: laiwangkai    時間: 24-10-2016 10:32

大蛇撞針組其實FIT到落PRIME身到?
作者: horenhim    時間: 24-10-2016 11:16

引用:
原帖由 laiwangkai 於 24-10-2016 08:24 發表
我之前用GHK, 而家用返GP.
回溫太慢....
作者: gainax    時間: 24-10-2016 15:48

引用:
原帖由 laiwangkai 於 24-10-2016 10:32 發表
大蛇撞針組其實FIT到落PRIME身到?
大蛇都係wA系統改版而成,以前舊版行WA切氣可以升級做新撞針組
而家未知有冇再改尺吋,好似有玩家試過係0k的但有虛位要墊野所以無保證一定fit,最穩陣做法成個下身換埋蛇
作者: laiwangkai    時間: 24-10-2016 15:52     標題: 回覆 21# 的帖子

但我又唔想哂左個下身佢
作者: gainax    時間: 24-10-2016 15:54

引用:
原帖由 horenhim 於 24-10-2016 11:16 發表

我之前用GHK, 而家用返GP.
回溫太慢....
方仗外皮包氣缸都唔會有一體氣缸回温咁快,好處對外氣温少左影響,同時都係回温時間較長。。
作者: gainax    時間: 24-10-2016 15:57     標題: 回覆 22# 的帖子

咁可以搏下換既只係要執位無話一定用唔到都係WA系統改成
作者: laiwangkai    時間: 24-10-2016 17:24     標題: 回覆 24# 的帖子

咁難得支MRP係到,雖然有衝動想買蛇空白身重新刻LMT
但Prime.靚咁多
作者: gainax    時間: 24-10-2016 20:21     標題: 回覆 25# 的帖子

不如用返豬皮肉酸夾啦 ,配返豬皮煲偷薄磨順再偷少少行程一樣爽快,唔需要哂咁多錢改黎改去又無保障 係隻夾肉酸左D
作者: clay82    時間: 24-10-2016 23:01     標題: 回覆 26# 的帖子

我個套係prime身
用pmag鋼bolt同3oz buffer

冇bolt bounce
連發都好爽....

不過只限頭廿槍......
作者: gainax    時間: 24-10-2016 23:31     標題: 回覆 27# 的帖子

Pmag氣化冇WA個隻咁好, WA系統一定要執先爽,我做法係偷薄槍身同條煲再加上磨順哂低阻力先做到滿意效果, 基本上連井記大蛇大混合本體冬天十多度都可以連叉兩夾冰哂都唔軟一雞清
夏天更加爽爆同時太爽打爆煲  我個時都只係用豬皮煲,豬皮hhr buffer+肉酸夾改出黎
https://m.youtube.com/watch?v=QB6B3mm-zMc

圖片附件: PA-CUSTOM-MK18-MOD1-02.jpg (24-10-2016 23:31, 129.47 KB) / 該附件被下載次數 233

作者: clay82    時間: 24-10-2016 23:53     標題: 回覆 28# 的帖子

真係好爽
作者: clay82    時間: 25-10-2016 00:10

想請教咁多位

wa m4 有咩hop up 可以媲美馬記呢?
作者: gainax    時間: 25-10-2016 00:16     標題: 回覆 29# 的帖子

其實所有系統都有得改順改爽, 都係睇支煲行得有幾順&壓低撃鎚個阻力大唔大係氣化好唔好既關鍵, 但都係要睇隻夾好唔好力先得 ,

印像中片入面個隻PR0WM夾上次執屋拎返黎睇先知好似打斷左切氣鎖就打唔到連發,唔係佢有問題, 不過要用加硬彈弓先打得開嘩佬咁阻力實大氣化實打折了,所以當時轉玩左肉酸夾就上癮
作者: gainax    時間: 25-10-2016 00:31

引用:
原帖由 clay82 於 25-10-2016 00:10 發表
想請教咁多位

wa m4 有咩hop up 可以媲美馬記呢?
v記手槍膠個種應該係WA系統入面最好
但要同馬記M4比咁實係參考佢做hopup
作者: ~~方~~    時間: 25-10-2016 01:36

引用:
原帖由 gainax 於 25-10-2016 00:16 發表
其實所有系統都有得改順改爽, 都係睇支煲行得有幾順&壓低撃鎚個阻力大唔大係氣化好唔好既關鍵, 但都係要睇隻夾好唔好力先得 ,

印像中片入面個隻PR0WM夾上次執屋拎返黎睇先知好似打斷左切氣鎖就打唔到連 ...
prowin 匣要用加硬彈弓係真, 問過朋友借過一隻, gp 原裝彈弓完全扑唔起個哇佬, 但pmag 係打得好爽
作者: ~~方~~    時間: 25-10-2016 01:39

另外想問一問, 其實而家gp/ino/蛇 果隻wa 數係咪可以直上vfc 果隻wa數既barrel extension + hop-up

自己用緊ra 果粒同座, 但ra d qc愈黎愈高質所以想轉會
作者: mk23    時間: 25-10-2016 10:09

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 25-10-2016 01:39 發表
另外想問一問, 其實而家gp/ino/蛇 果隻wa 數係咪可以直上vfc 果隻wa數既barrel extension + hop-up

自己用緊ra 果粒同座, 但ra d qc愈黎愈高質所以想轉會
除VFC外. 其實可考慮用iron軟空氣d parts.
自已其中兩枝散齋的都有這品牌的barrel extension, 及一個hopup座(另一個用左Prime). 都無咩特別問題.
作者: horenhim    時間: 25-10-2016 10:55

引用:
原帖由 gainax 於 25-10-2016 00:31 發表

v記手槍膠個種應該係WA系統入面最好
但要同馬記M4比咁實係參考佢做hopup
自己改VSR, or 用A-Plus for VFC hopup座(都係VSR)<-我用這個

作者: horenhim    時間: 25-10-2016 10:57

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 25-10-2016 01:36 發表

prowin 匣要用加硬彈弓係真, 問過朋友借過一隻, gp 原裝彈弓完全扑唔起個哇佬, 但pmag 係打得好爽
我痛恨自己投資了很多在prowin...
DLS, GP易打理D, 又爽, 理得佢肉酸....
作者: horenhim    時間: 25-10-2016 10:58

引用:
原帖由 clay82 於 24-10-2016 23:01 發表
我個套係prime身
用pmag鋼bolt同3oz buffer

冇bolt bounce
連發都好爽....

不過只限頭廿槍......
This is a good setting
作者: ~~方~~    時間: 25-10-2016 14:56

引用:
原帖由 mk23 於 25-10-2016 10:09 發表

除VFC外. 其實可考慮用iron軟空氣d parts.
自已其中兩枝散齋的都有這品牌的barrel extension, 及一個hopup座(另一個用左Prime). 都無咩特別問題.
e 間廠我對佢印象都幾正面, 早排因為換左隻下身, 發現井勝粒連發司牙同井勝bolt 互動唔到, 所以換左iron 果粒試, 果粒司牙簡直係wa system入面最易裝既, 最後都同條bolt 互動到

前幾星期都買左隻iron 飛機試, 佢原裝跟果粒好似係1j飛鏢(正壓試過1張報紙都打唔穿, 可能我裝錯左), 之後換左gp 果粒1.5j飛鏢, 轉番負壓又好過癮, 少少不足係飛機尾oring 同 bolt 有d 鬆, 包少少水喉膠布冇事了

就係換左飛機之後我先開始下決心搞好barrel extension 既問題

作者: ~~方~~    時間: 25-10-2016 14:58

引用:
原帖由 horenhim 於 25-10-2016 10:57 發表

因為我跳海果陣大家已經話gp pmag 爽, 所以避過一劫

不過pmag 有個問題, 就係不能跌, 佢3合一設計實在太聰明

如果買自裝既pmag, 記得最長果條螺絲一定要扭到超緊, 如果唔係第一節同第二節之間會keep 住漏氣

同埋, 用耐左o-ring 會自己斷

作者: gainax    時間: 25-10-2016 15:21

引用:
原帖由 horenhim 於 25-10-2016 10:57 發表

Prow我買過4隻v2,外皮係靚亦唔會漏氣,當時未玩過肉酸夾個時2幾度其實都Ok,但夾返叉凍D就唔得了,加上由於成日打斷切氣鎖50蚊隻唔係辦法, 所以要物色另一隻夾,咁啱買左把豬皮成槍跟隻肉酸夾先知wa系統仲有氣化好既夾就轉左玩 不過當時個個玩PMAG但買左一隻試係仍未有肉酸夾咁爽都冇買了,唔知點解係抄WA個隻夾設計爆發力特別好
作者: horenhim    時間: 25-10-2016 15:40

引用:
原帖由 gainax 於 25-10-2016 15:21 發表

Prow我買過4隻v2,外皮係靚亦唔會漏氣,當時未玩過肉酸夾個時2幾度其實都Ok,但夾返叉凍D就唔得了,加上由於成日打斷切氣鎖50蚊隻唔係辦法, 所以要物色另一隻夾,咁啱買左把豬皮成槍跟隻肉酸夾先知wa系統仲有氣化 ...
6隻V1, 無件修理,GG.
1隻V2影相用
作者: gainax    時間: 25-10-2016 15:54     標題: 回覆 42# 的帖子

氣化無咁好都叫用到最多打單發,斷亞鉛切氣鎖就真係無解
一隻夾平均3千飛斷一次,肉酸夾萬幾飛都未斷過,佢本身用線切割鋼料夠硬
作者: alvin155    時間: 25-10-2016 20:39

引用:
原帖由 gainax 於 25-10-2016 15:54 發表
氣化無咁好都叫用到最多打單發,斷亞鉛切氣鎖就真係無解
一隻夾平均3千飛斷一次,肉酸夾萬幾飛都未斷過,佢本身用線切割鋼料夠硬
其實肉酸甲即係乜牌,小弟也是十隻一prowin等死中
作者: gainax    時間: 25-10-2016 21:23     標題: 回覆 44# 的帖子

肉酸甲係抄WA個D ,豬皮出個隻原裝已經鋼切氣鋼嘩佬三舊水抵玩, 係"肉酸"同易漏氣

新Ver鋼切氣有轆唔會打蝕個鋼切鎖

圖片附件: WP128.jpg (25-10-2016 21:23, 38.24 KB) / 該附件被下載次數 245

作者: clay82    時間: 25-10-2016 23:03     標題: 回覆 35# 的帖子

Iron airsoft出既件都好高質,又唔貴
連發司牙易裝又岩位
作者: clay82    時間: 25-10-2016 23:08

引用:
原帖由 horenhim 於 25-10-2016 10:58 發表

This is a good setting
用3oz buffer可以唔洗靠charging handle 塊膠吸震避bolt bounce
內面搖得出聲的鋼芯功不可沒
作者: clay82    時間: 25-10-2016 23:10

引用:
原帖由 horenhim 於 25-10-2016 10:55 發表

用A-Plus for VFC hopup座(都係VSR)
呢隻我都有,靠兩粒機米鎖管,我較極都對唔正hop up下壓點
作者: clay82    時間: 25-10-2016 23:13

引用:
原帖由 gainax 於 25-10-2016 21:23 發表
肉酸甲係抄WA個D ,豬皮出個隻原裝已經鋼切氣鋼嘩佬三舊水抵玩, 係"肉酸"同易漏氣
新Ver鋼切氣有轆唔會打蝕個鋼切鎖
加番條magpul底褲遮住冇咁覺
作者: gainax    時間: 26-10-2016 00:20

Hopup組用v記原裝手槍膠個set唔知得唔得? 槍管同槍膛都係WA樣式
作者: horenhim    時間: 26-10-2016 09:19

引用:
原帖由 clay82 於 25-10-2016 23:10 發表

呢隻我都有,靠兩粒機米鎖管,我較極都對唔正hop up下壓點
set好後很準,又唔傷飛機出氣咀
不過真係好難set....我對正左管/膠lock左先裝下壓
作者: laiwangkai    時間: 26-10-2016 14:29

市面無哂鋼bolt
Prime唔改撞針座用唔用到Zparts蛇bolt?
作者: kimberCDP    時間: 26-10-2016 14:31

引用:
原帖由 laiwangkai 於 26-10-2016 14:29 發表
市面無哂鋼bolt
Prime唔改撞針座用唔用到Zparts蛇bolt?
Bolt同撞針座係無直接關係,只要有cut氣功能就得,單發嘅話無都無問題,但GBB唔打連發好對唔住枝槍呢
作者: horenhim    時間: 26-10-2016 14:39

[quote]原帖由 kimberCDP 於 26-10-2016 14:31 發表

Bolt同撞針座係無直接關係,只要有cut氣功能就得,單發
作者: horenhim    時間: 26-10-2016 14:40

我將auto sear拔掉了
我想要民版身呀...............................................................
BAD身for WA得日本有....................................................................
作者: laiwangkai    時間: 26-10-2016 15:17     標題: 回覆 55# 的帖子

唔係喎
9月尾果陣上去F屍屍睇有一套現貨喎
係WA system
作者: horenhim    時間: 26-10-2016 15:54

引用:
原帖由 laiwangkai 於 26-10-2016 15:17 發表
唔係喎
9月尾果陣上去F屍屍睇有一套現貨喎
係WA system
Thz, 我下次上去看看
Just they eat water very deep ...
作者: laiwangkai    時間: 26-10-2016 16:14     標題: 回覆 57# 的帖子

Yes
我本身想買
但諗諗下BAD556款我已經有2套 (WE,KWA)
所以打消左呢個念頭
作者: horenhim    時間: 26-10-2016 16:18

引用:
原帖由 laiwangkai 於 26-10-2016 16:14 發表
Yes
我本身想買
但諗諗下BAD556款我已經有2套 (WE,KWA)
所以打消左呢個念頭
我見日本仔上下身拆開賣夾埋港紙3千幾,
上去格左價先再算
作者: laiwangkai    時間: 26-10-2016 23:49     標題: 回覆 59# 的帖子

肯唔肯賣香港
作者: ~~方~~    時間: 27-10-2016 18:49

尋日去買左粒iron barrel extension, 今日gg 左

因為我ris 條barrel nut 要大力d 扭, 如果唔係好易會鬆
估唔到一扭粒野就...

而家轉左5ku 果粒, 佢最頂定位果粒野係一體, 不過表現如何就有待研究

作者: gainax    時間: 27-10-2016 20:15

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 27-10-2016 18:49 發表
尋日去買左粒iron barrel extension, 今日gg 左

因為我ris 條barrel nut 要大力d 扭, 如果唔係好易會鬆
估唔到一扭粒野就...

而家轉左5ku 果粒, 佢最頂定位果粒野係一體, 不 ...
槍膛派有一體全鋼
作者: ~~方~~    時間: 27-10-2016 21:09

引用:
原帖由 gainax 於 27-10-2016 20:15 發表

槍膛派有一體全鋼
5ku 果粒係上年買, 初初見佢定位粒野打歪左所以放埋一邊冇理

點知裝落e 個身度發現佢小小既工差居然幫左我個忙

而家差一個問題, 就係井勝bolt 同 upper 之間既公差

用另一條鋁bolt 反而定好多
作者: gainax    時間: 27-10-2016 21:26     標題: 回覆 63# 的帖子

咁都得
井記煲尺吋係冇豬皮亞鉛煲Set行得咁順,要氣化好又係要大執,然雖豬皮煲都要執,但執既地方少好多
WA系統左夾右夾好易頭暈身慶, 直接用豬皮WOK Kit搞易好多,但肉酸亞鉛T骨同煲皮易爛
作者: clay82    時間: 27-10-2016 21:41

而家邊度仲有bolt埋呢?

鋼同鋁都想搵
作者: ~~方~~    時間: 27-10-2016 21:43

引用:
原帖由 gainax 於 27-10-2016 21:26 發表
咁都得
井記煲尺吋係冇豬皮亞鉛煲Set行得咁順,要氣化好又係要大執,然雖豬皮煲都要執,但執既地方少好多
WA系統左夾右夾好易頭暈身慶, 直接用豬皮WOK Kit搞易好多,但肉酸亞鉛T骨同煲皮易爛
我有時都想玩番豬皮算, wa 系統真係每件野都有獨自既工差,
有d 係光明正大, 裝落明顯feel 到有阻力, 果d 易搞, 磨下冇事
有d 就陰陰濕濕, 打單發冇事, 連發就唔得, 正當你以為係連發司牙有問題, 其實原因係buffer 太輕

井勝bolt 更加令人又愛又恨, 冇錯條bolt 係好靚好硬, 但原裝飛機唔掂, 如果換gp, 又要左cut 右cut

仲有市面上百花齊放既飛機補品, 以前試過隻能量, 裝朋友支gp 原裝好順, 裝自己果支, 打都打唔起
作者: gainax    時間: 27-10-2016 22:09     標題: 回覆 66# 的帖子

同馬記手槍一樣, 個個都話馬記數 ,  實際都唔同好似換個吉打身都打唔響要執餐勁
用返馬記槍小改零件返而最易整,wa系統係得返豬皮件尺吋比較有保障,因得佢當初同WA有合作關係又係開售到而家一直做WA件有經驗,
當年青蛙Kit 1050 + 300肉酸夾落場組合抵到爛整花唔心痛 ,
玩槍身質感既話不如比多D玩馬記算原裝夠爽夠省心, 井記大執過一支爽就夠哂...而家都唔想再大執怕怕
要搞多支磨鋼我不如磨方仗算, 起碼易搞D隻GI夾又靚
作者: gainax    時間: 28-10-2016 00:50

引用:
原帖由 clay82 於 27-10-2016 21:41 發表
而家邊度仲有bolt埋呢?

鋼同鋁都想搵
師兄想揾咩牌子?ORF仲有井記鋼煲set賣
R@應該仲有鈻同鋼煲,大陸仔都有鋼行仔見好似先4舊
總之有水WA既件多到唔同廠散砌支槍都得,爽唔爽就唔知
作者: peacemaker    時間: 28-10-2016 09:49

之前見過有iron m4 mag, 請問布有冇師兄用過?
作者: laiwangkai    時間: 28-10-2016 10:10     標題: 回覆 69# 的帖子

我有5隻
優點:直上PRIME,蛇唔洗執
氣化唔錯(Auto都清到,但無GP PMAG咁好)
唔怕壞切氣
雙排單出彈唔怕JAM
平 (果時我買3舊都唔洗有一隻)
lock bolt下下都得(可能槍問題)

缺點:
好重(成隻KWA匣咁)
入氣要入好耐(入足10秒)
壞左無件整(有FD跌壞左個咀,無件整)
唔知點解打出黎既力細左(GP PMAG 1.5, IRON 1.3)

作者: andre_ktss15    時間: 28-10-2016 10:30     標題: undefined

引用:
原帖由 laiwangkai 於 28-10-2016 10:10 AM 發表
我有5隻
優點:直上PRIME,蛇唔洗執
氣化唔錯(Auto都清到,但無GP PMAG咁好)
唔怕壞切氣
雙排單出彈唔怕JAM
平 (果時我買3舊都唔洗有一隻)
lock bolt下下都得(可能槍問題)

缺點:
好重(成隻KWA匣咁)
入氣要入 ...
照睇抄舊蛇
有冇試過換蛇咀整?
作者: ~~方~~    時間: 28-10-2016 17:30

引用:
原帖由 gainax 於 27-10-2016 22:09 發表
同馬記手槍一樣, 個個都話馬記數 ,  實際都唔同好似換個吉打身都打唔響要執餐勁
用返馬記槍小改零件返而最易整,wa系統係得返豬皮件尺吋比較有保障,因得佢當初同WA有合作關係又係開售到而家一直做WA件有經驗 ...
吉打e個牌子我對佢有保留, 之前仲有支馬記17果陣換過佢d "強化飛機", 每隻都捱唔到3個月(我唔係成日打game, 只係間唔中屋企自high), 果陣佢仲係fb宣稱佢d件耐用有保證, 爛係因為你地買到次貨, 我心諗:係三斤都買到次貨?
最後轉左根魔, 而家放左落26度, 未爛過
另一樣野係glock 26 個鋼inner frame, 扣住trigger 彈弓個凸位車少左刀, 成條彈弓都放唔入

井勝我都怕怕啦, 佢個身d數真係隻隻唔同, 之前有幸玩過幾隻a grade(我自己用b grade), 我發現4隻身入面, 得1隻可以直上真品magpul grip, 我自己果隻都要大執先上到
另一樣最可怕既野莫過於佢粒hopup, 反重力既
作者: gainax    時間: 28-10-2016 22:48     標題: 回覆 72# 的帖子

台製既野你懂的。真係咁平靚正日港韓既改件仲有人玩
作者: siriochow    時間: 29-10-2016 00:22     標題: 回覆 65# 的帖子

Iron好似仲有出,可去射手睇睇,但沒有傳統有導氣管係頂過款
作者: ~~方~~    時間: 29-10-2016 01:12

引用:
原帖由 gainax 於 28-10-2016 22:48 發表
台製既野你懂的。真係咁平靚正日港韓既改件仲有人玩
有d港產牌子一樣精彩, 之前買過未來能量牌鋼sear 比vfc mp5

點知佢同hammer 接觸個位懶好死整圓角, 裝完selector 撥去單發都打到連發

仲有一間叫t.s._, 佢個marui glock 17 hopup 座都係極品, 條下壓鐵片要cut 走一部份先裝到
作者: gainax    時間: 29-10-2016 01:59     標題: 回覆 75# 的帖子

所以我唔信有又平又靚又正既產品存在
井記係靚,用料係唔錯價錢亦唔算貴,B級冇刻字流出版先3千多D港紙仲送隻短夾所以唔信cnc鋼一定要貴 ,A級版4千尾全刻字有小強Qc夠精美,當年買支WA膠身都要3千幾井記個價已經叫良心價了,

講返其實市面到今時今日仍未有支M4gbb質感超越佢,只要佢肯改返好槍身細節再做油壓字, 內構行方仗個撞針回彈設計用方仗夾, 咁氣化原裝表現直接提升至可以落場,我相信會有唔少人玩返井記 當初入方仗都係因為佢有幾分似井記姐

我覺得方仗直頭係參考井記色水做,試過比人問支野係咪井記
刻字同色水你話幾重要

圖片附件: d25828002h243-1.jpg (29-10-2016 02:07, 130.18 KB) / 該附件被下載次數 253

作者: horenhim    時間: 29-10-2016 19:30

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 28-10-2016 17:30 發表

吉打e個牌子我對佢有保留, 之前仲有支馬記17果陣換過佢d "強化飛機", 每隻都捱唔到3個月(我唔係成日打game, 只係間唔中屋企自high), 果陣佢仲係fb宣稱佢d件耐用有保證, 爛係因為你地買到次貨, 我心諗:係三斤都買 ...
吉打飛機已左我的永不錄用名單中, 不過飛機都叫barely usable, 吉打飛標頂先係極品
作者: clay82    時間: 29-10-2016 22:33

引用:
原帖由 horenhim 於 29-10-2016 19:30 發表

吉打飛機已左我的永不錄用名單中, 不過飛機都叫barely usable, 吉打飛標頂先係極品
吉打g19滑架,飛機座,鋼內軌,擊鎚座我都有,幾fit位
飛機真係唔得,去買hicapa飛機,人人都話吉打加硬好過原裝
用過吉打飛機,blowback差左,以後冇再玩過吉打飛機
作者: clay82    時間: 29-10-2016 22:37

引用:
原帖由 gainax 於 28-10-2016 00:50 發表

師兄想揾咩牌子?ORF仲有井記鋼煲set賣
R@應該仲有鈻同鋼煲,大陸仔都有鋼行仔見好似先4舊
總之有水WA既件多到唔同廠散砌支槍都得,爽唔爽就唔知
見到台灣@ST有折又有貨仲有prime長度
我有ino鋼同pr1me鋼
想買隻鋁r@tech試下
作者: gainax    時間: 29-10-2016 22:46     標題: 回覆 79# 的帖子

派啦師兄, R@D數要夾返R@飛機
作者: gainax    時間: 29-10-2016 22:57

引用:
原帖由 clay82 於 29-10-2016 22:33 發表

吉打g19滑架,飛機座,鋼內軌,擊鎚座我都有,幾fit位
飛機真係唔得,去買hicapa飛機,人人都話吉打加硬好過原裝
用過吉打飛機,blowback差左,以後冇再玩過吉打飛機
以前個個都話能力飛機好, 我買過兩隻工差大到塞唔入槍膛
可能黑仔啦所以只信自己經驗
作者: Cyrence123    時間: 29-10-2016 23:09

有無師兄指教prime鋼bolt用邊隻牌子飛機效果最好。
作者: gainax    時間: 30-10-2016 00:37

派煲都係用返豬皮飛機,因之前派D件都係豬皮做
作者: horenhim    時間: 30-10-2016 04:29

GP 飛機is the best
作者: laiwangkai    時間: 30-10-2016 06:14     標題: 回覆 84# 的帖子

講起BAD556身我FD真係日本買左套比我
3K港幣都唔洗
12月返黎又大套KIT玩
另外佢仲搵到Remington R5 10.5" upper好正但好銀貴
作者: clay82    時間: 30-10-2016 16:41     標題: 回覆 80# 的帖子

謝謝

成千銀一隻r@tech鋁bolt,
如果落唔到gp飛機,仲要再加錢配埋r@飛機,就唔抵玩
作者: Cyrence123    時間: 30-10-2016 22:38

謝謝樓上兩位師兄指點。
作者: horenhim    時間: 31-10-2016 02:34

引用:
原帖由 laiwangkai 於 30-10-2016 06:14 發表
講起BAD556身我FD真係日本買左套比我
3K港幣都唔洗
12月返黎又大套KIT玩
另外佢仲搵到Remington R5 10.5" upper好正但好銀貴
R5不如AR15.com ambi身
作者: gainax    時間: 31-10-2016 06:05

引用:
原帖由 clay82 於 30-10-2016 16:41 發表
謝謝

成千銀一隻r@tech鋁bolt,
如果落唔到gp飛機,仲要再加錢配埋r@飛機,就唔抵玩
R@煲最好配返佢自己既飛機先最fit,揾到派鋁煲咁實係佢好過
作者: laiwangkai    時間: 31-10-2016 08:14     標題: 回覆 88# 的帖子

都無廠出Magpul雙邊身
作者: clay82    時間: 2-11-2016 00:45     標題: 回覆 89# 的帖子

最慘prime鋁bolt已經斷晒貨
揾唔到喇

btw 我一直想搵一個地方試下同tune下而家支WA的集彈性
但自m4執左以後,就再冇地方夠遠
有冇師兄有好介紹啊?
作者: 新手一隻    時間: 2-11-2016 01:05

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0