標題: 原來要玩珍品件好易 [打印本頁]

作者: jyannu    時間: 30-10-2016 21:42     標題: 原來要玩珍品件好易

作者: jyannu    時間: 30-10-2016 21:43

作者: Ang123456    時間: 30-10-2016 22:00

Please PM 代購, thanks!
作者: Opica    時間: 30-10-2016 22:07

Please PM 代購, thanks! *2
作者: gtoray    時間: 30-10-2016 22:17

引用:
原帖由 jyannu 於 30-10-2016 21:43 發表
只欠個magazine tube
Magazine tube 是發射組件,不能無牌入口
作者: alexmgjai    時間: 30-10-2016 22:20

請PM代購資料~ THANKS~!
作者: dogjumpjump    時間: 30-10-2016 22:53

成支唔同晒!!
由阿差看門口, 升級到特種部隊
作者: gainax    時間: 30-10-2016 22:53

有錢既話訂珍件易,麻煩既係有冇手尾, 所以係舖頭係買安心
偷雞既話都見有人放上身,回氣管,尾通,軍規nv
作者: jn_jona    時間: 30-10-2016 23:49

各位師兄買還買 麻煩低調少少
作者: MK~    時間: 31-10-2016 00:05

引用:
原帖由 gainax 於 30-10-2016 22:53 發表
有錢既話訂珍件易,麻煩既係有冇手尾, 所以係舖頭係買安心
偷雞既話都見有人放上身,回氣管,尾通,軍規nv
果D已經係走私

其實唔好講槍件,就算真品gear都唔係下下可以出口
一塊美軍USMC用緊既頭盔布,運出口都已經犯左法
作者: MG-42    時間: 31-10-2016 00:05

作者: gainax    時間: 31-10-2016 00:23     標題: 回覆 10# 的帖子

玩下普通外觀件滿足開心下其實都0k, 去到敏感個堆都係唔好
Wargame都係玩copy落場唔心痛啦
作者: jyannu    時間: 31-10-2016 13:49

作者: jyannu    時間: 31-10-2016 14:14

作者: mouselkm    時間: 31-10-2016 19:23

代購幫了不懂海外網購的師兄不少,我也是其中之一,很多冷門物資香港很難找,如白俄真品posp,svd pouch,民用真品t1等,香港不是天價就等很久,所以e悲和美國amazon,幫了不少,特別是美國amazon間中有優惠,我光顧的美金計8.78,大約2,3星期收到,不知你的是怎樣計,但強烈要求師兄們見好就收,不要代購太過火物資,因每次收到的貨品包裝總有拆開的痕跡......
作者: jn_jona    時間: 31-10-2016 19:49

光學野都好危
之前有人運民用野都比海關搞
間公司成批貨比人hold起左
就算海關入你唔到 間公司都可能要你賠
麻煩各位自律 唔好累人累己攬炒

作者: jyannu    時間: 1-11-2016 10:13

作者: edison0918    時間: 1-11-2016 10:29

Even now a lot of the ebay sellers won't ship to freight forwarders now...especially ITAR controlled items
作者: laiwangkai    時間: 1-11-2016 10:31

鏡試過比海關開盒check,無事照過左
作者: kornhill401    時間: 1-11-2016 13:39

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 30-10-2016 22:53 發表
成支唔同晒!!
由阿差看門口, 升級到特種部隊
x2 Thx for sharing
作者: sovietarmy2012    時間: 1-11-2016 16:55

不宜高調,亦不宜觸法

就算鎖你返去無事,你都煩啦

吾好以為無街外人睇無人知

小心玩得萬年船
作者: MG-42    時間: 2-11-2016 02:40

作者: kongchak    時間: 2-11-2016 20:23

唔知美國買magpul x22 比kc02   洗唔洗搞手續呢?
作者: jyannu    時間: 2-11-2016 22:14

作者: MK~    時間: 2-11-2016 22:28

槍件、軍用器材、光學鏡材等等,都受ITAR規管,無牌係唔出得美國境外,
搵代購/代運公司做,其實同走私無乜分別,
而且就算出到美國境,入香港海關都可因槍件、軍用器材而扣查、充工,甚至要負上法律責任。

早前就有間代運公司因有客人運用瞄準鏡而令整櫃貨被扣查,最後查出買家要負上責任。

自此多間代運公司都列明不代運氣槍/真槍用配件,
並且多間代運都會抽樣開包裝檢查。

唔想搞到自己一身蟻既,就切勿以身試法。

圖片附件: 14800951_10157438780170012_718291418_n.jpg (2-11-2016 22:28, 95.23 KB) / 該附件被下載次數 141

作者: jyannu    時間: 2-11-2016 22:35

作者: MK~    時間: 2-11-2016 22:45

引用:
原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:35 發表

對, 所以我一早已經講咗係普通合法野, 有人有挑戰美國同香港法律, 我唯有買定花生
留意返,你呢件野其實都係槍械配件。
正常你唔應該咁容易買到出口的。
作者: jyannu    時間: 2-11-2016 22:51

作者: kongchak    時間: 3-11-2016 01:08     標題: 回覆 28# 的帖子

我諗佢地應該有自己合作開既美國本地槍店幫手幫佢地申請~
我覺得你今次係死好彩...
周唔周到你同 周唔周你都好睇海關心情~
作者: 888022033220    時間: 3-11-2016 01:18     標題: 回覆 28# 的帖子

Yes, 其實警犬要搵軍火專家砌你都易,一來真係真槍既野,寫到明有ITAR,
二來香港d法例係寫得唔詳盡,法庭有佢既理解方法,可能同我地既理解會有d唔同
所以各位師兄買到玩到都唔好上網周圍唱咁高調,因為我地係踏緊界
作者: MG-42    時間: 3-11-2016 02:08

作者: jn_jona    時間: 3-11-2016 02:16

如果警察同海關揸正黎做 相信好多舖同師兄都走唔到
既然大家係灰色地帶生存到
麻煩低調d 保護自己保護他人
唔好再發現新大陸咁啦

我之前就係講緊mk師兄果單野 就算最後海關入你唔到
你都搞到人地公司成批野hold起 人地要追究都幾係野
作者: jyannu    時間: 3-11-2016 08:45

作者: jacko    時間: 3-11-2016 10:05

引用:
原帖由 888022033220 於 3-11-2016 01:18 發表
Yes, 其實警犬要搵軍火專家砌你都易,一來真係真槍既野,寫到明有ITAR,
二來香港d法例係寫得唔詳盡,法庭有佢既理解方法,可能同我地既理解會有d唔同
所以各位師兄買到玩到都唔好上網周圍唱咁高調,因為我地係踏緊界
我對於你呢個詞語好反感,尊重下其他人嘅工作

作者: jacko    時間: 3-11-2016 10:11

樓主可能因為第一次用代購成功左所以興奮得濟,高調左,其實其他師兄無講錯,揸正嚟做,真係買粒真件螺絲都有排煩,低調啲好
作者: jn_jona    時間: 3-11-2016 10:26

引用:
原帖由 jacko 於 3-11-2016 10:11 發表
樓主可能因為第一次用代購成功左所以興奮得濟,高調左,其實其他師兄無講錯,揸正嚟做,真係買粒真件螺絲都有排煩,低調啲好
揸正做軍服啊mre都可以當軍用物資
有d人代購完仲要share埋拎discount
心諗你自己死好啦 唔好玩攬炒
作者: stevechau    時間: 3-11-2016 11:35

引用:
原帖由 kongchak 於 2-11-2016 20:23 發表
唔知美國買magpul x22 比kc02   洗唔洗搞手續呢?
未必需要...因為好多一見到MAGPUL就話唔做~
但有時我都唔係好明, 而家槍街D真品GRIP係點入黎~
作者: stevechau    時間: 3-11-2016 11:37

引用:
原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:35 發表

對, 所以我一早已經講咗係普通合法野, 有人有挑戰美國同香港法律, 我唯有買定花生
有時D野...係個人覺得只係一樣普通合法野, 咁岩個賣家又肯同你博兼博到返黎JE~
買支瞄SCOPE我都可以覺得係一支好普通又合法既望遠鏡黎GA~
作者: stevechau    時間: 3-11-2016 11:39

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 01:08 發表
我諗佢地應該有自己合作開既美國本地槍店幫手幫佢地申請~
我覺得你今次係死好彩...
周唔周到你同 周唔周你都好睇海關心情~
我都覺得係...只係踩過左界又無比人捉到JE~
作者: stevechau    時間: 3-11-2016 11:42

引用:
原帖由 888022033220 於 3-11-2016 01:18 發表
應該咁講, 一來有ITAR既問題...
二來係...香港行既係COMMON LAW, 印象中有官講過法例其實係原則性既野黎...
多數情況下係一定唔會寫到明乜野係得乜野係唔准...
只要你原則上中左招, 佢要搞你已經易如反掌~
所以警方你鎗呢方面要搞你...其實原則上你本身已經衰左, 用專家只係令你死得更加甘咁解~
作者: kongchak    時間: 3-11-2016 12:41

引用:
其實第一條防線係海關~如果佢地覺得呢舊野係佢地既認知範圍外先會交比差佬
老實講如果下下都要差佬過泥跟,咁海關咪好冇用? 所以我覺得如果海關要POSS 比差佬你都冇咁易拎到,最起碼要上差佬度講下訂泥做咩.
所以之前有人話過香港海關係全球十大名關之一
作者: dogjumpjump    時間: 3-11-2016 14:50

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 12:41 發表

其實第一條防線係海關~如果佢地覺得呢舊野係佢地既認知範圍外先會交比差佬
老實講如果下下都要差佬過泥跟,咁海關咪好冇用? 所以我覺得如果海關要POSS 比差佬你都冇咁易拎到,最起碼要上差佬度講下訂泥做咩.
所以 ...
但上次個CASE, 如果唔係郵局職員HEA做跌爛咗個郵包, 都唔會破獲到民間軍火庫..
不過都係果句, 想平安真係唔好博, 玩槍唔好玩到要入冊.. 唔抵

仲有, 係另一個forum , 講到, 你出到美國唔等於無事, 可能美方已記錄在案, 下次你去美國先同你計數
所以無批文唔好係美國買ITAR 或 EAR 出口限制物品, 要買去其他地方買好過

大多數 E-bay 賣家可能不熟悉 ITAR 或 EAR 出口限制。 所以,找到一個 E-bay 賣家願意將它運到台灣,並不意味著這樣做是合法的。 如果被抓了,無論是買方和賣方都是違反了美國法律。我們可能不會徵求引渡你到美國受審,但我們可能會把你入到一個非不受歡迎名單,讓你的未來國際旅行困難。 你可能不會得到你的錢回來 - 因為它成為犯罪的證據。

http://www.arms-cool.net/forum/thread-173697-1-1.html

紅點不在話下,就算連支Leupold 普通鏡 都係受管制物品
http://www.opticsplanet.com/查下一清二楚, 寫到明

作者: jyannu    時間: 3-11-2016 15:04

作者: MK~    時間: 3-11-2016 15:27

引用:
原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:51 發表

(真心問)而家市面都係走私? 隨時拉人封舖?
只要當事人有牌做進出口,申請曬批准文件,就無問題。

一句講曬,你咁樣代運進出口等同走私。
切勿以身試法。
作者: dogjumpjump    時間: 3-11-2016 15:27

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 15:04 發表

係高興左, 知道, 多謝大家提點
因為grip同stock太普遍, 所以認為呢啲咁普通既冇問題
上次聽人講 某D 步槍 grip 同發射系統有關....禁  

作者: MK~    時間: 3-11-2016 15:39

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 3-11-2016 15:27 發表

上次聽人講 某D 步槍 grip 同發射系統有關....禁  
MP5,G3果D咪同"發射系統"有關
但不論是否"發射系統"有關部件,進出口都需要有牌申請
作者: jyannu    時間: 3-11-2016 16:19

作者: jacko    時間: 3-11-2016 16:24

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 16:19 發表

有一點矛盾就係要有牌攞貨, 然後賣俾無牌嘅人?
所以我係代購, 唔係代運, 兩件事黎
其實重點係低調.代購之後咪代運囉,我建議你都係刪左個帖啦
作者: dogjumpjump    時間: 3-11-2016 16:37

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 16:19 發表

有一點矛盾就係要有牌攞貨, 然後賣俾無牌嘅人?
我曾經係美國買glock 槍盒,Glock D 周邊配件 等等
間店話要攞美國出口批文先可寄比我, 咁我反而仲放心, 批文都要搞咗兩個幾三個星期先惦

不過最緊要買的心安理得, 唔想下次去美國比人原機遣返

作者: queen    時間: 3-11-2016 16:39

引用:
原帖由 jacko 於 3-11-2016 16:24 發表

其實重點係低調.代購之後咪代運囉,我建議你都係刪左個帖啦
刪都無用啦,相信以樓主咁開心興奮既心情,一早已經喺其他地方開心些牙咗啦

作者: Tango1997    時間: 3-11-2016 18:36

一上報紙。。。記者唔理你乜野配件。。。 總之大大隻字標題...... 成功偷運真槍配件
作者: sovietarmy2012    時間: 3-11-2016 18:51

引用:
原帖由 Tango1997 於 3-11-2016 18:36 發表
一上報紙。。。記者唔理你乜野配件。。。 總之大大隻字標題...... 成功偷運真槍配件
無錯

網民討論區自稱成功偷運真槍配件,警方表示正了解事件,XX專家稱野戰迷私下進口真槍配件屬普遍.....就算無事都煩死了,何況記者專家議員喜歡抽水
作者: Tango1997    時間: 3-11-2016 19:34

報紙佬 。。海關把關不力。。。 入口武器配件。。。 本港淪為恐怖分子交流中心
作者: mkmonkey    時間: 3-11-2016 20:00

[quote]原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:51 發表

幾樣野 ...
1. 海關主要係做出入口,入左境內既未必關佢地事。
2. 就算真係拉你,通常都係警務處。
3. 一街大把走私貨,拉得幾多?好似有師兄講過,瞄準鏡開過但放行,呢個要睇到底開既時候個關員有幾認識件野。Nikon 有出瞄準鏡,ACOG 又係瞄準鏡,你估有幾多知道 Nikon 邊 d 有 control 邊 d 無 control ? 你入個 ACOG 就梗係追到你去天腳底啦,但你充公枝 Nikon,到時人地查起上黎發現唔關事既,你估開 69/70 form 好有趣?香港海關日日都大把野要搞,幾時輪到呢 d 雞毛蒜皮既野。不過,唔好因此而以身試法,錯左一劑,包你有排煩。

P.S. 如果都係要拉,可能販毒入冊仲好 d ,因為買玩具用既部件而入冊,真係比人笑到 ...

作者: kongchak    時間: 3-11-2016 21:29     標題: 回覆 49# 的帖子

請教一下師兄~聽落有申請就OK
想問番美國槍店搞你搞手續費會唔會好貴?
可以PM埋間野既ebay比我問問?

作者: MK~    時間: 3-11-2016 21:41

引用:

有一點矛盾就係要有牌拎貨, 然後賣俾無牌人?
有冇牌拎貨係講緊合法進出口問題。
E家係講緊你用的途徑從外國購買尾托及護木並不合法。

賣俾無牌的人就係另一個話題,管有及販賣。
舉個例,一把菜刀係廚具,但使用不當可以被當作具攻擊力武器。
使用方法及動機每個處境都唔同,唔能夠一概而論一件物品既性質。

但有D物品法例上列明需要有牌管有,假如無牌管有,即使無犯案動機,都足以定罪。
例如真槍彈匣,法例列明市民不能管有,雖然你無任何子彈,或可令子彈發射的物件,彈匣只作收藏觀賞用,但都已經違反法律,會被定罪。

你係市面上會見到有店舖販賣真MAGPUL出品槍尾托、手柄等,但唔會見到店舖販賣真MAGPUL PMAG,就係咁解。

作者: mkmonkey    時間: 3-11-2016 21:41

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 21:29 發表
請教一下師兄~聽落有申請就OK
想問番美國槍店搞你搞手續費會唔會好貴?
可以PM埋間野既ebay比我問問?
出口申請可能好易 (出口嘛)
不過,入口証呢?
作者: MK~    時間: 3-11-2016 21:46

補充返句,你可以share你使用新買的配件

但假如你購買方法並不合法,就唔好提你點買返黎啦
講下件玩具有幾正,你心情有幾high咪算
作者: gunlock34    時間: 3-11-2016 21:48     標題: 回覆 47# 的帖子

你究竟知唔知咩係ITAR?
http://lmgtfy.com/?q=ITAR
作者: kongchak    時間: 3-11-2016 23:09     標題: 回覆 57# 的帖子

http://www.legislation.gov.hk/bl ... 22162C?OpenDocument

我搜配件2字 其實好難明確話真品配件入口就肯定唔得.雖然佢話配件係唔入得口 但係仿品ctr托同仿品大陸鏡都係可以上槍上面又算唔算真槍配件?
其實好含糊.... 我覺得樓主師兄好可能已經犯左美國ITAR既條例 只係美國海關周唔到佢...  香港海關我覺得算係冇問題~

不過睇番鏡方面如果要搞你可能真係會搞到
因為
(c)        具有以下所有特性的武器瞄準具及武器瞄準具裝定器:
(1)        經特別設計作軍事用途的;
(2)        為項目ML2(a)指明的武器而特別設計的; (2011年第161號法律公告)
(d)        為項目ML2(a)指明的武器而特別設計的裝定器; (2011年第161號法律公告)

作者: jn_jona    時間: 3-11-2016 23:14

Btw,有興趣想知係美國運玩具鏡又點計
因為見一款玩具acog香港好少見有得賣
美國平過香港
枝野亦仿得比較好
如果玩具既話又會唔會比海關搞或麻煩到人呢?
作者: mkmonkey    時間: 3-11-2016 23:30

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 23:09 發表
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 22162C?OpenDocument

我搜配件2字 其實好難明確話真品配件入口就肯定唔得.雖然佢話配件係唔入得口 但係仿品ctr托同仿品大陸 ...
你可以上工貿署個網站,佢有詳細列明乜野係屬於入口管制品
https://www.stc.tid.gov.hk/cindex.html

真槍配件有好多樣,例如有師兄入個 Pistol Grip 個塊木片,呢 d 明顯唔係佢 ITAR/香港海關所標明既野,入口根本就唔會有事。
但如果你入條真骨,人地肯整張出口証比你,你又可以去邊到申請張入口証黎入口呢?
當然網站唔會 100% 列明乜野 model 唔得,但如果你入既野有可疑,咁就 ...
另外,好多網站上面都有列明物品有 ITAR 管制,例如你試下去 Optics Planet 買 d 高級少少既夜視鏡,槍燈連雷射等等,人地都寫到明受到管制,你就唔好 challenge 人地啦。
作者: jyannu    時間: 4-11-2016 00:27

作者: NCP013    時間: 4-11-2016 01:50

呢D踩鋼絲o野自己買到裝到就算吧!o吾洗share 點得返來。
就好似汽車界驗車咁,就係有D人明目張膽上網高調討論“包合格”,當局o米做o野o羅
作者: laiwangkai    時間: 4-11-2016 01:53     標題: 回覆 63# 的帖子

USD $100內非fire control 件係可以免證.......只限特定地區 ITAR例入面有列明咩國家,但香港唔在內(加拿大500)
但前提係寄出果間公司要有登記ITAR exporter
就算間公司有出口執照但都要收件人登記,而且每張permit多謝USD250

作者: MK~    時間: 4-11-2016 09:07

引用:
原帖由 jyannu 於 4-11-2016 00:27 發表

有人話$100以內次要零件免辦許可證, 亦都有網店有出口執照
E家重點係你求其揾間代購/代運買,隱瞞商戶作出口用,冇申請,兩地海關又捉你唔到
而且你成功後仲要網上公開表示。

都係果句
你可以曬你買新玩具
但如果購買方法並非合法就唔好拎出黎講啦

作者: stevechau    時間: 4-11-2016 10:08

引用:
原帖由 mkmonkey 於 3-11-2016 20:00 發表
[quote]原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:51 發表

幾樣野 ...
1. 海關主要係做出入口,入左境內既未必關佢地事。
2. 就算真係拉你,通常都係警務處。
3. 一 ...
應該咁講...係海關定警方做, 主要係睇果條法例邊個執行~
好似街邊BANNER咁係民政睇, 但係要執法去清理就係食環一樣~
黎返鎗呢度...鎗械條例、走私軍火(零件)邊個先係執法者/發牌者??
海關只係睇出入口有無咩問題...比你入到口最多只係報關上無問題, 而唔係件野本身合唔合法...
所以點解拉人既都會係警方就係咁解~

樓主好明顯係無呢種LOGIC, 所以覺得件野入到口就=無問題無違到法~
作者: stevechau    時間: 4-11-2016 10:15

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 23:09 發表

我搜配件2字 其實好難明確話真品配件入口就肯定唔得.雖然佢話配件係唔入得口 但係仿品ctr托同仿品大陸 ...
都係果句...香港法例唔好單靠字面去解讀, 法例係用原則性寫出黎, 基本上好多時係唔會黑白分明咁寫到明乜係得乜係唔得~
尤其呢D灰色位更加唔會寫到明, 如果唔係反而執法仲困難, 因戚執法果個無空間走~
香港法例你用原則性去解讀, 你會比較易明會唔會入到你自己~
即係咁...原則上呢舊野係真鎗上用到既話, 其實你原則上已經係犯左法~
作者: stevechau    時間: 4-11-2016 10:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-11-2016 23:14 發表
Btw,有興趣想知係美國運玩具鏡又點計
因為見一款玩具acog香港好少見有得賣
美國平過香港
枝野亦仿得比較好
如果玩具既話又會唔會比海關搞或麻煩到人呢?
首先...美國係咪定義左支鏡係玩具先?
copy同玩具既定義係唔同的~
作者: kornhill401    時間: 4-11-2016 14:39

想玩得開心又放心,什麼真品,若有懷疑犯不犯法,都係不惦為妙 Thx for sharing
作者: jn_jona    時間: 4-11-2016 15:21

引用:
原帖由 stevechau 於 4-11-2016 10:40 發表

首先...美國係咪定義左支鏡係玩具先?
copy同玩具既定義係唔同的~
件野標住replica, airsoft
我係怕香港關咋

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0