標題: 想請教Ching們 [打印本頁]

作者: i70032454    時間: 7-11-2016 17:04     標題: 想請教Ching們

想請教下禁多位Ching
小弟想搵志同道合既朋友一齊搞個YouTube channel,好似現有 Khanseb,Novritch之類,包括 review片,game片,新手教學,tactical野

因為我發現十之八九既網上片,廣東話為主語言既片,先唔好講新手好多時候睇完唔知發生咩事(例如有時有片既內容話,個grip非常之靚之類,新手都好難明講緊咩)又或者係,由鋪頭所開既YouTube channel主要sell 自己既貨品,無一個客觀持平既角度去分析/講槍,甚至論壇上都鮮有up to date既新手friendly既教學

由幾年前望住wgy日日都有post,變到依家新手區十個有七八個係叫雞廣告,好似搵新手接觸尼樣野既機會愈來愈少,WG尼個興趣好似愈來愈一堆人圍威喂禁,新聞報紙對氣槍風評一路差落去,總有一天wargame變成真小眾活動

大家覺得其實有無得搞

有無ching有興趣一齊搞
作者: loveless    時間: 7-11-2016 17:19

若想人付出, 自己先要付出更多.
作者: Dave    時間: 7-11-2016 17:26

引用:
原帖由 i70032454 於 7-11-2016 17:04 發表
小弟想搵志同道合既朋友一齊搞個YouTube channel,好似現有 Khanseb,Novritch之類,包括 review片,game片,新手教學,tactical野

因為我發現十之八九既網上片,廣東話為主語言既片,先唔 ...
第一,支持你咁有心想攪UTUBE 廣東話CHANNEL
第二,呢D 吃力不討好(多數冇錢賺的事)要搵合作者一定係搵熟人,網上搵素未謀面的人是次次選,另外要有「得番自己一條友都要做得好」的覺悟,靠義士幫手不切實際
第三,你所說客觀、持平去論槍論GAME,在旁人眼中也是主觀的
第四,就算你攪唔成UTUBE CHANNEL,WARGAME 界亦不會因為你而變成/不變成小眾玩意

其實廣東話UTUBE CHANNEL 素來都有,做得比較好的也是FOURM 友叫DXWROKS,
先不論其內容如何,點擊唔算少,GAMEPLAY 教學皆有,可以借鏡,另外他的UTUBE 都是ONE MAN TEAM。

作者: 屈濕    時間: 7-11-2016 17:31

冇興趣,不過都精神上支持下
我跟個隊遲D會有channel,我都有份係整game片
我有幾個係香港ge朋友有做開呢類野,不過佢地都係english speaker
作者: sovietarmy2012    時間: 7-11-2016 17:47

引用:
原帖由 i70032454 於 7-11-2016 17:04 發表

因為我發現十之八九既網上片,廣東話為主語言既片,先唔 ...
早已是小眾玩意。
作者: tinyau1134    時間: 7-11-2016 17:53

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-11-2016 17:47 發表

早已是小眾玩意。
唏噓。
作者: Epxaiual    時間: 7-11-2016 20:00

以興趣來講我好支持師兄去做,甚至我自己(好耐之前)都有諗過尼樣野。
只不過現實就係金錢問題先冇去嘗試.

另外我建議師兄都係用英文配中英文字幕,
始終用開英文果堆佔左最大部分market share,台仔都佔一部份.
但係用開廣東話又打wargame既人太少數了
作者: 暈又暈    時間: 7-11-2016 20:17

可能小弟境界未到啦
如果遇著有睇唔過眼既地方,utuber有冇咁狼兜口兜面炳間廠,再黎Top Gear試臭串 e.g."I prefer to throw bb bullet in the battle field and lost the game, but keep me away from that thing"
作者: ranger101    時間: 7-11-2016 22:14

引用:
包括 review片,game片,新手教學,tactical野包括 review片,game片,新手教學,tactical野
撿一樣嘢做住先,起易行難,好似Khanseb一周一條片已是不易,冇諗咁多從小做起
作者: stevechau    時間: 8-11-2016 09:42

其實要客觀持平...唔講野就得~
所以有野都以客觀實物測試為準就算...
例如試槍打20米GROUPING...槍既力水, 跟著影下枝槍既DETAIL就得~

但咁做又同本地兩間大既鋪頭CHANNEL有咩分別??
自己開一條CHANNEL又係咪真係會比人地做得好??

唔係想打沉樓主, 不過樓主係做之前, 諗清楚條CHANNEL到底想行咩路線~ 係講自己係WARGAME呢個界別修而想講既自己野, 定係介紹WARGAME既野??

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0