標題: Maruzen APS-2有問 [打印本頁]

作者: 屈濕    時間: 8-11-2016 15:49     標題: Maruzen APS-2有問

隊入面有人放Maruzen APS-2
想知依家市面上原廠/副廠ge零件仲有冇出?
作者: sovietarmy2012    時間: 8-11-2016 16:34

有VSR10仲整APS-2

作者: 路易氏    時間: 8-11-2016 16:38

Maruzen原裝件無再出,要原裝件唯有拆同款槍件。
係"東X""名X""統X房"三X"一些比較老牌既槍鋪都有幾會搵副廠件
作者: Tango1997    時間: 8-11-2016 16:59

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-11-2016 16:34 發表
有Tanaka槍仲整文具鋪槍
作者: Dave    時間: 8-11-2016 17:13

引用:
原帖由 屈濕 於 8-11-2016 15:49 發表
正廠原裝件難搵,副廠件的話東驚尚可找到
作者: loveless    時間: 8-11-2016 17:13

引用:
原帖由 屈濕 於 8-11-2016 15:49 發表
老舖櫃底通常都仲有一件半件副廠補品, 去台灣揾係下一個選擇, 去日本樂天/yahoo係下下一個選擇...
作者: sovietarmy2012    時間: 8-11-2016 17:13

我玩款,師兄未必係,你知佢要性能定款咩?
作者: Dave    時間: 8-11-2016 17:14

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-11-2016 16:34 發表
各有優劣,但2016 年市場,我唔會叫人買VSR
作者: sovietarmy2012    時間: 8-11-2016 19:06

引用:
原帖由 Dave 於 8-11-2016 17:14 發表

吾好意思,實際我都係得支APS-2,十N年未打過,只見VSR似乎一統江山,APS-2則從此無人提及,站係後勤角度似乎APS-2處於劣勢.

我都想請教下APS-2有乜好處,同埋2016 年市場有乜好選擇

APS-2造型沿於SSG-69外,係咪OR版無hopup所以準

樓主買parts都係逛下童工名腸東京,也許UM都有掛

作者: FBC1    時間: 8-11-2016 20:20

引用:
原帖由 Dave 於 8-11-2016 17:14 發表

D兄.
作者: Ang123456    時間: 8-11-2016 20:47

APS2 以前都雄霸過市場!
作者: sovietarmy2012    時間: 8-11-2016 21:05

APS系列以比賽用槍做定位,我當年差點買埋APS-1
作者: Dave    時間: 8-11-2016 21:58

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-11-2016 19:06 發表

吾好意思,實際我都係得支APS-2,十N年未打過,只見VSR似乎一統江山,APS-2則從此無人提及,站係後勤角度似乎APS-2處於劣勢.

我都想請教下APS-2有乜好處,同埋2016 年市場有乜好選擇

APS-2造型沿於SSG-69外,係咪OR ...
如果搵vsr 比aps 2 ,vsr 的不好就算做aps 2 的好,
兩者相比,彈匣aps 2 比較好打開,vsr 的用手套後基本上很難可退匣,hop up 坐 vsr 打大火會被迫開hop 膠氣密下降,
aps 2 的筒身比較長,可以理解為有更好的改裝潛力或說打到更大火。
其實aps 2 系統到今時今日都有廠商copy,modify 是,a.e.g. 是,還有好些國狗,當然vsr 亦有很多人copy 之,
例如bar10,action 等,各有千秋。
有時一支能否所謂「雄霸」市場,不是簡單地用「強/弱」,「好/不好」來判斷,
正如so 兄的diy 都好出神入化,但在diy 息微的時光,diy 再精美人家也只會說「哇扯!膠槍黎既?」咁... 良可嘆也。

作者: Dave    時間: 8-11-2016 22:03

樓主勿怪少少離題。
回正題,vsr 興起其實有幾個原因,
其一當然是marui 的名氣,第二是其超輕的重量 ( aps 2 3kg 多,vsr 1.9kg ),最後是其平到笑的價格,
其中個人認為價格是占很大比重。在下玩過一碌ktw 牌 ( 日本野 )的狙,用的是香雞匣十分奇異,
而且比vsr 老上許多,但原裝來說,其穩定性係去到神的程度,在下連打10 槍,fps 一次都冇跳過,
本人還以為是測速機壞了,但事實上是其穩定出色。但其價格絕不親民,
當年馬記一柄m16 才 29800 日元已經算是貴野,但ktw m70 講緊 70000 日元,試問當年又有幾多人肯花2.5 支電槍的價格去玩狙?
vsr 當年一出時價格十分低,記得2008 年買支g spec ,埋單來1550 蚊,別忘了那時是日元幾乎是十算,一支hi capa 4.3 銀版是1k 的,
換言之一支手槍加少少價格即可玩狙,應引得不少人心癢癢,之後配碌爛鬼國狗鏡,換條彈弓就落得場,十分開心,而且1.9kg 的重量真是人人叫好,
馬記當年就是用這碌又平又輕的超玩具感狙擊槍打入市場,之後的配件有laylax 跟pdi 幾乎是倒水咁出,而當時大家又改得很開心。
但其實改了沒多久,馬記的問題就出來了,其實也不是馬記問題,應是說外國人打大火力的問題,
馬記原裝已經0.7~0.8 j 其實已是日本仔上限,不用改直接落場已是神準 ( 數據:30 米,原裝marui vsr 零改是可打11cm ctc - 十發  )
但要改大力,問題隨之而來,hop up 會漏,司牙會爛,拉bolt 十分啜,推bolt 很痛苦。
然而萬能既金錢可以將一切迎刃而解,司牙爛?換零雞,bolt 難推?換90 度piston,漏氣,土炮的加鐵甲,有米的整個換掉,
但這樣改一改,埋單4 k ~5k 是起起起碼 ( 日元十算呀老友 )。
作者: Dave    時間: 8-11-2016 22:19

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-11-2016 19:06 發表

......,同埋2016 年市場有乜好選擇 ...
其實手拉彈弓萬變不離其宗,尤其手拉狙,射手能力影響遠大於件工具,
任你改到30 米 5cm ctc ( 吹的,未見過有人做到 ),但射手一個手震,一個呼吸氣喘,一個持槍不穩。
其歪炮遠不止5cm。

在下手拉狙有一支modify m24( 賣了 ),ktw 70(賣了 ),MARUI GSPEC ( 賣了 ) ,MARUI L96 ( 賣了 ),ARES L96 GAS ,彈弓各一把 (賣了),
之後是ares m40 ( 主力 ),ares msr338 ( 擺設 ),vsr 改 98k ( 1.5j 狀態只換了彈弓跟內管,擺設 ),
遲少少應該會有as01 striker 跟 silverback srs ( 拉bolt ver ),
最後2 柄未到手不敢說,自己曾經花了5~6k 改2008 年果支g spec最後還是賣了。現在玩狙很少巨改,
都是盡量保留原裝件,ARES 近年出狙其實不差,較早前的狙就是觀賞優先 ( 6KG 一碌AWS 唔知點用 ),
暫推ARES M40 ,起碼原裝有90 度司牙,火力亦足,只是氣缸的用料好似流流地,唔知而家有冇改善,但換條雜牌鋼BOLT 也只是兩、三百,夠落場了。
其實VSR 也是可以簡單改好玩的,用LAYLAX PSS 110 ( 原裝司牙比較可接受的力度 ),
再找條國狗加長管,塞條6.01 RAVEN 500MM 入去,用.4 珠,已經很貼香港力上限,準不準唔知但起碼數字上夠用了,埋單連槍應該不用2K。
在下對VSR 10 最欣賞的是其重量夠哂輕,需知狙擊瞄準是很花力的,AIRSOFT 戰鬥距離30∼50 米前後亦冇咩機會用腳架,很多時是無衣托瞄,輕就是好。
至於內部真的可圈可點,故此SO 師兄說雄霸云云其實有點過時,只能說VSR 已出了快十個年頭,見老態了。
而黎緊ARES 支AS01 又是輕到出奇,2.1KG 跟VSR 大同少異,但嬴了彈數,管長跟外觀,
當日到SHOWRM 一拎上手已經說此槍必火,君不見EH 前後番左2, 3 次貨都係2 日之內OUTSTOCK,
RW 到今日仲係唧牙膏式派貨早訂早有遲訂慢慢等,仲要長期TOP PREORDER 已知咩事。
如果買大細說2016 年最正的狙是邊支我會答AS01。

作者: sovietarmy2012    時間: 8-11-2016 22:49

完全明白,感謝賜教

多囗問句,KTW M70點睇?像真上一流,但係金貴

APS個hopup系統擺向今日應該吾合格
作者: Dave    時間: 8-11-2016 23:09

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-11-2016 22:49 發表
完全明白,感謝賜教

多囗問句,KTW M70點睇?像真上一流,但係金貴

APS個hopup系統擺向今日應該吾合格
KTW... 都係果句.. 準.. 但2016 年有更好選擇,同埋支野今日買都仲講緊4~5K HKD。

HOP UP 系統其實一直冇變,唔易走位,壓點足,係正12 點位,粒膠啤得靚就是好,
之前我都會迷戀紫膠,但價格愈來愈貴質素愈來愈低,
而家只用兩種膠,馬記原裝AEG/手槍膠,或PDI 膠,PDI 膠因為大時大節免郵費,一次買幾粒日本寄來香港抵到不得了,一個平字。
至於這些年不停改唔同綽號,硬度升升降降,壓點五花百門,又雙點又W 字又梯型又盛... 都係果句.. 感覺良好,打落唔差咪算...
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 09:58     標題: 回覆 14# 的帖子

學野姐冇相干

我都唔記得左有AS01呢把野,把野對比馬記VSR如何?
個價位同馬記VSR差唔多
論外型我鍾意AS01,話哂個彈匣位唔係裝到好前

AS01仲有邊度有貨?興趣都係out of stock,我公司又冇入貨
作者: Ben_9413    時間: 9-11-2016 10:22

引用:
原帖由 Dave 於 2016-11-8 23:09 發表

KTW... 都係果句.. 準.. 但2016 年有更好選擇,同埋支野今日買都仲講緊4~5K HKD。

HOP UP 系統其實一直冇變,唔易走位,壓點足,係正12 點位,粒膠啤得靚就是好,
之前我都會迷戀紫膠,但價格愈來愈貴質素愈 ...
我自己就退咗把 striker 了... 雖則都真係幾好打, 我原裝打十x米都算穩定, 款又靚

但最衰佢o黎少咗件零件 現時配件又唔多

坐等馬記m40
作者: jacko    時間: 9-11-2016 10:23

引用:
原帖由 屈濕 於 9-11-2016 09:58 發表
學野姐冇相干

AS01仲有邊度有貨?興趣都係out of stock,我公司又冇入貨
"明槍"有貨,!@))
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 10:31     標題: 回覆 20# 的帖子

好唔該,睇下點先
因為見有人post左賣ARES M40 & KSC P226R
作者: Dave    時間: 9-11-2016 10:32

引用:
原帖由 屈濕 於 9-11-2016 09:58 發表
學野姐冇相干

我訂左未有,到手再作簡單介紹 ( 或者 )
作者: Dave    時間: 9-11-2016 11:03

引用:
原帖由 Ben_9413 於 9-11-2016 10:22 發表

我自己就退咗把 striker 了... 雖則都真係幾好打, 我原裝打十x米都算穩定, 款又靚

但最衰佢o黎少咗件零件 現時配件又唔多

坐等馬記m40
馬記40 我反而唔太睇好... 爬左好耐都唔見有咩新科技...
當然.. 如果平既話... 買番來研下無傷大雅。
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 11:28     標題: 回覆 23# 的帖子

我有朋友支AS01第一次落場就出事,跟住去左CA買補品
作者: Ben_9413    時間: 9-11-2016 11:37

引用:
原帖由 Dave 於 2016-11-9 11:03 發表

馬記40 我反而唔太睇好... 爬左好耐都唔見有咩新科技...
當然.. 如果平既話... 買番來研下無傷大雅。
希望入彈有新意o拉.....o吾係無o下化
引用:
原帖由 屈濕 於 2016-11-9 11:28 發表
師兄, 有冇故仔聽先
作者: Dave    時間: 9-11-2016 11:37

引用:
原帖由 屈濕 於 9-11-2016 11:28 發表
請問爛左d 嘜?
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 11:46

Seven左,冇爛到,我搞錯左
作者: Dave    時間: 9-11-2016 11:48

引用:
原帖由 屈濕 於 9-11-2016 11:46 發表
Seven左,冇爛到,我搞錯左
never mind
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 11:51     標題: 回覆 28# 的帖子

M40放左就轉戰AS01
AS01好睇過M40
不過M40執過我可以做少樣野
作者: mashymre    時間: 9-11-2016 14:10

first pss2, guarder 有HOPUP座, 氣缸, trigger
CA都有氣缸set

我都仲係玩緊aps2
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 14:25     標題: 回覆 20# 的帖子

應該都係買AS-01架啦,希望收工去到有貨
作者: stevechau    時間: 9-11-2016 17:01

我都對支AS01有少少興趣...咁平買黎入門玩下無壞~
不過隊內火力要求限制大...如果AS01原裝唔改, 淨係改用0.3豆...
咁對火力既影響如何??
因為我見網站SPEC寫火力0.2豆都1.4-1.5J, 而如果真係大力左...
換一條細力D既彈弓又會唔會對一支手拉狙既平衡有壞影響??
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 17:04     標題: 回覆 32# 的帖子

你地係點?
我地係bolt action <1.9J
作者: stevechau    時間: 9-11-2016 17:20

引用:
原帖由 屈濕 於 9-11-2016 17:04 發表
你地係點?
我地係bolt action  
不理彈重...總之MUST NOT OVER 1.7J~
呢個已經係手拉的火力優勢...GBB/AEG OUTDOOR最大1.4J~
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 17:48

話事話,佢個show room有冇得直接去買野?
作者: stevechau    時間: 9-11-2016 17:59

荔枝角果個?! 有呀~
作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 18:04     標題: 回覆 36# 的帖子

中午個度覆我話AS-01仲有貨,陣間收工係鑽石山過去,應該趕得切1930收鋪前到
明搶今日有朋友去望過,好似得返唔知一兩支
作者: Ang123456    時間: 9-11-2016 19:06

題外話, 支striker 想cut短再車14牙, 再車個冚蓋, 而家邊度可以車?

圖片附件: as1.jpg (9-11-2016 19:06, 23.74 KB) / 該附件被下載次數 127

作者: sovietarmy2012    時間: 9-11-2016 19:14

引用:
原帖由 Ang123456 於 9-11-2016 19:06 發表
題外話, 支striker 想cut短再車14牙, 再車個冚蓋, 而家邊度可以車?
我最近行尖咀,發現有間新店
作者: Dave    時間: 9-11-2016 20:13

引用:
原帖由 Ang123456 於 9-11-2016 19:06 發表
路邊社透露通用vsr 數管,執條gspec 管可能簡單些。
作者: Ang123456    時間: 9-11-2016 21:11     標題: 回覆 40# 的帖子

就咁看圖好似不合用
借用Ben兄及E記圖一用

圖片附件: B1.jpg (9-11-2016 21:11, 104.41 KB) / 該附件被下載次數 133

圖片附件: B2.jpg (9-11-2016 21:11, 20.71 KB) / 該附件被下載次數 153

作者: 屈濕    時間: 9-11-2016 21:23

明搶最後把灰色俾我收服左
作者: Dave    時間: 9-11-2016 21:39

引用:
原帖由 Ang123456 於 9-11-2016 21:11 發表
就咁看圖好似不合用
借用Ben兄及E記圖一用
本人也未能證實,有vsr 但沒有as01 在手也不能試... 那請當作不確定資料,thanks
作者: 屈濕    時間: 10-11-2016 09:46

圖片附件: 15042169_930136673783674_6982111621289714579_o.jpg (10-11-2016 09:46, 73.41 KB) / 該附件被下載次數 132

作者: Dave    時間: 10-11-2016 10:02

引用:
原帖由 屈濕 於 10-11-2016 09:46 發表
呢個價格.. 呢個look...呢個spec... 我諗唔到唔踩落去既理由
真係垃圾既話當一千銀買碌潮款都唔差
作者: 屈濕    時間: 10-11-2016 10:19     標題: 回覆 45# 的帖子

希望你好快可以到手
作者: jacko    時間: 10-11-2016 17:30

引用:
原帖由 屈濕 於 9-11-2016 21:23 發表
明搶最後把灰色俾我收服左
明槍永遠都話最後一支,但第二日又有一支新嘅放出嚟
作者: 屈濕    時間: 10-11-2016 18:06     標題: 回覆 47# 的帖子

話之佢啦,買到返屋企丁就得
作者: Ang123456    時間: 10-11-2016 18:30

正解! 吹銷手法之一!

[quote]原帖由 jacko 於 10-11-2016 17:30 發表

明槍永遠都話最後一支,但第二日又有一支新
作者: stevechau    時間: 11-11-2016 09:24

費事比你揀丫嘛...
一係就同你講, DISPLAY/呢支, 得返呢兩支揀...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0