標題: VFCVP9着彈位置徧下問題討論 [打印本頁]

作者: dogjumpjump    時間: 10-11-2016 11:37     標題: VFCVP9着彈位置徧下問題討論

(因為想獨立討論呢個嚴重問題, 所以開新帖)

昨天同~方~槍友研究過, 點解呢支嘢着彈位置徧下, 網上有好多朋友都話係hop up唔夠,

但朋友發現到, 呢支VP9內管有下垂問題, 貼近外管下方(各位可留意下), 再影張拆解相比我睇, 哇, 真係好明顯

剛剛我又拆開睇, .. 又係咁

相中明顯見到, hop up 座套咗入射擊位置, 條內管唔係同槍身, 滑架做水平, 係向下垂, 唔怪支支VP9都一味向下射, 因為不能起返個頭..

咁你要較到個hop up好大, 甚至要換hop up先可以昇龍返上個靶心..

而家仲諗緊點換返起個頭.. 唉.. 點解出成咁架..

圖片附件: test.jpg (10-11-2016 11:37, 42.75 KB) / 該附件被下載次數 187

圖片附件: dsfsdf.jpg (10-11-2016 11:48, 32.12 KB) / 該附件被下載次數 206

作者: 2slow    時間: 10-11-2016 11:47

無錯, 朋友換了成套精密管, hopup膠, 下壓片 彈道都係向下

應該係hopup unit設計問題, 諗緊有無方法解救
作者: Dave    時間: 10-11-2016 11:48

等第三廠出「強化」HOP 坐吧...

PS. VFC 咁都比出貨,條管唔平真是十分低級錯誤.. 工程部要檢討下。

作者: dogjumpjump    時間: 10-11-2016 11:52

咁其實係VFC出次貨, 佢地好應該要出返個水平hop up座先係,
雖然台灣槍要準都難, 但最少條槍管要水平先得架呀, 呢D係基本常識
作者: Dave    時間: 10-11-2016 11:54

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 10-11-2016 11:52 發表
咁其實係VFC出次貨, 佢地好應該要出返個水平hop up座先係,
雖然台灣槍要準都難, 但最少條槍管要水平先得架呀, 呢D係基本常識
拿.. 「次貨」呢個字唔可以亂講... 我覺得完全係仔細QC 過... 跟住個錯既DESIGN...完全乎合初版設計.. PASS~
作者: JBL    時間: 10-11-2016 12:01

作者: dogjumpjump    時間: 10-11-2016 12:02

引用:
原帖由 Dave 於 10-11-2016 11:54 發表

拿.. 「次貨」呢個字唔可以亂講... 我覺得完全係仔細QC 過... 跟住個錯既DESIGN...完全乎合初版設計.. PASS~
「完全乎合初版設計」就係陽萎設計 只係無寫係個SPEC上面
作者: 2slow    時間: 10-11-2016 12:04     標題: 回覆 6# 的帖子

都係辦法, 可以一試
作者: horenhim    時間: 10-11-2016 12:06

準星品字型瞄準 or 加加加高rear sight
機體的不足, 用技術補上
作者: horenhim    時間: 10-11-2016 12:07

引用:
原帖由 JBL 於 10-11-2016 12:01 發表
套隻O Ring係內管上面,夾硬迫返佢係外管中間可能OK喎。
外管有barrel tilt, 要介坑落內管?
作者: horenhim    時間: 10-11-2016 12:10

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 10-11-2016 11:52 發表
冇錯呀, 秉乘VFC產品精神
神檯哈哈笑, 落場得淡笑
橫批:外強中乾
作者: JBL    時間: 10-11-2016 12:14

作者: 2slow    時間: 10-11-2016 12:17

引用:
原帖由 horenhim 於 10-11-2016 12:10 發表

好句

作者: dogjumpjump    時間: 10-11-2016 12:19

引用:
原帖由 JBL 於 10-11-2016 12:14 發表

套左落去再用眼睇有無效先,有效迫返去中間先至介玩未遲。
我試過就咁用手頂返上水平, 都要幾用力下.. 如套RING, 咁要套得好實.. 但唔包條外管都會壓埋落去, 條外管刮到個SLIDE仲會多咗..
可一試, 但效果未必理想
作者: gainax    時間: 10-11-2016 12:26

照睇似係HOPUP座做低左, 睇下係個座墊野托返直條管睇睇
作者: FBC1    時間: 10-11-2016 12:42

引用:
原帖由 horenhim 於 10-11-2016 12:10 發表

有同感,宣傳乜都得,買左乜都DUP.
作者: bennytsang16    時間: 10-11-2016 13:30

其實 VFC/Cyber Gun 枝 M&P9 都有相同彈道
作者: dogjumpjump    時間: 10-11-2016 13:30

唔知係唔係做到DUP晒頭先可遲遲都唔敢出貨

真係有D似古惑的槍。。。

作者: FBC1    時間: 10-11-2016 14:46

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 10-11-2016 13:30 發表
唔知係唔係做到DUP晒頭先可遲遲都唔敢出貨

真係有D似古惑的槍。。。
照計間廠要執番正唔會太難啫,好過做衰個朵呀.
作者: ~~方~~    時間: 10-11-2016 15:46

引用:
原帖由 horenhim 於 10-11-2016 12:07 發表

外管有barrel tilt, 要介坑落內管?
外管同內管今次可以話0互動

內管只係純粹靠hopup座去夾實

你只要係槍頭果度輕輕搖下外管就會發現內管係唔會郁既

唔知係要就外管槍頭凸起果部份定係bug

而且hopup 座本身同下身好fit, 落完oring 之後內管都唔會上揚好多

我試過就咁用力推條內管上去, 都上唔番正中間

作者: ~~方~~    時間: 10-11-2016 15:49

del

作者: rexcheung    時間: 10-11-2016 17:11

我都諗住睇定D,等下一水有冇改善或者證明到個設計真係咁樣先係正常先至買。肉眼都見到有斜度,咁就真係要觀望下先。
作者: Opica    時間: 10-11-2016 17:15

我買左3支。。。
一支真DX
2支DX
作者: FBC1    時間: 10-11-2016 18:51

引用:
原帖由 Opica 於 10-11-2016 17:15 發表
我買左3支。。。
一支真DX
2支DX
師兄請問你三支有無跌匣問题呢?
作者: wongmanhong2    時間: 10-11-2016 19:36

v記d野真係,早買早享受,遲買先熟透
作者: Opica    時間: 10-11-2016 19:39

引用:
原帖由 FBC1 於 10-11-2016 18:51 發表

師兄請問你三支有無跌匣問题呢?
一支換左鋼件後有跌
另一支剛換未試

真DX收藏用
作者: hong99    時間: 10-11-2016 19:56     標題: 回覆 8# 的帖子

試過啦,唔work!
作者: hong99    時間: 10-11-2016 20:04

睇睇吓好似外管都有啲下垂

作者: 1970    時間: 10-11-2016 21:03

內管管口貼tape有幫助....可以縮小跟外管間的間隙...另外重新組裝HOP對穩定彈道也有一定的幫助...把HOP皮跟管之間上膠,能提高5-7m/s的威力
作者: ranger101    時間: 10-11-2016 22:08

之前記得睇過一條片,講台灣某個電視節目女主持人實地採訪VFC工廠,
清楚記得有採訪試槍員一個環節,經理仲講緊出廠前需要經過密集的精准度調試,
當時仲摞隻最新既產品VP9俾女主持人試槍,宜家對比真係
作者: ~~方~~    時間: 10-11-2016 22:18

引用:
原帖由 ranger101 於 10-11-2016 22:08 發表
之前記得睇過一條片,講台灣某個電視節目女主持人實地採訪VFC工廠,
清楚記得有採訪試槍員一個環節,經理仲講緊出廠前需要經過密集的精准度調試,
當時仲摞隻最新既產品VP9俾女主持人試槍,宜家對比真係
人地冇話幾多米測試
舉個例, 佢支MP7 10米內都好準, 但去到30米, 你會發現粒蛋係一粒炒一粒唔炒, 唔關粒膠事, 而係個下壓杆設計有問題, 不過短管槍冇咩好講啦
作者: dogjumpjump    時間: 11-11-2016 09:51

其實BB彈先天問題, 想準真係好難, 無風無浪, 粒彈都飄飄下啦
我自己標準係, 30米打到人咁上下大已可出得廠.. A4紙咁上下已可叫好好,   打到頭咁上下已叫sniper級

鉛製痰鑵係香港唔流行, 唔過JJ都殺傷力大, 打靶都還可, 加上有毒性...
我記得以前細路仔時代, 有一種膠痰鑵彈, 如果今時今日, 有廠用返呢D彈出下槍.. 應該會準過BB彈

不過最少條管都唔可向地下射先得啦, 一味hop up拉返上去.. 咁仲點打地面D target?  呢支都係用來睇多D

作者: horenhim    時間: 11-11-2016 11:16

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-11-2016 09:51 發表
其實BB彈先天問題, 想準真係好難, 無風無浪, 粒彈都飄飄下啦
我自己標準係, 30米打到人咁上下大已可出得廠.. A4紙咁上下已可叫好好,   打到頭咁上下已叫sniper級

鉛製痰鑵係香港唔流行, 唔過JJ都殺傷力大, 打靶都 ...
個front sight抬高D, 不過成日就住瞄感覺不舒度
作者: 2slow    時間: 11-11-2016 11:37

其實大家有無諗過係準星問題呢?
作者: dogjumpjump    時間: 11-11-2016 14:16

引用:
原帖由 2slow 於 11-11-2016 11:37 發表
我望過, 基本都同SLDIE面係平衝, 問題不大
作者: horenhim    時間: 11-11-2016 15:02

引用:
原帖由 2slow 於 11-11-2016 11:37 發表
應該是槍管問題沒錯, 當然你弄個很高的rear sight/ adjustable sight入去亦能解決之
作者: dogjumpjump    時間: 11-11-2016 17:14

佢條管咁搞法, 出咗鋼SLIDE都無心機再投資.. 我估都二千幾銀, 留返來玩下其他槍好過
作者: horenhim    時間: 11-11-2016 17:55

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-11-2016 17:14 發表
佢條管咁搞法, 出咗鋼SLIDE都無心機再投資.. 我估都二千幾銀, 留返來玩下其他槍好過
我覺得個frame的財料都麻麻, 又有注料位的湯口, 鋼slide又如何....
雖然overall我對支槍的評價尚算合格, 但離no compromise很遠!
作者: 暈又暈    時間: 11-11-2016 19:19

No Com Promise
我地可能誤解左呢檔死鬼野
作者: vgrdragon1    時間: 11-11-2016 19:29

引用:
原帖由 暈又暈 於 11-11-2016 19:19 發表
No Com Promise
我地可能誤解左呢檔死鬼野
No Compromise係某幾個玩具品牌自跨。

真鐵從來都係In a world of compromise, some don't.
作者: vgrdragon1    時間: 11-11-2016 19:34

引用:
原帖由 horenhim 於 11-11-2016 17:55 發表

我覺得個frame的財料都麻麻, 又有注料位的湯口, 鋼slide又如何....
雖然overall我對支槍的評價尚算合格, 但離no compromise很遠!
精於外觀的V記今次刻印同細節位其實偏模糊,少許退步左,一貫性能當然一般。

若U記交番俾K記做,保證性能及外觀都兼顧。
作者: jn_jona    時間: 11-11-2016 19:55

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 11-11-2016 19:34 發表

精於外觀的V記今次刻印同細節位其實偏模糊,少許退步左,一貫性能當然一般。

若U記交番俾K記做,保證性能及外觀都兼顧。
K記膠件幾好
金屬件就麻麻地
當然有d記補飛
Vp9搞成咁 我都係想k記做返hk45ct 再換d牌
作者: siriochow    時間: 11-11-2016 23:04

依我所見,如要頂起支管或者可以係lock silde位加高(即hop up 座斜位,見圖)
內管暫時我用o ring頂住(size 見圖)
呢支野同佢支mp5有得輝,內部設計平衡好爛
我望ksc 或馬記出好過
作者: Ben_9413    時間: 11-11-2016 23:13

引用:
原帖由 siriochow 於 2016-11-11 23:04 發表

http://i1272.photobucket.com/alb ... neHDR_zpsjhsr3ibx.j ...
感謝分享
作者: JBL    時間: 11-11-2016 23:46

作者: Ben_9413    時間: 11-11-2016 23:59

引用:
原帖由 JBL 於 2016-11-11 23:46 發表
個個話唔準,但佢又鬼死咁準喎,吹脹.......
https://www.facebook.com/逼逼使大的pwg工作室-1441654586054107/?hc_ref=SEARCH&fref=nf&qsefr=1
呀鰂魚涌都話好準o番

(需然佢demo分解後o吾多上得番條士拉 )
(其實佢肯堅持upload真實情況我俾 )
作者: dogjumpjump    時間: 12-11-2016 00:14

引用:
原帖由 Ben_9413 於 11-11-2016 23:59 發表

呀鰂魚涌都話好準o番

(需然佢demo分解後o吾多上得番條士拉 )
(其實佢肯堅持upload真實情況我俾 )
裝唔返係因為個HOP UP座未入得晒個位, 用手推下個內管入去就得

準.. 五米都唔夠, 乜都準..
作者: gainax    時間: 12-11-2016 00:21

你地講到咁唔出來解話又點得,  話哂攬住咁多新貨
作者: ~~方~~    時間: 12-11-2016 01:06

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 12-11-2016 00:14 發表

裝唔返係因為個HOP UP座未入得晒個位, 用手推下個內管入去就得

準.. 五米都唔夠, 乜都準..
冇錯
不過多過5米仲準我個人黎講真係冇辦法認同...

一黎, hopup 座有虛位可以左右搖

二黎, 出廠冇做定管, 內管話佢係浮動管我覺得一d都唔過份

不過心急衝頭水冇得怨啦, 由佢1月show shot到3月賣歐洲, 足足等左大半年
作者: ~~方~~    時間: 12-11-2016 01:08

引用:
原帖由 gainax 於 12-11-2016 00:21 發表
你地講到咁唔出來解話又點得,  話哂攬住咁多新貨
可能個個都見到mp7既成功, ar改版, 加埋岩岩出既sr-25 就諗住vfc 終於打破左第一水必死既宿命
作者: gainax    時間: 12-11-2016 01:33     標題: 回覆 50# 的帖子

9xx一支仲要包靚外皮又要比小強劏一部分, 實際支野可能先賣六七百仲有經燒一兩百上架費,仲未計開發,開模,工人組裝運輸等費用, 搞咁多可能賣出一支先袋到兩百,今次放過佢算嗱
作者: jn_jona    時間: 12-11-2016 02:19

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 12-11-2016 01:08 發表

可能個個都見到mp7既成功, ar改版, 加埋岩岩出既sr-25 就諗住vfc 終於打破左第一水必死既宿命
mp7同sr25應該唔算1水過掛
sr25個bolt頂同bolt底....
作者: ~~方~~    時間: 12-11-2016 02:45

引用:
原帖由 gainax 於 12-11-2016 01:33 發表
9xx一支仲要包靚外皮又要比小強劏一部分, 實際支野可能先賣六七百仲有經燒一兩百上架費,仲未計開發,開模,工人組裝運輸等費用, 搞咁多可能賣出一支先袋到兩百,今次放過佢算嗱
https://www.youtube.com/watch?v=WMDMAEwjAeI

睇完條片其實我都放低左一半執著, 真鐵都有d溫室小花既感覺
作者: ~~方~~    時間: 12-11-2016 02:46

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-11-2016 02:19 發表

mp7同sr25應該唔算1水過掛
sr25個bolt頂同bolt底....
mp7到而家好似只改良左彈匣的推彈杆(唔記得短左定長左), 同埋lock 匣位加深左

sr25 未知係咪太貴, 除左條bolt 好似都唔見其他災情
作者: gainax    時間: 12-11-2016 06:14     標題: 回覆 53# 的帖子

做手槍先幾百蚊真係冇咩肉食,做外皮靚即係個模要做得靚唔可以好似大陸甩漏肉酸降低成本, 滑架佢行cnc又係成本, 今次無得copy開發成本又大增 ,
我相信都係第一水趕出貨未做到最好,之後簡單修尺吋一百幾十換返個hopup坐就可以搞返直,  比小小時間佢實滿足到大家  暫時唔算大問題好過真係爆出煱氣
作者: gainax    時間: 12-11-2016 06:22

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 12-11-2016 02:46 發表

mp7到而家好似只改良左彈匣的推彈杆(唔記得短左定長左), 同埋lock 匣位加深左

sr25 未知係咪太貴, 除左條bolt 好似都唔見其他災情
Sr25原裝已經準添 售後仲好好,
一分錢一分貨
作者: gainax    時間: 12-11-2016 08:23

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 12-11-2016 02:45 發表

https://www.youtube.com/watch?v=WMDMAEwjAeI

睇完條片其實我都放低左一半執著, 真鐵都有d溫室小花既感覺
啱啱手機LOAD片好慢冇睇條片
原來真鐵咁温室唔操得? 同GLOCK直接掉落地又泥又沙都無事,比可靠性差好遠喎
作者: horenhim    時間: 12-11-2016 09:33

引用:
原帖由 JBL 於 11-11-2016 23:46 發表
個個話唔準,但佢又鬼死咁準喎,吹脹.......
https://www.facebook.com/逼逼使大的pwg工作室-1441654586054107/?hc_ref=SEARCH&fref=nf&qsefr=1
你搵到sweet point 其實ok的,只是要故意為著彈點改變瞄準方法多少會影響結果,習慣了就沒問題。(當然可能習慣前已出現災情......)
作者: dogjumpjump    時間: 12-11-2016 15:08

引用:
原帖由 gainax 於 12-11-2016 08:23 發表

啱啱手機LOAD片好慢冇睇條片
原來真鐵咁温室唔操得? 同GLOCK直接掉落地又泥又沙都無事,比可靠性差好遠喎
呢D真係有D似當年M16 VS AK

VP9德國佬設計到有幾高水準, 落下泥就JAM就無用

AK做工粗獷, 簡單, 落泥落水沙石乜都入晒去, 拍兩拍又打得, 上到戰場, 可靠性重要過高科技

作者: gainax    時間: 12-11-2016 17:55     標題: 回覆 59# 的帖子

仲有支320sig同樣制測試, 可靠到。。
作者: samsonco    時間: 14-11-2016 11:29

我換左精密管同hop up 膠後都唔覺有下垂, 今晚補相
作者: hong99    時間: 18-11-2016 01:57

支VP9在下攪咗幾輪,終於由最初下垂3cm攪到張圖而家嘅結果,都算有番啲嘢睇,不過都係得5M試,都不能作準!
要搵遠啲距離試真啲

圖片附件: DSC_4333-01_2.jpg (18-11-2016 01:58, 56.52 KB) / 該附件被下載次數 98

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0