標題: 打室外場用槍 有d問題想問問 0室外經驗 [打印本頁]

作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 00:09     標題: 打室外場用槍 有d問題想問問 0室外經驗

因為有朋友想話一齊打室外場,細佬未打過
有d問題想問問
想買反支黎打室外,有冇咩推介(牌子/咩槍種等)
主要想平點,同埋咩牌子會比較好
正常大家會帶幾多隻匣先夠用
槍加埋d匣我諗一千樓下都接受到,唔想太貴,筆直不多
有冇咩牌子係比較好或者係去邊間買有保障d
自己就想買m4,好似多回補品/加野,如鏡,棍仔等
另想問問,gbb既長槍係咪基本上唔係拎黎打室外,thx
作者: LCH925    時間: 17-11-2016 00:23

1000樓下國產歡迎你,司馬出品基本上唔會差得去邊,另外最近屍A,軍軍軍同EHAPPY都好似清緊倉,可以去望望
匣主要睇個人習慣,帶定兩隻鏈匣正常就夠,唔夠先再買
可靠日台牌子一定超你筆直,在此不表;司馬個人覺得平同正,靚唔靚就因人而異
GBB長槍係會打室外的,但天氣太凍時不要用,上年2度去田夫仔,對面有兩團人馬全GBB,GBB全部唔響,一槍未發就要走人
作者: gainax    時間: 17-11-2016 01:02

一千價位gbb落場冇乜好選擇, 最少都簡ksz Mp9,Mp7/馬記Mp7
加額外兩夾先夠落場, 筆直預2千3~2千5左右,收二手成本平D
GBBM4就預3千8買馬記跟多兩夾啦
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 08:47

引用:
原帖由 LCH925 於 17-11-2016 00:23 發表
1000樓下國產歡迎你,司馬出品基本上唔會差得去邊,另外最近屍A,軍軍軍同EHAPPY都好似清緊倉,可以去望望
匣主要睇個人習慣,帶定兩隻鏈匣正常就夠,唔夠先再買
可靠日台牌子一定超你筆直,在此不表;司馬個人覺得 ...
但國產會否好易壞,或者壞了難整等
網上二手見有5-600電槍,未知可唔可靠
所以諗住一手有冇甘上下價錢既,質素唔差就買一手的
但要買埋鏡等配件會唔會好貴,謝謝
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 08:48

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2016 01:02 發表
一千價位gbb落場冇乜好選擇, 最少都簡ksz Mp9,Mp7/馬記Mp7
加額外兩夾先夠落場, 筆直預2千3~2千5左右,收二手成本平D
應該都係買反電好d
gbb的太貴了
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 08:50

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2016 01:02 發表
另外鏈匣彈弓匣分別大唔大,只係容量分別?
試過朋友鏈匣,未用過電槍之彈弓匣
價錢會否差好遠,匣有冇話要咩牌子好點/通用?
作者: gunlock34    時間: 17-11-2016 08:58     標題: 回覆 6# 的帖子

新手建議打鏈匣,多彈小小同埋方便入彈。
鏈匣建議買大陸仔拉鏈匣,又平又方便質素都ok
作者: stevechau    時間: 17-11-2016 09:30

淨係槍+匣想1000內搞掂...都係去左睇CA先~
CA唔掂先去睇國狗...印象CA中做特價幾百蚊一支果D M4...
有時都會連埋棍仔骨片果D...然後又有自己廠既匣配返...
淨低少少睇下夠唔夠買埋紅點(多數應該唔夠錢)

鍊匣同彈弓匣除左容量有分別外, 入彈方式都有分別...
通常建議新手用鍊匣都係彈量多得黎易入彈, 唔使花好多時間....
不過我自己用耐左鍊匣就好唔老黎呢樣野, 成日打打下又要R下個底上鍊...
行果陣(尤其潛果陣)隻鍊匣成個流動沙槌咁既聲...再加上在下天生係鍊匣剋星~
無幾多隻鍊匣係在下手上捱得過3場...包括好多人話穩陣既拉繩鍊匣~
作者: gainax    時間: 17-11-2016 09:46     標題: 回覆 5# 的帖子

GBB成本係貴D,淨買氣都百二蚊三支夠買粒鋰電有排玩了 , 一千內可以買ZA 既電槍,質量算OK一分錢一分貨
新手一定係玩鏈匣, 彈弓匣只係玩Feel唔實用,

如果打算長期打WARGAME不如儲多d最好都係買返馬記改支,原裝已準係細力要改,成套連電/叉機/1鏈匣夾/槍袋加埋二千幾冇得慳了
但搞好又穩定又準好過將D錢改港台未必準值得比
作者: Dave    時間: 17-11-2016 09:58

不問原因地答會答ca 特價槍aug 又好p90 又好m4 又好,電槍幾舊水即買即打火力1.4j 前後。
之後買多舊電舊幾水,叉機平極都2~3舊水,已經差不多一千蚊水位,
加埋mask 舊幾水,手套舊幾水,護膝一百幾十,買包質素好些的bb彈又近百蚊.. 我當四百蚊完事都要1400 蚊埋單。
如果要加配件例如棍仔幾十蚊,紅點鏡copy m2 g&p 200 蚊,大概要1700 蚊執齊。

如果買軍服上身下身copy 就300~ 500 已有質素好一些的,加多件vest 大概400 蚊,不過vest 最主要用來裝彈匣 ( 彈弓匣 ) ,如果純粹玩鍊匣可以不用。

至於用幾多彈睇個人,如果正路射擊即係瞄準先扣雞就200 發都用唔到,如果係見影就扣,扣住移槍咀「追」target,
就見過人一小節玩3 個鏈匣 即係900 發,一日玩 2.5 包彈,
彈弓匣好處是無聲,一load 即用,不用上鏈,但只有100 發
鏈匣是單匣藏彈量多 ( 300 發 ),但要記得上鏈,如埋移動時會有沙沙聲
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 10:16

引用:
原帖由 stevechau 於 17-11-2016 09:30 發表
淨係槍+匣想1000內搞掂...都係去左睇CA先~
CA唔掂先去睇國狗...印象CA中做特價幾百蚊一支果D M4...
有時都會連埋棍仔骨片果D...然後又有自己廠既匣配返...
淨低少少睇下夠唔夠買埋紅點(多數應該唔夠錢)

鍊匣同 ...
CA係Classic Army?
上佢到網睇有d5-600既好似唔差
多數會係咩牌子,都係大陸牌子來?
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 10:19

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2016 09:46 發表
GBB成本係貴D,淨買氣都百二蚊三支夠買粒鋰電有排玩了 , 一千內可以買ZA 既電槍,質量算OK一分錢一分貨

如果打算長期打WARGAME不如儲多d最好都係買返馬記改支,原 ...
單槍加匣果d想1000內搞得掂
槍5-6百加1-2隻匣加埋電我諗差不多了
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 10:21

引用:
原帖由 Dave 於 17-11-2016 09:58 發表
不問原因地答會答ca 特價槍aug 又好p90 又好m4 又好,電槍幾舊水即買即打火力1.4j 前後。
之後買多舊電舊幾水,叉機平極都2~3舊水,已經差不多一千蚊水位,
加埋mask 舊幾水,手套舊幾水,護膝一百幾十,買包質素好 ...
thx師兄,裝備朋友都有點可以借/二手放比我,可平點
槍就想買m4,通常鋪頭買係包一槍一匣一電既?係咪唔會包埋差電?
作者: stevechau    時間: 17-11-2016 11:02

引用:
原帖由 mbuddy 於 17-11-2016 10:16 發表

CA係Classic Army?
上佢到網睇有d5-600既好似唔差
多數會係咩牌子,都係大陸牌子來?
牌子好似係香港, 不過都係大陸組裝~
作者: stevechau    時間: 17-11-2016 11:06

引用:
原帖由 mbuddy 於 17-11-2016 10:19 發表

單槍加匣果d想1000內搞得掂
槍5-6百加1-2隻匣加埋電我諗差不多了
其實唔介意2手同款, 我岩岩有支T21 AEG係出售版放緊...
完全無落過場GA, 有興趣可以再傾傾~
電既野去買WE幾十至100蚊有粒, 勉強都夠捱一日~
叉機點都買返至少百幾蚊果D好少少, 太平我都覺得信唔過~
作者: stevechau    時間: 17-11-2016 11:07

引用:
原帖由 mbuddy 於 17-11-2016 10:21 發表

槍就想買m4,通常鋪頭買係包一槍一匣一電既?係咪唔會包埋差電?
通常原槍包叉電果D都係車仔電CHARGER...要唔要都罷~
作者: stevechau    時間: 17-11-2016 11:08

引用:
原帖由 gainax 於 17-11-2016 09:46 發表

如果打算長期打WARGAME不如儲多d最好都係買返馬記改支,原 ...
我會簡單D咁諗...買馬記返黎唔好搞, 咁就買得過~
如果買左返黎都係要搞, 咁買返GP/KA果類槍算數...
輕輕比槍鋪搞埋可能都未使2000~
作者: Dave    時間: 17-11-2016 14:39

引用:
原帖由 mbuddy 於 17-11-2016 10:21 發表

通常得一支槍,除左一些國狗牌子,或者d 「平價版」先會包埋一條雞電同雞既叉機

撇除支槍,講裝身,首要一定係塊面,最好係全包面的,黑超型仔款式可免則免
作者: Dave    時間: 17-11-2016 14:40

引用:
原帖由 stevechau 於 17-11-2016 11:08 發表

如果畢直夠,馬記次世代買番來淨係改力係一個好選擇。
幫人攪過2 支gp 基本上唔會再掂... 麻煩比較多。
ka 自己幾喜歡,千幾銀小執甚至唔洗執已經夠落場用,又有快拆彈弓方便改力。

作者: gainax    時間: 17-11-2016 15:45     標題: 回覆 17# 的帖子

馬記得0.9J力打1.5J室外場唔夠玩都係要改下, 其實追求精度都係要買馬記改,因原本素體已經準,再改就更準加上易改,
港台出廠唔太穩定準度更無保証,搞一輪先有馬記原本準度再要改更準就難度更大,倒不如開始直接用馬記改免麻煩, 唔追外皮野馬記始終首選
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 17:02

引用:
原帖由 Dave 於 17-11-2016 14:39 發表

通常得一支槍,除左一些國狗牌子,或者d 「平價版」先會包埋一條雞電同雞既叉機

撇除支槍,講裝身,首要一定係塊面,最好係全包面的,黑超型仔款式可免則免
保護塊面真係要做得足
諗住買一體式既面具
有限錢,包曬成塊面,夠曬安全
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 17:03

引用:
原帖由 stevechau 於 17-11-2016 11:08 發表

主要想買平d,因為筆直唔係好多
太貴負擔唔起
作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 17:06

同埋有冇分邊隻電打邊隻電
差機同本身買槍時送的差電有咩分別的
謝謝各位
作者: LCH925    時間: 17-11-2016 19:22

引用:
原帖由 mbuddy 於 17-11-2016 08:47 發表

但國產會否好易壞,或者壞了難整等
網上二手見有5-600電槍,未知可唔可靠
所以諗住一手有冇甘上下價錢既,質素唔差就買一手的
但要買埋鏡等配件會唔會好貴,謝謝
國產個人用就唔易壞,當然如果你期望一雞八千當我冇講
都係果句,司馬真係對得住新手恩物呢四個字
假如係去國狗買,有小問題基本上免費整,大問題頂多都係換件,自己都換到,換唔到拎去整都得
二手槍唔建議住,因為新手未必識睇槍的問題,另外有D暗病亦識唔出,如果抽中下下簽,識槍錢分分鐘夠買過枝新
配件唔平,可以考慮淘寶,關鍵字「水彈槍」
引用:
原帖由 mbuddy 於 17-11-2016 17:06 發表
同埋有冇分邊隻電打邊隻電
差機同本身買槍時送的差電有咩分別的
謝謝各位
電方面,分車仔電同鋰電
車仔電即係買槍時送果舊,唔係太好用
鋰電比較好用,而且有叉機(另外買),唔怕叉爆電,但係比車仔電貴

作者: mbuddy    時間: 17-11-2016 23:09

引用:
原帖由 LCH925 於 17-11-2016 19:22 發表

國產個人用就唔易壞,當然如果你期望一雞八千當我冇講
都係果句,司馬真係對得住新手恩物呢四個字
假如係去國狗買,有小問題基本上免費整,大問題頂多都係換件,自己都換到,換唔到拎去整都得
二手槍唔建議住,因為新手 ...
司馬好似係邊到聽過
但係唔知係咩黎
同國狗/CA既價錢差不多?
電果方面遲下再買多舊鯉電同差機,但兩樣野加埋幾錢左右
插口位有分咩T字等等..?
唔同槍係咪要唔同SIZE/型號電?
謝謝師兄
作者: LCH925    時間: 17-11-2016 23:54

引用:
原帖由 mbuddy 於 17-11-2016 23:09 發表

司馬好似係邊到聽過
但係唔知係咩黎
同國狗/CA既價錢差不多?
電果方面遲下再買多舊鯉電同差機,但兩樣野加埋幾錢左右
插口位有分咩T字等等..?
唔同槍係咪要唔同SIZE/型號電?
謝謝師兄
鋰電加叉機300~400左右,嘉頓好似有平,國狗果個唔錯
CYMA(司馬)一千上下,國狗果邊都係呢個價位,有枝M4冇記錯就600左右
CA外號香港之恥,香港玩家評價不高,反而台灣大加推崇,本人有FD買過CA槍,不過冇落埸,不作評論;最近好似清緊瑕疵槍同賣緊線匣,可以睇睇
另外軍軍軍做緊特價,G36C買緊280,最貴都好似450,冇細睇,要靠你自己打聽
電係有不同SIZE,用邊舊睇返槍型,一般而言都係盒仔電,不過師兄你話想玩M4,應該買長條電或者雙截棍電
作者: KenChing    時間: 18-11-2016 02:33

國狗係指國產AEG,CYMA/司馬係其中一個牌子,另外JG/金弓、D-Boy都算大路國狗。

CA係香港牌子,但個價平過大陸野少少(因為長期特價),咁你可以推斷到貨品質素,但好處係有舖係槍街,有d件賣同可以煩下個sale。

都係果句先,其實$100租裝,$1000可以玩十次…一年玩兩次玩到五年畢埋業…。

如果要買槍都係同其他師兄講o既差唔多,落槍街會見到晒ca/cyma(蕃9)/軍軍軍/gp(明搶)/ka/marui,快d去,睇完再問。另外我打outdoor全日通常要兩舊電,呢個要預。珠唔好慳,慳幾蚊jam掃把槍因小失大。
裝備方面mask+槍最重要。執裝可以遲d,反正通常M4鍊匣帶隻後備落褲袋就夠用,而且比起衫,手套實用d,護膝都係。真係忍唔住可以買條中東巾襯下衫,包一包唔使中頸食到應。
作者: gainax    時間: 18-11-2016 08:26

租裝d槍甩頭甩骨ROF極慢彈道15米都下墜是但買支幾百蚊槍都好過佢...  加上每次租裝最少都加一百, 租5次都夠買支平槍
最平玩法
ZA電槍 600
平價鍊夾X1 幾十
鋰電連叉機 2百(淘)
槍袋 幾十
COPY馬記面罩 百幾
BB彈40
1k多少少左右
作者: Dave    時間: 18-11-2016 10:02

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2016 08:26 發表
租裝d槍甩頭甩骨ROF極慢彈道15米都下墜是但買支幾百蚊槍都好過佢...  加上每次租裝最少都加一百, 租5次都夠買支平槍
最平玩法
ZA電槍 600
平價鍊夾X1 幾十
鋰電連叉機 2百(淘)
槍袋 幾十
COPY馬記面罩 百 ...
租裝... 十居其九射唔遠但起碼射得出已經叫好,
更甚者冇前後西,斷柄,搖前節,甚至safty 都傻的無得鎖槍都可以借比人用wtf,
上彈不順甚至完全上唔到也不是奇事。
租槍標準,射到20 米,hop up 有效已經皇恩浩蕩。

至於ca 質素是否如樓樓上所說便宜 = 質素有限則可圈可點,當年ca 無特價時,價格不便宜,二千銀閒閒地,
當年支m249 一出連箱盛惠 近4k,賣得貴又是否等於正野? 不一定。
ca 質素唔算差但裝工麻麻qc 麻麻,所以一定要試槍,自己當年特價16xx 買m249 同個朋友仔一齊買,
我果支打足 3 年先傻佢果支打第一場game 已收工,都係果d 料,原因不明可能裝得衰或者對方用高v 電 ( 原裝槍長管全量缸本就不宜用11.1v )。

今時今日黎計,ca原裝性能唔會差過國狗,外皮就靚一截,已經抵玩得很。自己一支金弓 mp5 一支ca mp5 ,
金弓果支甩頭甩骨金屬件黑色甩到一忽忽,原裝彈導20 米打唔中人已經無野好說,
而家拆左個金弓 J 型托塞落CA 度二合一算數,金弓果支打散殺肉做散件。

不過話分兩頭,金弓之前出過一批一千蚊以上的AK AEG 即係美式AK,拆開黎個內裝係比舊的好很多,
攝齒不差射頻不差原裝準度及穩定度都好,自己買左一支BHI 版本,原裝SETTING 真的不錯。所以不是說國狗就一定糞級性能,
要裝得貴裝得靚QC 好唔係做唔到,反映在價格上而已。
作者: gainax    時間: 18-11-2016 10:57     標題: 回覆 29# 的帖子

國產内構唔太穩定差可以好差,最大問題係工差大漏氣HOPUP唔得, 換一堆件執得黎我加三幾百玩KA換下HOPUP膠同set槍好過  第時唔玩KA二手價都易放D,國產改到入面好靚二手市場都唔樂觀,KA都只千中一支外皮又唔錯
作者: Dave    時間: 18-11-2016 11:07

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2016 10:57 發表
國產内構唔太穩定差可以好差,最大問題係工差大漏氣HOPUP唔得, 換一堆件執得黎我加三幾百玩KA換下HOPUP膠同set槍好過  第時唔玩KA二手價都易放D,國產改到入面好靚二手市場都唔樂觀,KA都只千中一支外皮又 ...
其實而家d 國狗好多時換粒hop 膠已經打得架啦,不過外皮易甩油仍然係慣性,睇牌子,個人覺得cyma 同 dboy 質素係好d。
ka 果粒換又得唔換又得。
作者: gainax    時間: 18-11-2016 12:07     標題: 回覆 31# 的帖子

我見之前個FD買左國狗爆開入面睇改都費事即刻入支馬記改
而家國狗要成千? 咁收二手港台改仲好
作者: m11.man    時間: 18-11-2016 13:36

師兄其實唔需要咁著急買支槍,當年跟人打game第一支槍好記得,電槍膠身膠波箱,你打幾場總有朋友可以借比你既,真係鍾意既,長玩先再考慮買槍啦,可以儲多d錢買,型仔d咪超囉千幾,有近視加多幾百,戰術背心幾百or買件正廠二三千,軍服外國品牌一千左右or仿品(唔知價),軍靴正廠千幾or仿品(唔知價),支槍要仿真起碼一二千,埋單找數都要幾千蚊,所以小弟去打game都係著到乞兒咁,支槍又係平野打唔遠咪投入d衝前d,唔夠力對家唔認死咪打多兩槍or打d耳仔,頸呀呢d好痛既位
作者: mbuddy    時間: 18-11-2016 14:35

引用:
原帖由 LCH925 於 17-11-2016 23:54 發表

鋰電加叉機300~400左右,嘉頓好似有平,國狗果個唔錯
CYMA(司馬)一千上下,國狗果邊都係呢個價位,有枝M4冇記錯就600左右
CA外號香港之恥,香港玩家評價不高,反而台灣大加推崇,本人有FD買過CA槍,不過冇落埸,不作評論; ...
軍軍軍有電槍甘平
真係要搵日出去睇睇
我上佢地facebook睇5百6百有支,但質素就唔太清楚
電我就聽過"t插"不過就唔知係咩黎
可能買槍時會直接買埋電,唔係分咩插,帶埋槍去買
作者: mbuddy    時間: 18-11-2016 14:37

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2016 08:26 發表
最平玩法
ZA電槍 600
平價鍊夾X1 幾十
鋰電連叉機 2百(淘)
槍袋 幾十
COPY馬記面罩 百 ...
面罩我就有眼罩加鋼網口罩
但想換個一體式既
鋰電連叉機淘反黎信唔信得過,師兄有買過,有冇link可以睇睇
作者: mbuddy    時間: 18-11-2016 14:42

引用:
原帖由 m11.man 於 18-11-2016 13:36 發表
師兄其實唔需要咁著急買支槍,當年跟人打game第一支槍好記得,電槍膠身膠波箱,你打幾場總有朋友可以借比你既,真係鍾意既,長玩先再考慮買槍啦,可以儲多d錢買,型仔d咪超囉千幾,有近視加多幾百,戰術背心幾 ...
槍唔係知朋友會唔會借
但一來我怕整壞
二來花左/有咩問題又唔好意思
裝我就可以先問朋友借
作者: Dave    時間: 18-11-2016 14:53

引用:
原帖由 mbuddy 於 18-11-2016 14:35 發表

軍軍軍有電槍甘平
真係要搵日出去睇睇
唔好淨係睇價格做人,質素如何,性能如何,用家後感有冇研過?
年終唔少新人都好似你咁,預算一千就一千,唔想加,結果就係一千蚊執到D 嘜就嘜,事後先呼天槍地支槍問題多多甩皮甩骨又盛,
冇耐前先有師兄有興趣買支殘到飛起的GBB 手槍連三定四匣,話好抵,
一眾師兄叫佢唔好亂黎,結果都係搶救無效,樓主表示義無反顧9 沖先算,而家果位師兄冇哂聲氣,唔知點了。

T 插係插頭一種,正負極成T 字型,是電槍常見插頭,另一種叫「車仔插」或叫「田宮插」或叫「細插」 ( 以前有大插的不過而家很少見 ),
用係電槍上沒甚麼分別,都是接駁方式而已。

注意好多平價槍都係膠身同最低級素零件砌埋射得出就算,通常呢D 叫「SPORTLINE」或 「EXPLORER」 VERSION,即入門槍,
外觀性能物料手感唔好有咩期望,起碼佢射得出操作無問題就得幾舊水貨仔。

至於果位大言炎炎咩CA 是香港之恥的師兄,恐怕冇拎過一柄CA 槍落槍玩,自己嘜牌子都買,
CA 的前前後後有4 把,MP5, M249 , STONER LMG,M14,落過槍的有MP5 /M249,兩把都好地地打足全日,
M249 更加落過5, 6 次場冇出過事,唔知恥在哪裡。
有時網路既野人云亦云,5, 6 年前WE 都比人踩到屎一樣,CA 亦是,
口耳相傳你踩一腳我踩兩腳不用本錢,但真是問到支槍性能如何有咩衰又口啞啞,
網路常態也,不要聽一家之說,如果有朋友玩開相關牌子,是旦整支黎射下撚下實際得多。
作者: gainax    時間: 18-11-2016 14:55     標題: 回覆 35# 的帖子

大陸牌子舖頭都係淘保貨 ,面罩抄馬記個隻低玩,有風扇保護性夠哂亦可拆來分開用
不過都係個句,草多D買好D落場都玩得開心D ,  筆直唔夠夾硬買同砌電腦打機一樣,想升級又困難,唔升級就住玩又唔爽
作者: Dave    時間: 18-11-2016 14:58

引用:
原帖由 mbuddy 於 18-11-2016 14:42 發表

槍唔係知朋友會唔會借
但一來我怕整壞
二來花左/有咩問題又唔好意思
裝我就可以先問朋友借
其實借槍比你玩真是老友先好,
一來整花左又唔係熟人,丙你又唔係算數又唔係,
老友既話笑2 下算數 (當然你要小心用),
人家托埋支槍比你又彈匣又幫你叉電真是吃力不討好,
唔洗人開聲,你都爭佢一餐飯仔,自動波吧。

如果唔熟,寧可唔借自己買算,否則你真是掃鬼左撞崩要你賠錢你亦冇話可說也。
錢可以儲,唔好話而家手頭一千蚊就要執一千蚊貨,得六百蚊就執六百蚊貨,
WARGAME 入門唔係便宜,千幾銀肯定走唔甩,不如儲多少少錢先買,先買最重要的兩樣:護目/ 槍,其餘執得就執,執唔到就下次先,
唔好急於一時買D 唔等洗或次一等的東西。唔知邊個名人話「當前利益往往跟長遠利益相反」。

作者: Dave    時間: 18-11-2016 15:01

引用:
原帖由 mbuddy 於 18-11-2016 14:37 發表

面罩我就有眼罩加鋼網口罩
但想換個一體式既
鋰電連叉機淘反黎信唔信得過,師兄有買過,有冇link可以睇睇
叉機唔好慳,買隻信譽好D 的尤其是你玩鋰電,
一失常叉衰舊電燒左你間屋都似。
另外切切注意,鋰電叉電時有一條白色頭的叫「平衡線」,是控制各CELL ( 電池塊 ) 的電壓,不讓其中一CELL 過度充電,
一定要插好先叉鋰電,否則過充可以爆炸。

PS. 一般車仔電 NI-MH/ NI-CD 電就沒有平衡線的就咁叉即可。
作者: gainax    時間: 18-11-2016 15:27

平價ZA同國狗比我信ZA多D,至少仲可以見大個名專門店係槍街咁多年,而家唔知仲有冇保養呢回事?   
但打算長久玩WARGAME既話,平價系列相信唔可以滿足有要求玩家就會諗改裝,一改上黎又要射頻快D又要大力準D,又要耐用穩定,
平價系列就要換好多野而又難搞既時候, 就後悔當初唔加錢買支好,又可以改少D又易改左同時外殼都硬淨靚仔左了

平野唔好貴改係常識吧.要改就揾支素體好既改就事半功倍,相反就事倍功半
所以都係睇打算玩幾耐,三分鐘熱度定熱情玩落去
作者: LCH925    時間: 18-11-2016 15:44

引用:
原帖由 mbuddy 於 18-11-2016 14:35 發表

軍軍軍有電槍甘平
真係要搵日出去睇睇
特價槍如何不作評論,可能清倉,可能清瑕疵槍
不過預錢可以鬆手少少,如果話預一千就真係一千,只能將貨就貨,寧可儲錢都不要將貨就貨
特價槍/平槍唔一定等於品質,抽唔抽中「槍王」睇人品.早些年(甚至現在)不斷有師兄高呼國產槍等於伏;小弟初時先後有過兩枝國產,一枝金弓一枝司馬,平平安安,現時仲用到
亦有人話我們牌有伏,小弟可能命數不錯,未曾遇過
槍天糖早前清倉,朋友滿心歡喜上去執野,點知眼見槍中尚有BB彈,登時嚇得不敢買;其後G36C GBB特價,又打算再去嘗試,不料問題多多,再轉身走人
所以平與有冇好野,似乎不是恆等式

CA有人評過正有人評過伏,而且唔係一般,而係超兩極化,通常係香港師兄大鬧,台灣師兄好評
個人而言未打過,不過早幾日同朋友去CA執特價槍,朋友一拎枝槍上手,個準星就跌左
但係話明瑕疵槍,並非不能接受,而且都順順利利響到槍.要睇返你個人睇唔睇外表
如果自問命格夠硬,又或者對外型不太重視,可以一試

一千蚊而言,基本上只買眼罩同槍就得.新手時期最重要都係得呢兩樣,衫褲鞋遲下補都得.假如唔係真品戰士,價位仲平
唯一唔可以將貨就貨的,一定係眼罩,一定要買個好的,否則一唔小心爆鏡,咁就一世
作者: mbuddy    時間: 18-11-2016 20:34

引用:
原帖由 LCH925 於 18-11-2016 15:44 發表

特價槍如何不作評論,可能清倉,可能清瑕疵槍
不過預錢可以鬆手少少,如果話預一千就真係一千,只能將貨就貨,寧可儲錢都不要將貨就貨
特價槍/平槍唔一定等於品質,抽唔抽中「槍王」睇人品.早些年(甚至現在)不斷有師兄 ...
整體就講國產有分國狗 CA 司馬 金 四樣?
唔知岩唔岩
搵日要出去睇睇先知會買邊隻
護具先用朋友的,之後再慢慢買齊
唔洗真品,護上下身都唔洗太專業,如果係面要買靚料點就可以了
作者: mbuddy    時間: 18-11-2016 20:39

引用:
原帖由 Dave 於 18-11-2016 14:53 發表

唔好淨係睇價格做人,質素如何,性能如何,用家後感有冇研過?
年終唔少新人都好似你咁,預算一千就一千,唔想加,結果就係一千蚊執到D 嘜就嘜,事後先呼天槍地支槍問題多多甩皮甩骨又盛,
冇耐前先有師兄有興 ...
我都諗住遲點買留多少少鬆動錢,
唔係好想將貨就價,買支唔中意既
到時睇到岩先買,同朋友出去睇,起碼有個朋友照住唔係買錯/買左伏野
作者: LCH925    時間: 18-11-2016 21:37

引用:
原帖由 mbuddy 於 18-11-2016 20:34 發表

整體就講國產有分國狗 CA 司馬 金 四樣?
唔知岩唔岩
搵日要出去睇睇先知會買邊隻
護具先用朋友的,之後再慢慢買齊
唔洗真品,護上下身都唔洗太專業,如果係面要買靚料點就可以了
國狗是國產槍,前面我將之和司馬分開了,但國狗是包括司馬,DBOY,金弓等廠的
CA是香港牌子
作者: mbuddy    時間: 18-11-2016 23:05

引用:
原帖由 LCH925 於 18-11-2016 21:37 發表

國狗是國產槍,前面我將之和司馬分開了,但國狗是包括司馬,DBOY,金弓等廠的
CA是香港牌子
明白晒
姐係國狗包括左司馬,DBOY,金弓
CA就係香港牌子黎,價錢同國狗差不多(唔知有冇錯  )

作者: gainax    時間: 18-11-2016 23:29

引用:
原帖由 mbuddy 於 18-11-2016 23:05 發表

明白晒
姐係國狗包括左司馬,DBOY,金弓
CA就係香港牌子黎,價錢同國狗差不多(唔知有冇錯  )
ZA有分貴版同平價版,平版實冇貴質量好,平版同國狗差別我買過拆過既感覺覺得係, 一支用料差D但比較穩定,一支用料好D但工差大,用料差打爛可以換件,工差大就要慢慢醫
兩支作為新入們既話都唔係合適選擇只係冇筆值先二選一, 筆值問題我就會考慮二手,一千蚊都執到set馬記,但又要識買先買到好野,
所以都係草多一千蚊買支好D算啦
作者: mbuddy    時間: 19-11-2016 16:50

引用:
原帖由 gainax 於 18-11-2016 23:29 發表

ZA有分貴版同平價版,平版實冇貴質量好,平版同國狗差別我買過拆過既感覺覺得係, 一支用料差D但比較穩定,一支用料好D但工差大,用料差打爛可以換件,工差大就要慢慢醫
兩支作為新入們既話都唔係合適選擇只係冇筆值先二 ...
但e家全新馬記係咪最少要千五以上
馬記全新差太遠了
作者: mbuddy    時間: 19-11-2016 16:51

同埋係所有牌子都有分膠/金身?

作者: Dave    時間: 19-11-2016 17:38

引用:
原帖由 mbuddy 於 19-11-2016 16:50 發表

但e家全新馬記係咪最少要千五以上
馬記全新差太遠了
全新馬記次世代二千尾至三千幾,417 最貴要4K,
舊世代是膠身基本上冇咩人買,二千餘。

但有時有D 二手 旬貨次世代9成幾新跟三匣都係賣2K 抵玩。

不是所有牌子都有「平價膠身版」,個別牌子才有。
作者: gainax    時間: 19-11-2016 18:31     標題: 回覆 48# 的帖子

而家千8左右應該有支普通馬記AEG? 其實二手最抵買,以前讀書年代冇錢我都買二手,會簡新淨未拆波箱個D
當年未有國狗千三至千五買到3萬~3萬3YEN馬記全新AEG, 買二手新淨都只係700~800一槍一夾~ 1000已包電有鍊夾,
CUT fuse換鋼杯士,彈弓,單向拍頭,set齒已夠落場成本好平, 而家二手市場aeg仲平因多左人玩gbb都可以考慮, 揾到件二手好既抵玩過買全新好多
作者: gainax    時間: 19-11-2016 18:47

近期馬記最低玩應該係呢支唔追求外觀既話, 最新設計原裝已有250鍊夾又快頻,係細力D有得搞

想平靚正既話就真係得二手了, 但實好多人爭睇緣分吧

圖片附件: 43636.jpg (19-11-2016 18:47, 29.09 KB) / 該附件被下載次數 191

作者: sovietarmy2012    時間: 20-11-2016 00:53

引用:
原帖由 gainax 於 19-11-2016 18:47 發表
近期馬記最低玩應該係呢支唔追求外觀既話, 最新設計原裝已有250鍊夾又快頻,係細力D有得搞
想平靚正既話就真係得二手了, 但實好多人爭睇緣分吧
馬記個假故事"AK卑他"仲有第二代?

純論實用,傳統AK波箱,短身,輕身,M4托,魚骨頂,仲有AK鏈匣郁下都600飛,AK條電可偷位加長,原裝吾改天涯槍也,要改改件都周街有!係吾知快頻版點改力,不過大力又未必有用。馬記原裝AK管同H0PUP膠又吾駛換!

買馬記有著數!
作者: sovietarmy2012    時間: 20-11-2016 00:59

重覆,delete
作者: gainax    時間: 20-11-2016 08:22     標題: 回覆 53# 的帖子

馬記快頻係例算幾好, 細力都係換彈弓再set齒就OK打到爛先換鋼齒又唔貴
不過實有人覺得成千尾仲買膠身細力馬記好搵笨 ,買港台自己改好過,
如果個個識自己改好咁實慳好多馬記同出面改槍一早執左

我見好多朋友連拆波箱都未識,見唔少打完GAME一袋野放低比槍鋪,
聽見只係因為太大力/LOCK波箱就比槍鋪唔識整
如更要將唔準改到準,唔穩定改到穩定技術含量大,咁新入們更加無從入手,
呢個時候馬記價值就係度了  想安心穩定/追求性能都係買支素體好既改,少改可能仲好過其它大花金錢心機既效果
作者: type38    時間: 3-12-2016 16:02

其實買馬記仲有樣野好 就係賣返出去 個價錢都唔會太低同有人要
我都有支CA 想像唔到可以幾錢賣返比人

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0