標題: Marui M4A1 MWS GBB 副廠鋼 Bolt 疑問 [打印本頁]

作者: JKNA    時間: 22-11-2016 02:14     標題: Marui M4A1 MWS GBB 副廠鋼 Bolt 疑問

請問市面有好幾款供Marui M4A1的鋼 Bolt 如ASURA, Angry Gun 及 WE II 等, 有沒師兄有分享經驗及心得。謝謝!
作者: JFCP    時間: 22-11-2016 08:16

ASURA, Angry Gun同都有, 覺得差不多, AUTO時ASURA感覺快一點.
作者: 48191    時間: 22-11-2016 10:06

其實有冇鋁bolt但係唔好咁閃?
作者: JKNA    時間: 22-11-2016 13:29     標題: 回覆 2# 的帖子

謝謝師兄回覆,三款都試過?厲害!另我想問問如果想把槍性能(精準)提升,是否都不外乎以步驟:1. Hop up 膠+換槍管。2.換彈弓及金屬recoil。3.彈匣密氣ring等處理。4.耐用性就換埋個鋼bolt。謝謝!
作者: stevenyu2000    時間: 30-11-2016 14:10

引用:
原帖由 JKNA 於 22-11-2016 02:14 發表
請問市面有好幾款供Marui M4A1的鋼 Bolt 如ASURA, Angry Gun 及 WE II 等, 有沒師兄有分享經驗及心得。謝謝!
ASURA was 鋁
作者: stevenyu2000    時間: 30-11-2016 14:11

引用:
原帖由 JFCP 於 22-11-2016 08:16 發表
ASURA, Angry Gun同都有, 覺得差不多, AUTO時ASURA感覺快一點.
ASURA was 鋁 , auto must faster
作者: stevenyu2000    時間: 30-11-2016 14:11

引用:
原帖由 48191 於 22-11-2016 10:06 發表
其實有冇鋁bolt但係唔好咁閃?
UAC 鋁 bolt , black color
作者: 48191    時間: 30-11-2016 21:15

感激師兄,見E記仲有貨!
引用:
原帖由 stevenyu2000 於 30-11-2016 14:11 發表

UAC 鋁 bolt , black color

作者: stevenyu2000    時間: 1-12-2016 01:03

引用:
原帖由 48191 於 30-11-2016 21:15 發表
感激師兄,見E記仲有貨!
RW also have stock with full color , ASURA the same.

RW have discount till 4 DEC
作者: SHESHECHOCHO    時間: 1-12-2016 07:06

留意返鋁煲個lock bolt 位有冇補强,如果唔係……
作者: 48191    時間: 1-12-2016 07:13

咁大鑊?
引用:
原帖由 SHESHECHOCHO 於 1-12-2016 07:06 發表
留意返鋁煲個lock bolt 位有冇補强,如果唔係……

作者: teru    時間: 1-12-2016 09:35

師兄,請問原裝的不好嗎,為什麼要換?
作者: 48191    時間: 1-12-2016 10:48

想提高ROF和要提高扣雞反應。
引用:
原帖由 teru 於 1-12-2016 09:35 發表
師兄,請問原裝的不好嗎,為什麼要換?

作者: teru    時間: 1-12-2016 12:05     標題: 回覆 13# 的帖子

會快好多嗎?
會提高扣雞反應甘好?
作者: 48191    時間: 1-12-2016 20:05

不知道,純粹想試試。
但ROF肯定是提高了,試試無妨。
引用:
原帖由 teru 於 1-12-2016 12:05 發表
會快好多嗎?
會提高扣雞反應甘好?

作者: stevenyu2000    時間: 8-12-2016 14:01

Asura MWS 鋁bolt出事了!

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ;page=63#pid1241673
作者: dogjumpjump    時間: 8-12-2016 18:06

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 8-12-2016 14:01 發表
Asura MWS 鋁bolt出事了!

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ;page=63#pid1241673
一場就收工 化學咗D wor

所以話,無乜特別換來做乜,我原廠bolt打到而家仲好生猛...
作者: gainax    時間: 8-12-2016 20:05

以馬記煲lock有鋼片補強其實原裝都好夠用(如買到成份後備件砌多支煲就最好), 追求rof用鋁煲就冇得講
作者: channet    時間: 8-12-2016 20:57

以條野唔好平, 之前重想買, 好險!
作者: dogjumpjump    時間: 8-12-2016 23:53

引用:
原帖由 gainax 於 8-12-2016 20:05 發表
以馬記煲lock有鋼片補強其實原裝都好夠用(如買到成份後備件砌多支煲就最好), 追求rof用鋁煲就冇得講
bolt呢家嘢真係不可亂買, 成未槍的靈魂來架,

我覺得馬記已配好晒, 是旦換一樣真係有機會影力量不平衝實有手尾跟

火控我唔壞唔搞佢, 淨換外觀嘢算
作者: gainax    時間: 9-12-2016 10:09     標題: 回覆 20# 的帖子

yes~ 特別係槍身/煲/飛機尺吋好重要, 尺吋唔FIT就好易頭暈身慶,多左問題性能又打折最後又係要自己解決,
鈻煲仍然係消耗品其實最好原件打爛左換鋼一次過執好安心玩好耐
作者: Alvinlaw1    時間: 9-12-2016 10:36

引用:
原帖由 gainax 於 9-12-2016 10:09 發表
yes~ 特別係槍身/煲/飛機尺吋好重要, 尺吋唔FIT就好易頭暈身慶,多左問題性能又打折最後又係要自己解決,
鈻煲仍然係消耗品其實最好原件打爛左換鋼一次過執好安心玩好耐
買多支CQB -R玩一雞兩味好過,仲多個下身做士啤
作者: Dave    時間: 9-12-2016 10:40

從來換野都係爛左先攪,或者睇到佢惡化先攪,
新束束買番來換呢換路最終無嘜性能提升是常見的事,
呢個係好多人既心態,想一步到位,永無後患,但事實往往不如人意。
而有些店鋪都睇準呢一點,嘜嘜套餐差不多等如你買多支槍,錢就收左,槍又射得出,
性能提升幾多? 量化初速/ 集彈/連射性/氣化 ?... 口講口賠吧,只緊要有人信。
但反過來說,嘜補品都唔出,周邊廠冇錢開飯執粒,亦冇水開發新玩意,對玩家來說亦不是好事,
世事往往灰色多過黑白色,買/ 不買絕對是個人取向,不要盲目即可。
作者: dogjumpjump    時間: 9-12-2016 11:03

同意上面各ching講法,
其他台牌/WA GBBR就可能要左執右執, 但馬記Z系/其GBB真係唔執好過, 適合懶執/怕執/一步到位師兄 (我係怕執系 )
作者: 辰料戍    時間: 9-12-2016 13:53

睇返啲資料
U牌用6061
A牌只係話自己用鋁
作者: stevenyu2000    時間: 9-12-2016 14:27

玩鋁煲因為輕,爽快度比原裝明顯,由其低温或低壓氣更明顯! 仲有鋁煲令後座力進一步降低,連發grouping會更好.

至於鋼煲就唔啱我
作者: gainax    時間: 9-12-2016 16:17

有得唔執邊個鐘意執 執到怕我而要最like馬記但冇乜型號選擇

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0