標題: 美陸戰隊武器滅音化的雄心壯志:下自M4卡賓、上至50機槍 [打印本頁]

作者: Ben_9413    時間: 24-11-2016 16:25     標題: 美陸戰隊武器滅音化的雄心壯志:下自M4卡賓、上至50機槍

http://www.dtmdatabase.com/News.aspx?id=180

美陸戰隊武器滅音化的雄心壯志:下自M4卡賓、上至50機槍

在今年10月進行的「第1-17號整合訓練演訓」(Integrated Training Exercise 1-17,ITX 1-17)中,每位陸戰隊員手中的步槍都裝有滅音器,但他們卻只是普通陸戰隊員而非特戰部隊,然而,這次史無前例的演訓也揭露出了陸戰隊極具野心的計畫:令每支武器都裝上滅音器。(Source:USMC)
作者: gtoray    時間: 24-11-2016 16:35

全民使用,應該是弊多於利吧?
作者: Ben_9413    時間: 24-11-2016 16:38

我覺得對可靠性有影響係大問題
作者: 新手一隻    時間: 24-11-2016 17:18

作者: gtoray    時間: 24-11-2016 17:42

引用:
原帖由 新手一隻 於 24-11-2016 17:18 發表
弊就應該唔會,但問題係全軍裝完滅音器之後提升的效率值唔值呢個價
用滅聲本身就有代價,影響射程,準確度等等
所以一般戰線有無咁既需要付出呢個代價,及對於一般作戰既效益又合唔合邏輯就有商榷了
作者: jn_jona    時間: 24-11-2016 18:40

無記錯用silencer枝槍會積多d碳?
作者: gainax    時間: 24-11-2016 19:03

有個疑問想問好耐, 軍人成日開槍會否戴耳塞防嘈音?
其實佢地如果唔用滅聲一段時間後聽覺咪好傷
作者: sovietarmy2012    時間: 24-11-2016 19:34

軍人開槍少係室內,加上打仗要聽口令

長期當然會有事,但乜叫長期先

炮兵就必要帶耳塞

所以近年有D抗噪耳機
作者: vgrdragon1    時間: 24-11-2016 19:35

略水計劃
作者: 新手一隻    時間: 24-11-2016 19:41

作者: gtoray    時間: 24-11-2016 19:44

引用:
原帖由 新手一隻 於 24-11-2016 19:41 發表

影響少少射程,準確度對普通軍佬其實無咩影響,反正都係9掃居多。反而係每人發一舊滅聲器對指揮,通訊容易度的提升值唔值回票價。如果每人發一舊滅聲器可以大幅提升士氣,對指揮提升好大咁就好姐,如果洗咁多錢結果 ...
所以都係值得衡量的
作者: sovietarmy2012    時間: 24-11-2016 19:47

裝滅聲器其實會減少子彈出槍口時横風對初始彈道的擾動,理論上係會準D,但某些滅聲器的設計會使彈頭減速。滅聲器不便宜,要常保養,易過熱,易紅外暴露,重量令槍管下垂影嚮準確性,裝卸後彈道會不同,影嚮歸零。

好處係減聲,光,敵人判斷方向更難,士兵不敢亂Full怕過熱,城市戰減低聽覺損害,增加就業職位。
作者: sovietarmy2012    時間: 24-11-2016 19:49

美國:士兵特戰化,特戰超人化,超人商業化
作者: tinyau1134    時間: 24-11-2016 19:55

減recoil
作者: m11.man    時間: 24-11-2016 22:30

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-11-2016 19:47 發表
裝滅聲器其實會減少子彈出槍口時横風對初始彈道的擾動,理論上係會準D,但某些滅聲器的設計會使彈頭減速。滅聲器不便宜,要常保養,易過熱,易紅外暴露,重量令槍管下垂影嚮準確性,裝卸後彈道會不同,影嚮歸零 ...
全軍使用滅聲器咁咪可以增加本土就業率,GDP提升,至於小弟對真鐵唔熟識,加咗滅聲器個頭重咗,打連發應該定好多,再加上.223本身後座力唔算大,以一個外國人黎講同中國人打.22無分別,至於保養方面,一個軍人唔保養支槍就低佢死啦,另外城市戰爭或者係樹林裡面,掃蕩既時候需要火力支援,係火力壓制既火花,同槍聲對小隊士氣有幫助,有錯勿X,小弟吹下水

作者: gonkuzet    時間: 24-11-2016 23:47

特朗普話要增加美國本土職位呀, 咪啱哂囉
作者: jn_jona    時間: 24-11-2016 23:51

價錢方面應該唔係大問題
公發既野應該會再投標 大家鬥平

大量生產可能成本都會平
作者: neomarx    時間: 25-11-2016 09:49

民間十分支持
作者: horenhim    時間: 25-11-2016 11:48

maintenance cost 會很高
作者: Dave    時間: 25-11-2016 15:27

引用:
原帖由 m11.man 於 24-11-2016 22:30 發表

全軍使用滅聲器咁咪可以增加本土就業率,GDP提升,至於小弟對真鐵唔熟識,加咗滅聲器個頭重咗,打連發應該定好多,再加上.223本身後座力唔算大,以一個外國人黎講同中國人打.22無分別,至於保養方 ...
m11 師兄年年打實彈都話吹下水所知不詳,小弟呢d 淨係識睇槍炮世界同維基之後扮哂專家咁既玩具槍玩家,聽完真係情何以堪
作者: Dave    時間: 25-11-2016 15:29

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-11-2016 19:47 發表
裝滅聲器其實會減少子彈出槍口時横風對初始彈道的擾動,理論上係會準D,但某些滅聲器的設計會使彈頭減速。滅聲器不便宜,要常保養,易過熱,易紅外暴露,重量令槍管下垂影嚮準確性,裝卸後彈道會不同,影嚮歸零 ...
消音器可以減輕風切影響,真的長知識了,請問so 師兄可否提供來源或詳細? 讓小弟長惡補一下,謝謝。
作者: sovietarmy2012    時間: 25-11-2016 18:02

引用:
原帖由 Dave 於 25-11-2016 15:29 發表

消音器可以減輕風切影響,真的長知識了,請問so 師兄可否提供來源或詳細? 讓小弟長惡補一下,謝謝。
來至睇輕兵器的隻言片語,無從證實,當我9UP則可。

彈丸出管前叫内彈道,初出槍管叫初始彈道,然後係中段同末段彈道。初始彈道受横風同火藥氣流影嚮很大,因為彈丸的自旋速度未夠,火藥的汽流,彈底的低壓區等,一支想要良好彈道的槍/炮,最好是不採用火帽同制退器。但未燃盡的火焰,後坐力對武器影嚮也很大,所以人們會取捨採用。所以講求精確的狙擎槍,一部份不要求減後助力的炮,例如戰列艦的炮,就不採用。戰後坦克炮講求精度,也不安裝了。也許滅聲器能減少些許横風同槍口亂流,但其重量可能對槍管下垂,以狙撃槍的槍管來説,弊大於利。

講下火帽/制退器,雖然能減少後助〈即係支槍既制退器可以做小D,後助距離少D,支炮輕D),減少火光,但炮口爆風同沖激波都會使炮兵做成損傷,所以炮兵全副武裝,盡量躲藏,炮盾某程度上既防敵方彈丸破片,亦防衝擎波。
作者: lppl    時間: 25-11-2016 18:59

消音器 係消耗品, 又變咗多樣野加重後勤負擔, 同咪打巷戰咁近消音器筰用有限~
如果變標配就真係為加而加

況且真係用到消音器O既場合有幾多?
作者: sovietarmy2012    時間: 25-11-2016 20:05

城市戰,CQB,伏撃,用既時候好似裝刺刀咁,又吾係咁麻煩
作者: jn_jona    時間: 25-11-2016 23:28

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-11-2016 20:05 發表
城市戰,CQB,伏撃,用既時候好似裝刺刀咁,又吾係咁麻煩
果隻kac快拆silencer真係好似上刺刀咁簡單
緊張情況都做到
作者: Ben_9413    時間: 26-11-2016 11:20

Speaking of silencers...

作者: sovietarmy2012    時間: 26-11-2016 12:10

Shotgun滅聲器未見過内構,究竟點設計呢
作者: NathanCPT    時間: 26-11-2016 17:46

滅聲器最大量處反而好似係可以減少好多槍口火光。
雖然音量上其實只係減到幾10db,但係可以大幅減低被目測機會(以200米計)(尤其夜間)
作者: Epxaiual    時間: 26-11-2016 17:54

最準既應該係槍口位置咩都冇既槍管吧?
滅聲器擾亂槍口氣流既同時影響埋槍管振動率,點會準左
其實係支槍頭重左令佢上揚冇咁多產生出準左既錯覺吧
作者: gainax    時間: 26-11-2016 23:34

AR環境可靠性以2017年已經唔ok,加左滅聲其實咪仲易出問題?
作者: jn_jona    時間: 26-11-2016 23:59

引用:
原帖由 gainax 於 26-11-2016 23:34 發表
AR環境可靠性以2017年已經唔ok,加左滅聲其實咪仲易出問題?
陸戰隊好似打算換晒做m27 iar
作者: gainax    時間: 27-11-2016 00:40     標題: 回覆 31# 的帖子

唔係仲買新一批雷明櫈M4A1取代M4 burst?
全部M4換416咪仲好有專用滅聲系統仲可靠,
話説M27可以扮演到M249個位置? 同16吋M4性能有乜大分別又唔係用cmag
作者: vp70usp    時間: 27-11-2016 00:52     標題: 回覆 32# 的帖子

m27可靠性高過m4
作者: sovietarmy2012    時間: 27-11-2016 01:39

引用:
原帖由 NathanCPT 於 26-11-2016 17:46 發表
滅聲器最大量處反而好似係可以減少好多槍口火光。
雖然音量上其實只係減到幾10db,但係可以大幅減低被目測機會(以200米計)(尤其夜間)
滅聲器最大量處反而好似係可以減少好多槍口火光....火帽/消焰器其實都得,火焰的多寡亦看火藥種類同槍管長度,基本採用無煙火藥(其實係少D姐)的今天,合理設計槍管長度(內膛)就可避免...日本38式步槍之所以成為美軍害怕的狙擊武器,就是6.5mm的小口徑同長槍管.滅聲器最大功用始終係減低槍口壓力的消音功能,十N年前睇書講,一支滅聲器約減30db音量...始終敵人知你開火,但難以知道你從何處射擊.
作者: sovietarmy2012    時間: 27-11-2016 01:59

引用:
原帖由 Epxaiual 於 26-11-2016 17:54 發表
最準既應該係槍口位置咩都冇既槍管吧?
滅聲器擾亂槍口氣流既同時影響埋槍管振動率,點會準左
其實係支槍頭重左令佢上揚冇咁多產生出準左既錯覺吧
最準既應該係槍口位置咩都冇既槍管吧?---係
滅聲器擾亂槍口氣流既同時影響埋槍管振動率,點會準左---滅聲器係減低槍口燃氣壓力,同時會係一個相對密封的空間中提供槍口燃氣擴散,遲濟兼吸收能量,所以連發會吸收不及能量,能量轉成熱力,滅聲器效能減低.相對密封的空間充滿氣體,彈底真空區亦會推遲形成,係有相對貢獻,好比加長槍管.用亞音速子彈除了不會產生突破音障的殊殊聲,亦不會咁易出現彈底真空區.槍管振動率靠重槍管亦可解決,加一條半固定的東西在力臂處究竟貢獻大還是損失大?!滅聲器如果像俄制PBS-1這樣的橡皮接觸彈頭設計,不但不會準左,重要加一個新表尺!

其實係支槍頭重左令佢上揚冇咁多產生出準左既錯覺吧---會有貢獻,但只是相對,就算不計重心,槍重5公斤,肌肉疲勞你隻手都震

看似十分矛盾,但全是相對,視乎設定同利弊輕重
作者: kcwayne    時間: 30-11-2016 12:21

滅聲器當大規模使用時其實真係意義唔大,因為到你打大咗,槍聲又有乜所謂,而且滅聲器系非常典型的消耗品,每隻唔用得太耐就必須更換,咁搞法後勤壓力就大啰,如果後勤跟唔上咁又有乜意義呢。。。。

作者: Ben_9413    時間: 30-11-2016 14:47

Long Range Shooting Myths

https://youtu.be/Psk65mhcxrs

O岩o岩睇o左o尼集, 少少植入

測試 AI AX, 27o寸 barrel, 用 388 Lapua Magnum

Show到用supressor之後個range多了100多yards.

當然我都有保留, 因不知全槍setting如何

作者: sovietarmy2012    時間: 30-11-2016 17:27

引用:
原帖由 kcwayne 於 30-11-2016 12:21 發表
滅聲器當大規模使用時其實真係意義唔大,因為到你打大咗,槍聲又有乜所謂,而且滅聲器系非常典型的消耗品,每隻唔用得太耐就必須更換,咁搞法後勤壓力就大啰,如果後勤跟唔上咁又有乜意義呢。。。。
我懷疑陸戰隊同香港D學校年年整下野一樣,keep住個年度撥款額揾野消費,又或者全球反恐用兵,特戰吾夠人,有D任務要陸戰隊分擔下。

吾知95式有無滅聲器呢?
作者: kornhill401    時間: 30-11-2016 19:16

會不會又是..官商勾結.. Thx for sharing

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0