標題: 有新嘢玩,巧開心 [打印本頁]

作者: Hamlet    時間: 25-11-2016 19:31     標題: 有新嘢玩,巧開心

作者: nec338    時間: 25-11-2016 19:36

AK-12????
作者: Hamlet    時間: 25-11-2016 19:46     標題: 回覆 2# 的帖子

鎗嘴個葫蘆型成個AN-94咁
作者: sovietarmy2012    時間: 25-11-2016 20:00

AN94終於出來了!
作者: cyl198911    時間: 25-11-2016 20:31

俄國運送?
作者: Hamlet    時間: 25-11-2016 23:26

引用:
原帖由 cyl198911 於 25-11-2016 20:31 發表
俄國運送?
圖片上就係俄佬啊⋯⋯
作者: blockhead    時間: 26-11-2016 03:14

行威也既軍用步槍硬係冇乜信心....

作者: FBC1    時間: 26-11-2016 05:07

外觀不太喜歡,尤其槍咀.
作者: sovietarmy2012    時間: 26-11-2016 10:52

好複雜的槍
作者: rho837    時間: 26-11-2016 16:46

嘩! 鵝仔新國寳!

新鵝堡!
作者: 051039    時間: 26-11-2016 17:17

著Digi-Flora,拎AN94

作者: T-800    時間: 27-11-2016 04:03

無後座力2連發。。。

Happy shooting!
作者: rho837    時間: 27-11-2016 10:58

引用:
原帖由 T-800 於 27-11-2016 04:03 發表
無後座力2連發。。。

全球鵝仔獨有一管內同踄兩連發! 即係兩粒彈第一粒叉啲啲重未離開槍管時而第二粒以經在管堂內岡岡打火發射(Just made it), 咁勁在兩粒子彈走同一條道彈缐! 一個孔有兩粒子彈先后輪住擊中!

踄槍來講係史上最勁! 因為真係實用!

作者: jn_jona    時間: 27-11-2016 20:03

引用:
原帖由 rho837 於 27-11-2016 10:58 發表

全球鵝仔獨有一管內同踄兩連發! 即係兩粒彈第一粒叉啲啲重未離開槍管時而第二粒以經在管堂內岡岡打火發射(Just made it), 咁勁在兩粒子彈走同一條道彈缐! 一個孔有兩粒子彈先后輪住擊中!
...
即係第一槍既recoil未到 第二粒已經擊發左?
作者: Thanato.S    時間: 27-11-2016 20:11

引用:
原帖由 rho837 於 27-11-2016 10:58 發表

...
《德國武器彈匣》記者在西烏拉爾伊熱夫斯克的伊孜瑪什工廠靶場對該槍進行過試射。用20發彈在100m距離上以單發方式射擊,散布圓直徑為10cm;以2發點射方式射擊10個點射時,散布圓直徑為16cm;採取臥姿和無依託立姿各進行20髮長點射時,臥姿射擊的散步圓直徑20cm,立姿25cm。記者試射的感覺是該槍比傳統AK要好,射擊過程中的後坐力也很小。如此看來,AN-94的精度雖然比起西方主流的制式步槍的表現還有欠缺(例如M16A2的出廠驗收是100碼2英寸),但確實比起AK步槍提高許多。

from wiki

個人認為ak200 更實用
ak12 係就算full auto 都可以做到低後座
an94好似係利用極高速二連發提高精度
作者: rho837    時間: 27-11-2016 21:04

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-11-2016 20:03 發表

即係第一槍既recoil未到 第二粒已經擊發左?
應該係咁! 鵝仔講個2連發係統係同一時間第一粒彈頭未離開槍管時(在槍管內)而第二粒了彈以上了堂跟著發射! 即係第二粒尾除著第一粒(頭個粒)彈頭一同射出去!

鵝仔二連發設計同HK啲二連發有乜唔同?

H&K 二連發係射第一粒彈頭出了槍後再上堂第二粒子彈再射出去就是一個cycle! 兩粒了彈有自己彈道!

但鵝仔聲清他們個係統係第二粒子彈尾除第一粒子彈共同用一條彈道!

鵝仔系統有乜好處! 係避彈衣及輕裝甲破片殺手! 第一粒破壞物料跟著第二粒原住第一粒子彈破口穿過物料內作最有效破壞!

NATO班軍事專家係擔心一旦AN-94系統成熟時, 對現時啲避彈衣及LAV會有打擊!

作者: sovietarmy2012    時間: 27-11-2016 21:23

an94有四檔:安全,1,2,連發,只講下2 bust,佢地認為3 bust只係連發的3飛版,第一粒打出去後,後助力已經影嚮後2飛,純屬浪費子彈,所以做出一個2 bust,當2 bust mode下,第一粒打出去後,當後助力還未傳到槍托,第2飛已經上膛兼發射了,射速等如2000發/mins,佢地話係有效射程下咁既散佈面積,是但兩粒都會中敵人上半身....壞處係系統好複雜

西方槍有效射程set得遠,上述結果好正常.

AN94簡直係工程上的成就,工藝要求都無H&K G11高

但我會揀AEK-971,自動補償好聰明

呢兩支做GBB會係槍廠的惡夢
作者: rho837    時間: 27-11-2016 21:29

引用:
原帖由 Thanato.S 於 27-11-2016 20:11 發表

《德國武器彈匣》記者在西烏拉爾伊熱夫斯克的伊孜瑪什工廠靶場對該槍進行過試射。用20發彈在100m距離上以單發方式射擊,散布圓直徑為10cm;以2發點射方式射擊10個點射時,散布圓直徑為16cm;採取臥姿和無依託立姿 ...
個報告一定公正。 因為支M16是一支'來福槍' (Rifle)! 定射打aim shot時一定有高精凖度!

雙比起支AK-47 or AK-74 等等 AK係一支'機關槍'(Machine gun)! AK講求粗製耐用!

對支AN-94來講, 有沒有來福槍之精準性及Tight groupings唔咪鵝仔第一考慮! 他們第一考慮是實戰能力, 能夠用最少火力(射出最小量子彈)而做出最有效破壞!

鵝仔支AN-94即係同一個傷口插兩刀(打兩槍)! 其他搶都只能做到一個傷口插一刀!
作者: sovietarmy2012    時間: 27-11-2016 21:37

引用:
原帖由 rho837 於 27-11-2016 21:04 發表

應該係咁! 鵝仔講個2連發係統係同一時間第一粒彈頭未離開槍管時(在槍管內)而第二粒了彈以上了堂跟著發射! 即係第二粒尾除著第一粒(頭個粒)彈頭一同射出去!

鵝仔二連發設計同HK啲二連發有乜唔同? ...
AN-94 2連發係同一彈道,理論上不可能,但可減少散佈,咪信哂俄佬吹水槍炮世界亦質疑其穿透力.始終鵝仔搞二連發只係為左減少散佈,穿甲上,佢地更傾向改變彈頭設計同加大口徑

世上其實有D更easy既方法,就係雙頭彈,即係一粒子彈彈頭後面仲排多一粒,係不變槍械下增強火力密度,據我記憶,納粹德國?,美俄中都研究過,大6研究泥增強對空機槍火力,最後係研究成功左,後助,射程,散佈可以接受,但無下文

http://www.360doc.com/content/13/0619/16/944966_294076833.shtml
http://www.baike.com/wiki/%E5%8F ... %BC%B9?prd=so_1_doc
作者: sovietarmy2012    時間: 27-11-2016 21:47

引用:
原帖由 rho837 於 27-11-2016 21:29 發表

個報告一定公正。 因為支M16是一支'來福槍' (Rifle)! 定射打aim shot時一定有高精凖度!

雙比起支AK-47 or AK-74 等等 AK係一支'機關槍'(Machine gun)! AK講求粗製耐用!

對支AN-94來講, 有沒有 ...
二戰俄佬統計,士兵交火多數在300-400m內,所以佢set得支槍有效射程底

有效射程大約指彈著分佈70%的射程,各國係彈著分佈指標上都有差異.有效射程係鉗住支槍測試,士兵射擊肯定更差

M16A2好似係600m,AK300m.

實戰交火約150m內

過份追求精確,係實用同成本上無好處,東西方的差異在於戰術同理念,無得比較
作者: rho837    時間: 27-11-2016 21:54

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-11-2016 21:37 發表

AN-94 2連發係同一彈道,理論上不可能,但可減少散佈,咪信哂俄佬吹水槍炮世界亦質疑其穿透力.始終鵝仔搞二連發只係為左減少散佈,穿甲上,佢地更傾向改變彈頭設計同加大口徑

世上其實有D更easy既方法,就係雙頭彈 ...
AN-94都重係鵝仔高頻雙連發步槍開發平台始祖! 我們相信不久將來鵝仔支步槍表現會再超越任何優秀步槍。
作者: T-800    時間: 28-11-2016 04:29

技術性吹水不知有多少水份,但毫無疑問,後座力十分之低, 此乃事實。。。

作者: Ben_9413    時間: 28-11-2016 09:38

高質post
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 11:19

引用:
原帖由 rho837 於 27-11-2016 21:54 發表

AN-94都重係鵝仔高頻雙連發步槍開發平台始祖! 我們相信不久將來鵝仔支步槍表現會再超越任何優秀步槍。
G11都玩高頻,仲無殼添,不過歐洲家陣又高"貧"

造槍似乎講天份。。。美俄德三國先叫掂

AN94成份野同槍身係浮動,設計上好激下,5.45後助力不高,加埋拖住成份槍管槍機,一定後助力低。AN94概念似做炮呀。

作者: FBC1    時間: 28-11-2016 11:52

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 11:19 發表

AN94成份野同槍身係浮動,設計上好激下,5.45後助力不高,加埋拖住成份槍管槍機,一定後助力低。AN94概念似做炮呀。
瑞士唔差咼...Sig 唔掂咩?
作者: Ben_9413    時間: 28-11-2016 12:03

意大利, 以色列 都ok o既
作者: Dave    時間: 28-11-2016 12:25

引用:
原帖由 FBC1 於 28-11-2016 11:52 發表

瑞士唔差咼...Sig 唔掂咩?
仲有出哂名既捷克 ,CZ 槍我杯茶

作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 12:28

其他國家間中彈起一兩把。以色列個呢同大6差吾多。意大利同巴西咪又係得個一兩間廠。

Sig係瑞士,SAUGER係德國。SigD長槍係靚係貴,但係550以前既510,stg51有幾多人識。

下下經典,經常劃時代,真係得美俄德。乙組先到意大利瑞士以色列奥地利比利時,法佬降班,大6升乙組。英佬都係丙組

個人意見ja,吹爛水
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 12:33

CZ係乙組,手槍見長,CZ75係browning 結構。CZ總體上似walther廠。以前捷克都踢到下甲組,我依家覺得佢總體上都係乙組,少左好多長槍又吾係大影響力。
作者: Dave    時間: 28-11-2016 12:50

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 12:28 發表
其他國家間中彈起一兩把。以色列個呢同大6差吾多。意大利同巴西咪又係得個一兩間廠。

Sig係瑞士,SAUGER係德國。SigD長槍係靚係貴,但係550以前既510,stg51有幾多人識。

下下經典,經常劃時代,真係得美俄德。 ...
劃時代... M4 劃時代一諗即刻係射擊中斷數最密   ( 講笑 )
有時經唔經典受唔受歡迎唔係睇設計,係睇國力,有錢既,垃圾都改到變乙組,乙組又AFTER MARKET 到甲組,
再迫其他國家入貨,咁咪夠多人用...
中國都係行呢招,一開始得個抄字,抄抄下自己整,整整下就好,最緊要錢包夠深。
至於好評劣評,又有一個活生生例子,UTS-15 同 KSG 年紀又差不多 ,兩支槍設計大同少異賣點亦相似,
但抹黑既永遠都係UTS15,KSG 就識飛又可靠又盛 ( 但上網見過KSG 射擊片跳殼時卡彈... ) 。
我就陰謀論少少,原因在於血統,一支MADE IN USA 一支MADE IN TURKEY ,已高下立見。
其實甲乙丙組論應該分兩個層面,第一是性能,第二是使用量,前者又要考慮環境,好似城戰的話AR 打得很正常,一打亞熱帶或沙漠就問題多多。
咁又可否非黑即白話AK 掟入泥水撈番上岸即打就係NO1 ? 不能吧。
至於使用量則更加呃水吹,國家大自然多人用,如果人多就甲組,那中國好多野都世界一了

利申下,在下無打過實彈 ( SO 師兄或者打過好多飛不過佢份人好低調唔會話比人聽 ) ,都係紙上談兵網頁WIKI TV GAME 美帝電影槍炮世界做老師,
求果D 一年打幾千發實彈的真鐵玩家當吹水好了,勿插。

作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 12:56

個人認為甲組係設計實力強,長短火,炮仔飯飯掂,產品影嚮廣,精品多,經常有劃時代作品,多名廠

乙組可能得一間半間名廠,產品影嚮差少少,偶有精品,劃時代作品少,可能一國一廠,長短火未必全部得

丙組僅能自行生產,間中有自主設計

青年軍係賓仔Nam仔之流,純用家
作者: FBC1    時間: 28-11-2016 13:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 12:28 發表

下下經典,經常劃時代,真係得美俄德。 ...
瑞士,意大利,捷克及以色列,全是軍火生產國佢地出既手槍尤其意大利及瑞士名聞天下.点會差呢.?
作者: FBC1    時間: 28-11-2016 13:14

瑞士厄利孔公司設計制造既防空炮連日本仔都要向佢賣生產權,實力非凡.
作者: rho837    時間: 28-11-2016 13:17

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 11:19 發表

以前我射過AK74! 其實打 5.45mm x 39mm (7N10, 7N22)係高速子彈(High velocity round)一㨾感覺好KICK! 比較 5.56 x 45mm (M885, MK262) 我在河上鄉打左十幾年的感覺冇乜分别 !

所以支AN-94打得咁定, 跟本係設計上優勝.

作者: Dave    時間: 28-11-2016 13:18

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 12:56 發表
個人認為甲組係設計實力強,長短火,炮仔飯飯掂,產品影嚮廣,精品多,經常有劃時代作品,多名廠

乙組可能得一間半間名廠,產品影嚮差少少,偶有精品,劃時代作品少,可能一國一廠,長短火未必全部得

丙組僅能 ...
紙上談兵TALK:
用「國」做單位又太粗疏,正如你話M4 入甲組,但以槍論槍,美佬用416,417,也用FN SCAR,
M4 以性能來說已經是看低一級,尤其比利是FN ( 唔知咩組等SO 師兄點評 ) ,
亦有報告稱FN SCAR H 比用開的M11 及M14 EBR 系統更好,那其實比利時要入甲組了,
COLT M4 亦被416 比下去,那美國似乎要降班了...
但事實上係,M4 仍然係數一數二多人用既槍,要降班排隊都未到佢,
所以我先話所謂甲乙丙組 ( 其實之前沒聽過槍械會分「班次」,SO 師兄的判級法創先河   )
其實真是十分虛無,國情不同,恆久文化及使用習慣亦會影響,
一係數據化打得準就升班打得衰就降班,難壞就升班易壞就降班,咁就反而分到。
如果又要加埋使用量及地球存量或林林總總周邊元素,其實跟本冇得評價... 流於個人情感及主觀判斷。
咁計法不如直接振臂高呼我愛嘜嘜廠算數。
文無第一武無第二,真係要鬥,每個國搵4條兵仔黎真槍實彈打一場迷你世界大戰,邊個國家未死哂咪第一,不過會政治不正確。
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 13:22

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2016 12:50 發表

劃時代... M4 劃時代一諗即刻係射擊中斷數最密   ( 講笑 )
有時經唔經典受唔受歡迎唔係睇設計,係睇國力,有錢既,垃圾都改到變乙組,乙組又AFTER MARKET 到甲組,
再迫其他國家入貨,咁咪夠多人用...
...
刻係射擊中斷數最密   ( 講笑 ) 有時經唔經典受唔受歡迎唔係睇設計,係睇國力,有錢既,垃圾都改到變乙組,乙組又AFTER MARKET 到甲組,再迫其他國家入貨,咁咪夠多人用...  ... [/quote]吾駛潤我既,我都係沙發拿破崙,一飛都未打過。我睇排名係會變既。光有國力迫人用係無用,人地自己抄吾抄你系統,或者買吾買你。奧地利手槍通街係,但長火少人用,咪係乙組咯。奧地利同捷克,比利時,曾經的乙組頭。
槍炮世界吾係話差,甚至係精,但講近代,精品多,好似捷克一欄,講得幾把,捷克實際上點止咁流,睇多D其他網先啦。
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 13:27

引用:
原帖由 FBC1 於 28-11-2016 13:14 發表
瑞士厄利孔公司設計制造既防空炮連日本仔都要向佢賣生產權,實力非凡.
我係計輕兵器,造輕兵器強又未必係軍工強。
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 13:28

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 13:17 發表

以前我射過AK74! 其實打 5.45mm x 39mm (7N10, 7N22)係高速子彈(High velocity round)一㨾感覺好KICK! 比較 5.56 x 45mm (M885, MK262) 我在河上鄉打左十幾年的感覺冇乜分别 !

所以支AN-94打得咁 ...
5.45好少可有得打呀
作者: Dave    時間: 28-11-2016 13:33

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 13:22 發表

刻係射擊中斷數最密   ( 講笑 ) 有時經唔經典受唔受歡迎唔係睇設計,係睇國力,有錢既,垃圾都改到變乙組,乙組又AFTER MARKET 到甲組,再迫其他國家入貨,咁咪夠多人用...  ... 吾駛潤我既,我都係沙 ...
真的無惡意,唔好話潤,如果得罪請包函
唔洗怕,我有妻有女都冇時間出國去打實彈,
等D 細路 三、四歲定哂.. 肯定去菲、泰等國燒番一萬幾千先走...
到時SO 師兄一齊去亦可,我都係打算跟人去,
到時你渣支AK 我渣支M4 鬥打靶再分高下,然而而家未去得亦只好吹吹水先。
至於甲乙丙組... 我真是唔多識分,太抽像,
何況今時今日國與國之間,白兵鬥射已經很少,有咩事炸完一輪先上啦..
咁當然槍支工藝係有排名可言的,不外乎實戰性能及技術工藝,不過又係流於吹水野。
近年戰爭甚少,亦不見得有甚麼步槍一掟入戰場足以改變戰況 ( RX78 式傳奇兵器 ),
我未去過奧地利,亦未去過捷克。整槍出名既國家係去過意大利同德國,不過好可惜見唔到「一街都係槍」
可否告知邊度會比較易見到?
作者: 051039    時間: 28-11-2016 13:46

以色列唔掂,咁Galil呢

作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 13:55

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2016 13:18 發表

紙上談兵TALK:
用「國」做單位又太粗疏,正如你話M4 入甲組,但以槍論槍,美佬用416,417,也用FN SCAR,
M4 以性能來說已經是看低一級,尤其比利是FN ( 唔知咩組等SO 師兄點評 ) ,
亦有報告稱FN SCAR H 比 ...
説話吾駛咁寸的。。。

我無話M4入甲組,我只係話美國係甲組,你眼內美國=M4,點講落去

只睇一支cz75同M4就更係吾明啦,美國一個stoner, 做左AR15,AR18,M63,已經夠影嚮大啦,幾多槍源出於佢,新概念。SW,colt對歷史的貢獻呢。416吾關AR事?仲有M1 grand呢!

Glock係咪全球都有一街都係呀。手槍係奧國Glock廠,Styer係長短火皆有的百年老廠,但近年缺乏新作,總體係咪不及美俄德?

我一開始就講個人認為,又吾係強迫你去接受。巴士迷都吾係一定
作者: FBC1    時間: 28-11-2016 13:58

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 13:27 發表

我係計輕兵器,造輕兵器強又未必係軍工強。
瑞士制造手槍出名精工細雕,我不明不理解你話只有美俄德三國.另外意大利亦係百年老牌,佢出既M9就連美軍都用咼,
我只係唔知你用乜野去衡量只有美俄德三國至係叫掂啫.?

作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 14:01

引用:
原帖由 051039 於 28-11-2016 13:46 發表
以前列唔掂,咁Galil呢
吾係吾掂,未算最強,Gal¡l仲有無用?base是他自創的嗎?
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 14:05

引用:
原帖由 FBC1 於 28-11-2016 13:58 發表

瑞士制造手槍出名精工細雕,我不明不理解你話只有美俄德三國.另外意大利亦係百年老牌,佢出既M9就連美軍都用咼,
我只係唔知你用乜野去衡量只有美俄德三國至係叫掂啫.?
睇#31

意大利步槍得意大利用呢,仲差過Styer啦,係咪

比利時叻D,但都不及德國
作者: m11.man    時間: 28-11-2016 14:05

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 13:28 發表

5.45好少可有得打呀
好難咩?你去申請簽證啦,美國比錢有咩玩唔到
作者: FBC1    時間: 28-11-2016 14:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 12:56 發表

丙組僅能 ...
救命.....

作者: m11.man    時間: 28-11-2016 14:17

引用:
原帖由 FBC1 於 28-11-2016 14:12 發表

救命.....
菜sir做咩咁既樣,你唔明嫁喇,你淨係打過m10,mp5,870,ar15,小弟講少咗咪插
作者: Dave    時間: 28-11-2016 14:23

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 14:05 發表

睇#31

意大利步槍得意大利用呢,仲差過Styer啦,係咪

比利時叻D,但都不及德國
照COPY WIKI,唔加個人意見廢事講嘜都話寸你...
ARX-160
使用國[編輯]
阿爾巴尼亞:被阿爾巴尼亞陸軍和特戰營所採用。[8]
阿根廷:被阿根廷陸軍所採用。
巴林:被巴林國防軍所採用 [9]。
埃及:被薩卡部隊(埃及霹靂部隊)所採用。[10][11]
義大利:被義大利陸軍[8]和義大利海軍所採用。2015年以內交付30,000枝。
哈薩克:7.62×39公釐蘇聯口徑型被特種部隊所採用。[12]
墨西哥:被墨西哥聯邦警察所採用。[8]2014年11月年以內交付5,687枝。[10]
巴基斯坦:被信德警察信德特別安全部所採用。[13]
巴拉圭:國家反毒品秘書處採用了ARX-160連同其消聲器和GLX-160。
土庫曼:被土庫曼軍隊所採用。[14]訂購1,680枝ARX-160連同150具GLX-160。[1

CARCANO ( 我唔識 )
連所有衍生型共2,063,750—3,000,000 枝
使用國[編輯]
阿爾巴尼亞[13]
保加利亞 保加利亞王國[4]
克羅埃西亞
埃及
大日本帝國[13]
衣索比亞
芬蘭[13]
伊朗
義大利[4]
義大利王國
義大利社會共和國
以色列
羅馬尼亞王國
南斯拉夫王國
馬爾他
納粹德國[6][14]
利比亞 國民解放軍[15]

一支新一支舊,原來唔係得意大利用
作者: FBC1    時間: 28-11-2016 15:11

引用:
原帖由 m11.man 於 28-11-2016 14:17 發表

菜sir做咩咁既樣,你唔明嫁喇,你淨係打過m10,mp5,870,ar15,小弟講少咗咪插
都唔夠你多啦.
作者: m11.man    時間: 28-11-2016 16:05     標題: 回覆 49# 的帖子

我都唔好槍既
作者: FBC1    時間: 28-11-2016 16:18

引用:
原帖由 m11.man 於 28-11-2016 16:05 發表
我都唔好槍既
挑.....
作者: rho837    時間: 28-11-2016 16:29

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 13:28 發表

5.45好少可有得打呀
香港冇! 但外國有!

不過以前好似係牛潭尾玩過支疑似AKS74U既玩具!

作者: rho837    時間: 28-11-2016 16:48

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2016 14:23 發表

照COPY WIKI,唔加個人意見廢事講嘜都話寸你...
ARX-160
使用國[編輯]
阿爾巴尼亞:被阿爾巴尼亞陸軍和特戰營所採用。[8]
阿根廷:被阿根廷陸軍所採用。
巴林:被巴林國防軍所採用 [9]。
埃及:被薩卡 ...
意大利槍! 我有兩支92FS, 有支易手Perazzi双管!
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 16:49

5.45真係吾係民間常見的口徑呀,俄佬話74後坐力少過AR,吾知又係吾係呢?呢様真係要親身體會下。。。俄佬講野我都係吾會盡信
作者: Tango1997    時間: 28-11-2016 16:53

引用:
原帖由 m11.man 於 28-11-2016 14:17 發表

我打過飛機呀
作者: rho837    時間: 28-11-2016 16:56

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 16:49 發表
5.45真係吾係民間常見的口徑呀,俄佬話74後坐力少過AR,吾知又係吾係呢?呢様真係要親身體會下。。。俄佬講野我都係吾會盡信
買支AK就好難! 但7.62x39 & 5.45x39 在澳洲問問槍舖有得買咼! 大家都知澳洲玩槍好嚴都有得買!

5.45mm x 39mm Savage Axis bolt-action rifle

作者: m11.man    時間: 28-11-2016 17:01

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 16:49 發表
我咁細粒都覺得無咩後座力,俄佬咁大件,講後座力細好正常,每個人價值觀唔同,你話美俄德係甲組,我就覺得中國先係甲組
Activity is the only road to knowedge. Ceorge Bernard shaw, British dramalist
作者: rho837    時間: 28-11-2016 17:20

引用:
原帖由 m11.man 於 28-11-2016 17:01 發表

我咁細粒都覺得無咩後座力,俄佬咁大件,講後座力細好正常,每個人價值觀唔同,你話美俄德係甲組,我就覺得中國先係甲組
Activity is the only road to knowedge. Ceorge Bernard shaw, British dramali ...
又唔咪粒粒5.45mm x 39mm都细recoil! 5.45子彈都有高速大火力级别一樣有大recoil.
作者: m11.man    時間: 28-11-2016 17:27

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 17:20 發表

又唔咪粒粒5.45mm x 39mm都细recoil! 5.45子彈都有高速大火力级别一樣有大recoil.
長知識了
作者: loveless    時間: 28-11-2016 17:32

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 16:56 發表

買支AK就好難! 但7.62x39 & 5.45x39 在澳洲問問槍舖有得買咼! 大家都知澳洲玩槍好嚴都有得買!

5.45mm x 39mm Savage Axis bolt-action rifle
5.45x39响新西蘭都打過,雖然係前輩請客,印象中彈藥唔算好平,不過若然一刀切話民間唔常見,甘就真係頗有商椎餘地
作者: FBC1    時間: 28-11-2016 17:46

引用:
原帖由 Tango1997 於 28-11-2016 16:53 發表

我打過飛機呀
你使打飛j咩?
作者: Dave    時間: 28-11-2016 17:50

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 17:20 發表

長知識了,一直以為同一款彈都差不多
作者: Dave    時間: 28-11-2016 17:52

引用:
原帖由 loveless 於 28-11-2016 17:32 發表

5.45x39响新西蘭都打過,雖然係前輩請客,印象中彈藥唔算好平,不過若然一刀切話民間唔常見,甘就真係頗有商椎餘地
免費打炮!下次有咁旬野記得比我扮書僮蚊衫尾一齊去 !

作者: rho837    時間: 28-11-2016 17:58

當年我地買大陸仔, 鵝仔及東歐仔啲可以RELOAD既5.45 x 39mm 進口舊彈殻回來reload! 用土炮製55 Grain 或 60 Grain FMJ 彈頭, 價錢平過Factory Load ammos! 如果買Factory Load要舊半水港紙一合(30粒), 自己reload就兩蚊粒左右.
作者: ayaka    時間: 28-11-2016 19:08

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 16:56 發表

第一次見5.45X39 BOLT GUN
5.45有無MATCH AMMO?
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 21:46

引用:

估吾到5.45都咁普及,真係吾講吾知
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 21:48

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 17:58 發表
當年我地買大陸仔, 鵝仔及東歐仔啲可以RELOAD既5.45 x 39mm 進口舊彈殻回來reload! 用土炮製55 Grain 或 60 Grain FMJ 彈頭, 價錢平過Factory Load ammos! 如果買Factory Load要舊半水港紙一合(30粒), 自 ...
吾怪得知美國咁興自己reload

問多句澳洲法律點管槍?
作者: sovietarmy2012    時間: 28-11-2016 21:50

引用:
原帖由 m11.man 於 28-11-2016 17:01 發表

Activity is the only road to knowedge. Ceorge Bernard shaw, British dramali ...
大家著眼點吾同...等如你話你女友靚,我話我女友靚
作者: Dave    時間: 28-11-2016 21:57

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2016 17:58 發表
當年我地買大陸仔, 鵝仔及東歐仔啲可以RELOAD既5.45 x 39mm 進口舊彈殻回來reload! 用土炮製55 Grain 或 60 Grain FMJ 彈頭, 價錢平過Factory Load ammos! 如果買Factory Load要舊半水港紙一合(30粒), 自 ...
原來r 兄先係俄佬野大師傅,以後要改口做r 師苦,拜定先

作者: Ben_9413    時間: 28-11-2016 22:06

https://youtu.be/DJxpncKswEg

AN-94 live firing 影片

Very Impressive
作者: Dave    時間: 28-11-2016 22:25

引用:
原帖由 Ben_9413 於 28-11-2016 22:06 發表
https://youtu.be/DJxpncKswEg

AN-94 live firing 影片

Very Impressive
唔知射手夠定還是支槍設計好,槍口幾乎不跳,而且兩粒彈十分貼,非一般2 rd burst 可比。

順手看看其他小口徑步槍的2/ 3 連發
https://www.youtube.com/watch?v=Kcfb9gvNVqw

作者: m11.man    時間: 29-11-2016 00:52

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 21:50 發表

大家著眼點吾同...等如你話你女友靚,我話我女友靚
我條女唔靚又細粒,不過F5仔食到港女大學生算係咁啦
作者: Ben_9413    時間: 29-11-2016 07:30

引用:
原帖由 Dave 於 2016-11-28 22:25 發表

唔知射手夠定還是支槍設計好,槍口幾乎不跳,而且兩粒彈十分貼,非一般2 rd burst 可比。

順手看看其他小口徑步槍的2/ 3 連發
https://www.youtube.com/watch?v=Kcfb9gvNVqw
O尼位射手, Larry Vikers, 係前delta o黎的

That aside, 佢D評語係幾中肯
作者: sovietarmy2012    時間: 29-11-2016 08:23

佢既短片係幾好睇ga,我之前都有睇過,慢鏡好精采
作者: rho837    時間: 29-11-2016 12:23

引用:
原帖由 ayaka 於 28-11-2016 19:08 發表

第一次見5.45X39 BOLT GUN
5.45有無MATCH AMMO?
所謂Match Grade Ammo好個人!

Factory Ammo 有 Match Grade Standards, 但未必適合自己用!

同時考慮價錢問題! 市場上一定有 Factory load match grade ammo 但普遍好貴 (我未用過)! 大量用一定多數係政府部門!

反正RELOAD Ammos 價錢平, 彈頭重量及火藥份量調挍, 再精啲玩撈火藥! 一定好!
作者: rho837    時間: 29-11-2016 12:32

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-11-2016 21:48 發表

吾怪得知美國咁興自己reload

問多句澳洲法律點管槍?
澳洲法例! 只要係BOLT-ACTION! small bore rifles 一定玩得!

.223 = 5.56NATO, .308 = 7.62NATO, 7.62x39, 7.62x54R, 5.45x39, 呢啲所謂軍用標準子彈! 又平又多, 給平民及農夫用來打豬!

不過我系有資格申請Class D 牌照! 即係使用半自動來福槍!

作者: ayaka    時間: 29-11-2016 12:41

引用:
原帖由 rho837 於 29-11-2016 12:23 發表

所謂Match Grade Ammo好個人!

Factory Ammo 有 Match Grade Standards, 但未必適合自己用!

同時考慮價錢問題! 市場上一定有 Factory load match grade ammo 但普遍好貴 (我未用過)! 大量用一定多數係 ...
對, 管長+TWIST RATE+彈頭重+多少火藥, 全部都要夾岩先會準
平時睇YOUTUBE好少見5.45既RELOAD 或MATCH AMOO, 一般都係用平價WOLF
作者: rho837    時間: 29-11-2016 15:16

唔咪5.45小, 只係好多'英文youtube'片係米國拍! 米國係.223 / 5.56NATO主場, 所以俾大家容易睇到。
作者: sovietarmy2012    時間: 29-11-2016 17:16

引用:
原帖由 rho837 於 29-11-2016 12:32 發表

澳洲法例! 只要係BOLT-ACTION! small bore rifles 一定玩得!

.223 = 5.56NATO, .308 = 7.62NATO, 7.62x39, 7.62x54R, 5.45x39, 呢啲所謂軍用標準子彈! 又平又多, 給平民及農夫用來打豬!

不過我 ...
Bolt action可以人人買到?

有得打下長槍真係吾錯。
作者: sovietarmy2012    時間: 29-11-2016 17:20

引用:
原帖由 rho837 於 29-11-2016 15:16 發表
唔咪5.45小, 只係好多'英文youtube'片係米國拍! 米國係.223 / 5.56NATO主場, 所以俾大家容易睇到。
所以我以為無乜5.45係民用市場。
作者: m11.man    時間: 29-11-2016 17:36

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-11-2016 17:16 發表

Bolt action可以人人買到?

有得打下長槍真係吾錯。
外國唔係興打獵咩,拎Bolt action打

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0