標題: [others] 馬記 M4 MWS or 新版CQR? [打印本頁]

作者: Opica    時間: 4-12-2016 22:10     標題: 馬記 M4 MWS or 新版CQR?

長話短說

直到昨天為止我還是堅定的VFC派

由此Post開始我決定轉會

但問題來了

我拔即有限亦不想再再重新買過哂D匣

所以只會轉一次會

想問的是

拔即4000內(匣慢慢先買)

十二、三度能有20—30米上身Grouping

有幾條VFC/ Madbull骨可用,可以不需大執就可裝上?

會考慮新的CQR(至少內件啥的應該是最新版)
如要換內外管去正常14吋可選擇那廠?

MWS 的話點樣先知係新版
作者: gainax    時間: 4-12-2016 22:52

Cqbr就一定係最新版,MWS想穩陣可以等下年先入,而家應該都係存貨
其實兩支性能應該分唔到, 但新版唔多唔少總有少少好處話哂有D改動, 但亦要注意新版同之前版本通用性可能有異(例如飛機內件)
咁就未必用到副廠出比舊既改件要訂原廠了,  所以自己要取捨。。。
至於骨係用AEG牙大至上都Ok
作者: jn_jona    時間: 4-12-2016 23:01

vfc既dd骨係唔係電槍數呢
作者: gainax    時間: 4-12-2016 23:14

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-12-2016 23:01 發表
vfc既dd骨係唔係電槍數呢
個牙好似係真數, 我試過v記身直上大蛇菊花牙,
而大蛇菊花牙就只可以裝到一半落馬記身到
咁應該佢個牙係真數掛
作者: clay82    時間: 4-12-2016 23:15

引用:
原帖由 Opica 於 4-12-2016 22:10 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1241146&ptid=160211][img]
如要換內外管去正常14吋可選擇那廠?
請教一下
有冇師兄知原裝管長,打top gas 大概咩火力?
作者: gainax    時間: 4-12-2016 23:26

馬記你預1.2至1.3J, 內管好多選擇有平有貴,質量一分錢一分貨。。。
外管Z零件有出, 有鋼有鋁, 亦可買WA轉頭用返V記外管。。。
作者: channet    時間: 4-12-2016 23:33

引用:
原帖由 clay82 於 4-12-2016 23:15 發表

請教一下
有冇師兄知原裝管長,打top gas 大概咩火力?
原裝250MM 6.08, 可買條日本仔6.03 370MM剛剛好
作者: dogjumpjump    時間: 4-12-2016 23:39

引用:
原帖由 channet 於 4-12-2016 23:33 發表

原裝250MM 6.08, 可買條日本仔6.03 370MM剛剛好
我都想問, MWS用的內管同其實marui通用?  如VSR等, 去到鋪我話要條日本仔for 馬記管就OK?
作者: gainax    時間: 5-12-2016 02:21

好消息
啱見有日本Prometheux 6.03 /6.00 Inner Barrel for Marui M4A1 MWS GBB (370mm)
除左pd!外咁呢支應該係唔錯選擇了
作者: channet    時間: 5-12-2016 10:53

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2016 02:21 發表
好消息
啱見有日本Prometheux 6.03 /6.00 Inner Barrel for Marui M4A1 MWS GBB (370mm)
除左pd!外咁呢支應該係唔錯選擇了
我就係用依支, 6.00唔敢用, 怕D彈唔夠靚會碎
作者: dogjumpjump    時間: 5-12-2016 11:18     標題: 回覆 9# 的帖子

可惜. 我仲未搵到靚455管, 而家用住支DYTAC 6.01 455mm, 25米中iPhone 7plus 咁上下size鋁靶 有9成機會(無風)

我目標係 30m 中 iPhone

作者: Kira    時間: 5-12-2016 12:21

引用:
原帖由 channet 於 5-12-2016 10:53 發表

我就係用依支, 6.00唔敢用, 怕D彈唔夠靚會碎
師兄們,想請教一下,如M4MWS 改用370mm 6.03管,大約有幾多力水? 30米集彈性如何?
之前同其他師兄交流過話呢枝槍改唔到1.8J,會唔會係本身結構上有限制 (如Z-system  個勾會好快打柴)?
謝謝~
作者: channet    時間: 5-12-2016 13:19

引用:
原帖由 Kira 於 5-12-2016 12:21 發表

師兄們,想請教一下,如M4MWS 改用370mm 6.03管,大約有幾多力水? 30米集彈性如何?
之前同其他師兄交流過話呢枝槍改唔到1.8J,會唔會係本身結構上有限制 (如Z-system  個勾會好快打柴)?
謝謝~
對唔住, 我換左之後暫時未落場, 家中汽水鑵係爽穿底中, 但天氣汽溫都好大影響, GBB受天氣影響好大, 另外我用ksc0.2 和rwa0.25試, rwa0.25明顯遠D, 所以彈既影響都好大
作者: stevenyu2000    時間: 5-12-2016 14:34

引用:
原帖由 gainax 於 4-12-2016 23:14 發表

個牙好似係真數, 我試過v記身直上大蛇菊花牙,
而大蛇菊花牙就只可以裝到一半落馬記身到
咁應該佢個牙係真數掛
NO. Marui GBB 牙 was AEG 數
作者: stevenyu2000    時間: 5-12-2016 14:39

引用:
原帖由 Opica 於 4-12-2016 22:10 發表
長話短說

直到昨天為止我還是堅定的VFC派

由此Post開始我決定轉會

但問題來了

我拔即有限亦不想再再重新買過哂D匣

所以只會轉一次會

想問的是

拔即4000內(匣慢慢先買)

十二、三度能有2 ...
MWS 的話點樣先知係新版 > CQBR must new version.

M4A1 > http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ;page=56#pid1231077
作者: gainax    時間: 5-12-2016 15:16

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 5-12-2016 11:18 發表
可惜. 我仲未搵到靚455管, 而家用住支DYTAC 6.01 455mm, 25米中iPhone 7plus 咁上下size鋁靶 有9成機會(無風)

我自標係 30m 中 iPhone
而家都已經好勁 不如去盡小小用510mm601管?
日廠冇pd!就係P記(L廠)最靚了,但而家好少見日廠出咁長唔知係味驚過火
作者: gainax    時間: 5-12-2016 15:18     標題: 回覆 14# 的帖子

我意思係v記應該係真數牙
作者: gainax    時間: 5-12-2016 15:39

引用:
原帖由 channet 於 5-12-2016 13:19 發表

對唔住, 我換左之後暫時未落場, 家中汽水鑵係爽穿底中, 但天氣汽溫都好大影響, GBB受天氣影響好大, 另外我用ksc0.2 和rwa0.25試, rwa0.25明顯遠D, 所以彈既影響都好大
370都已經底中夏天可能過1.5要減力先落到場
作者: dogjumpjump    時間: 5-12-2016 15:47

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2016 15:16 發表

而家都已經好勁 不如去盡小小用510mm601管?
日廠冇pd!就係P記(L廠)最靚了,但而家好少見日廠出咁長唔知係味驚過火
455係MK12最盡的長度,因為再長就會出咗個火帽,好樣衰,除非長期唔扭個消聲出來就可以。

其實我都見好多廠有出管, 如海上之神呀等等,  但無寫明比MWS用, 唔敢買。 我當然都想買日本仔管, 貴少少, 但有保証

圖片附件: 檔案_004.jpg (5-12-2016 15:48, 33.64 KB) / 該附件被下載次數 166

作者: gainax    時間: 5-12-2016 15:56     標題: 回覆 19# 的帖子

一於加滅聲搏長玩"準"佢
反正手上仲有支455可以用返改返短容乜易, 一吋長一吋強
作者: stevenyu2000    時間: 5-12-2016 16:13

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 5-12-2016 15:47 發表

455係MK12最盡的長度,因為再長就會出咗個火帽,好樣衰,除非長期唔扭個消聲出來就可以。

其實我都見好多廠有出管, 如海上之神呀等等,  但無寫明比MWS用, 唔敢買。 我當然都想買日本仔管, 貴少少, 但有 ...
I use Maple Leaf CrazyJet 410mm 6.01 , its good
作者: jn_jona    時間: 5-12-2016 16:40

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 5-12-2016 15:47 發表

其實我都見好多廠有出管, 如海上之神呀等等,  但無寫明比MWS用, 唔敢買。 我當然都想買日本仔管, 貴少少, 但有 ...
我都覺得日本仔好d
好耐之前有個德國佬網用儀器做test
test唔同管既精密程度 6.01都未必及6.03穩定
表現最好果條好似係pdi定first既6.03
我自己都唔係好記得 要問返fd先知

自從玩gbb之後已經冇再留意內管 最緊要都係hop up
但馬記買左返黎係咪都要換返長條管 咁緊係買最好ga la
作者: dogjumpjump    時間: 5-12-2016 16:50

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2016 15:56 發表
一於加滅聲搏長玩"準"佢
反正手上仲有支455可以用返改返短容乜易, 一吋長一吋強
好有機會過火..
引用:
原帖由 stevenyu2000 於 5-12-2016 16:13 發表

I use Maple Leaf CrazyJet 410mm 6.01 , its good
我見到有比WE 或AEG, 唔知啱唔啱
http://www.wgcshop.com/products? ... =&view_choice=b
作者: ayaka    時間: 5-12-2016 18:42

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 5-12-2016 16:50 發表

http://www.wgcshop.com/products? ... 55mm&search=spe ...
睇落係係同其他GBB管一樣

L牌MWS管

RAVEN WE SCAR管

作者: gainax    時間: 5-12-2016 20:05

引用:
原帖由 ayaka 於 5-12-2016 18:42 發表

睇落係係同其他GBB管一樣

L牌MWS管

RAVEN WE SCAR管
http://shop.eh ...
爭好遠。。個切口
作者: gainax    時間: 5-12-2016 20:07

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-12-2016 16:40 發表

我都覺得日本仔好d
好耐之前有個德國佬網用儀器做test
test唔同管既精密程度 6.01都未必及6.03穩定
表現最好果條好似係pdi定first既6.03
我自己都唔係好記得 要問返fd先知

自從玩gbb之後已經冇再留意內管 最 ...
肯定係日本精度技術好好多, 一間專業發展高精度內管
一D只係其中一條小部分生產線
作者: jn_jona    時間: 5-12-2016 20:12

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2016 20:07 發表

肯定係日本精度技術好好多, 一間專業發展高精度內管
一D只係其中一條小部分生產線
有人送左條6.03既angry gun管比我
就咁睇入面好粗好'鞋' 我都唔知用唔用好 用左可能差個原裝
作者: gainax    時間: 5-12-2016 20:54     標題: 回覆 27# 的帖子

如係打20m之內無所謂啦
記得AEG年代所謂平副廠6.01/6.03仲冇馬記條6.08準
PD!精密管業界第一相信無異,第一都拍得住佢既,其次就PROXXXX,KN個堆有保證日廠, 之後三線先到港台
精密管唔同其它件冇得磨合, 生產不鏽鋼仲要咁長保持絕對筆直順滑,同控制工差係極細範圍內係極困難,要專業技術同經驗先做到得好,
精密野你地信日本技術定磨合技術先
作者: jn_jona    時間: 5-12-2016 21:08

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2016 20:54 發表
如係打20m之內無所謂啦
記得AEG年代所謂平副廠6.01/6.03仲冇馬記條6.08準
PD!精密管業界第一相信無異,第一都拍得住佢既,其次就PROXXXX,KN個堆有保證日廠, 之後三線先到港台
精密管唔同其它件冇得磨合,  ...
pdi係咪有3條line 用唔同名呢?
aeg年代之後就唔記得晒內管既野
作者: gainax    時間: 5-12-2016 21:31     標題: 回覆 29# 的帖子

好似只有RAVEN黑管(鋼),銀管(不鏽鋼), 成千蚊支內管真係追求極限精度先入手
作者: ayaka    時間: 5-12-2016 21:32

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2016 20:05 發表

爭好遠。。個切口
Pdi 個切口又有d唔同

作者: dogjumpjump    時間: 5-12-2016 21:41

引用:
原帖由 ayaka 於 5-12-2016 21:32 發表

Pdi 個切口又有d唔同
我都想搵支日本仔455MM FOR MWS, 但頭先去X-火網都係無, 睇來要長管真係未有日子仔出

作者: gainax    時間: 5-12-2016 22:20     標題: 回覆 31# 的帖子

始終有錢都係PD!最好
510 601mm唔知乜表現
有呢個表現就好https://www.youtube.com/watch?v=1Se29WBSKqI
作者: ayaka    時間: 5-12-2016 22:43

Pdi online shop好似有得自訂內管,唔知有無岩mws 呢
作者: Opica    時間: 5-12-2016 23:52

引用:
原帖由 ayaka 於 5-12-2016 22:43 發表
Pdi online shop好似有得自訂內管,唔知有無岩mws 呢
有長,但個切口要自己修改
作者: type38    時間: 6-12-2016 00:09

想請問tm m4 mws hop up膠係咪同手槍hop up膠一樣 ?
作者: jn_jona    時間: 6-12-2016 00:52

引用:
原帖由 gainax 於 5-12-2016 21:31 發表
好似只有RAVEN黑管(鋼),銀管(不鏽鋼), 成千蚊支內管真係追求極限精度先入手
我真係要問返個fd買左邊枝 6.03 around $500
作者: dogjumpjump    時間: 6-12-2016 15:05

我剛見到  宙斯細佬牌  有支455 比TM GBB用, 咁應該可用係MWS啦, 咁長無理由入手槍

不過就咁睇相, 佢個管頭無坑落膠圈, 實物唔知, 或多或少都會影響穩定性(個人覺得)

唔知各位點睇呢個牌子條內管??
作者: ayaka    時間: 6-12-2016 15:22     標題: 回覆 38# 的帖子

PDI話唔裝都無分別
http://www.pdi.jp/index.php/spec ... rrel-tm-m4-gbb.html
作者: dogjumpjump    時間: 6-12-2016 16:16

引用:
原帖由 ayaka 於 6-12-2016 15:22 發表
PDI話唔裝都無分別
http://www.pdi.jp/index.php/spec ... rrel-tm-m4-gbb.html
我都見到, 佢地支嘢250MM咁短, 分別一定無, 我去到455, 支槍GBB係咁震, 點都會有少少郁, 加上心理作用, 有一定好過無
作者: ayaka    時間: 6-12-2016 17:28

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 6-12-2016 16:16 發表

我都見到, 佢地支嘢250MM咁短, 分別一定無, 我去到455, 支槍GBB係咁震, 點都會有少少郁, 加上心理作用, 有一定好過無
我自己通常長槍都會做定管, 有時有ORING好難裝, 多數都係用膠紙定管
作者: 48191    時間: 6-12-2016 19:31

佢話唔ship香港.....
引用:
原帖由 ayaka 於 6-12-2016 15:22 發表
PDI話唔裝都無分別

作者: gainax    時間: 7-12-2016 07:03

啱啱睇返資料, 發覺cqbr仲比mws細力
e記資料cqbr得320fps 25度topgas(mws340fps)
咁唔知係cqpr條內管仲短定飛機減左出氣? 如1J 都冇打topgas室外場明顯唔夠用, 我諗換返長管或加滅聲配長内管先加到力
作者: gainax    時間: 7-12-2016 07:17

睇漏左,原來有寫內管長度, MWS 245mm/cqbr 250mm?
咁似係cqbr本身細力左唔少,因mws14.5吋外管隔左4吋減力仲大力過cqbr, 唔知有冇師兄入左係乜力
作者: channet    時間: 7-12-2016 17:37

引用:
原帖由 gainax 於 7-12-2016 07:03 發表
啱啱睇返資料, 發覺cqbr仲比mws細力
e記資料cqbr得320fps 25度topgas(mws340fps)
咁唔知係cqpr條內管仲短定飛機減左出氣? 如1J 都冇打topgas室外場明顯唔夠用, 我諗換返長管或加滅聲配長ࠦ ...
佢都講明係CQBR, 如果又換返長管又加滅聲, 不如一開始就買返支長版重唔駛煩
作者: gainax    時間: 7-12-2016 20:07     標題: 回覆 45# 的帖子

我見落場都好多人拎短槍當卡賓槍打大場,如cqbr 25度1J都冇咁20度可能得0.8J去室外場同1.5J好難鬥。如改力要搞飛機naps唔見得穩定。。最好都係用管自動加力了,即係又要博長佢
作者: CLos3r    時間: 7-12-2016 21:47

基本上For WE gbb用既精密管都岩馬記用(除左Angrygun而家果隻WE數內管,要用番WE弧型hopup膠)
主要分別係俾WE槍用既管前面多一個坑位
如果TM管同落WE GBB就要開多個坑/磨走Hopup座個凸起

楓葉,APLUS都用過
感覺上差唔多
但我買親都抽到彎既管
睇多幾枝先收貨
d QC真係麻麻地

作者: CLos3r    時間: 7-12-2016 21:53

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 5-12-2016 16:50 發表

http://www.wgcshop.com/products? ... 55mm&search=spe ...
呢隻管直情將AEG同GBB兩種固定方法合埋一齊共用
台廠新款d既精密管都係咁做
作者: stevenyu2000    時間: 19-12-2016 13:21

引用:
原帖由 gainax 於 7-12-2016 07:17 發表
睇漏左,原來有寫內管長度, MWS 245mm/cqbr 250mm?
咁似係cqbr本身細力左唔少,因mws14.5吋外管隔左4吋減力仲大力過cqbr, 唔知有冇師兄入左係乜力
1.15J , with 0.28g bb yesterday

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ;page=64#pid1243205
作者: 48191    時間: 19-12-2016 18:36

冇錯,CQBR係一支善良的槍,係非常適合打CQB......
引用:
原帖由 stevenyu2000 於 19-12-2016 13:21 發表

1.15J , with 0.28g bb yesterday

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ;page=64#pid1243205

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0