標題: KWA m4 gbb耐用嗎? [打印本頁]

作者: superfaipp    時間: 8-12-2016 00:34     標題: KWA m4 gbb耐用嗎?

本人想買ㄧ支M4 gbb,可用金錢4k左右,有甚麼牌子介紹ㄧ下
,4k是包括改内部基本零件。
KWA M4 D弹夾是否好實?很難換夾?
希望各師兄比D意見。謝謝
作者: Thanato.S    時間: 8-12-2016 00:44

Marui 吧
一試難忘
都唔洗換內件了
最多換個angrygun lever

基本上兩大龍頭
KWA MARUI
一個用強大既氣化去得到性能
另一個係試圖減少系統阻力去得到性能

就AR15最重要既bolt lock function黎講
kwa 就用較軟既材料去整bolt lock 令bolt lock 本身成為消耗品
marui 就直情改變成個bolt lock機制 加上 大量緩衝機制去減少損耗

kwa本身內置鋼件 但亦曾經有斷hammer問題
marui 係必要既受力位上鋼件 但由於系統阻力極低既關係 根本唔太需要用到鋼件 尤其當你見到佢hammer既設計就會明白

marui有原裝m4計最快既射頻
但改裝過既kwa可以變成電槍既射頻 代價係冇bolt lock 可以參考 JLP 既 guide rod 同 Buffer for kwa m4

各有各精彩
但個人認為馬記贏在重新研發一個極低阻力既系統
其實咁多年黎M4 GBB 都比 WA系統搞到發展遲左
太多廠用wa m4 system 黎出
或者改少少當自己系統
你始終會係槍入面見到好明顯類似真槍系統既hammer group 同 bolt lock
但馬記肯衝出呢個界限 (we唔計 因為佢係銅管系統衰左先出 而且原理同wa大同小異)
呢點係我認同馬記既原因

至於其他勸你都唔好諗了
有d吹到天上有地下無咩0零一雞清
有d原裝件壞左換番原裝件都可以打唔郁
有d一到冬天變虧佬

作者: gainax    時間: 8-12-2016 08:40

M4呢個錢坑我玩左幾萬落去差唔多每個系統都買左/打過
今次馬記M4我覺得佢係所有GBBR入面做得最好(除像真/用料/火力)
其它系統都係要手工同換件撘救先發揮到最好表現,但仍未必超過馬記原裝表現, 就算大執完爽度同氣化超過馬記M4,
精度同穩定性都係比唔上,所以M4AR未來估計都係馬記天下除非出現平價COPY系統

但馬記M4最大缺點就係構造太玩具,唔可能滿足哂AR粉絲, 咁始終冇走雞要玩埋性能與像真並存既WA類近系統拎黎改造...
KVVA夾係中間像真唔夠像真,性能又唔係最好只可以玩價格戰了, 馬記(3K)同KVVA(2.3K)最大差價可以爭7舊水夠買多兩夾KVVA都值得玩
但打算大花金錢改裝都係買返馬記實際...
作者: Tango1997    時間: 8-12-2016 09:51

買馬記。。。啦
作者: stevechau    時間: 8-12-2016 11:56

其實好睇你係咪想玩MEGA/得KWA有出既款...
如果唔係既話...咁呢個時勢買馬記確係穩陣D~

都係果句, 槍都未買...點知有咩"基本"零件要用??
作者: superfaipp    時間: 8-12-2016 13:26

謝謝各位意見
作者: Opica    時間: 8-12-2016 14:54

順便提提
紅狗KWA PTS LM4 GBBR做緊50% off!
作者: gainax    時間: 8-12-2016 15:53

引用:
原帖由 Opica 於 8-12-2016 14:54 發表
順便提提
紅狗KWA PTS LM4 GBBR做緊50% off!
個支唔似係v2 ,v1三片上身非鋼煲舊hopup都係加3幾百玩v2好過
作者: superfaipp    時間: 8-12-2016 16:34

v1同v2有甚麼分別?thx

作者: jacko    時間: 8-12-2016 16:43

引用:
原帖由 superfaipp 於 8-12-2016 16:34 發表
v1同v2有甚麼分別?thx
上身,bolt及下身都有分別
作者: sasasaiou    時間: 12-12-2016 15:52     標題: 回覆 7# 的帖子

紅狗姐係邊度??
唔該
作者: Alvinlaw1    時間: 13-12-2016 03:23

引用:
原帖由 sasasaiou 於 12-12-2016 15:52 發表
紅狗姐係邊度??
唔該
似狗嘅動物叫乜名?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0