標題: [others] [舊系派] AR GBB [打印本頁]

作者: gainax    時間: 22-12-2016 14:18     標題: [舊系派] AR GBB

話說玩得AR既多數姣婆守唔到寡 ,小弟亦係其中之一,
三分鐘熱度睇得多魚骨M4M16開始有D悶, 一於玩返復古Oldschool
上次整好支 RO727,但仍然未夠"Old", 今次一於再玩舊多一代 M723
市面AR鍛身最完美之選應該係大蛇了, 咁當然一定要搞支收藏順便分享下~

最新版鍛模細節同質感已經無得頂, 外銷版COLT LOGO比常見公發特別,收藏加分

WA系統獨有BURST基本上砌三連發AR型號必備,

M723作為早期A2卡賓用幼管顯得更"Old"

大蛇新版前節質感&色澤,改左表面處理冇以前銀灰色咁假,個人感覺己經超過井記算係市面最像真,因井記色水做淺左唔夠深

槍身方面嚴格黎講常見M723 係用A1上身+有檔彈殼版本,

但最早期M16A1轉A2時期未普及"A1上身+有檔彈殼版"

過渡期生產係用A1上身臨時頂檔以大蛇咁出都可以接受, 當然玩具有出A1檔彈殼版上身咁就最原味啦

尾托&手托會用"M4"早期版, 圖為吉打R品

基本上新既大蛇用料同質感都好正值得收藏 , 但講到大家關心氣化性能方面,
個人覺得用Co2比較適合大蛇系統了

不過出得POST實有計 ,要靚仔又爽打先合小弟原則

https://www.youtube.com/watch?v=XYi6VzCjhAQ

但壞處絕對係好易中毒銀包痛, 搞完一支又一支....
下期玩呢味.....多謝收看

圖片附件: 56856856.jpg (22-12-2016 14:18, 121.88 KB) / 該附件被下載次數 199

圖片附件: 723-733a.jpg (22-12-2016 14:18, 52.03 KB) / 該附件被下載次數 182

圖片附件: 19803337.jpg (22-12-2016 14:18, 23.33 KB) / 該附件被下載次數 212

作者: 2slow    時間: 22-12-2016 14:50

毒~

火控及bolt搞左d咩呢
作者: matthong    時間: 22-12-2016 15:06

正呀 ,請問你的723從哪裡入手?

作者: kornhill401    時間: 22-12-2016 16:19

經典槍品,另有一種觀賞價值 Thx for sharing
作者: sovietarmy2012    時間: 22-12-2016 17:06

不明覺厲

作者: ~~方~~    時間: 22-12-2016 17:08

下期係7075 billet ?
作者: loveless    時間: 22-12-2016 17:37

引用:
原帖由 gainax 於 22-12-2016 14:18 發表
話說玩得AR既多數姣婆守唔到寡 ,小弟亦係其中之一,
三分鐘熱度睇得多魚骨M4M16開始有D悶, 一於玩返復古Oldschool
上次整好支 RO727,但仍然未夠"Old", 今次一於再玩舊多一代 M723
市面AR鍛身最完美之 ...
收晒貨啦
http://imageevent.com/willyp/fir ... tmodel723carbine556
作者: 暈又暈    時間: 22-12-2016 18:12

幾時先會有人出4選火控
唔係RA改件果種
作者: Ben_9413    時間: 22-12-2016 18:29

Chi Sin

好毒o牙!!!!!!
作者: gainax    時間: 22-12-2016 20:58

引用:
原帖由 2slow 於 22-12-2016 14:50 發表
毒~

火控及bolt搞左d咩呢
火控其實冇特別搞過簡單執順下ok , 但原裝唔知係咪FOR Co2內構阻力太大, 19度打空炮都唔郁 ...
我呢支暫時未齊料只好用返之前RO727執順過條井井鋼煲+豬皮飛機, 再搞下彈弓減阻力其實用ED夾已經打得爽快
因大蛇新撞針組冇切氣可用方仗夾出氣更大氣化更好. GBB主要想支野氣化好打得更爽重點不在乎:
低阻力、支煲運作夠順唔過重、行程唔過長、夾有力
作者: gainax    時間: 22-12-2016 21:05

引用:
原帖由 matthong 於 22-12-2016 15:06 發表
正呀 ,請問你的623從哪裡入手?
呢支之前咁啱有師兄收藏放比我都好新 , 如而家要買大蛇應該得返CRVV
作者: gainax    時間: 22-12-2016 21:11

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 22-12-2016 17:08 發表
下期係7075 billet ?
yes,未齊料得個身 心思思想搞多支A2上身+A1下身好耐, 但個身真係高貴到....
當一年一次聖誕禮物質數值珍藏
作者: gainax    時間: 22-12-2016 21:13

引用:
原帖由 loveless 於 22-12-2016 17:37 發表

收晒貨啦
http://imageevent.com/willyp/fir ... tmodel723carbine556
LOVE大百科
師兄幾時搞支old school
作者: matthong    時間: 23-12-2016 06:04

引用:
原帖由 gainax 於 22-12-2016 21:05 發表

呢支之前咁啱有師兄收藏放比我都好新 , 如而家要買大蛇應該得返CRVV
香港應該冇幾多支 期待你的新作
作者: gainax    時間: 23-12-2016 06:51     標題: 回覆 14# 的帖子

多謝師兄欣賞
其實玩oldschool既玩家都唔少都同過一D師兄交流過,
我覺得好似大蛇,7075,派呢類高階產品主要係購入渠道越來越細,
價格或者性能都有關係,搞好靚仔又打得一支大約=普通PTVV但已經全鋼+cnc或鍛造值得投資,
如e記keep住再返大蛇貨又有85折咁就真係抵買而家蛇仲有416
仲想入支a1
作者: matthong    時間: 23-12-2016 07:20

引用:
原帖由 gainax 於 23-12-2016 06:51 發表
多謝師兄欣賞
其實玩oldschool既玩家都唔少都同過一D師兄交流過,
我覺得好似大蛇,7075,派呢類高階產品主要係購入渠道越來越細,
價格或者性能都有關係,搞好靚仔又打得一支大約=普通PTVV但已經全鋼+cnc或鍛 ...
其實我目標同你一樣,記得723當年e記折實價約六仟多,但試槍時覺得佢三連發唔係太稳定,所以最後都係揀咗177 但睇完你個Post又重燃愛火 如果723夾埋A2上身咁就冇死,不過聽講大蛇唔再造A2上身

作者: matthong    時間: 23-12-2016 07:34

唔知CRV  V代訂咩價位?
作者: gainax    時間: 23-12-2016 08:15     標題: 回覆 16# 的帖子

yes,因WA三連發同真鐵結構一樣用勾勾實轉輪唔係穩定設計, 要搞好唔影響氣化就要落D功夫

資料為gunworld

A2上身我諗左好耐而家得PTVV同DTVV改落GBB或7075但買少見少了,大蛇個上身當年印象全台灣得幾十隻聽講本地只分到三支A2
我個支都係個時識人先訂到訂多個身都冇....
可惜E記唔入大蛇了, 玩鍛身好易中毒 追求完美一定係鍛身或7075

圖片附件: 67t86896.jpg (23-12-2016 08:15, 56.46 KB) / 該附件被下載次數 180

作者: gainax    時間: 23-12-2016 08:21

引用:
原帖由 matthong 於 23-12-2016 07:34 發表
唔知CRV  V代訂咩價位?
問佢FB應該會報價,如會落R品托或者問問唔要邊D件訂支空機版有冇得平?
之前E記支A1包真品托先1100美金其實都值,有貨有折就更正
作者: matthong    時間: 23-12-2016 08:35

引用:
原帖由 gainax 於 23-12-2016 08:21 發表

問佢FB應該會報價,如會落R品托或者問問唔要邊D件訂支空機版有冇得平?
之前E記支A1包真品托先1100美金其實都值,有貨有折就更正
比你講完又扯晒旗
作者: gainax    時間: 23-12-2016 08:54     標題: 回覆 20# 的帖子

追求鍛造一定係大蛇改支無走雞.. 新版改左撞針組用到方仗夾+WA系統煲改順左低阻力真係爽,
冬天都啪啪聲又爽又靚又硬淨仲像真,馬記都滿足唔到咁多願望
如搞唔掂我都唔會再掉咁多銀落去 ,以前5,6千買舊版只為個上身...
作者: 2slow    時間: 23-12-2016 09:42

引用:
原帖由 gainax 於 23-12-2016 08:54 發表
追求鍛造一定係大蛇改支無走雞.. 新版改左撞針組用到方仗夾+WA系統煲改順左低阻力真係爽,
冬天都啪啪聲又爽又靚又硬淨仲像真,馬記都滿足唔到咁多願望
如搞唔掂我都唔會再掉咁多銀落去 ,以前5,6千買舊版 ...
唔好再講喇
搞到我都想整返支
作者: vgrdragon1    時間: 23-12-2016 10:35

非常精彩的分享。大蛇最近幾年係改進左好多。

蛇蛇A2上身係暫時停產左。

個外銷Logo除了是出口(好似賣俾中東),另一方面723並非美軍制式化武器,而係一直被美軍特種部隊小批採用這些RO槍。
作者: gainax    時間: 23-12-2016 10:38     標題: 回覆 22# 的帖子

大蛇改好左真係值得玩 ,個價其實唔貴用料又足又夠真, M4RAS 同MK18MOD0(非假扮)只係19800TW
E記賣690US之前仲有9折4千尾抵玩 ,入套7075身其實仲貴過支大蛇 ...B0MBAR CNC身亞鉛煲只係豬皮質感6063料都收5千幾仲冇大蛇CNC撞針座 , 屋企如有堆WA系統件拆黎改佢慳唔少有興趣可以入坑
作者: matthong    時間: 23-12-2016 11:26

引用:
原帖由 gainax 於 23-12-2016 10:38 發表
大蛇改好左真係值得玩 ,個價其實唔貴用料又足又夠真, M4RAS 同MK18MOD0(非假扮)只係19800TW
E記賣690US之前仲有9折4千尾抵玩 ,入套7075身其實仲貴過支大蛇 ...B0MBAR CNC身亞鉛煲只係豬皮質感6063料都收5千 ...
樓主講得冇錯,蛇蛇真係一步到位
作者: 2slow    時間: 23-12-2016 12:08

引用:
原帖由 gainax 於 23-12-2016 10:38 發表
E記賣690US之前仲有9折4千尾抵玩 ,入套7075身其實仲貴過支大蛇 ...B0MBAR CNC身亞鉛煲只係豬皮質感6063料都收5千 ...
你仲講  
我真係有唔少WA系統件
作者: gainax    時間: 23-12-2016 18:12     標題: 回覆 26# 的帖子

大蛇可以用返WA系統真數上身&前節同煲set,只要個上身內部車一車兩邊坑位大至上就ok了
咁已經可以一雞兩味唔浪費同WA系統互換玩 , 亦可以單買大蛇槍身連火控同撞針組內件改支WA系統既,但應該3千幾了
玩大蛇主要除左外皮好正, 第二個原因係可以用到方仗夾, 想更上一層樓改造性能就要上方仗夾

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0