標題: [Marui] Marui MWS GBB HOPUP 問題 [打印本頁]

作者: Thanato.S    時間: 24-12-2016 00:23     標題: Marui MWS GBB HOPUP 問題

想問咁多位師兄有冇我以下呢個問題

當我裝左 barrel nut 個時
會有兩個可能性

1.個 hopup 調整輪非常實
Hopup 完全較唔到

2.個 hopup 調整輪郁到
但hopup膠下壓點實際上冇郁到

但當我唔裝 barrel nut 個時
係完全冇問題
個 hopup 輪可以郁
調整片會跟住郁
然後 hopup 膠下壓點會郁

暫時諗到既其中一個可能性係
未經驗證
因為 barrel nut 裝得好實
令到調整桿 卡住左 hopup 下壓片

有冇師兄有同樣經驗?
作者: SHESHECHOCHO    時間: 25-12-2016 20:48

試吓緊Barrel nut 時,用另一隻手將條barrel 摟去相反方向,但不要太多!每緊一下barrel nut都用牙籤試吓條lever 郁唔郁到。
作者: Thanato.S    時間: 25-12-2016 20:54

我試過了
但扭到最後時虛位都己經沒有了
hopup座依然會被夾實令到下壓片動不了

我係另一個post都有講過呢個問題

而暫時我既諗法係咁

今日試過拆左上身個hopup組出黎
係上身hopup座既情況下裝槍管
發現只要鎖實barrul nut到某一個程度就卡死槍管既hopup組
再裝番原來marui 原裝ris既barrel nut
發現從一開始馬記就冇諗住要用家完全鎖實個個位
呢點係我係拆佢原裝RIS個時已經覺得奇怪
點解原裝槍個太陽環咁鬆但支槍管又可以甘實
原來馬記個設計係只要用家扭到一定程度
銅製 barrel extension 加上連接 槍管 既O-RING就會壓住條槍管
原因大約係馬記知道玩家好少會有特殊安裝工具
得把大陽匙扭力有限
所以設計上只需要用好少力就可以鎖到槍管

但一要free float 魚骨情況就唔同
由於馬記自家特規外管
如果要上barrel nut就要額外加個spacer
但加左spacer之後外管同上身仲有少少虛位
再上實barrel nut後由虛位會少左
就會將槍管既hopup組推到最入
然後就會夾死左個hopup組
暫時解決方法係係槍管同上槍身之間虛位攝d平時魚骨用既介子

以上只係推測
但最少我而家較我到hopup
原來情況係hopup較高左但較唔番落番

作者: channet    時間: 25-12-2016 23:16

反而我較到盡都唔係係好大, 冇升龍拳出現, 但用肉眼睇個hopup係有突出出黎, 有冇人都係一樣?
作者: 0050100    時間: 25-12-2016 23:34     標題: 回覆 1# 的帖子

D-ring 板手回一下.
作者: Thanato.S    時間: 26-12-2016 01:42

引用:
原帖由 0050100 於 25-12-2016 23:34 發表
唔明
作者: Ben_9413    時間: 26-12-2016 17:08

引用:
原帖由 0050100 於 2016-12-25 23:34 發表
Delta Ring?
作者: 0050100    時間: 26-12-2016 22:02

barrel nut key回一下.
作者: Thanato.S    時間: 26-12-2016 23:21

引用:
原帖由 0050100 於 26-12-2016 22:02 發表
barrel nut key回一下.
唔好意思師兄
我換左另一條魚骨 (angrygun costa guard)
係要鎖死barrel nut係上槍身先會實個種
所以如果回一下barrel nut key唔鎖實既話
條骨係會打打下鬆番甩出黎
作者: 0050100    時間: 27-12-2016 00:21

這是我的馬記經驗,看跟師兄問題幾近相似才多嘴答一下.
回一回之意並不等如翻鬆,如hop up組與外管組兩件物件有虛位時同向鎖緊,
只會靠向一邊産生更多磨擦,令hop up組升降不順,解決是輕輕反收一下.
可能我又是詞不達意,再令師兄腦結,或根本大不相同,請別討我,那希望再另有他人相助。

作者: Thanato.S    時間: 27-12-2016 00:43

引用:
原帖由 0050100 於 27-12-2016 00:21 發表
這是我的馬記經驗,看跟師兄問題幾近相似才多嘴答一下.
回一回之意並不等如翻鬆,如hop up組與外管組兩件物件有虛位時同向鎖緊,
只會靠向一邊産生更多磨擦,令hop up組升降不順,解決是輕輕反收一下.
可能 ...
師兄言重
其實我係唔明回一回同反收一下既意思

我都大約估到係因為barrel nut 向一邊扭
令到外管同hopup組都跟住向同一邊扭
最後卡死左

但唔扭實barrel nut 條魚骨又唔夠實
太陽環就有gas tube卡死個位
但我個種係呢種

唔鎖死又冇方法夾實

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0