標題: 遼寧號2016-12-24冬季訓練 [打印本頁]

作者: Hamlet    時間: 25-12-2016 03:26     標題: 遼寧號2016-12-24冬季訓練

去片

http://www.miaopai.com/show/teX3V9aK98kprQbEZTQy5A__.htm

http://www.miaopai.com/show/MDiYXDdkgYbpstA-a8lZoA__.htm

作者: FBC1    時間: 25-12-2016 05:24

睇來巳具有戰斗力.
作者: FBC1    時間: 25-12-2016 05:34

遼寧号比較俄佬嗰艘,狀態好好多.
作者: FBC1    時間: 25-12-2016 06:27

印度嗰艘唔知点樣呢?
作者: vgrdragon1    時間: 25-12-2016 11:00

中國軍隊好波
作者: FBC1    時間: 25-12-2016 11:35

中國第一支航母戰斗群巳具初形.
作者: sovietarmy2012    時間: 25-12-2016 13:27

相比頻頻自曝的航母,身邊一堆補給艦,戰鬥支援艦,驅護潛才是重中之重,穏健地自己搭一個美式體系,係好驚人的魄力,財力,科硏同生產力,仲有理性與耐心。

俄佬全盛期比今日大6差遠了,不計軍事學説對建設的影嚮,蘇聯魄力蠻勇而斷續,財力尚可,科硏各有所長但欠統籌,生產力受地理影嚮稍差,欠理性與耐心呀,重主戰艦而輕補給維護,一解體大部份船就扒下。

不過今日歐洲得法俄矣。。。
作者: FBC1    時間: 25-12-2016 15:50

我個人認為管理及維護,中國海軍比俄國好.
作者: Hamlet    時間: 25-12-2016 21:26

作者: Hamlet    時間: 25-12-2016 21:29

作者: FBC1    時間: 25-12-2016 23:05

正.....
作者: Hamlet    時間: 26-12-2016 15:40

作者: sovietarmy2012    時間: 26-12-2016 16:35

以日本人既性格,係好吾開心好想偷襲的
作者: FBC1    時間: 26-12-2016 17:39

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-12-2016 16:35 發表
以日本人既性格,係好吾開心好想偷襲的
㗎仔唔夠膽.
作者: sovietarmy2012    時間: 26-12-2016 22:16

佢有心無力。。。

以前睇過外國有個學者評中國的戰略問題,佢話:中國有核武,打仗怕甚麽輸呢?!

日本想做亞洲第一,保持亞洲第一,但無資源。中國要奪回失去的,要不受阻礙走向太平洋,偏偏地理上門口就是日本。。。宿命也
作者: kornhill401    時間: 26-12-2016 23:02

趁現在油價仲平,要往外走多幾轉. Thx for sharing
作者: Hamlet    時間: 26-12-2016 23:41

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-12-2016 23:02 發表
趁現在油價仲平,要往外走多幾轉. Thx for sharing
根據公開新聞,而家艦載戰鬥機機師已經訓練到第六批,似乎係想啦啦聲谷多D人,等大連既2號艦一出黎就有人用。
作者: FBC1    時間: 27-12-2016 11:29

引用:
原帖由 Hamlet 於 26-12-2016 23:41 發表

根據公開新聞,而家艦載戰鬥機機師已經訓練到第六批,似乎係想啦啦聲谷多D人,等大連既2號艦一出黎就有人用。
一定係咁做,正常.有經驗既飛行員比飛机更珍貴.

作者: Hamlet    時間: 27-12-2016 17:45

圖片附件: 20161227174450.jpg (27-12-2016 17:45, 17.92 KB) / 該附件被下載次數 176

作者: FBC1    時間: 27-12-2016 18:57

Funny
作者: sovietarmy2012    時間: 27-12-2016 21:45

航母打台仔,牛刀殺雞。。。不過靠嚇就一流

庫號好似可以載到20架左右,另外直升機8至10架。

大6拆左個反艦導彈井,加上直升機無佢載咁多,30架左右差不多

冷戰美軍一艦載80多,近年平均載60多
作者: FBC1    時間: 27-12-2016 22:33

打既机會不大,出於政治須要......做戲啫.

作者: sovietarmy2012    時間: 28-12-2016 10:09

台仔派飛機,架仔派潛艇,是極為正常的行為,也許美佬核潛艦高速行緊去添

想不到遼號一出,效果像當年明斯克出泥同俾斯麥出泥咁哄動。

小時候看一係列講海軍各船種的書,航母卷有四分之一講各界如何渴望造航母,今天想起真有點時移世易
作者: kornhill401    時間: 28-12-2016 12:19

做多隻航空母艦,好過比錢D非洲國家.做金錢外交
作者: FBC1    時間: 28-12-2016 16:26

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-12-2016 12:19 發表
做多隻航空母艦,好過比錢D非洲國家.做金錢外交
而家唔會啦,自改革開放後,再無無償援助啦.

作者: sovietarmy2012    時間: 28-12-2016 16:31

係非洲有收鑊既,除左個聖乜乜
作者: Hamlet    時間: 28-12-2016 16:37

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-12-2016 16:31 發表
係非洲有收鑊既,除左個聖乜乜
大陸準備喺聖多美起一個大型深水港,計劃做西非最大轉口港,另外西非幾內亞灣探知有石油,存量相當可觀
作者: Hamlet    時間: 28-12-2016 16:47

到佐海南島

作者: sovietarmy2012    時間: 28-12-2016 17:00

引用:
原帖由 Hamlet 於 28-12-2016 16:37 發表

大陸準備喺聖多美起一個大型深水港,計劃做西非最大轉口港,另外西非幾內亞灣探知有石油,存量相當可觀
下?!原來有盤咁大既棋。。。

台仔死得不冤,黑叔叔擺到明走先明屈。。。

南美個堆骨牌真係早晚的事
作者: FBC1    時間: 28-12-2016 17:03

引用:
原帖由 Hamlet 於 28-12-2016 16:37 發表

又有一場明爭暗斗.
作者: Hamlet    時間: 28-12-2016 17:08

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-12-2016 17:00 發表

下?!原來有盤咁大既棋。。。

台仔死得不冤,黑叔叔擺到明走先明屈。。。

南美個堆骨牌真係早晚的事
危地馬拉掘中美洲第二條運河,減少對巴拿馬運河依賴
作者: Ben_9413    時間: 28-12-2016 17:21

經此一役, 以後的口炮便更有力了
作者: JBL    時間: 28-12-2016 20:25

作者: sovietarmy2012    時間: 28-12-2016 21:14

據説建航母的大船塢,大6有6,7個
作者: JBL    時間: 31-12-2016 12:20

作者: FBC1    時間: 31-12-2016 14:15

引用:
原帖由 JBL 於 31-12-2016 12:20 發表
【台媒:日本潛艇欲混入遼寧艦編隊 被解放軍逼退追攆】台灣媒體稱,遼寧號航母編隊25日穿越宮古海峽時遭到日本潛艇企圖混入編隊,隨后航母護衛艦立刻出動直9反潛機投擲聲納追擊,一路進逼至宮古島10公裡處。日本幕僚 ...
放幾個深水炸弹佢嘆呀麻.
作者: nathan852    時間: 31-12-2016 18:44

引用:
原帖由 FBC1 於 31-12-2016 14:15 發表

放幾個深水炸弹佢嘆呀麻.
直9一係跟 一係炸 一架機唔可以同時做兩件事
作者: FBC1    時間: 31-12-2016 19:03

我估當時艦隊係有反潜武器既,唔會只靠直九既.
作者: sovietarmy2012    時間: 31-12-2016 19:23

直九只係外層,不過遇上常規潛艇,足以令其減速靜音航行,使編隊脱離。
作者: 48191    時間: 5-1-2017 10:00     標題: 東方日報比較清醒的言論

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/comme ... 0105_05411_001.html
作者: WAIKO01    時間: 14-1-2017 21:15

引用:
原帖由 48191 於 5-1-2017 10:00 發表
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/comme ... 0105_05411_001.html
我有異議,此文清醒的地方也只是指出大陸一些網民和官媒的流弊習慣,但對雜誌的批評,我則是有所保留,有點以片蓋全之嫌,而且其也只是引用一些數據就了事,實在有損其自身的專業性。

作者: 48191    時間: 16-1-2017 07:28

那有沒有全面點的論據可參考?
引用:
原帖由 WAIKO01 於 14-1-2017 21:15 發表

我有異議,此文清醒的地方也只是指出大陸一些網民和官媒的流弊習慣,但對雜誌的批評,我則是有所保留,有點以片蓋全之嫌,而且其也只是引用一些數據就了事,實在有損其自身的專業性。

作者: WAIKO01    時間: 17-1-2017 19:33     標題: 回覆 42# 的帖子

就其所指“被隱瞞的事實”而言,B52h,B1b攜彈,射程,美日基地對中國方面的行動限制等,已有過雜誌報導,甚至是以假想沙盤對奕,當然,不是主流報導這倒是真的,更多則是如其所指,技術科普才是主流;但就其所指的“自大”報導更多是一眾微訊公眾號和非專業的官媒所做成。

另外,題外話一下,我對報導中所指“故意避開美軍”這個觀點有點好奇,為何例行訓練非要在對手面前展示不可,更為何要以期待擦鎗走火開戰的架式去訓練,最後非要自招被打得沒還手之力的下場不可……?
作者: 48191    時間: 17-1-2017 20:34

首先我並不認為大煙通一出海未必唔夠打,也不一定頭破血流....
天朝差不多三時兩日向日本、台灣和韓國作武力展示,可見他們有一定的信心。所以天朝稱霸世界指日可待。
除非閣下認定天朝艦隊本身是紙糊的,才會有這樣的言論。
那麼你到底是不是中國人?你到底愛不愛國?
引用:
原帖由 WAIKO01 於 17-1-2017 19:33 發表
就其所指“被隱瞞的事實”而言,B52h,B1b攜彈,射程,美日基地對中國方面的行動限制等,已有過雜誌報導,甚至是以假想沙盤對奕,當然,不是主流報導這倒是真的,更多則是如其所指,技術科普才是主流;但就其所指的“自大”報導 ...
作者: 48191    時間: 17-1-2017 20:41     標題: 說笑而已

在下以上的言論乃戲仿「大國沙文主義」之徒之言論,多多包涵。
作者: kcwayne    時間: 10-2-2017 15:49

引用:
原帖由 48191 於 5-1-2017 10:00 發表
尼篇嘢清醒?
尼篇嘢擺明系有立場的講話,咁都算清醒?連戰機之間可以做加油夥伴都唔知,仲要話系人地PS,真系笑大人把口啦。。。我懷疑佢咩叫PS佢都唔知
作者: JBL    時間: 10-2-2017 18:57

作者: 48191    時間: 10-2-2017 20:01

你講緊呢篇?
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D2
引用:
原帖由 JBL 於 10-2-2017 18:57 發表

哈哈哈,有D人PoST既所謂回覆,認真您便輸了,算把喇。

作者: sovietarmy2012    時間: 10-2-2017 21:23

引用:
原帖由 JBL 於 10-2-2017 18:57 發表

哈哈哈,有D人PoST既所謂回覆,認真您便輸了,算把喇。
x2
作者: 48191    時間: 10-2-2017 22:47

所以咪對你唔認真囉!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 10-2-2017 21:23 發表

x2

作者: sovietarmy2012    時間: 10-2-2017 23:02

你叫佢又譯下篇文同你篇野意思上有乜分別先
作者: kcwayne    時間: 11-2-2017 16:02

原來仲有咁多古仔。。。
總之果篇嘢錯漏百出,如果咁都算系清醒文章,咁我寧願睇被認為唔清醒果D啰。。。冇眼睇
作者: sovietarmy2012    時間: 11-2-2017 16:44

引用:
原帖由 kcwayne 於 11-2-2017 16:02 發表
原來仲有咁多古仔。。。
總之果篇嘢錯漏百出,如果咁都算系清醒文章,咁我寧願睇被認為唔清醒果D啰。。。冇眼睇
好簡單,有人撑曼聯有人撐阿仙奴,有人反曼聯而非撑阿仙努,更加有人係利勿浦。

有人係曼記迷,而有人扮理性反曼記成日反曼記。

要知道入得講波的壇,人人就有更有偏愛球隊,睇你點傾落去。吾妥曼記咪貼D可信來源既數據,或者出PO講下阿記利記李錦記有幾得。

吾好郁下就話人沙文主義。。。吾係沙文主義受吾起,係貼D低可信度文章講低呢説話語中帶酸又爛係理性個下作嘔。。。吾係吾敢弗你,係吾得閒弗你。郁下問點解吾對路就潛水,係咪講多Side夠氣?!

去些芬打下書釘,有本書叫漢和軍事評論,主編係大6人出身,走左去日本讀書結婚,再走去加拿大搞雜誌,此人軍事水平高,加上反共反華,當自己係日本人,手下有自衛隊情報背景,抄書引文自修就睇佢啦。
作者: sovietarmy2012    時間: 11-2-2017 16:45

利申:不睇波,不支持任何球類隊伍,上文純比喻。
作者: JBL    時間: 11-2-2017 17:12

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0