標題: 電器維修 [打印本頁]

作者: 33tt    時間: 30-12-2016 22:24     標題: 電器維修

今晚打算用焗爐開餐,怎知焗了一會卻全屋跳掣,重開之後 發覺是焗爐出了問題引致跳掣,再開焗爐發覺 上發熱管不能再發熱,下發熱管則正常......
真的不想d電器 一有問題便送去堆填 ,可以環保就環保吧!不知有冇師兄知道那裡仲有師傅維修小電器呢?
作者: jacko    時間: 30-12-2016 22:39

引用:
原帖由 33tt 於 30-12-2016 22:24 發表
今晚打算用焗爐開餐,怎知焗了一會卻全屋跳掣,重開之後 發覺是焗爐出了問題引致跳掣,再開焗爐發覺 上發熱管不能再發熱,下發熱管則正常......
真的不想d電器 一有問題便送去堆填 ,可以環保就環保吧!不知有冇 ...
鴨寮街
作者: 槍械老人    時間: 30-12-2016 22:57

電器師父人工貴,如電器過了保養期坏了,丢了算吧,因收買佬都唔收。
作者: kornhill401    時間: 30-12-2016 23:41

引用:
原帖由 槍械老人 於 30-12-2016 22:57 發表
電器師父人工貴,如電器過了保養期坏了,丢了算吧,因收買佬都唔收。
C Hing說得對,我有用了十年多的一部電視機,和打印機,外表九成新.收買佬都唔要,終於都是丟掉
作者: 33tt    時間: 31-12-2016 00:19

說得對,現在的人工的確是很高的 ,只是不忍看到 不是全廢的東西被棄置,亦令環境越來越差
作者: skylau    時間: 31-12-2016 01:50

http://hkgoodstore.com/stores/De ... type=25&page=17

試下打去問下
我睇佢fb,相機,手機家電都維收

作者: 33tt    時間: 31-12-2016 02:03

鴨寮的檔口都唔so我呀
作者: 33tt    時間: 31-12-2016 02:04

thanks 6樓 c兄,等我試試找找 !
作者: 33tt    時間: 31-12-2016 02:07

我上次壞了機頂盒,落鴨寮問,冇人肯整,說人工貴
作者: FBC1    時間: 31-12-2016 05:33

師兄物盡其用.
作者: 33tt    時間: 31-12-2016 09:49

thank you  10樓c兄
作者: Tango1997    時間: 31-12-2016 10:10

换嗰個焗爐。。。 無謂因為個焗爐 。。。引起的火警。。。 一來維修人工係貴。。。 二來要去搵零件。。。 三來維修焗爐 用兩三次又燒過。。。!

作者: 33tt    時間: 31-12-2016 11:04

引用:
原帖由 Tango1997 於 31-12-2016 10:10 AM 發表
换嗰個焗爐。。。 無謂因為個焗爐 。。。引起的火警。。。 一來維修人工係貴。。。 二來要去搵零件。。。 三來維修焗爐
也對,安全 亦的確是重要的 !
作者: sovietarmy2012    時間: 31-12-2016 19:28

扔吧
作者: Dave    時間: 31-12-2016 23:38

亂整電器,仲要是牆電,好采跳制,唔好采燒屋,咪制,
電視都有教,要搵持牌C 苦整,唔好無牌自己整,電死自己事少燒埋隔黎事大。
雖然自己都支持物盡其用,但唔係果範疇卻充C 苦其實係好危險。
自己就安全D ,試過DIY 油油,肉肉酸酸最後都是搵裝修C 苦執屎
作者: 33tt    時間: 1-1-2017 01:47

安全第一 係正路

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0