標題: [Marui] hi capa 5.1 加力問題 [打印本頁]

作者: jerrycltsang    時間: 3-1-2017 22:29     標題: hi capa 5.1 加力問題

請問各位師兄,為何換上加力飛鏢之後好似冇換過一樣,力度冇增加嘅?係咪要換埋其他零件先會有效果架?
作者: horenhim    時間: 4-1-2017 11:49

1. first hopup膠
2. 換精密管(6.01/6.00)
3. 大流量飛機(WE marui數, Mac custom)
4. oring拍頭配合密氣的oring
作者: westdog    時間: 4-1-2017 16:26

手槍要換好多野先加到個少少力,只換飛鏢其實作用不大,我自己就分幾個工程去改;
1)134A轉top gas,hammer & 回鏜彈弓;
2)如果唔夠先換拍頭+飛機座+飛鏢彈弓;
3)精密管+hopup膠;
4)大流量飛機+飛鏢;
只係第1項已經可以加到0.3J,第2項加0.2J左右,第3同4項各加0.1J左右,同埋係要一對一對換先有明顯效果,同埋第4項其實效果係最少,由其大流量飛機其實自己set返d原裝嘅效果都係差唔多,所以我覺得第4項係多餘;
最後,其實第3項主要唔係考慮力度...
作者: jerrycltsang    時間: 4-1-2017 23:40

多謝兩位師兄!
小弟現在setting如下
1.TxT 6.3管連apx hop up膠
2.射手設計 鋁滑架·
3.150% 回膛彈弓加兩塊buffer膠,擊錘彈弓
4.鋁製加力飛鏢連o ring,鋁制拍頭連o ring 1 set

其他全原裝,但上機check力度就無娈,同有時喪扣十下左右突然成支停止運作,要再拉滑架先可以繼續運作!跪求各位師兄解救
:
另外想問下師兄們支槍打左兩年幾,改裝前就好似比以前細力左,用0.2珠得0.84j左右,朋友上星期買同期新槍都有0.94j -1j!點解會咁嘅?
作者: N_G    時間: 5-1-2017 00:22

引用:
原帖由 jerrycltsang 於 4-1-2017 23:40 發表
多謝兩位師兄!
小弟現在setting如下
1.TxT 6.3管連apx hop up膠
2.射手設計 鋁滑架·
3.150% 回膛彈弓加兩塊buffer膠,擊錘彈弓
4.鋁製加力飛鏢連o ring,鋁制拍頭連o ring 1 set

其他全原裝,但上機check力度 ...
你試下換番條6.03做原裝管可能會好D..
作者: Dave    時間: 5-1-2017 11:47

TM 手槍HAMMER 彈弓唔算強,
用TOPGAS 好多時是敲唔開哂的,淨換條150% HAMMER 彈弓很多時已加唔少力 ( AROUND 30 % )。
算是最簡單的加力更改,其次是換6.00/ 6.01 窄徑管,大概可提升 10 % 威力。
自己的HI CAPA 4.3 改HAMMER 彈弓後打到1.2J ( 原.0.9J ) ,DE 打到 1.4 ( 原1.1 J ) J ( 0.3 豆,26 度左右 ,兩支都換了6.01 管 )
另外加長內管亦是很有效的加力方法,但要考慮結構跟外觀。

作者: Mairon    時間: 14-9-2017 21:41

抱歉沈左底都要拎反上嚟,小弟枝hicapa 最近爆飛機,然後成個飛機唔見左,於是就全部換過曬。
但係依家唔知點解得反0.85j用0.25g bb,之前一買果時玩係有1.1j左右用rwa.

Setting 如下
Airsoft surgeon 飛機
UAClight weight飛機座
楓葉飛標
原裝飛標彈弓
150% hammer spring
113mm楓力管
楓葉膠

如果係d件配合得唔好,煩請各位師兄指教。
作者: oliver1997    時間: 14-9-2017 22:43     標題: 回覆 7# 的帖子

150% hammer spring試下換番原裝再試
作者: Mairon    時間: 15-9-2017 00:36

多謝建議,
報告,換上原裝0.81-0.86
T.T
我枝槍咩事
作者: oliver1997    時間: 15-9-2017 00:45     標題: 回覆 9# 的帖子

換番原裝飛標
順手睇睇Hop-up膠部份密唔密氣再試
應該搞埋呢兩樣就OK 因為其他都唔似會出事
作者: Mairon    時間: 15-9-2017 00:53

佢係好穩定感低T.T
我用左telfon tap包槍管同膠
我聽日再試試,頭先有人同食q投訴~~
謝謝。
作者: oliver1997    時間: 15-9-2017 01:09     標題: 回覆 11# 的帖子

楓葉飛標如果係節能果種既就肯定係佢問題
作者: walther    時間: 15-9-2017 03:39

最大影響係加長管,其次係做好密氣

圖片附件: Capture.JPG (15-9-2017 03:39, 120.24 KB) / 該附件被下載次數 177

圖片附件: Hi Capa power.jpg (15-9-2017 03:39, 51.75 KB) / 該附件被下載次數 224

作者: KENASUKA    時間: 15-9-2017 15:49

hi CAPA 5.1加咗comp最長可以裝到幾長嘅精密管?6 inch 得嗎?
作者: oliver1997    時間: 15-9-2017 16:18     標題: 回覆 14# 的帖子

有7" 內管
但7" slide kit好似幾乎絕版
作者: KENASUKA    時間: 15-9-2017 16:29

咁宜家slide有幾長?6" ??
作者: oliver1997    時間: 15-9-2017 16:31     標題: 回覆 16# 的帖子

常見既 IMM kit 印象中係 6.3"上下
作者: Mairon    時間: 15-9-2017 19:38

報告:
試左兩隻飛標
原裝:0.8
UAC:0.87-0.76

UAC飛標用手玩果時有時回唔曬位
作者: oliver1997    時間: 15-9-2017 20:15     標題: 回覆 18# 的帖子

會唔會內部有水口位?
作者: Mairon    時間: 15-9-2017 20:29

啱啱上UAC果時頭幾粒出0.9但後座力沒乜,
打左兩三個夾,好似正常反d。
但力度都後0.8-0.9上下
作者: horenhim    時間: 18-9-2017 10:48

引用:
原帖由 KENASUKA 於 15-9-2017 16:29 發表
咁宜家slide有幾長?6" ??
5"slide再+2.5"comp用盡長度內管
一定大力 1.7以上極容易

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0