標題: 期待很久的熱像儀器 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 5-1-2017 20:31     標題: 期待很久的熱像儀器

作者: olw0978    時間: 6-1-2017 04:33

引用:
原帖由 JBL 於 5-1-2017 20:31 發表
600隻限量,熱像儀器己開始進入完成階段,快將發售$79.99 美元
,

?oh=26fe85a1eb5a8163864763792934e659& ...
我無看錯吧,這種玩意只賣八草美幣?當真?
作者: FBC1    時間: 6-1-2017 04:42

不知性能如何,平.
作者: gtoray    時間: 6-1-2017 04:46

Dummy......
作者: gainax    時間: 6-1-2017 07:56

冇功能要六舊?
作者: Ben_9413    時間: 6-1-2017 07:58

搪膠公仔今年又興番
作者: FBC1    時間: 6-1-2017 08:03

引用:
原帖由 gtoray 於 6-1-2017 04:46 發表
Dummy......
明白. 唔怪得平到咁.
作者: Ben_9413    時間: 6-1-2017 08:39

jJ army 個review 好攪笑
"..the coating is just like the real deal.... Although i have never touched a real deal"

作者: ohnavi    時間: 6-1-2017 09:34

之前吾係話有3X功能咩?如果齋殼有D貴啊
作者: peterchk    時間: 6-1-2017 09:46

用市面上 熱視改入去 有無得諗
作者: horenhim    時間: 6-1-2017 09:48

心眼scope
作者: Opica    時間: 6-1-2017 09:55

有倍數可考慮下
作者: 2slow    時間: 6-1-2017 10:00

引用:
原帖由 Ben_9413 於 6-1-2017 08:39 發表
jJ army 個review 好攪笑
"..the coating is just like the real deal.... Although i have never touched a real deal"

真係無言
作者: Dave    時間: 6-1-2017 10:04

我初時以為打錯價應該799 usd

但老老實實個殼係幾好睇的。

作者: neomarx    時間: 6-1-2017 10:18

搵D平既GEN2 NVG TUBE 同LENS 就番D位放入去有冇計?
作者: toto0321    時間: 6-1-2017 16:00

6舊幾水買個殼...
作者: NathanCPT    時間: 6-1-2017 16:12

引用:
原帖由 neomarx 於 6-1-2017 10:18 發表
搵D平既GEN2 NVG TUBE 同LENS 就番D位放入去有冇計?
有d難,因為 nvg 正常係直入直出,但依支係有高底級差別

至於 fit 一支有功能 ge 入去,可考慮 Leupold 新個支 5xx的,但接物塊鍺鏡就係另一個問題
作者: jn_jona    時間: 6-1-2017 16:36

引用:
原帖由 NathanCPT 於 6-1-2017 16:12 發表

有d難,因為 nvg 正常係直入直出,但依支係有高底級差別

至於 fit 一支有功能 ge 入去,可考慮 Leupold 新個支 5xx的,但接物塊鍺鏡就係另一個問題
潛望鏡咁樣得唔得呢?
最簡單應該係aabb 隻cctv版pvs 14
佢根本就係cam+screen 但加倍鏡應該就用唔到
作者: jn_jona    時間: 6-1-2017 16:37

引用:
原帖由 Dave 於 6-1-2017 10:04 發表
我初時以為打錯價應該799 usd

但老老實實個殼係幾好睇的。
老老豆豆 如果依家既peq做到呢隻個身既texture 同色水
600蚊我比得落
作者: Alvinlaw1    時間: 6-1-2017 16:46

裝個車cam入去應該5難
作者: NathanCPT    時間: 6-1-2017 18:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2017 16:37 發表

老老豆豆 如果依家既peq做到呢隻個身既texture 同色水
600蚊我比得落
d金屬太金,rubber 按鈕太白,d字唔係黑色外,我無投訴ge
作者: gtoray    時間: 6-1-2017 18:15

都金得幾肉酸下
作者: NathanCPT    時間: 6-1-2017 18:16

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2017 16:36 發表

潛望鏡咁樣得唔得呢?
最簡單應該係aabb 隻cctv版pvs 14
佢根本就係cam+screen 但加倍鏡應該就用唔到
如果用 image intensifier 做潛望鏡咁樣會太長,同高低差太少應該好難,但希望有高手可以做到
如果 cctv 版應該可以(真品都係 CCTV 咁做 je)
作者: jn_jona    時間: 6-1-2017 19:03

引用:
原帖由 NathanCPT 於 6-1-2017 18:13 發表

d金屬太金,rubber 按鈕太白,d字唔係黑色外,我無投訴ge
我第一時間都係覺得金位太金
但個身d texture真係幾靚
作者: rho837    時間: 6-1-2017 19:05

玩具! 正呀!

作為一個正常AVERAGE JOE! 珍品有$都唔會買啦! 玩幾舊水玩具無防呀!
作者: jn_jona    時間: 6-1-2017 19:09

引用:
原帖由 NathanCPT 於 6-1-2017 18:16 發表

如果用 image intensifier 做潛望鏡咁樣會太長,同高低差太少應該好難,但希望有高手可以做到
如果 cctv 版應該可以(真品都係 CCTV 咁做 je)
但cctv用倍數鏡未就咁未即係放大個電子screen d公仔?
冇玩過真野唔知咩原理

潛望鏡方式可能要計計數啦 如果成功既應該係一件幾正既玩具
作者: NathanCPT    時間: 6-1-2017 20:08

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2017 19:09 發表

但cctv用倍數鏡未就咁未即係放大個電子screen d公仔?
冇玩過真野唔知咩原理

潛望鏡方式可能要計計數啦 如果成功既應該係一件幾正既玩具
正確黎講係放大個LCD,但真品係接目鏡有下功夫,技術上係接近零視差,同埋後面就算拍支10倍埋去都仲係o岩焦
作者: NathanCPT    時間: 6-1-2017 20:11

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-1-2017 19:03 發表
我第一時間都係覺得金位太金
但個身d texture真係幾靚
marking都係錯架,正式係黑字,應該係SU-232, SU-233係M3(已更正)

作者: jn_jona    時間: 6-1-2017 20:35

引用:
原帖由 NathanCPT 於 6-1-2017 20:08 發表

正確黎講係放大個LCD,但真品係接目鏡有下功夫,技術上係接近零視差,同埋後面就算拍支10倍埋去都仲係o岩焦
因為我諗放大個LCD 咁樣既話個mon 像數唔夠高未好濛
當然真野有技術先咁值錢
我一開始以為好似nvg 咁
作者: jn_jona    時間: 6-1-2017 20:42

引用:
原帖由 NathanCPT 於 6-1-2017 20:11 發表

marking都係錯架,正式係黑字,應該係SU-232, SU-233係M6X
有d可惜 又係照抄都錯
作者: HaPaTime    時間: 9-1-2017 21:20

其實攪一場大龍鳯咪又係同一間公司嚟...
之前斯巴達賣$380美金得個吉㝅又做工其差比人吊到爆..
家陣公司轉個名用同一個吉㝅轉一轉detail返一返兜劈價賣$79.99美金又全球preorder又剰
不睇好這件產品
都係AABB食腦,兩舊幾水美金支14...需然係流四但起碼真係睇到野先,夜場都幾多用家㗎.
起碼唔洗用綠色LED照Q住對眼先啦,容乜易青光眼㗎.

作者: neomarx    時間: 10-1-2017 14:26

佢一開始FIT支COPY PVS 14個膽入去,反正都係祖國SOURCING, CCD , LCD PARTS 大家上 ALIBABA 大把
有GEN1 FUNCTION,開人400USD都有人要。
但係80USD一件膠,D人會話不如拿來買高達
作者: sovietarmy2012    時間: 10-1-2017 16:21

如果好似當年ARII,愛得美咁出
作者: sovietarmy2012    時間: 10-1-2017 16:22

都不錯!
作者: NathanCPT    時間: 10-1-2017 18:42

引用:
原帖由 neomarx 於 10-1-2017 14:26 發表
佢一開始FIT支COPY PVS 14個膽入去,反正都係祖國SOURCING, CCD , LCD PARTS 大家上 ALIBABA 大把
有GEN1 FUNCTION,開人400USD都有人要。
但係80USD一件膠,D人會話不如拿來買高達
其實巴巴,淘呀係有SWIR sensor要DIY絕對可能
而且有LWIR sensor出售,但之前已經講過要配合專用鏡面,較難DIY

但如果fit到LWIR入去咁就正...
作者: JKNA    時間: 19-1-2017 13:49

我理解這祇是外殻,沒有功能的。
作者: Masgrey    時間: 19-1-2017 15:34

大家都很MEAN
作者: sovietarmy2012    時間: 19-1-2017 17:34

淘寶上很難找到一個足夠小的LCD屏,如果找到,我都有野想整。。。
作者: jn_jona    時間: 19-1-2017 19:46

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-1-2017 17:34 發表
淘寶上很難找到一個足夠小的LCD屏,如果找到,我都有野想整。。。
唔知leupold果枝係咪mon同sensor分開 如果係就易好多

btw,呢枝野又有限量陷阱 唔知pre order完左未
作者: NathanCPT    時間: 19-1-2017 21:48

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-1-2017 17:34 發表
raspberry pi 有個老蓮咁細的color lcd
作者: sovietarmy2012    時間: 19-1-2017 22:32

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-1-2017 19:46 發表

唔知leupold果枝係咪mon同sensor分開 如果係就易好多

btw,呢枝野又有限量陷阱 唔知pre order完左未
大陸有買類似野,但價格不適合DlY
作者: sovietarmy2012    時間: 19-1-2017 22:36

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-1-2017 21:48 發表

raspberry pi 有個老蓮咁細的color lcd
以前攝錄機咪有個Mon仔,但吾見涂寶有

大6淘寶DIY友話要出到VGA先得

吾知師兄個名係咪外國網?

有就好極了
作者: NathanCPT    時間: 20-1-2017 03:14

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-1-2017 22:36 發表

有就好極了
我用開 raspberry pi 但唔知大細合唔合用,最細見過有隻叫 adafruit 1.8" color tft (好似有隻係1.2x",唔肯定)

谷哥可以搵到,$35美金有找咁上下

作者: NathanCPT    時間: 20-1-2017 03:22

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-1-2017 22:36 發表

有就好極了
fyi, 1.3"
https://www.adafruit.com/products/1393
作者: ++朗++    時間: 20-1-2017 09:53

淘寶有唔少顯示器廠
作者: ++朗++    時間: 20-1-2017 09:54

又食字

淘寶有唔少顯示器廠嘅
我成日話淘寶冇咩係買唔到
差在你有冇督中個Keywords 姐

https://goodlcd.taobao.com/index ... 2150130731.2.MHqJyT

作者: sovietarmy2012    時間: 20-1-2017 10:15

無揾到

我曾揾到智能錶Mon,但像素低,缺乏VGA頭的接駁,Mon同夜視店家均稱裝配有困難
作者: sovietarmy2012    時間: 20-1-2017 10:24

DlY就不要去碰太陌生的電子/程式類,肯定地球科技能把夜視補光攝頭同電子版LCD駁上,但時間成本上超出能力

就算找到有VGA輸出的32mmX32mm的LCD mon,也足夠了。

作者: sovietarmy2012    時間: 20-1-2017 10:47

錯了,是三色線不是VGA
作者: sovietarmy2012    時間: 20-1-2017 10:56

【彩色取景器液晶屏  微型彩色液晶屏  索尼原装  可DIY微型投影机】¥yyn37YARSn¥http://c.b1za.com/h.2gS3KM?cv=yyn37YARSn&sm=c2a55f

這種較理想,但點接又係煩
作者: sovietarmy2012    時間: 20-1-2017 11:20

【DIY 夜视仪最新款单目 车载手持 mccd 望远镜 套筒红外激光电筒】
http://c.b1za.com/h.2g7F8p?cv=wUiH71YBtl&sm=b4bff8
這個很好,但單目要2千

如果有$,買個返來硏究下都好的
作者: ++朗++    時間: 20-1-2017 11:31     標題: 回覆 50# 的帖子

視乎你有冇電子底
而家大陸做電子板都好平
作者: sovietarmy2012    時間: 20-1-2017 11:39

冇底:^

呢間似乎非常oK
【DIY夜视仪套件   超低照度CCD  微型显示器    超低照度MCCD】
http://c.b1za.com/h.2gjxzc?cv=WbVN71gBM9&sm=179f8a

呢個又點?似吾似?
【红外数码夜视仪头戴头盔式单筒高清打猎瞄准夜视仪美军迷单兵夜视
http://c.b1za.com/h.2gjMuL?cv=2NIz71gbGJ&sm=39dd48
作者: ++朗++    時間: 20-1-2017 17:26     標題: 回覆 53# 的帖子

Ching 想整啲咩先

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0