標題: [認真] 國產?真品 SUREFIRE (二手區笑話) [打印本頁]

作者: 520df10    時間: 10-1-2017 13:58     標題: 國產?真品 SUREFIRE (二手區笑話)

以前同開各位CGF師兄交收,
各位師兄都係爽快準時有禮,
近日唔知係咪友台瓜左
cgf多左好多(運吉)(神績)(騎尼)既新ACC
今朝有單笑話,share比各位師兄飯後一笑
================================

圖片附件: B1.jpg (10-1-2017 13:58, 74.48 KB) / 該附件被下載次數 662

圖片附件: B2.jpg (10-1-2017 13:58, 69.05 KB) / 該附件被下載次數 165

作者: jn_jona    時間: 10-1-2017 14:00

surefire大陸電筒?
應該話我比1200蚊你 你搵返枝surefire比我
作者: 520df10    時間: 10-1-2017 14:02

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-1-2017 14:00 發表
surefire大陸電筒?
應該話我比1200蚊你 你搵返枝surefire比我
我比夠5000要三支全新既同款
作者: Dave    時間: 10-1-2017 14:07

壓一半價... 比人丙其實好合理
作者: 520df10    時間: 10-1-2017 14:09

引用:
原帖由 Dave 於 10-1-2017 14:07 發表
壓一半價... 比人丙其實好合理
我好有禮貌架
佢仲要丙返我
作者: sealsman    時間: 10-1-2017 14:11

做乜遮住姐 開啦
不嬲都有d咁既人架啦
作者: Dave    時間: 10-1-2017 14:12

引用:
原帖由 520df10 於 10-1-2017 14:09 發表

我好有禮貌架
佢仲要丙返我
[好孩子勿學]明寸你架啦唔知價又話國狗你就真係國狗狗啦,唔想比人寸你買全新啦笨... [/好孩子勿學]
作者: dogjumpjump    時間: 10-1-2017 14:18

出名啦, 等其他CHING防一防好
作者: 520df10    時間: 10-1-2017 14:24

唉,名我就唔出啦,
不過都係(新acc)(名後有數字)
作者: 520df10    時間: 10-1-2017 14:27

引用:
原帖由 Dave 於 10-1-2017 14:12 發表

[好孩子勿學]明寸你架啦唔知價又話國狗你就真係國狗狗啦,唔想比人寸你買全新啦笨... [/好孩子勿學]
全新架,arms mount底冇花
   未mount過上槍
作者: loveless    時間: 10-1-2017 14:33

唔知有咩分別又點會識揀第一支
作者: dogjumpjump    時間: 10-1-2017 14:40

引用:
原帖由 520df10 於 10-1-2017 14:24 發表
唉,名我就唔出啦,
講真, 我睇上面對話, 唔覺得你有寸過佢, 反而佢玻璃心無那那自己碎咗??
作者: Dave    時間: 10-1-2017 14:45

引用:
原帖由 loveless 於 10-1-2017 14:33 發表
唔知有咩分別又點會識揀第一支
50 / 50 狗屎運咁岩督中第一支非人工智能
作者: FBC1    時間: 10-1-2017 16:04

肯定火乜係國產架咩?我而家先知.
作者: FBC1    時間: 10-1-2017 16:06

1200元有無人會買支國産電筒呢?
作者: Kwind    時間: 10-1-2017 16:08

議價不成發爛渣
作者: gtoray    時間: 10-1-2017 16:28

On99
作者: geoprotex    時間: 10-1-2017 16:33

捨得俾$1200買國產電筒應該唔係等閒之輩,建議樓主$1200賣枝鴨記電筒俾佢順便交個朋友
作者: jn_jona    時間: 10-1-2017 16:40

引用:
原帖由 geoprotex 於 10-1-2017 16:33 發表
捨得俾$1200買國產電筒應該唔係等閒之輩,建議樓主$1200賣枝鴨記電筒俾佢順便交個朋友
即刻買枝Ele surefire $1100賣比佢
作者: 520df10    時間: 10-1-2017 16:41

引用:
原帖由 gtoray 於 10-1-2017 16:28 發表
On99
呀公,其實有冇方法set權限
雖然斬腳趾避沙蟲
例如新ACC不得二手區發POST或者INBOX
希望減少新注冊ACC問題
作者: 520df10    時間: 10-1-2017 16:57

引用:
原帖由 geoprotex 於 10-1-2017 16:33 發表
  我都好想要個1200買COPY 951 既朋友接貨
作者: Kwind    時間: 10-1-2017 18:14

引用:
原帖由 520df10 於 10-1-2017 16:41 發表

雖然斬腳趾避沙蟲
呢個方法我記得以前友台好似試過

但唔係好WORK...因為到時你會發現一大堆新ACC係咁回POST

D POST日日比D無意義回覆堆上黎就係為左升級

我諗樓主真係怕白撞...唯有自己開POST時SET權限
作者: rho837    時間: 10-1-2017 18:49

千二蚊好呀!

约定講華街!

跟着甩底!

到時係佢上來講野!  

你就拿證據出來笑下!

識得叫SURFIRE! 但重知道係大6造! 重識得叫千二! 呢啲係食家來咼!
作者: jeffreywo    時間: 10-1-2017 19:59

真.on99
作者: jeffreywo    時間: 10-1-2017 20:00

Send返cgf那條link比佢,等佢知自己柒x 懵懵
作者: Ben_9413    時間: 10-1-2017 20:18

劣幣入侵
作者: ohnavi    時間: 10-1-2017 20:38

佢可能以為係Supfire
作者: gtoray    時間: 10-1-2017 23:21

引用:
原帖由 520df10 於 10-1-2017 16:41 發表

雖然斬腳趾避沙蟲
可以諗諗
但門檻不能太高
否則太趕客
作者: sealsman    時間: 10-1-2017 23:43

引用:
原帖由 FBC1 於 10-1-2017 16:06 發表
1200元有無人會買支國産電筒呢?
nitecore fenix 咪國産電筒
幾千流明d model 1200 ok啦

作者: 520df10    時間: 11-1-2017 00:02

引用:
原帖由 gtoray 於 10-1-2017 23:21 發表

可以諗諗
但門檻不能太高
否則太趕客
但呢一排真係多左好多新注册(運吉)既
問題有
1)壓價近一半
2)ACOG同ACCUPOINT點解唔使入電
3)人地又係951,點解你951唔可以同人地價
4)我好有興趣架,可以HOLD三個月?
5)可唔可以淨係買一半
6)男人老狗買野惗三日
7)點解你支TR21唔係綠色
8)包保養否?
9)可以用AEG交換?
========================
真係 尸口巾 左出呢!
以前係CGF 真係未試過!
最多有個死肥仔 三手價錢全新享受仲要壓價
但差唔多所有CH-ING都好NICE既
作者: sam524    時間: 11-1-2017 00:17

引用:
原帖由 520df10 於 11-1-2017 00:02 發表

問題有
1)壓價近一半
5)可唔可以淨係買一半
6)男人 ...
喱D真係
價錢唔啱咪過主囉 又無公價
你話知我國9 AEG賣$999,999

我以前放野通常都放平少少 但都仲要黎講價
減一兩百都算 仲要食埋我隻車
唔平比你仲要尸口巾我 我真係心諗
作者: gtoray    時間: 11-1-2017 00:20

作為一個有經驗既賣家
見到呢d pm 無需理會即可
作者: 520df10    時間: 11-1-2017 00:23

引用:
原帖由 gtoray 於 11-1-2017 00:20 發表
作為一個有經驗既賣家
見到呢d pm 無需理會即可
呀公,通常佢地INBOX PM都係留電話,
    揾佢地果下先知中伏
作者: gtoray    時間: 11-1-2017 06:53

但係限制新 acc pm 功能同時可能減少潛在買家
對賣家不一定是好事
作者: laiwangkai    時間: 11-1-2017 07:24     標題: 回覆 30# 的帖子

我鍾意第2同第4
作者: rho837    時間: 11-1-2017 10:16

冇計! 私人賣野係咁! 就算俾到你兜口兜面'跳鳩'班新ACC ON9仔都冇用!

不如全部會員雜支一個二百尺舖仔CGF賣買易手槍! 咪唔洗再約見面! SAVE TIME!

作者: loveless    時間: 11-1-2017 10:16

引用:
原帖由 520df10 於 11-1-2017 00:02 發表

問題有
1)壓價近一半
5)可唔可以淨係買一半
6)男人 ...
一次過講仲唔爆血管
"我諗左3日了, 點解師兄唔可以同人地同價? 半價得5得? 我真係好有興趣o架, 可以hold三個月嗎? 同埋可唔可以淨係買一半? 係咪包保養? 可以用AEG交換嗎?"
作者: 屈濕    時間: 11-1-2017 10:23

照約佢交收,不過唔出現
作者: ohnavi    時間: 11-1-2017 10:24

引用:
原帖由 loveless 於 11-1-2017 10:16 發表

一次過講仲唔爆血管
"我諗左3日了, 點解師兄唔可以同人地同價? 半價得5得? 我真係好有興趣o架, 可以hold三個月嗎? 同埋可唔可以淨係買一半? 係咪包保養? 可以用AEG交換嗎?"
甘果個人一定係傻既,仲覆佢?
作者: Lolanto    時間: 11-1-2017 11:06

咁都比人話串咀
作者: 520df10    時間: 11-1-2017 13:17

嗱,我係鉄血网睇到架,
一陣我即刻去買支2016年版X300B壓壓驚先

圖片附件: 3332.jpg (11-1-2017 13:17, 104.33 KB) / 該附件被下載次數 126

作者: 520df10    時間: 11-1-2017 13:27

引用:
原帖由 loveless 於 11-1-2017 10:16 發表

一次過講仲唔爆血管
好彩隔離係廣華醫院
作者: loveless    時間: 11-1-2017 13:33

引用:
原帖由 520df10 於 11-1-2017 13:17 發表
嗱,我係鉄血网睇到架,
點解你賣俾我o個D係美國造既? 假野回水呀
作者: 520df10    時間: 11-1-2017 13:48

引用:
原帖由 loveless 於 11-1-2017 13:33 發表

點解你賣俾我o個D係美國造既? 假野回水呀
拿返支美國造假野呢退貨
我比返支國產真野過你
有你著數

作者: horenhim    時間: 11-1-2017 13:59

引用:
原帖由 520df10 於 11-1-2017 13:17 發表
嗱,我係鉄血网睇到架,
GOD created the WORLD...  And the rest was made in CHINA
作者: FBC1    時間: 11-1-2017 14:00

引用:
原帖由 520df10 於 11-1-2017 13:48 發表

拿返支美國造假野呢退貨
我比返支國產真野過你
有你著數
公道咼.
作者: jn_jona    時間: 11-1-2017 16:28

是日趣事:
我今日係wtsapp gp放一隻馬記17匣
有人問我換唔換we 17匣
我問佢點解我要同佢換 佢話馬記氣化好d

我問返佢 你覺得我會唔會拎隻氣化好d去換隻氣化無咁好既
佢即刻嬲嬲豬

列作發現傻人案
作者: sealsman    時間: 11-1-2017 16:36

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2017 16:28 發表
是日趣事:

佢即刻嬲嬲豬

列作發現傻人案
cap圖嚟食花生好喎
作者: Kwind    時間: 11-1-2017 18:06

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2017 16:28 發表
是日趣事:

佢即刻嬲嬲豬

列作發現傻人案
真係100歲唔死都有笑料
作者: ++朗++    時間: 11-1-2017 18:12

引用:
原帖由 520df10 於 11-1-2017 13:48 發表

拿返支美國造假野呢退貨
我比返支國產真野過你
有你著數
係咪, 100%大陸造我唔敢講. 不過我知道surefire有筒身係大陸造
作者: rho837    時間: 11-1-2017 20:28

引用:
是日趣事:

佢即刻嬲嬲豬

列作發現傻人案
  "Give me one good reason! Why! "

最過癮就係條友真係答你! "Give you one damn reason! Why! "

作者: LCH925    時間: 11-1-2017 23:57

當肯定火係國產唔係問題,但居然有人肯比千二蚊買「國產電筒」又真係少見
作者: Tango1997    時間: 12-1-2017 10:20

引用:
原帖由 520df10 於 10-1-2017 14:24 發表
唉,名我就唔出啦,
Txngo1997...?
作者: loveless    時間: 12-1-2017 10:47

引用:
原帖由 ++朗++ 於 11-1-2017 18:12 發表

係咪, 100%大陸造我唔敢講. 不過我知道surefire有筒身係大陸造
呢樣對好多人黎講係一個謎.
好似從來冇人証實到SF在中國有代工,
亦冇人証實到SF在中國冇代工.

SF似乎有足夠能力應付金工, 佢地電子/膠部件從何而來反而有點好奇.
http://www.candlepowerforums.com ... ly-facilities-visit
http://news.goruck.com/from-hq/s ... -valley-california/
作者: ++朗++    時間: 12-1-2017 13:50

引用:
原帖由 loveless 於 12-1-2017 10:47 發表

SF似乎有足夠能力應付金工, 佢地電子/膠部件從何而來反而有點好奇.
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ...
其實係唔係大陸造我都冇所謂
最大問題係有啲廠冇QC
佢地真係夠膽呢頭做完嗰頭就出貨
睇都唔睇
但係有啲有規模
作者: jn_jona    時間: 12-1-2017 15:58

引用:
原帖由 loveless 於 12-1-2017 10:47 發表

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ...
parts有可能大陸賣既
美佬戰機都有大陸做parts 電筒有都唔奇
但咁貴買既係人地既design同埋qc 當然仲有英雄主義
作者: jn_jona    時間: 12-1-2017 18:39

引用:
原帖由 rho837 於 11-1-2017 20:28 發表

"Give me one good reason! Why! "

最過癮就係條友真係答你! "Give you one damn reason! Why! "

都唔知點解我遇咁多呢類人
唔通我係傻佬磁鐵
作者: Kwind    時間: 12-1-2017 21:24

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-1-2017 18:39 發表

都唔知點解我遇咁多呢類人
唔通我係傻佬磁鐵
你下次問返佢...話你有張假既100蚊人仔同佢換張100港幣啦

其實換槍呢家野真係試唔少...其實好多人高估左自己件貨(客套說話)

曾經試過話拎WE舊版1911換我支馬記USP...點計我馬記原裝都一定賣得貴過WE啦

亦試過當年KWA MP7 有人用大陸電槍換...所以而家一見到換槍已經即刻可以收線

其實好買家好多...不過真係要揀下囉...大部份老玩家交易過都好好...有傾有講

新ACC真係比較易中招...試過有D係呃電話NO.推銷

留左電話...冇人打黎買野...但有人打黎SELL野...真係乜人都有

作者: cyl198911    時間: 12-1-2017 23:40

引用:
原帖由 Kwind 於 12-1-2017 21:24 發表

你下次問返佢...話你有張假既100蚊人仔同佢換張100港幣啦

其實換槍呢家野真係試唔少...其實好多人高估左自己件貨(客套說話)

曾經試過話拎WE舊版1911換我支馬記USP...點計我馬記原裝都一定賣得貴過WE啦
...
我只能夠講家下唔似以前大家係將冇用既野放出去,等有用既人用得著,而係搵水魚同搵著數居多(攤手
作者: Kwind    時間: 12-1-2017 23:59

引用:
原帖由 cyl198911 於 12-1-2017 23:40 發表

我只能夠講家下唔似以前大家係將冇用既野放出去,等有用既人用得著,而係搵水魚同搵著數居多(攤手
呢個絕對同意

之前試過開POST指定收兩隻牌子既玩具件...諗住收返黎襯下槍先

之後有個師兄PM我話佢有件全鋼既...唔知係珍品定咩喇

佢叫我出價...又唔講新舊...咁我事但開個價等佢還價好正常

佢已經一野串過黎話[佢件野95%新...呢個價錢你就想買全鋼...你留返D錢買大陸野啦]

咁我冇發佢爛...好好聲氣問佢件野原價幾錢買返黎...既然95%新...我原價平少少同佢收

我仲同佢講埋件野價錢一早上網CHECK好晒...咪等佢出價囉...之後條友唔敢報價冇左影
作者: FBC1    時間: 13-1-2017 05:21

引用:
原帖由 cyl198911 於 12-1-2017 23:40 發表

同意.
作者: laiwangkai    時間: 13-1-2017 05:31

我每次放親野都有人問可唔可以hold
有幾次放鏡都比人問洗唔洗咁貴/點解咁貴
作者: stevechau    時間: 13-1-2017 09:47

引用:
原帖由 horenhim 於 11-1-2017 13:59 發表

GOD created the WORLD...  And the rest was made in CHINA
我頂...笑左出聲
作者: stevechau    時間: 13-1-2017 09:59

我成日放野都比人問可唔可以拆野賣...
我有時抵唔住都會答, 你成件買返去拆完再賣返出黎咪得LOR~

壓價總會有, 壓一半果D基本上係無視佢, PM即DEL.
因為我講明有誠意可議價, 一開波壓一半好難比人感覺有誠意掛?!
有D好D既買家, 會打個7折8折試下我, 呢D都仲有得傾既...
7折完仲問我有無得減D, 我就會話咁多個二手區入面我賣呢件貨唔會係最平, 但同樣唔大可能係呢口價入面搵到質素比我好既同款貨, 可以再諗下先決定買唔買...
通常壓到某個價真係好難再襟我, 但又唔多人識就下個賣家, 駁我主動再平D比佢WOR~

最常見就係我出完POST叫留PM搵我...
係呀, 個個都留PM, 內容淨係得個電話...算點?!
家陣係你搵我買野, 定係我黎搵你求你買我D野?!
莊閒都唔識分就買二手...自己見第一個PM就留電話果D係會採取完全唔理佢之策~
件貨係我手, 奇貨可居既係我...而唔係個買家~
正常既買家有咩都係第一個PM問左先...我覆就會出自己個電話比人WHATSAPP我...
我擺件貨出黎賣, 又唔係主動兜售...做乜要我主動搵你?? 好等錢使咩??
作者: dogjumpjump    時間: 13-1-2017 10:33

引用:
原帖由 laiwangkai 於 13-1-2017 05:31 發表
我每次放親野都有人問可唔可以hold
有幾次放鏡都比人問洗唔洗咁貴/點解咁貴
CHING 你放D真鏡就一定有人咁問...., 香港小朋友少接觸真嘢又唔肯上外國網見識下, 當然唔知有幾貴,

一支真鏡夠佢地買幾支槍啦
作者: dogjumpjump    時間: 13-1-2017 10:34

引用:
原帖由 stevechau 於 13-1-2017 09:59 發表
我成日放野都比人問可唔可以拆野賣...
我有時抵唔住都會答, 你成件買返去拆完再賣返出黎咪得LOR~

壓價總會有, 壓一半果D基本上係無視佢, PM即DEL.
因為我講明有誠意可議價, 一開波壓一半好難比人感覺有誠意掛? ...
我最僧就係D人出來先壓價..
作者: kaze_hui    時間: 13-1-2017 11:00

最搞笑係問你可唔可以平D~,

OK,平少少比佢

佢又話顏色唔岩

我心諗:你想點呀!!

哂我時間~.
作者: loveless    時間: 13-1-2017 11:37

hold 野究竟係乜傳統? 點解要人hold?

作者: loveless    時間: 13-1-2017 11:46

仲有PM先到先得既傳統又係奇怪....
假設
準買家A最先PM, 態度惡劣詞不達意老馮無知兼挑剔, 仲要住東龍洲...
準買家B唔係最先PM, 但遵重有禮合作爽快易夾....

賣家應該俾邊個?
作者: 屈濕    時間: 13-1-2017 11:59     標題: 回覆 69# 的帖子

我係睇到邊個個PM先就同佢傾先
即係可能A係第一個搵我,但係我見到B個PM先我就會搵B,算A唔好彩
因為好多時多谷同步,呢度有,U記有,Ching有,FB又有
我又好seafood ghost唔係下下睇哂所有平台
我試過直頭唔知有人PM過我
作者: FBC1    時間: 13-1-2017 12:07

我賣野出去,希望有個懂的,起碼要知呢件係乜會用會識貨,價錢平D都無所謂,最怕嘥野,所以我會問每個買家二至三句才决定賈比邊一個.我承認我係個煩人.
作者: Kwind    時間: 13-1-2017 12:18

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 11:37 發表

HOLD野真係極少會HOLD...話晒我開得POST...都想盡量一兩日內出去交易晒...日日出去交易一單半單真係貪好玩咩

除非之前交易過既好買家OR特別原因

就最近有單攪笑D既特別原因...有位師兄要買野留左電話...我第2朝見到PM佢

我問 : 師兄今日咩時間方便交易

買家 : 我0係東京

我心諗東京?...槍街?...都係問請楚d好

我問 : 你0係槍街?

買家 : 我0岩0岩成田機場落機

之後下刪n字...討論過後知道師兄非常有心買...之後hold左一個禮拜等佢返黎交收
作者: Kwind    時間: 13-1-2017 12:21

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 11:46 發表
假設
準買家A最先PM, 態度惡劣詞不達意老馮無知兼挑剔, 仲要住東龍洲...

賣家應該俾邊個?
呢樣又係奇怪傳統

我諗多數用交易區年資淺先會咁諗

用得咁上下年資...中過無數次招之後...多數都會選b...點都係保障自己優先
作者: Kwind    時間: 13-1-2017 12:23

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 13-1-2017 10:34 發表

仲有再黑人僧d就係已經議左價...已經平左比佢

出到黎交易0個下再叫你比埋個齊頭佢

作者: 屈濕    時間: 13-1-2017 12:33     標題: 回覆 74# 的帖子

應該交收搵多兩個朋友,條友一壓價就兩個朋友企佢後面
作者: rho837    時間: 13-1-2017 12:40

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 11:46 發表
假設

賣家應該俾邊個?
撳鐘仔面對面就First come first serve!

賣易手槍! 講心情!
作者: dogjumpjump    時間: 13-1-2017 14:48

引用:
假設

賣家應該俾邊個?
PM先到先得, 呢度算無咁癲, 我係minifig.net賣lego, 係先留言先比邊個, 我唔知呢D潛規則,
我比咗第二個, 第一個鬧到好似殺咗佢全家咁 (可能我賣得平, 佢好唔抵)

呢D真係小朋友作風, 無玩具玩好似世界未日, 訓地死LUP阿媽咁.. 自始,我好睇唔起沉迷LEGO果D白痴, 簡直係玩具玩人
作者: jn_jona    時間: 13-1-2017 15:09

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 13-1-2017 14:48 發表

PM先到先得, 呢度算無咁癲, 我係minifig.net賣lego, 係先留言先比邊個, 我唔知呢D潛規則,
我比咗第二個, 第一個鬧到好似殺咗佢全家咁 (可能我賣得平, 佢好唔抵)

呢D真係小朋友作風, 無玩具玩好 ...
唔通連賣二手野都冇權揀客
一般我都係睇邊個快交收 而且個價最近我開果個
作者: sovietarmy2012    時間: 13-1-2017 15:20

[quote]原帖由 FBC1 於 13-1-2017 12:07 發表
我賣野出去,希望有個懂的,起碼要知呢件係乜會用會識貨,價錢平D都無所謂,最怕嘥野,所以我會問每個買家二至三句才
作者: sovietarmy2012    時間: 13-1-2017 15:26

引用:
原帖由 Kwind 於 13-1-2017 12:23 發表

仲有再黑人僧d就係已經議左價...已經平左比佢

出到黎交易0個下再叫你比埋個齊頭佢
試過。。。我就同條友講:5銀賣!
作者: sovietarmy2012    時間: 13-1-2017 15:41

係就係PM先到先得為先。。。但係揀左客都吾駛同買家講番吧
作者: dogjumpjump    時間: 13-1-2017 15:43

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-1-2017 15:09 發表

唔通連賣二手野都冇權揀客
一般我都係睇邊個快交收 而且個價最近我開果個
Lego呢D Kidut 區整埋呢D白痴規則.. 因為佢地全部都比玩具玩緊, 玩具支配緊大腦
從始我掉咗落垃圾桶, 或捐比有需要兒童, 都唔會賣比佢地

作者: loveless    時間: 13-1-2017 15:52

'平收乜乜" 又係乜傳統黎o架呢?
作者: stevechau    時間: 13-1-2017 16:44

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 13-1-2017 10:34 發表

可能我本身就係PM果陣態度令人覺得DEAL左係DEAL左...又無試過有人出到黎再壓我價WOR~
反而試過D零頭蚊我唔夠找...我主動平返幾十比人TIM~
作者: stevechau    時間: 13-1-2017 16:48

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 11:37 發表

其實睇岩野但無辦法即時交收, 買家話HOLD住比佢我都肯做既~
咁始終佢最先同我CONTACT同DEAL得成...就算HOLD貨期間我見有人PM高D價黎買...
我都會同新買家講HOLD左比人要排, 又會同原買家講我有個咁既客...
有無可能早少少交收?? 又或者會唔會考慮取消HOLD貨比你, 我轉賣比另一位新買家??
我覺得買賣都應該有道義...
引用:
假設

賣家應該俾邊個?
我又覺得呢個TERMS只係方便賣家揀客...始終邊個PM到先除左賣家, 其他人都唔知既~
作者: stevechau    時間: 13-1-2017 16:51

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 15:52 發表
你買2手野鍾意"貴買乜乜"??
個個都想平價買野GALA...見岩既聯絡買家都係開返自己價JE~
唔岩價咪唔賣LOR~
作者: gainax    時間: 13-1-2017 20:02

我遇過賣二手長槍個買家要就佢地點(過海)時間仲要平比佢
轉頭即刻放左比第二個,見第一個留短訊先應酬下佢
作者: 520df10    時間: 13-1-2017 20:47

引用:
原帖由 gainax 於 13-1-2017 20:02 發表
我遇過賣二手長槍個買家要就佢地點(過海)時間仲要平比佢
轉頭即刻放左比第二個,見第一個留短訊先應酬下佢
我做人都好有(中指)
起身覆INBOX
都係放左比第一個先
作者: cyl198911    時間: 13-1-2017 21:07

引用:
原帖由 loveless 於 13-1-2017 15:52 發表
聽講最先係FB果啲膠達交收群既學生講先,講明自己係學生窮,想人地減比佢,跟手有班就跟風但出個平到3~4分1價錢希望搵著數
"聽講"
作者: gainax    時間: 13-1-2017 21:28     標題: 回覆 88# 的帖子

我做法一般同第一個留言傾先, 如唔係隔兩日先應機又爽快夾到,通常都好快放走件貨了,呢類好印像既師兄通常下次有優先(如未和其他人聯絡又咁啱同一時間睇到留言)
有時遇到又講價,又唔爽快要就哂買方時間+地點,傾兩句又冇左影個D都係最多一次, 不過通常呢類冇誠意好快打退膛鼓約唔成
同有類完美主義最麻煩... 賣幾年野試過一次托支長火出到黎左影又影仲即時whatapps問朋友意見,最後冇要睇落似新手以為賣得平有假咁  呢類麻煩友永冇下次, 轉頭就賣左比第二個留言爽快買家
二手交易唔好咁上心, 有時唔係激死就笑死
作者: gainax    時間: 14-1-2017 08:21

引用:
原帖由 stevechau 於 13-1-2017 16:48 發表

其實睇岩野但無辦法即時交收, 買家話HOLD住比佢我都肯做既~
咁始終佢最先同我CONTACT同DEAL得成...就算HOLD貨期間我見有人PM高D價黎買...
我都會同新買家講HOLD左比人要排, 又會同原買家講我有個咁既客...
有 ...
我覺得hold貨要睇買方傾個時表現有冇誠意,或有冇曾經交易過有好印象,

A遇過唔識既hold左一個星期,交收前一日主動確實時間亦能就賣方地點-->非常有誠意有責任買方
B亦遇過唔識既hold左一個星期,約幾次交收唔係話唔順路出黎九龍沿線站就係唔啱時間,
最後無影隔左兩星期再問先話唔要-->無下次

遇著B個類hold起件貨對其它買家等緊唔太公平,其實掉轉如係有心買野我會盡快同賣方約交易,
或比人睇到係有誠意有信用但HOLD最多三兩日免得有乜閃失賣左比第二個~
老實講賣方如係答應左hold比人咁應該等下,二手買賣都係邊個爽快或邊個有誠意就優先啦
作者: type38    時間: 14-1-2017 20:22

其實可以學高登甘, EMAIL驗證要用ISP果類EMAIL
作者: Lolanto    時間: 20-1-2017 02:23

我放野如果齋PM留電話我會覆佢約實交收時間地點先
係PM到傾好左先whatsapps聯絡
否則有咩事時對方午夜凶鈴咪搞到我
但調返轉
我買二手野就一定留個交收日期及電話以顯誠意
賣家開左個價我一般都唔議
理由一開得太低好似壓價就失禮
理由二係無咁多錢就唔好買咁多玩具
作者: louisli    時間: 1-2-2017 22:13

引用:
嗱,我係鉄血网睇到架,
511 都唔係100% made in China啦,我三條唔同時期的褲分別係越南、柬埔寨、孟加拉
中國做garment成本太高,分分鐘唔止賣5-600一件了
中國仲諗住係十年前的制造業地位,太單純了
作者: louisli    時間: 1-2-2017 22:22

唔可能先到先得,只可以先約實先得
有D人左彈又彈,又壓價又要hold,第二個來二話不說就deal,緊係賣先約實果個,唔通話有人hold左,等一頭半個月仲收少一截錢?
壓價不hold貨呢
引用:
假設

賣家應該俾邊個?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0