標題: CGF 依家咁多奇芭.... [打印本頁]

作者: zipp    時間: 13-1-2017 22:36     標題: CGF 依家咁多奇芭....

其實又唔係嬲係好無奈....事源放野有ching pm留whatsapp就試下,點知.....
我係放 M26 dummy VFC gas tank

我R晒頭有人扮熟R折? 仲要好似一定要俾佢

頂, 原來平俾佢仲要時間地點就佢....再睇下whatapps 舊紀錄係叧一個號碼仲要係hold 貨半個月既失蹤人口 Ching唔至失蹤仲失憶

再追問下

Ching我由頭到尾放M26你係一早知喎.....
繼"唔係你錯係我窮"後..."我唔買由為你果隻唔係我要果個型号"....咁你嗌咩價約乜交收姐
作者: Opica    時間: 13-1-2017 22:55

想低收儲一套然後一次過高D賣?
作者: 520df10    時間: 13-1-2017 23:01

引用:
原帖由 Opica 於 13-1-2017 22:55 發表
想低收儲一套然後一次過高D賣?
傳説儲齊一套可以招換槍神
達成你一個願望
[s]遺願就有o打救你[/s]

作者: zipp    時間: 13-1-2017 23:09

岩岩仲whatsapp 我: 你放magpul AEG grip 你有無 Magpul GBB receiver 放
作者: sam524    時間: 14-1-2017 00:09

引用:
原帖由 zipp 於 13-1-2017 23:09 發表
岩岩仲whatsapp 我: 你放magpul AEG grip 你有無 Magpul GBB receiver 放
Bam左佢把啦
作者: gainax    時間: 14-1-2017 01:08

其實講下價一百幾十無問題, 講完又要老俸就地點+時間先好野
發覺唔知係咪二手交易渠道易左多左冇責任感同收買佬  

自己有時買二手野都係優先就對方地點時間,如賣方順便可拎件貨出黎夾到咁就好好人, 如真係有問題未合心水就近賣方時間地點都唔會太阻賣方,特別係交易長火要人專程托出黎
交收前唔要都可以講聲唔好意思好過甩底, 最近見太多奇奇怪怪, 二手買賣越來越冇癮 以前少人玩交易都係圍內班老手反而仲好
作者: larrygiggs11    時間: 14-1-2017 01:13

再有趣的都有呀…

千五蚊,MARUI 一槍7匣…
一千得嘛…

作者: Kwind    時間: 14-1-2017 02:15

引用:
原帖由 gainax 於 14-1-2017 01:08 發表
其實講下價一百幾十無問題, 講完又要老俸就地點+時間先好野
發覺唔知係咪二手交易渠道易左多左冇責任感同收買佬  

自己有時買二手野都係優先就對方地點時間,如賣方順便可拎件貨出黎夾到咁就好好人, 如真係有 ...
我以前係成日買新野試...但而家唔等到真係好合心水都唔買...就係唔想試完唔0岩要去二手區放野
作者: gainax    時間: 14-1-2017 06:59     標題: 回覆 8# 的帖子

放野既心態一般都係唔用又唔想擺件野係度積積埋埋 (清哂可以有借口買新玩具 )
其實又唔係一萬幾千,多數都只係一千幾百貴極二三千賣到就賣,
賣唔到留返下次用仲好, 而家放野收短訊多數第一句就係平D得唔得
ok平比你,第二句就要就個買家地點同時間 好似變左求人要件貨咁 試過就唔到對方指定地點時間,一係再約但拖到冇影,一係直頭話唔要件野都唔肯出開去個陣坐地鐵順便交易 都係鐘意先入新玩具減少放野免麻煩
作者: zipp    時間: 14-1-2017 08:35

佢唔記得左佢之前hold貨失蹤仲將件事當credit R折先羅命

作者: sovietarmy2012    時間: 14-1-2017 08:50

Cheap人可能來來去去得幾個。。。
作者: Ben_9413    時間: 14-1-2017 10:16

引用:
原帖由 zipp 於 2017-1-14 08:35 發表
佢唔記得左佢之前hold貨失蹤仲將件事當credit R折先羅命

經典之最
作者: rho837    時間: 14-1-2017 10:17

我現在唔放街外人! 成箱件! 一次過送給巴打算啦!
作者: cyl198911    時間: 14-1-2017 11:33

唔係你錯係我窮?我好似講過咁上下既野 但最後都同個師兄收左支mp40
作者: Ben_9413    時間: 14-1-2017 12:23

引用:
原帖由 cyl198911 於 2017-1-14 11:33 發表
唔係你錯係我窮?我好似講過咁上下既野 但最後都同個師兄收左支mp40
O尼句經典告白我都成日講...俾我老虎聽
作者: kimberCDP    時間: 14-1-2017 19:41

樓主,依啲人兩句都講多,一野block左佢,免煩。無賴唔係窮人專利,只係人格特徵而已。
試過放售某某珍品,有位師兄/大哥表示有意,咁依位大哥平日都晒得下命,晒出黎的玩具改埋珍品價錢都起碼無五位數都四位數字到尾。
好喇,議價無問題,平左夠4舊比佢約好時間日子交收,條友第二日又話唔要住,咁算喇,橫掂無出去街,飛機友時時有,咪當笑下算………嘩,條友真係人中之極品,過多兩日之後比個訊息我,話要平多兩舊要即刻交收,我同佢講,做人唔好咁賤,山水有相逢呀,條友即刻擺款,話叫朋友係米國買返黎都係差唔多,咁我就答佢,咁你慢慢叫朋友幫你啦。
心裡嗰句係,希望依幾舊水夠你同你朋友係美國enjoy prison brea。
作者: 屈濕    時間: 14-1-2017 21:31

樓主whatsapp圖個條友唔知係米我之前都遇過個個
又係老麥咖啡,又係咁ge角度
我賣支不知好壞ge紅點
佢係whatsapp係都要叫我試,我跟住冇理佢

你地點睇交收個陣睇完先話唔要貨ge人?
有另一個係我賣226,除左匣漏氣之外把槍係有問題
條友交收個陣左check右check,跟住話唔要唔岩用
不過我個日係收工經過同埋都有幾單交收
如果你本身已經講明想親手親眼睇下件貨岩唔岩用我都算

作者: zipp    時間: 14-1-2017 21:54     標題: 回覆 17# 的帖子

無計,防唔到,依尐人太多分身a/c
作者: jn_jona    時間: 14-1-2017 22:15

呢個人我早兩日賣左套fnx slide比佢
咁岩我住果頭 半夜過左去交收

但睇師兄既對話內容 佢好似怪怪地
作者: gainax    時間: 14-1-2017 23:54

引用:
原帖由 屈濕 於 14-1-2017 21:31 發表
樓主whatsapp圖個條友唔知係米我之前都遇過個個
又係老麥咖啡,又係咁ge角度
我賣支不知好壞ge紅點
佢係whatsapp係都要叫我試,我跟住冇理佢

你地點睇交收個陣睇完先話唔要貨ge人?
有另一個係我賣226,除左匣 ...
記得印象中自己咁多年賣左二三十支槍,好似得一次比個師兄睇完唔要但無理由 似係完美主義者二手當全新要求
其實如支野正常外表,又符合描述應該順利交收,不過總有個别挑骨頭,呢類人我覺得買全新都會挑幾支睇唔太適合二手市場
自己收二手既話都預有使用痕跡,都係睇描述同相片衡量下,面交無特別顯眼野都收貨
作者: 520df10    時間: 15-1-2017 00:27

引用:
原帖由 gainax 於 14-1-2017 23:54 發表

記得印象中自己咁多年賣左二三十支槍,好似得一次比個師兄睇完唔要但無理由 似係完美主義者二手當全新要求
其實如支野正常外表,又符合描述應該順利交收,不過總有個别挑骨頭,呢類人我覺得買全新都會挑幾支 ...
係咪肥肥地既?
作者: jn_jona    時間: 15-1-2017 00:32

引用:
原帖由 gainax 於 14-1-2017 23:54 發表

其實如支野正常外表,又符合描述應該順利交收,不過總有個别挑骨頭,呢類人我覺得買全新都會挑幾支 ...
有時交收實物同想像中有d差別都會硬食
唔係差太遠都唔會唔要or要求平 己所不欲
作者: gainax    時間: 15-1-2017 01:22     標題: 回覆 21# 的帖子

幾年前唔太記得,我只記得個時位師兄睇件貨左影又影又即時send比朋友問意見,唔知驚假定乜先好波 當然交易唔成轉頭賣左比人Lu~
作者: gainax    時間: 15-1-2017 01:54     標題: 回覆 22# 的帖子

其實二手交易講信用,我買二手野有時都費事試 ,外表係新淨就比錢收貨, 要呃人好似aeg換哂波箱靚料都得唔通拆開佢慢慢驗? 但我賣野比人都會提供彈同氣或電試啱睇啱先抱走盡返賣方責任,
我見有D二手野用到好花甩哂色都up8成新又唔平咁唔會有興趣啦,
如出到黎見件貨描述不同有顯眼過舊同相差異大又唔平,
其實可以拒絕,試過因為咁有賣家主動平比我咁都ok啦畢竟二手價。。
所以如揾二手我都只會揾九成以上新或收藏神台或全新個D,
描述到咁有哂相好難呃人, 低過八成新可以折舊得好多就唔搏了除非你預平價粗玩,  二手交易始終有風險,有時執到平靚正要睇識唔識揾

作者: jn_jona    時間: 15-1-2017 02:11

引用:
原帖由 gainax 於 15-1-2017 01:54 發表
其實二手交易講信用,我買二手野有時都費事試 ,外表係新淨就比錢收貨, 要呃人好似aeg換哂波箱靚料都得唔通拆開佢慢慢驗? 但我賣野比人都會提供彈同氣或電試啱睇啱先抱走盡返賣方責任,
我見有D二手野 ...
有時買二手野 個賣家影d相好似得30萬像數咁
出到黎睇實物先覺奶奶地野 唯有硬食
有時拎都返去先發現少左parts 都只可以怪自己唔小心
作者: gainax    時間: 15-1-2017 08:35     標題: 回覆 25# 的帖子

而家年代求期部電話都成千萬像數都幾難影唔清,影到似得30萬像數我覺得係有少少存心搏懵
賣野前一日自己會check多次件貨袋好,免得交收時有甩漏返轉頭仲麻煩, 一般少左內部parts都可以問返賣方睇睇既
可能佢自己擺得耐都唔記得,二手野主要睇表面如係配件例如準星,槍身小零件外表顯眼野甩漏咁自己都有責任冇Check好 ,
一般賣方如會check過先賣唔太會少左parts,搏懵就冇得講啦

其實有買賣開二手野既師兄都好少老點, 反而不知明新開買賣野先易出事,特別係相又少又矇,描述少又唔清唔楚 ,
例如個柄同原裝一樣但換左副廠質數較差唔提,換左料較差既內件又冇講,最壞既程況好似係AEG波箱早己打裂左你要拆開set槍先知
咁通常返到屋企先知都幾難追,都係講信用,我只會揾新淨既槍件,同揾有信用賣家 好過不明來歷新post平野風險比較高
作者: NCP013    時間: 15-1-2017 15:36

用到又花又殘, 就寫已做舊化
作者: jn_jona    時間: 15-1-2017 16:42

引用:
原帖由 gainax 於 15-1-2017 08:35 發表
而家年代求期部電話都成千萬像數都幾難影唔清,影到似得30萬像數我覺得係有少少存心搏懵
賣野前一日自己會check多次件貨袋好,免得交收時有甩漏返轉頭仲麻煩, 一般少左內部parts都可以問返賣方睇睇既
可能佢自己擺 ...
我遇過最有責任既賣家係佢賣左枝小米7比我
但帶漏左件parts 我都已經比晒錢
佢都有約返我比返件野我 好多時比左錢就關人_事 唔好話二手賣家 槍舖都係咁
作者: jn_jona    時間: 15-1-2017 17:11

可能我都算多野賣 遇唔少古怪人
呢邊d人算正常  琴日係u記賣隻usp匣

有人pm我whatsapp
我賣$150 佢睇完圖話隻匣似跌過 $100就要
我叫佢買隻新啦
佢話自己收藏級 不斷send圖 我當作show off la
係唔少鋼件手槍既

佢話自己枝usp全鋼全真件
我以為至少都真sight,slide stop,trigger,safety,hammer啦
點知隻sight都係玩具氚氣sight
車...真西都冇隻就話全真
我問佢真西呢 佢話買左裝唔到 根本唔岩位

但usp裝真西係有辦法的 亦有唔少人成功 我都有fd得左
佢問我帶冇圖 冇圖即係吹 我個fd亦係低調人 我手上無圖
佢就寸我有唔怕show 只怕無料到
仲話咩周邊用品唔怕 槍under2 j就無事 如果係槍街應該會比人掃晒

我問佢有冇fd玩緊pas27 佢地會唔會周圍post圖 有d野唔拉你唔代表冇麻煩
有d野自己做唔到唔代表人地做唔到
原來只係一隻有d錢買玩具就扮大哥既小學雞  真正堅果d野都未見過
黎黎去去都係鋼件手槍 真槍盒仔
仲話自己做'果行' 日日入住枝鐵
如果佢係解款都好d
係law enforcement既話佢既法律知識實在少得可憐

結果個fd睇唔過眼send左圖比我  我轉發比佢
原來比我寸左兩句已經嬲嬲豬block左我 仲諗住交流下
可惜我只係冇錢冇路買鋼玩具同真野 只有部電腦睇下槍買下鋁玩具既窮鬼
如果佢係到既好希望佢解封我 睇睇人地點做到佢做唔到既野
作者: zipp    時間: 15-1-2017 18:11     標題: 回覆 29# 的帖子

有錢但在意果五草野....都係果句你有錢但關我屁事又唔係漏尐俾我
作者: Kwind    時間: 15-1-2017 18:25

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-1-2017 17:11 發表
可能我都算多野賣 遇唔少古怪人
呢邊d人算正常  琴日係u記賣隻usp匣

有人pm我whatsapp
我賣$150 佢睇完圖話隻匣似跌過 $100就要
我叫佢買隻新啦
佢話自己收藏級 不斷send圖 我當作show off la
係唔少鋼件手槍 ...
大把呢D人...吹到自己點點點...結果又左R右R

佢支野真係收藏既話...隻匣崩左...唔好話100啦

你送比佢都唔要啦...又唔係等開飯...差0個少少好心買新野

人地唔知有缺憾唔係問題...自己知隻匣崩左...實一拎上手就[螢]住[螢]住啦...真係晒氣
作者: jn_jona    時間: 15-1-2017 18:42

引用:
原帖由 Kwind 於 15-1-2017 18:25 發表

大把呢D人...吹到自己點點點...結果又左R右R

佢支野真係收藏既話...隻匣崩左...唔好話100啦

你送比佢都唔要啦...又唔係等開飯...差0個少少好心買新野

人地唔知有缺憾唔係問題...自己知隻匣崩左...實一 ...
重點
呢到有唔少師兄收收埋埋d 有錢都買唔到既野都未有咁寸
坐井觀天當自己係大哥 可笑可笑
作者: gainax    時間: 15-1-2017 22:51

引用:
原帖由 zipp 於 15-1-2017 18:11 發表
有錢但在意果五草野....都係果句你有錢但關我屁事又唔係漏尐俾我
咁有錢都要買二手仲要講價幾草
作者: gainax    時間: 15-1-2017 22:54     標題: 回覆 28# 的帖子

無心之失就無所謂啦 槍舖我更唔信
作者: jn_jona    時間: 15-1-2017 23:12

引用:
原帖由 gainax 於 15-1-2017 22:51 發表

咁有錢都要買二手仲要講價幾草
係咁把炮講到自己玩d野係 人冇佢有
就唔係玩d比錢就買到既野啦
作者: gainax    時間: 16-1-2017 00:21     標題: 回覆 35# 的帖子

玩玩具貴極味十萬八萬,分分鐘清潔呀姐個單位都幾百萬唔明有乜好哂吋人。你話參軍玩開真野咁就萄葡  不過都係唔好咁上心啦
作者: jn_jona    時間: 16-1-2017 00:41

引用:
原帖由 gainax 於 16-1-2017 00:21 發表
玩玩具貴極味十萬八萬,分分鐘清潔呀姐個單位都幾百萬唔明有乜好哂吋人。你話參軍玩開真野咁就萄葡  不過都係唔好咁上心啦
唔上心 多謝佢提供娛樂
作者: rYaN    時間: 21-1-2017 05:00

引用:
原帖由 larrygiggs11 於 14-1-2017 01:13 AM 發表
再有趣的都有呀…

千五蚊,MARUI 一槍7匣…
一千得嘛…
我成日都收到pm話幾多幾多錢即走.....我就真係叫佢即走呀
作者: rho837    時間: 21-1-2017 12:38

CGF最有特色就係時不時見到有人放啲幾十萬一件貨! 真係大開眼界!
作者: sovietarmy2012    時間: 21-1-2017 15:36

個D要俾錢先有相睇更是奇談,乾隆御用武器咩
作者: gtoray    時間: 21-1-2017 15:43

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2017 15:36 發表
果d係操作錯誤
作者: rho837    時間: 21-1-2017 17:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2017 15:36 發表
我朋友上年拿左一個乾隆皇帝用過一個印去拍賣!

收左一億人民幣!
作者: sovietarmy2012    時間: 21-1-2017 17:53

引用:
原帖由 rho837 於 21-1-2017 17:12 發表

我朋友上年拿左一個乾隆皇帝用過一個印去拍賣!

收左一億人民幣!
亁隆最喜印玩印,睇完畫就四圍cuP

其賓私人收藏同國家文物條界係邊呢???
作者: rho837    時間: 22-1-2017 02:10

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2017 17:53 發表

亁隆最喜印玩印,睇完畫就四圍cuP

其賓私人收藏同國家文物條界係邊呢???
真係考起?

不過我朋友係一個80歲老伯伯! 他話個印係朋友過身前送給他作記念, 他把拍賣得來所有錢拿去捐哂比慈善機構。
作者: jn_jona    時間: 22-1-2017 03:44

引用:
原帖由 rho837 於 21-1-2017 12:38 發表
CGF最有特色就係時不時見到有人放啲幾十萬一件貨! 真係大開眼界!
之前係u記gpnvg都見過有人放
有人買自然有人賣
作者: sovietarmy2012    時間: 22-1-2017 11:33

美佬高科技野總有人要,其他難講D

以前除左扮美佬,扮其他多大有人在,依家少好多了。
作者: stefano_cnc    時間: 22-1-2017 14:01

西營盤? 又係果個乜都要人就佢既大陸佬 ?
作者: jn_jona    時間: 22-1-2017 17:17

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-1-2017 11:33 發表
美佬高科技野總有人要,其他難講D

以前除左扮美佬,扮其他多大有人在,依家少好多了。
其他國家既高階野應該比較難買到
應該只係其他國家既玩家低調姐
作者: NathanCPT    時間: 22-1-2017 19:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-1-2017 17:17 發表

其他國家既高階野應該比較難買到
應該只係其他國家既玩家低調姐
以較舊的Thales Lucie或新代的 MINIE D 都唔常見,反而PVS, PSQ以至GPNVG香港都有人用緊
作者: jn_jona    時間: 22-1-2017 19:27

引用:
原帖由 NathanCPT 於 22-1-2017 19:00 發表

以較舊的Thales Lucie或新代的 MINIE D 都唔常見,反而PVS, PSQ以至GPNVG香港都有人用緊
至少好似冇見過有得賣老解公發nvg
作者: sovietarmy2012    時間: 23-1-2017 11:54

以前玩軍品的人多,又執下LOOK呢。。。依家買野其實易左,但難寄左。

老解的夜視鏡淘寶有,係D舊既退役野,睇落按當年來説,科技水平不低,高於俄佬,但產量不高。暫時未見有權威性的大6夜視鏡譜系資訊。新野吾平,但平過歐美,係俄佬民野的2,3倍吧。又要識人
作者: kornhill401    時間: 23-1-2017 14:07

我都曾經在交收時,分別比兩個住..將軍澳..的放飛機

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0