標題: [others] HPA 問題 [打印本頁]

作者: ivanyeung    時間: 25-1-2017 01:42     標題: HPA 問題

想問下香港打唔打得HPA System ?
如果打得,想問下會唔會有人知,邊度可以買到carbon fiber tank 同 有咩地方可以refill ?
作者: mk23    時間: 25-1-2017 14:29

作者: xo8816    時間: 25-1-2017 14:58

引用:
原帖由 mk23 於 25-1-2017 14:29 發表
香港法律唔過2J就可以, 不過打game人地比唔比你落場就係另一個問題.

CO2缸你可以去賣金魚或賣消防的地方看看, refill都係一樣.
你也可請教那些打APS散彈的師兄, 因他們都要用CO2差氣的.
人地渣莊限射橡筋咁又冇理由拎支氣槍去玩0既~ 另外樓主係問緊hpa system 0既野唔係co2,唔係款款hpa system都食得起液態co2的
作者: kornhill401    時間: 26-1-2017 12:15

引用:
原帖由 xo8816 於 25-1-2017 14:58 發表

人地渣莊限射橡筋咁又冇理由拎支氣槍去玩0既~ 另外樓主係問緊hpa system 0既野唔係co2,唔係款款hpa system都食得起液態co2的
請教C Hing,是否除了Co2,仲有另一種system的hpa玩具槍呢 Thx for sharing
作者: rho837    時間: 26-1-2017 12:27

香港好似有班人玩HPA-Airsoft! HPA唔咪CO2! HPA (HIGH PRESSURE AIR) 解: (高壓)壓縮空氣! 即係一般潛水氣樽打高壓空氣 3500 psi 左右.

HPA咩樽氣槍有氣壓valve可調挍出氣氣壓! 好耐用又好玩! 為一香港仔唔中意是要揓條喉咩個樽唔夠自在及所謂像真!
作者: rho837    時間: 26-1-2017 12:39

引用:
原帖由 ivanyeung 於 25-1-2017 01:42 發表
想問下香港打唔打得HPA System ?
如果打得,想問下會唔會有人知,邊度可以買到carbon fiber tank 同 有咩地方可以refill ?
HPA AIR TANKS 及 HPA Airsoft system 可能要外國買回來!

壓缩空氣供應可能要找 " Hong Kong Oxygen & Acetylene Co Ltd ", 但唔知可否會提供高壓HPA氣樽给一般市民拿翻屋企用及價錢及有否最小供應數量等等. 或者要额外買多套空氣加壓電泵系统?
作者: 新手一隻    時間: 26-1-2017 15:26

作者: queen    時間: 26-1-2017 16:09

宜家啲HPA,可以唔拖喉
作者: xo8816    時間: 26-1-2017 16:41

引用:
原帖由 queen 於 26-1-2017 16:09 發表
宜家啲HPA,可以唔拖喉
exac7ly 另可選擇co2樽仔入尾通,我較欣賞佢呢隻Regulator

作者: ivanyeung    時間: 26-1-2017 17:45     標題: 回覆 2# 的帖子

Thanks. 我下次去金魚街問下有無得差HPA
作者: ivanyeung    時間: 26-1-2017 17:47     標題: 回覆 9# 的帖子

但聽過CO2樽會凍, 同會好重, 因為佢地用液體?
作者: ivanyeung    時間: 26-1-2017 17:48     標題: 回覆 8# 的帖子

HPA 可以唔拖喉?
作者: ivanyeung    時間: 26-1-2017 17:48     標題: 回覆 7# 的帖子

知唔知邊度有得買?
作者: Dave    時間: 26-1-2017 17:49

引用:
原帖由 ivanyeung 於 26-1-2017 17:48 發表
HPA 可以唔拖喉?
有些M4 尾托可做小型HPA 樽,但多少影響外觀。
作者: rho837    時間: 26-1-2017 18:16

一般潛水樽氣壓係2500psi~3000psi! HPA講緊3500psi~4500psi.

可以買部高壓氣泵打氣.

其實真係冇乜問題! 玩HPA我會選擇揓喉咩個樽.
作者: gainax    時間: 26-1-2017 19:36

玩呢D都係要夾到班人先玩得開心, 至於點解一直咁少人玩,總有原因
不如借人支玩下先
作者: xo8816    時間: 26-1-2017 20:02

引用:
原帖由 gainax 於 26-1-2017 19:36 發表
玩呢D都係要夾到班人先玩得開心, 至於點解一直咁少人玩,總有原因
不如借人支玩下先
就似以前我剛玩ptw,一開始會為入場費值唔值/捨唔捨得,維修與保養而卻步,當時又冇乜地方同師父肯/識整,支槍網上資訊又少,當然冇乜人肯做白老鼠 但總有啲人係愛試啲未接觸過0既野

至於係咪要夾人玩先開心就見仁見智了,個人覺得冇衝突的

作者: ivanyeung    時間: 27-1-2017 10:42

引用:
原帖由 rho837 於 26-1-2017 18:16 發表
一般潛水樽氣壓係2500psi~3000psi! HPA講緊3500psi~4500psi.

可以買部高壓氣泵打氣.

其實真係冇乜問題! 玩HPA我會選擇揓喉咩個樽.
其實金魚街有無得打到4500 psi ?
作者: ivanyeung    時間: 27-1-2017 10:42

引用:
原帖由 gainax 於 26-1-2017 19:36 發表
不如借人支玩下先
有無group 係打HPA ? 身邊無人玩借唔到....
作者: queen    時間: 27-1-2017 11:35

啱啱上星期玩過枝SR25,完全内置樽仔co2,外觀完全睇唔出,但缺點當然係打得少,據悉只可以打一百發度……當打sniper都仲夠用……

另一枝拖喉就爽啦,試過1.5J ,用原裝彈弓匣做到最快62ROF……再快隻匣就追唔到啦……
作者: ivanyeung    時間: 27-1-2017 11:48

引用:
原帖由 queen 於 27-1-2017 11:35 發表
啱啱上星期玩過枝SR25,完全内置樽仔co2,外觀完全睇唔出,但缺點當然係打得少,據悉只可以打一百發度……當打sniper都仲夠用……

另一枝拖喉就爽啦,試過1.5J ,用原裝彈弓匣做到最快62ROF…… ...
又唔洗打咁變態....

只係覺得HPA 有GBB 同 AEG 優點, 而又唔怕天氣改變, 最多係要帶個樽上場.
又方便轉力打outdoor 同cqb.... 又有blow back....etc
作者: rho837    時間: 27-1-2017 12:39

引用:
原帖由 ivanyeung 於 27-1-2017 10:42 發表

其實金魚街有無得打到4500 psi ?
應該冇!
作者: Dave    時間: 27-1-2017 13:44

引用:
原帖由 ivanyeung 於 27-1-2017 11:48 發表

又唔洗打咁變態....

只係覺得HPA 有GBB 同 AEG 優點, 而又唔怕天氣改變, 最多係要帶個樽上場.
又方便轉力打outdoor 同cqb.... 又有blow back....etc
或者咁講啦,HPA 系統本身就係工業級數,正常玩家冇咩本事整得爛,
冇野好改亦唔需要改,性能上基本上吊打所有AEG 同 GBB ( 有後助力DAYTONA,網上有M249/ M60 DAYTONA 片 ),
撚過友人支RPK ,真是震到渣風炮咁,聲威力猛震到飛起,D 甚麼CO2 匣全部可以企埋一二邊。
然而最大缺點就是拖喉,暫時都見有廠改緊隱藏式,例如M4 尾通插GAS TANK 咁。
不過自身唔喜拖候,而香港地叉氣亦沒有鬼佬咁方便,這是需要考慮的。
至於公開問其實不太多人能夠答,最好搵到個朋友真係玩。
始終香港地唔好話對條候有恐懼症,CO2 手槍都覺得會打死人既玩家占很多...所以公開問有時會引發不必要的猜疑。

作者: ivanyeung    時間: 27-1-2017 14:22

引用:
原帖由 Dave 於 27-1-2017 13:44 發表

或者咁講啦,HPA 系統本身就係工業級數,正常玩家冇咩本事整得爛,
冇野好改亦唔需要改,性能上基本上吊打所有AEG 同 GBB ( 有後助力DAYTONA,網上有M249/ M60 DAYTONA 片 ),
撚過友人支RPK ,真是震到渣風炮 ...
明白
作者: jn_jona    時間: 27-1-2017 14:28

引用:

如果個樽細d 可以收入彈箱
已經可以gbb 化了

但聽講hpa好易走火
作者: Dave    時間: 27-1-2017 14:31

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-1-2017 14:28 發表

如果個樽細d 可以收入彈箱
已經可以gbb 化了

但聽講hpa好易走火
走火.. 唔會吧。未聽過未見過。
都是TRIGGER 啟動活門釋放氣體,壓力高不代表會走火,
同埋會加穩制器而不是直出的,喜歡的話可以打0.5 J 都得,細力過TOPGAS。
作者: jn_jona    時間: 27-1-2017 19:11

引用:
原帖由 Dave 於 27-1-2017 14:31 發表

走火.. 唔會吧。未聽過未見過。
都是TRIGGER 啟動活門釋放氣體,壓力高不代表會走火,
同埋會加穩制器而不是直出的,喜歡的話可以打0.5 J 都得,細力過TOPGAS。
唔知係咪我記錯系列
呢到都有人post過條片外國人玩 枝槍唔識停同安全區走火
可能我記錯
作者: xo8816    時間: 27-1-2017 20:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-1-2017 19:11 發表

唔知係咪我記錯系列
呢到都有人post過條片外國人玩 枝槍唔識停同安全區走火
可能我記錯
其實有咁0既可能性,同AEG一樣都係果啲野,無論有冇換了行微動制都能調較到拍0下槍身都開槍0既效果
太貪心而出事掛
作者: xo8816    時間: 27-1-2017 20:47

引用:

始終香港地唔好話對條候有恐懼症,CO2 手槍都覺得會打死人既玩家占很多...所以公開問有時會引發不必要的猜疑。
不能同意更多

唔少人認為HPA SYSTEM正正常常裝好就玩冇煩惱,但小弟認為每款SYSTEM都始終有佢問題
行電玩嘩佬0既會煩0下控制出氣量,嘩佬開關時間配合槍管長度與否,推嘴形狀長短快慢配合理想射頻與否等等....最影響的是準繩度及集彈性...
玩機械式無論手動(手拉系)及氣動+機械式運作0既都會煩0下穩定性及損耗問題....支RPK我落過唔少心機才CHOK得咁開心的...同樣也會影響準繩度及集彈性...

無論乜野SYSTEM都好都要留意選擇REGULATOR,上網了解此疑問咩牌子有咩利弊也不難
另外要注意的是所買返黎0既KIT與自己想用0既殼配合度高唔高,買完返黎先執到HIHI咁就冇癮了...

作者: xo8816    時間: 27-1-2017 21:11

引用:
原帖由 queen 於 27-1-2017 11:35 發表

另一枝拖喉就爽啦,試過1.5J ,用原裝彈弓匣做到最快62ROF…… ...

冇記錯暫時最快去到一秒9X

作者: jeltoulo    時間: 27-1-2017 23:34

https://wolverineairsoft.com/wraith-co2-stock/
An alternative to HPA, I want to order this.....CO2 can inside the stock
作者: SHESHECHOCHO    時間: 28-1-2017 07:18

小弟覺得,HPA最大問題係可以好容易比人鬼或鬼人哋,而且可以好大,所以只能圍内玩,拖唔拖喉反而問題唔大。另外氣體供應又問題,一係氮,一係氧,一係Co2,Co2番叉容易但比較低壓,氮好似冇散賣,氧就要問下玩潛水嗰班。
作者: gainax    時間: 28-1-2017 08:22

引用:

Co2都吊打gas但冇幾多人用Co2打WG總有原因, 搞支快過火神既槍落場派彈,相信好快Wargame變war特別係街場鬼鬼地
作者: xo8816    時間: 28-1-2017 16:53

引用:
原帖由 SHESHECHOCHO 於 28-1-2017 07:18 發表
小弟覺得,HPA最大問題係可以好容易比人鬼或鬼人哋,而且可以好大,所以只能圍内玩,拖唔拖喉反而問題唔大。另外氣體供應又問題,一係氮,一係氧,一係Co2,Co2番叉容易但比較低壓,氮好似冇散賣,氧就要 ...
認真說句玩鬼的話正常圍內也是采你有味,師兄你真幸福
調壓的確係佢其中一個優點,但現時限壓閥與君子筒都於呢類產品上是常見的,個人覺得如玩家要check完槍當場出古域的話ptw倒是方便十倍,雖然師兄唔介意拖喉,但未必0岩你玩呢

再說一次hpa是“呀叔兇器”,我未見/聽過有人用氮氣咁激進,又未見過人拆套風煤揹支風去潛水… co2的話直出大概800psi左右,小弟暫時見唔倒有邊個hpa系統可用超過200psi操作,我合法力槍管再短也只用得上120psi,師兄話的co2低壓反映你圍內都好陰公耶…

作者: xo8816    時間: 28-1-2017 16:59

另外可充4500psi的樽是碳纖樽,一般鋁樽建議只能充3000psi,據了解網上可買的樽口regulator最高也只有輸出3000psi,通常選購設置800psi。

可充3000/4500psi呢個單位我地只當容量計算,其實充氣泵一啲都唔難搵,去問馬暈運部可充40mpa 0既都係1k有找(4500psi大概32mpa)仲保養3年添 細到30x40cm都有,當然馬暈0的野靠唔靠得住就見仁見智,想安心0的買貴野亦不難找

作者: Ben_9413    時間: 28-1-2017 17:05

有o野學
作者: xo8816    時間: 28-1-2017 17:30

引用:
原帖由 gainax 於 28-1-2017 08:22 發表

Co2都吊打gas但冇幾多人用Co2打WG總有原因, 搞支快過火神既槍落場派彈,相信好快Wargame變war特別係街場鬼鬼地
總有原因的…市面上頂得上co2槍不多,損耗又大,樽仔又貴過gas又方便唔過gas算唔算原因?我未見過有火神出過所以唔知佢一秒幾多飛,快唔快得過佢都係未知之數
但我打game一定唔會較咁快囉,可能你未試過但唔需要常常用“總有原因”黎答/嚇自己&有睇你留言0既師兄了,冇人會認為師兄深不可測的 叔叔話你知係因為要改野煩,bb彈又貴,最慘係冇準,噴出去咁好冇癮的…加上對方近近地食一梳會勁飽囉…所以其實打game除左諗自己仲要顧及其他玩家會更好

另外街場鬼鬼地我跟過唔少師兄玩也不見得有什麼問題,鬼0既亦不見得有人同佢地玩,呢個亦係冇顧及他人及唔自律的代價,如師兄你認為街場仲係鬼0既話請話聲俾小弟知你平時會去邊度玩開…好等小弟避一避
作者: mgs123    時間: 28-1-2017 18:09     標題: 回覆 35# 的帖子

問題係hand pump叉到手軟, 由其就黎滿果幾十下
作者: xo8816    時間: 28-1-2017 18:13

引用:
原帖由 mgs123 於 28-1-2017 18:09 發表
問題係hand pump叉到手軟, 由其就黎滿果幾十下
小弟未用過亦冇打算用手泵…師兄你真好體力
作者: wing383    時間: 29-1-2017 00:38

街場從來都冇既定規矩又何來鬼鬼地
有人打雞糊,有人打3番起,又有人打無限番...
唔知人地乜頭乜路自己鍾個頭埋去呢D叫岸8+1
如果比我對某樣野堅係有D認識既又怕咩講多D比大家知一齊開心share下
相反冇料既我就唔會扮4條了
開口總有原因,埋口你懂的呢D百搭句子用多兩次就露底了

作者: xo8816    時間: 29-1-2017 02:01

引用:
原帖由 wing383 於 29-1-2017 00:38 發表
如果比我對某樣野堅係有D認識既又怕咩講多D比大家知一齊開心share下
相反冇料 ...
笑能夠死...的
作者: mgs123    時間: 29-1-2017 02:02

引用:
原帖由 xo8816 於 28-1-2017 18:13 發表

小弟未用過亦冇打算用手泵…師兄你真好體力
唔係我... 咁師兄你點fill個tank?
作者: xo8816    時間: 29-1-2017 02:17

引用:
原帖由 mgs123 於 29-1-2017 02:02 發表

唔係我... 咁師兄你點fill個tank?
我是用電泵的,35#有講到師兄可於網上搵搵,使用方便又唔算嘈,我充支9#張相大細0既需時5至6分鐘就3000psi了,宜家玩落覺得仲平過以前買gas
希望幫倒你…朋友唔洗咁辛苦
作者: gainax    時間: 29-1-2017 08:30

引用:
原帖由 wing383 於 29-1-2017 00:38 發表
相反冇料 ...
無人玩咪即係唔受市場歡迎夠直接回應你未? 街場點會冇規矩?可以不死人 可以>合法火力?
正常有電槍方便唔玩,玩咁另類麻煩累贅又貴又認受性低既野落場搏乜?  搏唔比人認同咩師兄
合法火力用呢隻系統同AEG比有乜優點? 我就知缺點一堆係咪要列哂缺點出黎掃興?
外國就唔知,本地合法範圍真係咁好個個玩呢隻冇人提起電槍啦
作者: wing383    時間: 29-1-2017 10:43

冇人玩?唔知你時運高又或者我時運低,有D野你見唔到但好多其他人見到 總有原因吧
街場都唔比打Game,何來有規矩啫 ?你懂的啦...
認唔認同方面呢,比我就唔會用自己有限既知識水平範圍以偏蓋全
至於講表現呢,呢樣真係師兄你懂的 同一牌子同一系統同一款槍都總有原因有人玩得好有人玩得唔好,其他牌子我就唔知,但方丈牌就........
拯救世界既方法係乜? 我就知毀滅世界方法有一堆,係咪要列哂出黎掃興先
作者: gainax    時間: 29-1-2017 11:48

其實玩呢啲目的咪為易改都唔係秘密啦 , 唔通貪佢又貴又拖喉夠獨特,定插支樽麻煩兼累贅?
不過我信有人對呢類有興趣唔改而安份玩冇鬼鼠,但認受性低唔一定比落場,就算落到比錢場得1.5j有乜作為? 定BB彈打到100米?
街場我唔知玩呢D打乜力嗱,或者街場呢類係打人利器,但普通人都係想打game姐
作者: wing383    時間: 29-1-2017 13:08

其實某些人對某種事物缺乏認知就好容易産生質疑,誤解甚至偏見,這情況係可以理解的,因為世界這麼大,科技又日新月異...
認受性高低大概唔係由一個半個“而不知你是誰”既人説了便是吧
至於大家都係1.5J,有乜乜乜作為呢
A系統用家質疑B系統...B系統用家質疑c系統....這是一個沒完沒了又唔知有乜作為既問題
正如Aeg質疑ptw質疑gbb質疑乜乜乜....普通人打game都係想用支自己喜愛既系統既槍啫,而唔係用keyboard或者把口吧
作者: gainax    時間: 29-1-2017 14:42

好似係有某人故意挑起事非寸嘴先仲話人得把口 我費事引用返個段野了
某師兄見識過人, 我地啲普遍airsoft玩家緊係見識少只係得某人玩過
普通人打game都係用返普通工具, 個DRoF 60~80派彈打鴨仔,容易鬼火既玩法都係同樣個班人迎合返就襯哂 唔係咁辛苦咁多錢砌支拖喉背一大支鋼樽同你打單發打細力咁冇so味蝕哂底 , 玩呢D目的為乜,改幾多大家心知  印象中上次個post先有人話打80m米 topgas樽?
作者: wing383    時間: 29-1-2017 15:25

師兄既創作力量同幻想果然會嚇你一跳 突然話題一轉去埋打鴨仔,龍門搬得太快堅跟唔切
見過有D大game喺w28連mini gun都有,可能mini gun比較多人玩同認受性高所以可以喺收費場出現啦
師兄亦果然非池中物,當人人打hpa孭鋁樽同碳纖樽既時候,竟然孭大支鋼樽上身
其實冇人一出世就識哂所有野,不過好在有個朋友叫Google
作者: jacko    時間: 29-1-2017 15:59

未到初三就"赤口"?慢慢講,冷靜啲
作者: rho837    時間: 29-1-2017 17:27

如果美國政府有一天要所有軍人行動時必須用條"安全繩"駁住個M4手柄再勾住個背咩袋的話! 咁就冇人覺得咩樽打HPA有問題!
作者: xo8816    時間: 29-1-2017 18:17

一句講晒唔啱玩咪玩第0的,唔啱傾咪去第度,總有圈子照顧唔同取向0既人,但盲對他人作無實際數據0既指控是不智行為,以上小弟說明了各樣野,係要萌塞又唔怕面懵版主咪繼續俾我地笑0下囉

總之所有氣槍要鬼0既亦不難做到,鬼0既從來只係人
作者: gainax    時間: 29-1-2017 20:03

引用:
原帖由 jacko 於 29-1-2017 15:59 發表
唔好意思版主,多口左其實唔關我事有人想搞事先回應
我一直都係回應樓主問題比建議,值唔值玩就見人見智亦冇謂再講掃興,
呢個post都見玩呢啲有部分既改到乜情況,我個人就唔太建議咁既玩法嗱,或者我會錯意set到rof咁"勁"只係為打單發限彈亦大家安份唔打80M

set到枝野咁打過game都知易動火,始終打game求開心唔係打人,
各有各玩就Ok 仲有興趣可投入玩,但比普遍大眾唔太認可就係事實,只可以怪有部分人搞壞左玩呢味既印象,所以直頭有Dgame己講明禁某某型號同氣體,或做標記免得有人出術,甚至將gbb同電槍分開辦令大家玩得開心,都係個句,夾到班人玩先諗玩呢味啦
作者: rho837    時間: 29-1-2017 20:26

引用:
原帖由 jacko 於 29-1-2017 15:59 發表
打Game求開心!

上網又好;打Game也好! 識多個朋友好實際!
作者: wing383    時間: 29-1-2017 21:10

有D人鍾意亂扣帽子
有D人喜歡做人大袋表
有D人習慣以偏蓋全
有D人人云亦云
........有種罪名叫莫需有
作者: wing383    時間: 29-1-2017 21:23

Aeg有快拆彈弓...鬼鬼地喎 我個人就唔太建議咁既玩法嗱,或者我會錯意...
Ptw有得換筒...鬼鬼地喎 我個人就唔太建議咁既玩法嗱,或者我會錯意...
Gbb有調力飛鏢,又有大流量嘩佬...鬼鬼地喎 我個人就唔太建議咁既玩法嗱,或者我會錯意...
手拉狙有快拆換筒,又有co2 bolt...鬼鬼地喎 我個人就唔太建議咁既玩法嗱,或者我會錯意...

鬼,全部都係鬼全部都係鬼...
作者: xo8816    時間: 29-1-2017 22:19

家陣見部分人就係咁,建議同批評任你點講,乜都唔識伸個頭出黎勁左先,人家兜鼻拍你又唔膠慶,衰左仲撐夠無恥就乜都得
作者: 新手一隻    時間: 29-1-2017 22:22

作者: xo8816    時間: 29-1-2017 22:25

人家點玩點打關你事咩?人家愛hpa多過gbb / aeg又點?唔通我又俾 “建議 ”0的師兄咪玩gbb啦,又少彈又冇效果又多野煩又易俾人告咁呀?唔0岩傾就過主啦,大把人有興趣仲8掛緊架
作者: xo8816    時間: 29-1-2017 22:27

引用:
原帖由 新手一隻 於 29-1-2017 22:22 發表
因為aeg有得改到50rps
因為aeg可以換彈弓改力
所以aeg用家全部都係快頻大力鬼火射鴨仔
中間跳得太快我跟唔切
仲有架…依呀高人定膠人邏輯呢…整支gbb咁貴又派唔倒彈呢…必定係換管改嘩佬打神力架…

被害妄想症
作者: gtoray    時間: 29-1-2017 22:32

HPA 始終比較不為人所熟悉
難免令人誤解
正如同事甲同事丙見你玩槍就有5成認定你有暴力傾向

新年流流,大家忍忍啦
作者: gainax    時間: 29-1-2017 22:40

引用:
原帖由 rho837 於 29-1-2017 20:26 發表

打Game求開心!

上網又好;打Game也好! 識多個朋友好實際!
Yes,最緊要自律,打場game輕鬆下姐又唔係改到想打人
作者: gtoray    時間: 29-1-2017 22:45

同埋希望大家留意返
呢度係有版規,有管理既
我唔想由我地去出手話比你地知
版主已經響上一版出左聲
如果呢一個post之後仲有人嘗試挑戰
會立即禁言3日
作者: gainax    時間: 29-1-2017 22:52

引用:
原帖由 新手一隻 於 29-1-2017 22:22 發表
因為aeg有得改到50rps
因為aeg可以換彈弓改力
所以aeg用家全部都係快頻大力鬼火射鴨仔
中間跳得太快我跟唔切
師兄一定唔知呢味野可以改到幾盡 ,淨呢個post都見到
Aeg改裝上黎困難程度同性能完全冇得同呢啲比,我又唔係話全部人玩呢尾都咁改,只係已經見到有人咁改發表下
作者: xo8816    時間: 30-1-2017 00:14

引用:
原帖由 gainax 於 29-1-2017 22:40 發表

Yes,最緊要自律,打場game輕鬆下姐又唔係改到想打人
師兄其實你一開始講時小弟我由頭到尾都係講緊自律同HPA呢樣野,反正未有關於HPA o既野吹水小弟又得閒不防講多少少以解決你的顧慮,亦算是俾8掛緊呢樣野o既師兄知多少少...
如小弟解釋得唔好請各位唔好介意 有玩開o既亦請多參與討論

再不厭其煩地講多次,HPA系統動力來源主要係氣體,經regulator降壓後再俾氣套膽運作,即運作控制大力與細力第一道關口就係regulator,樽口果隻通常係冇得即時調壓的,一般常見會是鋁樽多(可能因為碳纖樽價錢貴一倍咁滯而重量又冇十分大差距)鋁樽建議只能叉3000psi , 個regulator通常選購設置為800psi輸出,換言之己將3000psi降至800psi,前言有題過每套hpa system係有使用建議上限數值的,換言之亦會加一隻可調式同精密o的o既regulator做第二次減壓,個regulator會配埋限壓閥,我個人會當佢黎做保險,如隻閥係for 120psi以下的話,一有起事上黎(如隻regulator虧左)彈到超過120psi的話佢就即刻幫你放q晒o的氣佢直至你out氣為止,換言之你點都用唔倒120psi以上黎玩,當然還有上限更低點可選擇,另一樣野就係可調壓,更易解決的是check槍前調好壓用o的本身套regulator包埋o既防調裝置就ok了,要即時轉力的話唔該除背囊甩樽攪一大輪才能調...咁仲有乜好擔心鬼呢?

至於頻呢方面我信唔少師兄都有輔癮想改到自己支槍最盡性能,起碼我係...但就如我之前所講改快缺點不少所以我不認為會有師兄咁傻會攪支又快冇氣,又要揹大量彈弓匣每隻打得秒零就要reload,仲要唔準...打得10米8米就the皮o既槍落場囉

最後希望g兄你明白到點解會俾人話,因成件事閣下只想像出無限可能黎批判呢類產品,但其實可否以平常心了解多一點才作出見解呢?另如已前打game有不快事發生過的話是否就能把所有事評擊到冇空間討論改進一刀切呢?請唔好再用你有限o既知識出言講到套野係幾恐怖了,閣下玩開的gbb要攪也不見得平易近人,請記住要鬼的從來只會是個人而不是system
作者: wing383    時間: 30-1-2017 00:34

Deleted
作者: wing383    時間: 30-1-2017 00:34

因為一個系統既潛在能力大,就以個人狹隘既知識作結論再強加於別人身上,呢D討論理性嗎?公平嗎?從字裡行間不難發現一些批評者對呢個系統既認程度的高低...
除左Regulator可上鎖之外,某D新款既system更可以用Bluetooth接駁,場地負責人可以一次過監察所有在場玩家每支槍既setting及變化
請不要再以偏蓋全,製造沒有事實基礎既批評,更加唔好固步自封,多D接觸新事物,外面的世界真的很大
作者: gainax    時間: 30-1-2017 02:24     標題: 回覆 65# 的帖子

其實我都冇講玩呢味就認定個個會鬼鼠, 咁實有人鬼鼠影響正常玩法,自己自律就ok
但始終呢種容易改造用既動力唔同常規,落場未必比亦唔方便加上貴所以出左咁耐都冇乜人提冇乜本地人玩, 瓜田李下易改力既氣體好多搞手/場地唔比用為保障大家玩得公平安心,需然話Aeg都可以偷雞,但難度大得多
其實有冇法國而家D game開始有禁乜乜型號?上次百人大戰都禁左, 就係人多實有機會鬼鼠,唔想有借口公平起見直頭唔比用大家無意見,
玩呢D特別系統之前提過都係最好揾返一班人先玩得開心了,

至於快頻大力派彈打法我就唔建議了,無論aeg定乜乜系統, 呢味野仲可以set到火神rof遠超其他系統,火力更加可以好大只有類近呢種系統先做到咁既效果,老實講我諗除左同樣玩法玩家都冇邊個認同想咁玩, 外國我覺得無所謂場大唔傷又可以打大大力,
香港D場咁細拎支RoF60~80底中力扣一扣打中對面一排彈有幾傷大家打過快頻都知,到時嘈交射到人爆哂江就無謂, 打game是否需要set到支火器咁就見人見智了,個人就唔建議, 畢竟打game 個人見解只係just for fun
或者大家有唔同意見有誤解左意思, 其實最緊要夾到人玩得開心
作者: clay82    時間: 30-1-2017 07:18

1. 打game係運動,有當中的規則
沒有合理與否,只要參加者認同和遵守就可以
50人一場game, 有48人唔想某系統落場,無論係aeg定hpa,無得落場就冇得落

2. 老實講,我唔認識HPA。你識,我唔識;你有得玩,我冇,我自私,我寧願你冇得玩都唔想take risk,所以好多人企係抗拒的一方。
試新事物有risk我理解,但容許有HPA落場,有risk冇reward,應該冇人會制。

3. 要promote都有方法,就係借新系統出黎,比人玩
HPA 大可以場地提供,限火限ROF,每隊兩支做supporting,支槍重手的,
拖喉不成問題,如果你google "machine gun ammo backpack",好好裝飾下,
成件事可以好有趣
真係好玩既,多人試,多人玩,自然冇人驚
作者: 小鬼182    時間: 30-1-2017 07:52

對我來講,只有一個相當簡單既講點,就係HPA全個system對比AEG(ptw)同gbb有什麼特點可以令我覺得我要玩佢?要求穩定拿去打game我可以玩aeg或者貴價ptw;要玩像真內外結構似真槍我有各式各樣gbb可選......那麼我只打30rof以內,合法力2丁頂不需校力校rof情況下,HPA有什麼特點要我玩佢?相反來講,HPA是否只有可校力(超2丁??)同可校rof(over 60rof??)依個特點呢??我係一隻井底蛙見識少,個兩位見識廣既師兄可否向大家介紹下呢??
作者: xo8816    時間: 30-1-2017 09:13

兩位師兄先明一點,此post只是吹0下關於hpa o既野並非叫人去玩或迫任何人接受,反正是個人選擇同時亦不見得有那麽多人抗拒

小弟不會再花口水說所有選擇是自己決定的,無論點都好各有各天地,但請各位師兄自重

作者: rYaN    時間: 30-1-2017 10:18

其實講左咁多頁都冇人講到hpa個好處.........
就係天氣,hpa咩天氣打出黎既力都係差唔多,唔會好似gbb咁夏天同冬天咁大上落
第二就係打出黎既彈grouping好集中,同埋夠靜,如果用埋黑珠你想搵到條友邊到射你都難。
其實香港人咁唔中意拖喉係因為以前既黑歷史,但我覺得唔識hpa既師兄唔好一路話人地鬼,其實由aeg到ptw又到gbb再到hpa個個有新系統出現又會好主觀話第二個系統咩咩咩⋯⋯宜家又咪係周街ptw同gbb....
大家冷靜d
作者: rYaN    時間: 30-1-2017 10:20

引用:
原帖由 queen 於 27-1-2017 11:35 AM 發表

好似未講得既喎
作者: JOHN2    時間: 30-1-2017 10:46

引用:
原帖由 rYaN 於 30-1-2017 10:18 發表
就係天氣,hpa咩天氣打出黎既力都係差唔多,唔會好似gbb咁夏天同冬天咁大上落
第二就係打出黎既彈grouping好集中,同埋夠靜,如果用埋黑珠你想搵到條友邊到射你都難。 ...
HPA, 針對約半年處於攝氏10度以下國家(俄/加/瑞/烏......)有好大市場

始終現時gbb處於10度以下又有穩定輸出
作者: rYaN    時間: 30-1-2017 13:46

引用:
原帖由 JOHN2 於 30-1-2017 10:46 AM 發表

HPA, 針對約半年處於攝氏10度以下國家(俄/加/瑞/烏......)有好大市場

始終現時gbb處於10度以下又有穩定輸出
第一,我唔係為反駁而講,但如果你玩過HPA你就知咩叫有穩定輸出....(利申:我只玩GBB)
作者: Eddiem249    時間: 30-1-2017 13:51     標題: 回覆 72# 的帖子

又拖喉又樽,幾千銀個内膽仲要裝落電槍身,已經唔合乎大部份gbb玩家既要求....因為唔像真

又話可以整到一秒60發但又話冇人會用,咁即係比錢買冇用既功能...

鬼佬玩因為人地有雪落,東南亞地方冇咩優勢

作者: Eddiem249    時間: 30-1-2017 13:58     標題: 回覆 75# 的帖子

稳定得過aeg嗎?
作者: rYaN    時間: 30-1-2017 20:01

引用:
原帖由 Eddiem249 於 30-1-2017 01:58 PM 發表
稳定得過aeg嗎?
其實HPA半枝都係AEG....我自己試過就差唔多
作者: 新手一隻    時間: 30-1-2017 21:07

作者: mgs123    時間: 31-1-2017 05:35

引用:
原帖由 rYaN 於 30-1-2017 10:18 發表
第二就係打出黎既彈grouping好集中,同埋夠靜,如果用埋黑珠你想搵到條友邊到射你都難。 ...

作者: mgs123    時間: 31-1-2017 05:47

引用:
原帖由 xo8816 於 29-1-2017 02:17 發表

我是用電泵的,35#有講到師兄可於網上搵搵,使用方便又唔算嘈,我充支9#張相大細0既需時5至6分鐘就3000psi了,宜家玩落覺得仲平過以前買gas
希望幫倒你…朋友唔洗咁辛苦
揾到鳥.. 但聽講充HPA樽要慢充, 因為快得滯(流量大)空氣會熱然後膨脹, 冷卻返之後個樽會變成唔滿. 師兄你用3000psi樽? 有冇遇過咩問題? thx
作者: 新手一隻    時間: 31-1-2017 06:09

作者: rho837    時間: 31-1-2017 11:38

引用:
原帖由 新手一隻 於 31-1-2017 06:09 發表
另外,聽班打paintball的講,千祈唔好係個樽的入氣位落油。如果唔係啲油會入埋個樽到,個樽有機會爆炸,好危險。
HPA樽要100%乾淨!

油加高壓會產生化學作用! 爆炸!
作者: Ben_9413    時間: 31-1-2017 11:44

引用:
原帖由 新手一隻 於 2017-1-31 06:09 發表
另外,聽班打paintball的講,千祈唔好係個樽的入氣位落油。如果唔係啲油會入埋個樽到,個樽有機會爆炸,好危險。
Diesel Effect
作者: xo8816    時間: 31-1-2017 14:32

引用:
原帖由 新手一隻 於 30-1-2017 21:07 發表

HPA唔係淨係得一種。有成份內膽落電槍身,又有GBB轉HPA供氣,亦有將AEG轉GBB的HPA kit。
HPA本來就唔係為像真而設計,係為性能同埋一啲行唔到普通GBB的槍而設,比如話M249。HPA同部分仿真向的GBB個客層本 ...
真好心機 希望唔好又係
作者: xo8816    時間: 31-1-2017 14:35

引用:
原帖由 mgs123 於 31-1-2017 05:47 發表

揾到鳥.. 但聽講充HPA樽要慢充, 因為快得滯(流量大)空氣會熱然後膨脹, 冷卻返之後個樽會變成唔滿. 師兄你用3000psi樽? 有冇遇過咩問題? thx
3000同4500psi都有用,未遇到呢個問題,有時需樽過樽時仲暖過用機叉
作者: xo8816    時間: 31-1-2017 14:41

引用:
原帖由 新手一隻 於 31-1-2017 06:09 發表
引用:
原帖由 rho837 於 31-1-2017 11:38 發表

HPA樽要100%乾淨!

油加高壓會產生化學作用! 爆炸!
講漏左添 …多謝兩位題醒大家
接駁位有油係有咁o既可能性的
作者: wing383    時間: 1-2-2017 16:15

By the way,又講多少少,其實至少有兩款hpa system都有出milsim conversion kit比玩家多一個選擇,裝左只能夠“打單飛”同冇左份電子野,聽落好似同某些人對hpa玩家玩hpa既目的好茅盾
我諗當中原因真係要有愛既人先可以感受得到
作者: rho837    時間: 1-2-2017 17:01

https://www.youtube.com/watch?v=eolUUXSwas4

M249 HPA 話時話真係幾正
作者: xo8816    時間: 1-2-2017 19:10

引用:
原帖由 rho837 於 1-2-2017 17:01 發表
https://www.youtube.com/watch?v=eolUUXSwas4

M249 HPA 話時話真係幾正
個場都好正
作者: rho837    時間: 1-2-2017 20:19

香港係住屋問題!

外國係消顯問題!

有個室內大場, 預左高火力遠程直線開水喉狂掃!

突然想起以前M4個場!
作者: xo8816    時間: 2-2-2017 03:51

引用:
原帖由 rho837 於 1-2-2017 20:19 發表
香港係住屋問題!

外國係消顯問題!

有個室內大場, 預左高火力遠程直線開水喉狂掃!

突然想起以前M4個場!
暫時我玩過o既Hpa system又真係可以幾開水喉狂掃,到宜家亦不見有任何問題或損耗 可能火力低,set好後堅係未整過槍
作者: fl519    時間: 3-2-2017 13:42

Asg 三月會出已裝HPA的 Evo3, 價又吾貴。我打算買。師兄可吾可以講多少少在香港点樣入氣。感謝!
作者: mgs123    時間: 4-2-2017 22:31     標題: 回覆 93# 的帖子

暫時我知道有間叫Diving Exp__s Club既潛水鋪可入3000psi樽, 4500psi就上阿里brabra買電泵
作者: marco91919    時間: 17-2-2017 16:36

自己上taobao買泵 打3000滿既無難度
大樽過細樽唔會滿 感覺非常不爽

而家只會玩gbb同hpa
係有d槍攪唔到hpa先會考慮入電
作者: vp70usp    時間: 13-3-2017 22:07

引用:
原帖由 gainax 於 28-1-2017 08:22 發表

你打咗幾耐game呀老細
作者: BLSK    時間: 13-3-2017 23:01

如果個樽細到好似條buffer tube 咁就正!
我諗遲下越出越新應該會收得越來越好
到時都無玩GBB既理由
作者: tinyau1134    時間: 13-3-2017 23:39

外國場地會幫玩家差氣?!
如果係嘅話幾吸引喎!

不過可惜P* FE太貴!10k HKD埋單!
電槍10k 都應該差唔多性能,可能仲勁少少!不過一定冇HPA咁耐操!
作者: fungchunyiu    時間: 22-3-2017 23:51

各位師兄既hap系統有咩牌子吅邊到買多呢?我淨係知polar star🙆🏻♂

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0