標題: 好似中伏 [打印本頁]

作者: Sbp012403    時間: 9-2-2017 21:16     標題: 好似中伏

以後去槍街買槍 真係唔好聽啲職員推薦既槍果日新手諗住去買把M4或者ak系列既 佢就拎左外形非常似m4既槍比我話都係m4泥 咁我就信左佢啦 點知返到去諗住查下係咩槍咁結果係完全無呢把槍架 小弟新手 真係唔知咩槍打咩槍
作者: tinyau1134    時間: 9-2-2017 21:39

圖片please
作者: stefano_cnc    時間: 9-2-2017 21:55

買把M4或者ak系列
ASR又係,Amoeba又係 你心目中既M4係咩樣先
作者: ken5500    時間: 9-2-2017 22:03

引用:
原帖由 Sbp012403 於 9-2-2017 21:16 發表
以後去槍街買槍 真係唔好聽啲職員推薦既槍果日新手諗住去買把M4或者ak系列既 佢就拎左外形非常似m4既槍比我話都係m4泥 咁我就信左佢啦 點知返到去諗住查下係咩槍咁結果係完全無呢把槍架 小弟新手 真係唔知咩槍 ...
唔怪好我師兄......不如你間返行又或者加返標點,睇得好辛苦
不如你影把槍張相上黎睇睇
市面上的氣槍唔係抄原槍就抄動漫電玩,小弟暫時諗唔到有咩槍係冇源頭而自創

我冇估錯你想要的M4係standerd style(3角準星,栗米筒,delta ring),而佢介紹果把可能個樣汁到唔係你想要果隻
(如果你話雷鎚果類日本仔自創改KIT,我會無話可說,但可以講個膽一樣係把M系)

再加上佢推介唔代表你要買,"錢在你手上,槍藏他盒內",你現場有懷疑的點都會即刻上網搵"M4A1"或"AK47",大把圖比你對住買,仲可以兜口兜面問返佢轉頭,但唔好咁快一口咬定人地水你,又或者可能真係冇呃你呢
作者: FBC1    時間: 9-2-2017 22:05

有相有真相.
作者: Sbp012403    時間: 9-2-2017 22:10

唔好意思 我呢家返緊工 要返到屋企先影到
作者: Sbp012403    時間: 9-2-2017 22:13     標題: 回覆 4# 的帖子

我一入到去話想要把m4a1果種或者ak 佢就一輪咀係咁講講到我頭都暈埋見佢講果把槍個外形都幾型就買左lu
作者: jacko    時間: 9-2-2017 22:56

引用:
原帖由 Sbp012403 於 9-2-2017 22:13 發表
我一入到去話想要把m4a1果種或者ak 佢就一輪咀係咁講講到我頭都暈埋見佢講果把槍個外形都幾型就買左lu
重點,你覺得型,鍾意咪得囉
作者: 警犬    時間: 9-2-2017 23:33

入左黎, 原來係我中伏
作者: tf141    時間: 9-2-2017 23:49

點會冇呢把鎗?
你咪成枝買左番屋企囉
作者: Lolanto    時間: 10-2-2017 00:55

玩具槍射得出就得啦~反正外觀見仁見智。
如果你發覺買左支罕野時,感覺可能不一
作者: blockhead    時間: 10-2-2017 01:39

引用:
原帖由 警犬 於 9-2-2017 23:33 發表
入左黎, 原來係我中伏
X2
作者: cyl198911    時間: 10-2-2017 01:55

引用:
原帖由 blockhead 於 10-2-2017 01:39 發表

X2
X3
作者: stevechau    時間: 10-2-2017 10:01

仲未收工?? 相呢??
作者: Alvin-MP5    時間: 10-2-2017 10:05

留名睇圖!
作者: sam524    時間: 10-2-2017 10:59

從來買咩都係sales信3成好啦
不過你都覺得型又有咩所謂
作者: rho837    時間: 10-2-2017 12:44

我們見實物至買!

如果客人(買家)覺得有問題! 最好去消委會投訴!
作者: Sbp012403    時間: 10-2-2017 12:46     標題:

Gun name nemesis

https://drive.google.com/open?id=0B-nu7DixX5H2LTNxYkM1V3p5Nmc

https://drive.google.com/open?id=0B-nu7DixX5H2UVdPNmhKVWc3RUE
作者: Sbp012403    時間: 10-2-2017 12:57

同埋把槍果匣 上左彈最後一鍊彈 係打唔到
作者: loveless    時間: 10-2-2017 12:58

引用:
原帖由 Sbp012403 於 10-2-2017 12:46 發表

https://drive.google.com/open?id=0B-nu7DixX5H2LTNxYkM1V3p5Nmc

https://drive.google.com/open?id=0B-nu7DixX5H2UVdPNmhKVWc3RUE
Classic Army Nemesis..都好高科技o下
作者: Sbp012403    時間: 10-2-2017 12:59     標題: 回覆 20# 的帖子

咩意思?
作者: 年少無資    時間: 10-2-2017 13:08

你覺得型就足夠了。。。樓主眼光多幾獨到
作者: Sbp012403    時間: 10-2-2017 13:09     標題: 回覆 22# 的帖子

可以話比我聽發生咩事...
作者: Ben_9413    時間: 10-2-2017 14:15

不要想太多

學費人人都交過

錢已經使o左

開心地享受她吧
作者: loveless    時間: 10-2-2017 14:28

引用:
原帖由 Sbp012403 於 10-2-2017 12:59 發表
咩意思?
Nemesis行電子火控又可以programme, 有俾高科技你的
作者: jn_jona    時間: 10-2-2017 14:30

下次買野前應該做足功課
好多人對m4既定義都好模糊
係ar15身就當係m4
或者有好多人dd mk18 ris ii/ Kac ris都冇就話自己果枝係mk18

最緊要你買果時都覺得型姐 好好享受枝新槍
作者: loveless    時間: 10-2-2017 14:39

嚴格黎講M4是圖中這老土樣子的, 所以真正的M4亦未必係你想要的東西

圖片附件: m4.jpg (10-2-2017 14:39, 26.24 KB) / 該附件被下載次數 161

作者: channet    時間: 10-2-2017 14:40

唔好講新手, 即使老手買野前唔做功課都分分鐘會瀨野, 你問人意見人地介紹比你, 你買唔買係自己決定, 唔係人地決定。
重有, 你話想要M4或者AK, 你到底知唔知M4同AK係點? 其實你分分鐘都唔知, 唔好以為打幾鋪CSO或者BF4就以為個D槍就係咁
真心想玩槍你就要做功課, 唔係比錢就咩都唔理, 依個道理係玩咩都一樣

作者: Dave    時間: 10-2-2017 14:46

引用:
原帖由 Sbp012403 於 10-2-2017 13:09 發表
可以話比我聽發生咩事...
呢支係「M4」家族的,只是個身改型左個尾改型左條骨改型左,
嚴格來說只要個「身」仲係M4 系統都叫M4,當然是統稱,每個型號都總有自己個名。
一句到尾看得爽就好。價錢接受到外觀型仔又射得出,叫唔叫M4 好閒的,反正電槍基本性能都沒有分別,只是換層皮。
作者: Sbp012403    時間: 10-2-2017 14:51

多謝各位既意見 新手 跌跌撞撞就咁玩落去既感覺都唔錯
作者: rho837    時間: 10-2-2017 16:31

今時今日玩AIRSOFT GUNS幸福過十幾年前多多聲!

咁多年都係槍玩人多過人玩槍!

冇因為玩具搶搵過笨都唔算本行人!
作者: geoprotex    時間: 10-2-2017 16:40

引用:
原帖由 loveless 於 10-2-2017 14:39 發表
嚴格黎講M4是圖中這老土樣子的, 所以真正的M4亦未必係你想要的東西
就算樓主買左original軍版M4,玩多幾個月咪又係心思思換骨裝燈裝鏡,而家誤打誤撞地一步到位咪幾好
作者: kornhill401    時間: 10-2-2017 16:51

引用:
原帖由 Sbp012403 於 10-2-2017 12:57 發表
那是正常的,你要再上鍊,將BB彈推上.或者彈匣沒有足夠的BB彈.
作者: Sbp012403    時間: 10-2-2017 16:56

我遲下諗住買多把手槍

作者: Dave    時間: 10-2-2017 17:26

引用:
原帖由 Sbp012403 於 10-2-2017 16:56 發表
我遲下諗住買多把手槍
電槍通常唔洗夾手槍用,因為永世用唔著,都係掛身多過用。
GBB 通常都會配短火,打哂D 匣就用。
手拉狙必須要手槍,除非... 無除非係必須的。
作者: Dave    時間: 10-2-2017 17:27

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-2-2017 16:51 發表

那是正常的,你要再上鍊,將BB彈推上.或者彈匣沒有足夠的BB彈.
可能是話HOP UP 坐果4~5 粒殘彈,一甩匣就會跌落地。

回:正常的,90% 電槍都是咁設計。
作者: Sbp012403    時間: 10-2-2017 18:28     標題: 回覆 36# 的帖子

敢問師兄hop up係咩泥
作者: Alvin-MP5    時間: 10-2-2017 22:15

https://www.youtube.com/watch?v=nu2FK5MZCpA
作者: cyl198911    時間: 10-2-2017 23:51

引用:
原帖由 Sbp012403 於 10-2-2017 12:57 發表
完全正常,電槍就係咁,你一包BB 3000粒都唔會有人理果粒,一係你倒轉支野,一係就拆匣打單發清槍
作者: kornhill401    時間: 11-2-2017 12:49

引用:
原帖由 Sbp012403 於 10-2-2017 12:46 發表

個款式都唔錯,都見得人.
作者: 馬德鍾    時間: 16-3-2017 19:38

留名睇圖
作者: gainax    時間: 18-3-2017 16:05

民用/玩具M4一般泛指個外型,例如用M4槍身+槍管中等長度,細分M4既定義一般係三連發+卡賓長度重型槍管先通稱M4
我地D M4打AUTO應該叫M4A1,係高級野黎特種部隊先有得用 , 印象中m4真槍名字比COLT廠拎左,
所以近似M4外型只可以叫AR15,某D廠為避版權就叫N4,HK416,

至於20吋槍管+M4外型既槍身又會通稱M16, 11.5吋槍管就叫M733/933, 10.5/10.3吋就叫CQBR
以上外型同"M4"顯眼分別就唔應該再通稱M4了
作者: Sophi_hk    時間: 18-3-2017 16:53

仲以為買M4A1比左支M41A你
作者: Fr@nKiE    時間: 21-3-2017 09:55

而家都無咩人入行,入得行又未必玩開
1X年前我做槍鋪要識得支槍係咩型號,要知道點用正確知識去Sale客
今時今日如果去啲唔係老牌槍店,你可能分分鐘重熟過佢
因為啲靚仔只係翻工等食飯,食飯等收工,收工等放假
作者: horenhim    時間: 21-3-2017 17:03

安息媽咪! 正!
作者: loveless    時間: 21-3-2017 20:14

US Army 點改名..
二戰之前用投入服務年份, eg M1911, M1903.
二戰後道理上以屬性歸類, M3係 SMG, M4係Carbine, M14, M16係rifle, M60係MG...如此這般, 但又真係講唔通既...
冇變既係字母既意義:
M代表Model/型號, A 代表 Alteration/改版, E 代表 Experiment/實驗.
簡化的話,
M4 改版, 就變左M4A1
M16A1E1正式落單入系統, 就變左M16A2.

以上係Army既做法
而MOD乜, MK乜, EX乜, 係Navy既做法....
作者: 屈濕    時間: 22-3-2017 10:34

引用:
原帖由 gainax 於 2017-3-18 16:05 發表
民用/玩具M4一般泛指個外型,例如用M4槍身+槍管中等長度,細分M4既定義一般係三連發+卡賓長度重型槍管先通稱M4
我地D M4打AUTO應該叫M4A1,係高級野黎特種部隊先有得用 , 印象中m4真槍名字比COLT廠拎左,
所以近似 ...
我到今時今日先真係識分邊款打邊款......

咁即係玩具M4同M4A1係睇上身去分邊款打邊款?
定係玩具都有分開打burst係M4,auto係M4A1

作者: 屈濕    時間: 22-3-2017 11:12

引用:
原帖由 loveless 於 2017-3-21 20:14 發表
US Army 點改名..
二戰之前用投入服務年份, eg M1911, M1903.
二戰後道理上以屬性歸類, M3係 SMG, M4係Carbine, M14, M16係rifle, M60係MG...如此這般, 但又真係講唔通既...
冇變既係字母既意義:
M代表Model/型號 ...
其實有幾多軍隊係會唔用廠ge型號,會自己加個軍用型號?
我淨係知英軍係全部改哂用L字起頭
作者: loveless    時間: 22-3-2017 12:08

引用:
原帖由 屈濕 於 22-3-2017 11:12 發表

其實有幾多軍隊係會唔用廠ge型號,會自己加個軍用型號?
我淨係知英軍係全部改哂用L字起頭
道理上, 好似係標準化裝備至有所謂軍用型號..
例如MP5, 再諗o下係UK/US都從來冇軍用型號...
ie. mission specific procurement vs. standard equipment acquisition..
作者: jn_jona    時間: 22-3-2017 13:20

引用:
原帖由 屈濕 於 22-3-2017 10:34 發表

我到今時今日先真係識分邊款打邊款......

咁即係玩具M4同M4A1係睇上身去分邊款打邊款?
定係玩具都有分開打burst係M4,auto係M4A1
一般都係m4a1
因為m4 carbine 要比3連發 如果唔係會有bugs
一般睇marking就知

兵仔一向都係m4 carbine 好似近年開始派a1
作者: loveless    時間: 22-3-2017 13:56

Army由1991年起累積至今, 大概有48萬支使用中及倉存M4,
2014年開始做A1升級改裝, 每日可處理300支,
到2016年尾, 共升級o左17萬支M4做M4A1規格,
計劃係全部升晒...
作者: 屈濕    時間: 22-3-2017 14:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 2017-3-22 13:20 發表

一般都係m4a1
因為m4 carbine 要比3連發 如果唔係會有bugs
一般睇marking就知

兵仔一向都係m4 carbine 好似近年開始派a1
因為一向睇片睇戲都係見到單發,從來冇為意到,一直都係以為得M16A2有burst
作者: f22a    時間: 22-3-2017 18:27

M16A4都係3burst……
作者: gainax    時間: 22-3-2017 20:11     標題: 回覆 47# 的帖子

軍部叫M4通常打burst, M4A1就係auto, 不過外銷版M4卡賓都有auto版, 軍方比較執著規格玩具就點刻都得只係唔啱姐
作者: jn_jona    時間: 22-3-2017 20:55

引用:
原帖由 gainax 於 22-3-2017 20:11 發表
軍部叫M4通常打burst, M4A1就係auto, 不過外銷版M4卡賓都有auto版, 軍方比較執著規格玩具就點刻都得只係唔啱姐
依家d兵仔都係打單發多
換唔換a1都影響不大既...
越戰個代個個都興一雞清匣 依家頂多都係快扣
作者: gainax    時間: 22-3-2017 21:49     標題: 回覆 55# 的帖子

越戰D軍佬由M14轉M16未打過AUTO緊係FULL返過癮 (講笑)
唔明既係明明AR三連發唔係好設計但海量生產配比軍人竟然係三連發版
而家設計已經過時先話配M4A1
作者: jn_jona    時間: 22-3-2017 22:30

引用:
原帖由 gainax 於 22-3-2017 21:49 發表
越戰D軍佬由M14轉M16未打過AUTO緊係FULL返過癮 (講笑)
唔明既係明明AR三連發唔係好設計但海量生產配比軍人竟然係三連發版
而家設計已經過時先話配M4A1
點解唔係好設計既?
其實連發比三連結構仲簡單

好似m14都係打連發的 當bar咁玩
作者: gainax    時間: 22-3-2017 23:51     標題: 回覆 57# 的帖子

三連發比軍火專家彈過欠缺突擊步槍(auto)既火力壓制功效
同埋真鐵吊雞扣三連發打唔哂三粒,咁下次扣雞只射得一粒出去唔會重新射三連發
越戰M14同Ak50米互射auto,應該兩邊都無穿無爛

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0