標題: 尖沙咀站地鐵車廂起火 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 10-2-2017 20:35     標題: 尖沙咀站地鐵車廂起火

作者: 0o0p    時間: 10-2-2017 20:38

聽講有人大叫後自焚 唔知係咪叫阿拉花瓜
作者: marcooo    時間: 10-2-2017 20:39

有人話自焚,有人話尿袋爆炸。

肯定的是,企定定食花生,有煙唔識走,成世未見過火要拍片個d最勇敢。

作者: Tango1997    時間: 10-2-2017 20:43

網上流傳

圖片附件: IMG-20170210-WA0052.jpg (10-2-2017 20:43, 328.54 KB) / 該附件被下載次數 159

圖片附件: IMG-20170210-WA0039.jpg (10-2-2017 20:43, 78.88 KB) / 該附件被下載次數 163

作者: marcooo    時間: 10-2-2017 20:45

最新話係有人企圖掟汽油彈,被其他乘客制止。
作者: BFG001    時間: 10-2-2017 21:04

引用:
原帖由 Tango1997 於 10-2-2017 20:43 發表
網上流傳
fake confirmed.
作者: jn_jona    時間: 10-2-2017 21:10

引用:
原帖由 marcooo 於 10-2-2017 20:39 發表
有人話自焚,有人話尿袋爆炸。

肯定的是,企定定食花生,有煙唔識走,成世未見過火要拍片個d最勇敢。
個鬼佬呢頭走入去影相 果頭就要吸氧氣 抵死
d人都唔怕爆炸緊係勇啦

自焚唔抵救啦  
仲有人肯除衫救火抵讚
作者: jn_jona    時間: 10-2-2017 21:11

引用:
原帖由 BFG001 於 10-2-2017 21:04 發表

fake confirmed.
有冇link睇睇
作者: JBL    時間: 10-2-2017 21:13

作者: rho837    時間: 10-2-2017 21:22

唔咪條BUGGER佬呀! 係就由得佢屎!
作者: loveless    時間: 10-2-2017 21:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-2-2017 21:10 發表

自焚唔抵救啦  
仲有人肯除衫救火抵讚
奈何現今8成以上衣物係人造纖維為主
作者: FBC1    時間: 10-2-2017 21:32

人造纖維係好惹火.
作者: reniless    時間: 10-2-2017 21:32

石油化纖衣服多,羊毛都唔會話咁燒到盡。

作者: jn_jona    時間: 10-2-2017 21:39

引用:
原帖由 loveless 於 10-2-2017 21:28 發表

奈何現今8成以上衣物係人造纖維為主
捨得用自己d衫救火已經好好啦
點知救果條友係唔抵救
作者: loveless    時間: 10-2-2017 21:41

最反映現實係綱上個個問有冇相有冇片,到睇到片睇到相又齊聲大罵D人淨識圍住影相
作者: jn_jona    時間: 10-2-2017 21:46

引用:
原帖由 loveless 於 10-2-2017 21:41 發表
最反映現實係綱上個個問有冇相有冇片,到睇到片睇到相又齊聲大罵D人淨識圍住影相
揸住部電話問地鐵職員點解唔救火...
每卡地鐵都有滅火筒 但有邊個會入去拎呢
作者: 0o0p    時間: 10-2-2017 21:51

個人覺得果段時間 金鐘過海係企到滿晒人 想拎滅火筒都難..
作者: sam524    時間: 10-2-2017 21:59

引用:
原帖由 JBL 於 10-2-2017 21:13 發表

好似又話唔係.......
警方啱啱話疑犯姓張
作者: kin123450    時間: 10-2-2017 22:00

真心, 香港人冇咩危機意識, 著哂火仲係到拍片
作者: jn_jona    時間: 10-2-2017 22:29

引用:
原帖由 0o0p 於 10-2-2017 21:51 發表
個人覺得果段時間 金鐘過海係企到滿晒人 想拎滅火筒都難..
架車埋左站d人落晒車果時 個個都拎住部電話問點解職員唔救火...
作者: sovietarmy2012    時間: 10-2-2017 23:04

引用:
原帖由 reniless 於 10-2-2017 21:32 發表
好多所謂全棉,其實都係混紡
作者: Ben_9413    時間: 10-2-2017 23:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 2017-2-10 21:11 發表

有冇link睇睇
【港鐵尖沙嘴站火警- 澄清】

網上流傳,一名較早前被警方以「獸交罪」被拘捕的男子涉嫌與尖沙咀站火警事故有關。警方確定該名男子仍被警方扣留。

Online rumour claimed that a male being arrested by police for bestiality is responsible for the fire at Tsim Sha Tsui Station.  Police confirm that the man is still under police custody.

警隊Facecbook連結:: http://bit.ly/2kbUrg5
作者: 進擊的Chun    時間: 10-2-2017 23:42

願傷者早日康服
作者: cyl198911    時間: 10-2-2017 23:56

我果時喺附近,第一時間收到片 個阿叔燒到長褲變Tback,陰公
作者: gtoray    時間: 11-2-2017 00:01

自已自焚死就算啦,專登去地鐵燒
正一人渣
希望佢唔好死,有排佢受!!
願傷者早日康復
作者: Lolanto    時間: 11-2-2017 00:09

係咁多人既地方放火,吾係自殺,係謀殺
作者: jn_jona    時間: 11-2-2017 00:33

引用:
原帖由 gtoray 於 11-2-2017 00:01 發表
自已自焚死就算啦,專登去地鐵燒
正一人渣
希望佢唔好死,有排佢受!!
願傷者早日康復
應該由佢燒 自己死就好啦想人陪葬

諗起我讀果間院校 好多年前有人係門口自焚
究竟一個人幾不滿先會選擇一種咁痛苦既死法呢
作者: kornhill401    時間: 11-2-2017 11:36

新聞話佢有精神病紀錄, 呢D有暴力的精神病人... Thx for sharing
作者: 暈又暈    時間: 11-2-2017 11:53

引用:
原帖由 reniless 於 10-2-2017 21:32 發表
如果係講緊polyester之類
據前輩所述呢種物料如果被火燒到會溶化,溶左會有機會粘實皮膚令穿著者更傷

如果係棉/羊毛之類物料,被火燒係燒成灰甩落黎唔會粘實

講容小弟戴頭盔,唔希望去求證,但看倌們可以試下係屋企拎件唔要既衫,剪些少布碎,係安全環境下燒下塊布睇效果

假設前輩冇老點,問題就變成寧願裸跑定係強殖裝甲了
作者: Lolanto    時間: 11-2-2017 12:27

唉~有個16歲學生妹燒傷塊面
作者: jn_jona    時間: 11-2-2017 12:30

引用:
原帖由 kornhill401 於 11-2-2017 11:36 發表
新聞話佢有精神病紀錄, 呢D有暴力的精神病人... Thx for sharing
陰公 痴線既無仇報
作者: 33tt    時間: 11-2-2017 13:14

而且燒傷的傷口是超痛的 治療難,易感染

作者: vp70usp    時間: 11-2-2017 14:48

我之前試過點煙個陣一個風吹,d火燒落手指公度。
燒完個陣無野,之後就好痛
我只係輕輕燒傷個手指頭已經好痛,那個初中女仔兩隻腳都燒到脫皮,可想言之佢之後既康復路程係幾甘艱辛
真心希望各傷者能堅強面對,法官可不再「假慈悲」,可以嚴懲條X樣
作者: rho837    時間: 11-2-2017 15:32

同內地手法一樣! 呢類精神病患者! 一早捉去打靶啦!
作者: 0o0p    時間: 11-2-2017 18:41

自焚果位應該用腳踩幫佢救熄
結果係就算香港恐襲風險低 地少人多求其有人精神失常都可以幾大劑
政府應該增加醫療預算..
作者: sovietarmy2012    時間: 11-2-2017 19:23

引用:
原帖由 rho837 於 11-2-2017 15:32 發表
同內地手法一樣! 呢類精神病患者! 一早捉去打靶啦!
内地既手法係缺乏資料處理重症精神病患

打靶係納粹德國的做法
作者: sovietarmy2012    時間: 11-2-2017 19:25

引用:
原帖由 vp70usp 於 11-2-2017 14:48 發表
我之前試過點煙個陣一個風吹,d火燒落手指公度。
燒完個陣無野,之後就好痛
我只係輕輕燒傷個手指頭已經好痛,那個初中女仔兩隻腳都燒到脫皮,可想言之佢之後既康復路程係幾甘艱辛
真心希望各傷者能堅強面對,法官 ...
吾死都下半世著壓力褲,無得回復以往,好慘架
作者: sovietarmy2012    時間: 11-2-2017 19:41

引用:
原帖由 暈又暈 於 11-2-2017 11:53 發表

如果係講緊polyester之類
據前輩所述呢種物料如果被火燒到會溶化,溶左會有機會粘實皮膚令穿著者更傷

如果係棉/羊毛之類物料,被火燒係燒成灰甩落黎唔會粘實

講容小弟戴頭盔,唔希望去求證,但看倌們可以試 ...
羊毛肯定變灰

軍衫好似有D係防火料。

幸好係傻人自焚,如果係恐襲,就好大機會再發生,咁吾通日日著全套燈芯絨西裝,或者著level6咩

我個大6fd問我,點解你地地鐵無安檢?我答佢:好似全世界得大6地鐵有安檢!

再諗多層,香港地鐵係無力應對獨狼或有組織恐襲。。。地少人多。。。如果地鐵站要整X光機或金屬探測,近乎無可能!何況一部機最少要兩個人!警方只能靠情報與行必阻嚇,市民只能靠拜神同遇事時冷靜(呢方面今次車廂乘客抵讚!)
作者: jn_jona    時間: 11-2-2017 20:26

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-2-2017 19:41 發表

羊毛肯定變灰

軍衫好似有D係防火料。

幸好係傻人自焚,如果係恐襲,就好大機會再發生,咁吾通日日著全套燈芯絨西裝,或者著level6咩

我個大6fd問我,點解你地地鐵無安檢?我答佢:好似全世界得大6地鐵有安 ...
軍服都只係阻燃 唔隔熱的
一樣傷 係出左黎自處理d姐
作者: FBC1    時間: 12-2-2017 11:49

祝所有傷者早日康復.
作者: walther    時間: 12-2-2017 11:53

。。。。。。。。。。。。。。。。。

圖片附件: Capture.JPG (12-2-2017 11:53, 54.62 KB) / 該附件被下載次數 122

作者: pbay    時間: 12-2-2017 13:36

希望傷者早日康復
作者: Tango1997    時間: 12-2-2017 14:38

呢單野係尖沙咀 subway 。。。 繁忙時間 。。。唔踩死人算萬幸
作者: Ben_9413    時間: 12-2-2017 15:39

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2017-2-11 19:41 發表

羊毛肯定變灰

軍衫好似有D係防火料。

我個大6fd問我,點解你地地鐵無安檢?我答佢:好似全世界得大6地鐵有安 ...
防火...防暴果D...防到幾秒

消防專用果D都係捱耐D o者

人多兼有限空間放火真係超級致命

今次傷亡率算萬幸, 除o左某D儍的o馬街坊之外, 香港人算應對得好有秩序

希望傷者早日康復
作者: 阿芝    時間: 13-2-2017 09:40

唉,希望傷者早日康復~ =(
作者: Kuznetsov    時間: 13-2-2017 11:19

好彩個時上唔到個班車
作者: 屈濕    時間: 13-2-2017 11:49

我有野唔明,睇報導話警方落案告佢蹤火,我朋友話唔係應該告埋意圖謀殺/傷人咩?
告佢蹤火關唔關疑犯有精神病事?

我個人觀點︰
分析案件要睇mens rea同埋actus rea
因為一個正常人都知道,係密集環境蹤火自焚,係一定會燒埋隔離D人,佢意識上都知道會傷到人,或者燒死人
好明顯係有齊mens rea同埋actus rea

但係一個精神病人可能冇意識,actus rea一定證明到,因為放火係事實,但係證明mens rea就有難度?
佢係早就計劃係地鐵燒定係突然病發燒,佢個陣有冇誌識係會波及周圍ge人?
作者: 2slow    時間: 13-2-2017 11:58

精神有問題大曬, 最多誤殺
作者: derp    時間: 20-2-2017 21:54

引用:
原帖由 屈濕 於 13-2-2017 11:49 發表
我有野唔明,睇報導話警方落案告佢蹤火,我朋友話唔係應該告埋意圖謀殺/傷人咩?
告佢蹤火關唔關疑犯有精神病事?

我個人觀點︰
分析案件要睇mens rea同埋actus rea
因為一個正常人都知道,係密集環境蹤火自焚 ...
留意閣下引用既係"警察"落案 -- 即係根本未有INDICTMENT.

實際上, 其實警察話告乜同最後打算釘邊條無直接關係, 最後都要睇返DOJ 個LEGAL. 而且警察落文嗰陣, 往往D 野都未齊, OC CASE 可能聽完DOJ 個初步LEGAL (又或者乜都無), 就覺得縱火係最似嗰個, 咪用住呢條先. 最後有可能捉埋其他野, 未去到話考慮INSANITY 同心理原素既關係.

當然, 會有一個對被告是否公平既問題 (即係警察CAU 係CAU 你縱火, 點知最後係釘你GBH 或者意圖謀殺, 有個可能就會令到被告以為好少事者, 咪講囉. 點知就釘條重D 既). 但係有案例講過 (LAM TAT MING 訴 SJ 一案終審法院案例 (2000) 3 HKCFAR 168), 最後是否會令CAU 文不被接納決定權喺官手上. 亦都有上訴庭案例正正係講呢個問題 -- 參見HKSAR 訴 CHIU KWOK HO (趙國豪, CACC 178/2003, 2004 年2 月11 日), 而上訴庭係話唔會因為我CAU 你A 罪所以就唔可以用篇文嚟釘你B 罪, 如果被告係自願落文, 最終CAU 文是否不能呈堂決定權都係喺個官度 (參見第12 頁K 至Q, 及第15 頁K 至第17 頁C).

但係, 如果已經出咗INDICTMENT, 然後控方突然間話我唔你A 罪, 告你B, 就有可能會導致審訊對被告不公. 越遲改, 越容易拗呢點.

至於INSANITY 同MENS REA 既關係, 參閱ARCHBOLD 16-59 至16-70 段.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0