標題: mosfet 自動開槍唔識停 [打印本頁]

作者: 新手一隻    時間: 13-2-2017 20:11     標題: mosfet 自動開槍唔識停

作者: 新手一隻    時間: 14-2-2017 17:28

作者: 路過的    時間: 14-2-2017 19:43

我古馬達有事!我裝了5支都無事。有次卡齒發熱試過同樣!
作者: lppl    時間: 14-2-2017 23:56

好似聽過係電流過大打穿某電子零件出事. 裝FUSE 可解決?
作者: vp70usp    時間: 15-2-2017 00:23

我都試過
我前排試過打power過陣連續扣阻千拎飛之後唔識停 ,以後無再用了
作者: 路過的    時間: 15-2-2017 10:26

裝fuse防卡齒時長按,好以師兄要防過熱裝兩片,都唔得!裝4片晶片有位的話!
作者: ++朗++    時間: 15-2-2017 10:58

作者: ++朗++    時間: 15-2-2017 10:58

我ge經驗係mosfet電路設計上有問題
我試過同樣ge料
一個設計會熱到出煙加燒mosfet
另一個設計長full都只係暖
作者: 新手一隻    時間: 15-2-2017 16:49

作者: Tango1997    時間: 15-2-2017 17:05

引用:
原帖由 新手一隻 於 15-2-2017 16:49 發表
唔該各位師兄的意見,小弟應該搵到原因了。可能係舊電個電壓太高,擊穿咗粒mosfet。咁都解釋咗點解我係屋企試的時候無事,因為嗰陣舊電未叉滿,電壓比較低。而落場嗰陣因為舊電差飽 ...
SSP.... 和興
作者: ++朗++    時間: 15-2-2017 17:38

如果想簡單D就RS Online or Mouser
不過就貴
作者: 新手一隻    時間: 15-2-2017 20:12

作者: ++朗++    時間: 16-2-2017 09:48     標題: 回覆 12# 的帖子

作者: 路過的    時間: 17-2-2017 19:05

師兄用14.4嗎?我用11.1未有事過!
作者: 新手一隻    時間: 17-2-2017 21:23

作者: vp70usp    時間: 18-2-2017 01:45

我都係11.1已經出事
作者: gunman    時間: 3-3-2017 13:15

隻solder iron 幾火? 30w 以上會損mosfet...
作者: 新手一隻    時間: 3-3-2017 16:25

作者: 新手一隻    時間: 3-3-2017 16:28

作者: taichauchau    時間: 8-3-2017 09:08

小弟都有少少研究,其實坊間自製及比較平的mosfet,係用網上最簡單
的電路,根本就博唔炒。而當你按trigger時,唔好以為按一下,其實電片不斷移動時已按了無數下,需要debounce電路保護,電壓電流及温度又需其他控制電路去處理。電槍閒閒地幾百watt,連heatsink都唔使,重要有埋abs....串10粒都唔夠燒

作者: taichauchau    時間: 8-3-2017 09:29

引用:
原帖由 gunman 於 3-3-2017 13:15 發表
隻solder iron 幾火? 30w 以上會損mosfet...
睇番Datasheet,有講幾多度焊幾多秒
作者: cks.com    時間: 9-3-2017 10:25

焊FET時都要注意散熱,高溫會擊穿粒FET,長FULL粒FET熱升得好快,最好落heatsink,小心粒FET唔好接觸到其他金屬,容易短路燒毀

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0