標題: ksc唔再出g17?? [打印本頁]

作者: ho852    時間: 15-2-2017 17:29     標題: ksc唔再出g17??

各師兄好,新手入坑,多多指教!
近來想買把ksc g17,但經多番查詢(基本上槍街所有地鋪/有網址的零售商)發現竟然都無貨!如此大路的槍,竟然幾乎全線無貨,於是小弟產生如題的疑惑並想向各師兄求証,謝謝
作者: Ben_9413    時間: 15-2-2017 17:34

師兄歡迎

好多網店有o咼, 睇o左未?
作者: ho852    時間: 15-2-2017 17:39

哦,其實係咁,一黎唔想借卡網購,二黎始終去實體店試清楚先走穩陣d,如非迫不得已,唔會考慮成支網購(零件ok)
作者: ~~方~~    時間: 15-2-2017 17:49

好奇一樣野, 點解2017年既新手仲會追求ksc 既glock? 因為睇左已經過時既新手文?

當初ksc glock 興起, 唔多唔少因為主流既glock 只有marui 同 ksc 2間去競爭

而marui glock 價錢唔平, 仲要膠slide, 而ksc 原裝已經有金屬slide, 同埋平過marui, 不過後勤較差, 而hopup 設計亦麻麻

但係而家除左marui 同 ksc 仲有其他更平既選擇,

好似stark arms(vfc), marui 既系統改良, 而且更像真, 金屬slide

又好似we, 抄marui 系統, 後勤充足, 有唔少野可以同marui 共用, 而且都係金屬slide
作者: kornhill401    時間: 15-2-2017 18:07

就算日本ksc返出,都不會有金屬滑架版,
作者: ho852    時間: 15-2-2017 18:07     標題: 回覆 4# 的帖子

好大情度上,正如師兄所講的,如果我發文問邊支glock好用,幾錢等等的問題,必然有師兄叫我爬文…而作為新手,在爬文過程無法分辨資料過時的問題亦是人之常情吧…
至於為何仍以ksc為選擇,這個很容易理解,就如你第一次買電腦時,在無“任何協助”情況下,大牌子的機必然是你最佳選擇。
亦要謝謝師兄所提及的兩個牌子,我會去了解了解的!如其他師兄近日在何處見到有ksc g17賣,請告知小弟,謝謝!
作者: nok777    時間: 15-2-2017 18:21

今時今日好少人用ksc g17 la,首先佢marking又唔係好,系統又舊,最簡單一支600蚊都唔洗既迷版g17效能已經同馬記有得比 而且就算你入手ksc  g17,你要預左壞件要向日本訂....

We既g17其實都比ksc好....
作者: ho852    時間: 15-2-2017 18:38     標題: 回覆 7# 的帖子

先謝謝師兄指點,可以再講多d關於we既g17嗎?
作者: Eddiem249    時間: 15-2-2017 18:57

介紹人買我們牌,真係好心地又夠朋友
作者: nok777    時間: 15-2-2017 19:04     標題: 回覆 9# 的帖子

我自己同身邊朋友用左幾年we g17都冇穿冇爛喎.....淨係換左膠已經好好打...睇彩數啫,we只會買g系統
作者: Eddiem249    時間: 15-2-2017 19:20     標題: 回覆 10# 的帖子

我支marui打膠slide用咗十年都未壞
作者: ho852    時間: 15-2-2017 19:21     標題: 回覆 9# 的帖子

如果WE既零件同marui係通用的話我都會諗諗佢既,畢竟拎得黎玩就預左咩牌子都有機會壞,大不了轉番marui零件,不過問題係"有唔少野可以同marui 共用"即係有幾多呢?咁要等知情既師兄幫忙分享了,謝謝
作者: 阿堅    時間: 15-2-2017 19:28

今時今日一定買marui 系統
計射擊準度同較能都好過ksc,而且補品多
外觀件仲多。
其他台灣廠既馬記系統就一支支,有D多觀好,亦有主打價錢平
作者: ho852    時間: 15-2-2017 19:33     標題: 回覆 11# 的帖子

marui即耐操性係可信的,但我唔考慮佢既原因就係因為…膠slide,需同佢換條金屬slide既錢差唔多可以買過把…咁既情況下買把可以通用marui零件既金屬“我們”都有得諗既
作者: Ben_9413    時間: 15-2-2017 19:47

自己玩緊KJW, 幾好
作者: mkmonkey    時間: 15-2-2017 19:51

不過唔係話馬老二 G17 用唔到真槍套硬套(既老翻)嗎?
作者: ho852    時間: 15-2-2017 20:19     標題: 回覆 13# 的帖子

謝謝師兄既指點,現時有咩marui系統的牌子比較大路呢?
作者: 阿堅    時間: 15-2-2017 20:22

引用:
原帖由 mkmonkey 於 15-2-2017 19:51 發表
不過唔係話馬老二 G17 用唔到真槍套硬套(既老翻)嗎?
係入唔到17cqc,買22個cqc就入到或者直接用579啦,一個套入囇大部分槍
作者: Eddiem249    時間: 15-2-2017 21:02     標題: 回覆 14# 的帖子

有冇見過pgc出既滑架?
作者: Eddiem249    時間: 15-2-2017 21:13     標題: 回覆 12# 的帖子

咪信,換咗marui件唔work時,怪邊個?

唔識DIY,勿買我們牌
作者: Eddiem249    時間: 15-2-2017 21:15

正正經經買支Marui g17, 玩一排先考慮换金属slide,係比較省錢既方法
作者: jn_jona    時間: 15-2-2017 21:17

引用:
原帖由 阿堅 於 15-2-2017 20:22 發表

係入唔到17cqc,買22個cqc就入到或者直接用579啦,一個套入囇大部分槍
其實馬記咩位錯數呢?
作者: Eddiem249    時間: 15-2-2017 21:31     標題: 回覆 22# 的帖子

Slide肥過真鐵
作者: Eddiem249    時間: 15-2-2017 21:33     標題: 回覆 18# 的帖子

Bladetech 好似都得,再唔係上18樓,插到入去先買
作者: Dave    時間: 15-2-2017 21:53

引用:
原帖由 ho852 於 15-2-2017 19:33 發表
marui即耐操性係可信的,但我唔考慮佢既原因就係因為…膠slide,需同佢換條金屬slide既錢差唔多可以買過把…咁既情況下買把可以通用marui零件既金屬“我們”都有得諗既
確實馬記如果要改哂金管金slide 係幾重皮,平極都1500 蚊。
不過話唔值又唔係,因為馬記打出黎心理同物理上都係準d

自己手槍都有廿支,雜牌嘜都有d,
marui 改金身的有3 支,we 有2支,kj 有3 支,主要落場都係呢3 個牌子。
如果追求性能既建議marui,追求性格比既買kj,人人都冇出過係得佢有出先會揀we

順帶一題如果落場打wargame 而唔係打比賽,手槍既要求其實好低,穩定唔壞野易操作優先,準度其次,彈量其其次,
手槍你用來做救命槍或者近戰槍基本上不會射擊20 米以上目標。呢個距離入面直線飛到尾其實大部份牌子都可以。

作者: ho852    時間: 15-2-2017 22:26     標題: 回覆 25# 的帖子

好的,先謝謝師兄的分享!
作者: type38    時間: 1-3-2017 01:19

當你見到新版making,你都會冇興趣買ksc
作者: stevechau    時間: 1-3-2017 09:44

買GLOCK落場, 暫時BEST BUY都仲係買返MARUI既...
買我們牌有少少睇彩數, 我們牌既GLOCK係佢間廠造工好轉既轉捩點之作...
但本身出小問題既機會都唔係細...

p.s.槍街KSC成槍好似好耐都無補過貨咁...連KSC自己都好似好耐無出新手槍咁, 我想買返支SIG PRO玩下都難搵~
作者: sovietarmy2012    時間: 1-3-2017 12:20

KSC Dmark錯,難揾件,匣貴,放棄吧!
作者: ayaka    時間: 1-3-2017 14:04

去彩虹8睇睇支APLUS版KJ G17
FULL MARKING金屬SLIDE跟埋個吉打下身
馬記數加上KJ耐用性能, 都係7XX
作者: HkTurTle    時間: 1-3-2017 23:15

平心而論 , we既glock真係吾差.

我玩glock 17個時未有KJ works既 , 所以吾評論 .
小弟一開始就換鋁slide , marui用marui匣定we匣都好 , we匣用we槍既效能比馬記好打好多(馬記試過只係打到30飛左右 , we打出泥至少多20∼25飛左右)原裝grouping一定馬記好好多 , 兩者都吾能夠直插我隻safariland 6379 w x300.

之後換吉打鋼silde , 經歷marui打鋁silde只能打30左右之後 , 一開始已經汁左we個set飛機連飛機座上去 , 今年凍天15∼16度出去打outdoor都至少打到一匣半(普遍兩匣).

備註:小弟係鋁silde , marui飛機組個時只係換左action 8mm擊錘滾輪呢樣內件
                      鋁silde , we飛機組個時亦只係再換上we原裝擊錘彈弓
                      鋼silde , we飛機組再加上gunsmodify前鋼軌座
                      (不論鋁定鋼silde , 上we飛機組都要少汁)

小弟只係玩左一兩年glock , 經驗尚淺 , 歡迎討論.

作者: ayaka    時間: 2-3-2017 00:58     標題: 回覆 31# 的帖子

WE匣的確係幾好, 小弟的吉打鋼34,17,19,26用WE匣最生猛
WE匣出氣膠係平的, 馬記係弧形, 但WE匣用係平2/弧形飛機都得
出氣量,氣化都比馬記/KJ好

飛機組有用開WE, 直徑大D回鏜爽D
最近入手KJ17都好唔錯, 內容造工比WE好好多, 接近馬記
數都比較接近馬記, 改吉打鋼SLIDE少執飛機座即可, 下身直上, 爽打

OVERALL, 個人覺得現時KJ性價比最高, 將來砌G系都會買KJ做BASE
匣就會KEEP住用WE
作者: ethanwch    時間: 2-3-2017 06:32

除了Marking是錯,我睇唔到KSC Glock系列有咩問題。我枝KSC Glock 17用了14年。我唯一換左個magazine catch。
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-3-2017 12:20 發表
KSC Dmark錯,難揾件,匣貴,放棄吧!

圖片附件: [KSC Glock Series] IMG_2570 (Small).JPG (2-3-2017 06:32, 93.87 KB) / 該附件被下載次數 205

作者: peacemaker    時間: 2-3-2017 09:40

請問大家我們17膠匣好唔好用? 玄
作者: horenhim    時間: 2-3-2017 11:26

引用:
原帖由 ayaka 於 2-3-2017 00:58 發表
WE匣的確係幾好, 小弟的吉打鋼34,17,19,26用WE匣最生猛
WE匣出氣膠係平的, 馬記係弧形, 但WE匣用係平2/弧形飛機都得
出氣量,氣化都比馬記/KJ好

飛機組有用開WE, 直徑大D回鏜爽D
最近入手KJ17都好唔錯, 內容造工 ...
WE匣甩油甩到傻
作者: ayaka    時間: 2-3-2017 14:32     標題: 回覆 35# 的帖子

個人無乜所謂, 用黎跌落地唔肉赤
BTW, 紅狼宜家9折WE 17匣一舊水有交易
作者: chnzwh    時間: 30-3-2017 01:51

引用:
原帖由 ethanwch 於 2-3-2017 06:32 發表
除了Marking是錯,我睇唔到KSC Glock系列有咩問題。我枝KSC Glock 17用了14年。我唯一換左個magazine catch。
I'll second that. Although KSC Glocks had passed their heyday long ago, they are nonetheless very solid and high quality airsoft replicas.

If you plan to stay well within the realm of airsoft then by all means go with Marui or Stark Arms as they are better in most aspects, but if you ever wanna transcend and have fun trying different external RS parts (like sights, mag release, slide release, etc.), KSC is hands-down the better choice.

Two old KSC Glocks still going strong

作者: gainax    時間: 30-3-2017 08:20

其實KSZ G系都OK夠用只係馬記做得更好, 畢竟次次KSZ GBB出左一段長時間馬記先出同款...
有得參考下實比前者做得更好了

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0