標題: [認真] 星期一牢騷文︰咩中槍認死真係咁難咩? [打印本頁]

作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 11:37     標題: 星期一牢騷文︰咩中槍認死真係咁難咩?

呢個情況時有發生,不過今次情況有少少唔同,所以都係要發下牢騷
呢個世界咩人都有,無論係邊度泥ge人,一樣都有老鼠屎
我唔否認今次個搞手有做得不足之處
話哂佢係第一次搞,我地隊亦係第一次玩MILSIM
不過我想講ge係玩家質素問題

你可能會覺得我偏幫某部份人,你鍾意點睇就點睇

我係參與一個主要由外籍/English speaker人士組成ge一個團隊ge一位老手,而我自己都叫做係一個本地人
尋日我地聯同另外兩隊外籍/English speaker小隊玩MILSIM,而對面隊係一班本地人
成場game對面隊持續有不死人,可能有人話依家係玩氣槍姐,唔係望邊度射中邊度
一次係咁,兩次係咁,三次係咁,四次係咁

我玩左都一段長時間,初期都係同本地人玩,依家已經變成唔多想同本地人玩
香港airsoft玩家當然係本地人佔大多數,但係我眼見我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人,客氣過本地人
我識咁多個,無論係唔係我地隊ge人,都冇見過不死人,相反同本地人約戰(唔計一班圍內識ge玩),閒閒地都執到幾件不死
自己地方自己玩家都做唔好本身,根本係笑話

作者: Dave    時間: 20-2-2017 12:00

自己攪手outdoor 收費場都頗多個年頭 ( 自己友game ,偶有2, 3 個生面口 ),
個人經驗,當你發覺有d 玩家十分執著完場時殺左幾多個,自己又幾咁少死,呢d 玩家值得注目

作者: werewolf319    時間: 20-2-2017 12:08

我都試過去錯場同左外籍人打左一場,氣氛好好,唔會有人中途投訴對方不死人
最深刻印象打完有人唔見咗隻手槍甲,轉場前全部人一齊入去搵
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 12:12

引用:
原帖由 Dave 於 2017-2-20 12:00 發表
自己攪手outdoor 收費場都頗多個年頭 ( 自己友game ,偶有2, 3 個生面口 ),
個人經驗,當你發覺有d 玩家十分執著完場時殺左幾多個,自己又幾咁少死,呢d 玩家值得注目
唔知其他人啦,我地明知中槍會認死,懷疑中槍都照認死,仲會死左對做低自己個個笑住俾個俾個like,出返休息區繼續吹水
唔會成話自己做低幾多個又冇咩點死,enjoy場game,enjoy同朋友玩先係真理
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 12:15

引用:
原帖由 werewolf319 於 2017-2-20 12:08 發表
我都試過去錯場同左外籍人打左一場,氣氛好好,唔會有人中途投訴對方不死人
最深刻印象打完有人唔見咗隻手槍甲,轉場前全部人一齊入去搵
尋日有人跌GLOCK,有人跌匣,有人跌knee pad,一齊周圍搵
作者: rho837    時間: 20-2-2017 12:35

咁! 外國人都有哀人!

玩WAR GAME玩得開心要有以下調件!

1) 自律
2) 有善
3) 認真

樓主! 明知班人係咁"死要面"! 算啦! 無謂介意
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 12:39

引用:
原帖由 rho837 於 2017-2-20 12:35 發表
咁! 外國人都有哀人!

玩WAR GAME玩得開心要有以下調件!

1) 自律
2) 有善
3) 認真

樓主! 明知班人係咁"死要面"! 算啦! 無謂介意
唔太介意,因為我地happy已經蓋過左地對佢地不死ge不滿
其實我主要想講ge係,好笑ge係香港地香港玩家連本身自己都做唔好,嗚呼哀哉
作者: ++朗++    時間: 20-2-2017 13:23

ching
我尋日都係度
我應該同你同一邊
我係外藉小隊
普遍好似都係本地人多問題
好似中場有個本地人問候哂人話咩同人傾計野
話人做乜好射佢
em...人有錯手, say 句sorry咪算囉

btw
6個鐘non stop真係好din好攰
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 14:13

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-20 13:23 發表
ching
我尋日都係度
我應該同你同一邊
我係外藉小隊
普遍好似都係本地人多問題
好似中場有個本地人問候哂人話咩同人傾計野
話人做乜好射佢
em...人有錯手, say 句sorry咪算囉

btw
6個鐘non stop真係好din ...
咦咦咦,你係邊位?你跟邊隊外籍小隊先?
查實唔知對面本地隊總共有幾多人,因為根本由頭到尾都冇正式見哂對家

個本地人係好似食緊野但係又俾人開槍打
好想知佢係邊個位食野
我地食野全部都走返去HQ開餐,又唔見我地俾人打
佢可能唔知我地係一堆英文人,係咁用廣東話媽媽聲
跟住有人大叫︰「In English!」
作者: ++朗++    時間: 20-2-2017 14:37

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 14:13 發表

查實唔知對面本地隊總共有幾多人,因為根本由頭到尾都冇正式見哂對家

好想知佢係邊個位食野
我地食野全部都走返去HQ開餐, ...
我係team 4唯一一個香港人
據知原本係有60人玩
點知有班菲律賓人臨時加人
原本話有10佪
點知嚟咗17個
又用high cap匣
又不死
不過我都係聴我teamate講
冇親眼證實
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 14:43

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-20 14:37 發表

我係team 4唯一一個香港人
據知原本係有60人玩
點知有班菲律賓人臨時加人
原本話有10佪
點知嚟咗17個
又用high cap匣
又不死
不過我都係聴我teamate講
冇親眼證實
原來你係跟猩猩個隊,失禮失禮
菲律賓有冇不死我就唔知,不過hi-cap匣就真係有,事關我聽到拉鍊聲
作者: ++朗++    時間: 20-2-2017 15:37

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 14:43 發表

原來你係跟猩猩個隊,失禮失禮
菲律賓有冇不死我就唔知,不過hi-cap匣就真係有,事關我聽到拉鍊聲
失咩敬
我都係抆衫尾join

算啦
樹大有枯枝
整體嚟講都正ge
香港好少呵可以咁大型

最好笑係我teamate係sniper
佢射中咗個不死
大聲話"you got hit, assxxxx"
之後條友先嗌"hit"
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 15:47

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-20 15:37 發表

失咩敬
我都係抆衫尾join

算啦
樹大有枯枝
整體嚟講都正ge
香港好少呵可以咁大型

最好笑係我teamate係sniper
佢射中咗個不死
大聲話"you got hit, assxxxx"
之後條友先嗌"hit"
你個隊其他人係米都係法國人?
猩猩入面我淨係識Denis一個

你有冇行錯左上馬路

Join多D我地呢類外籍團game啦,好玩之餘又識到唔同有品人
香港airsoft界好「聯合國」,咩人組ge團都好,一次過識哂唔同地方泥ge人

作者: ++朗++    時間: 20-2-2017 15:54

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 15:47 發表

你個隊其他人係米都係法國人?
猩猩入面我淨係識Denis一個

Join多D我地呢類外籍團game啦,好玩之餘又識到唔同有品人
香港airsoft界好「聯合國」,咩人組ge團都好,一次過識哂唔同地方泥ge人

所以我個radio開咗等於冇開
你識denis?
頭先我講個sniper咪佢囉
香港真係好多鬼同abc玩airsoft
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 16:08

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-20 15:54 發表

所以我個radio開咗等於冇開
你識denis?
頭先我講個sniper咪佢囉
香港真係好多鬼同abc玩airsoft
唔算好熟,有過兩句咁,佢同我D朋友多野講D,因為佢地係咁講SRS經
幾次去W28佢都做staff跟我地
之前又試過同興發14樓同埋猩猩搞活動

香港地方細,又咩人都有,自然「聯合國」
係睇你有冇機會可以埋堆姐,不過真係要有品(我地睇得最重係槍品)同埋最好可以用英文溝通到

外國人性格同香港人唔同,比較熱情之餘,唔識你都會行埋泥主動同你講野幫下手,基本上只要一場game已經可以打成一片,所以同佢地玩係好輕鬆
同埋我join個時只係組成兩個月,人未算多,所以同reular members同埋admins都幾friend

作者: ++朗++    時間: 20-2-2017 16:13

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 16:08 發表

唔算好熟,有過兩句咁,佢同我D朋友多野講D,因為佢地係咁講SRS經
幾次去W28佢都做staff跟我地
之前又試過同興發14樓同埋猩猩搞活動

香港地方細,又咩人都有,自然「聯合國」
係睇你有冇機會可以埋堆姐,不 ...
我多數都係跟佢好玩
所以基本上我冇乜同local玩過
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 16:25

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-20 16:13 發表

我多數都係跟佢好玩
所以基本上我冇乜同local玩過
初初玩係係學校event開始玩2所以都係同local玩
玩玩下冇玩一排,一玩返就已經同expat玩
呢半年幾都淨係同佢地玩,未試過咁happy
作者: ++朗++    時間: 20-2-2017 17:28

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 16:25 發表

初初玩係係學校event開始玩2所以都係同local玩
玩玩下冇玩一排,一玩返就已經同expat玩
呢半年幾都淨係同佢地玩,未試過咁happy
我學生時期文就排爬好多
不過就冇乜點玩
而家就join過兩次xpat
有時自己friend玩
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 17:32

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-20 17:28 發表

我學生時期文就排爬好多
不過就冇乜點玩
而家就join過兩次xpat
有時自己friend玩
可能係XPAT event見過你,不過唔認得你,你應該都唔認得我
作者: ++朗++    時間: 20-2-2017 18:22

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 17:32 發表

可能係XPAT event見過你,不過唔認得你,你應該都唔認得我
下次喺game再相認啦
作者: 屈濕    時間: 20-2-2017 18:24

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-20 18:22 發表

下次喺game再相認啦
你睇下Carlos呢個名有冇印象
作者: vp70usp    時間: 20-2-2017 22:43

老老77,我地打街場甘耐,從來唔會話人不死。
有咩槍管過數,永遠行動最實際
作者: rho837    時間: 21-2-2017 00:22

而家班奶仔好'石'身!

你估我地當年無限火! 打到啲珠仔入哂手到要Jei翻出來咩! 我們out啦!
作者: vp70usp    時間: 21-2-2017 00:48

我地依加都無限火,因為我地仲好後生,那團火仲係度
作者: vp70usp    時間: 21-2-2017 00:57

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 14:13 發表

好想知佢係邊個位食野
我地食野全部都走返去HQ開餐, ...
嗱,我同你講,我地係香港人,呢度係我地地頭,點解人地媽你要用英文呢? 不如下次去法國甘講睇下會點
作者: 屈濕    時間: 21-2-2017 02:03

引用:
原帖由 rho837 於 2017-2-21 00:22 發表
而家班奶仔好'石'身!

你估我地當年無限火! 打到啲珠仔入哂手到要Jei翻出來咩! 我們out啦!
如果你覺得咁樣先係in先係型,fine我冇野好講
我地打game係為開心,唔係要搞到自己傷痕累累
打game預中槍紅腫出血係一回事,唔代表要打到你要拎返粒彈出泥

作者: sealsman    時間: 21-2-2017 02:06

引用:
原帖由 rho837 於 21-2-2017 00:22 發表
而家班奶仔好'石'身!

阿媽 女友 老婆 老細見你花晒唔問就有鬼 見多兩次退役都有份
作者: ++朗++    時間: 21-2-2017 12:10

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 18:24 發表

你睇下Carlos呢個名有冇印象

我認樣唔認名
下次見到打個招呼先!
作者: ++朗++    時間: 21-2-2017 12:14

引用:
原帖由 rho837 於 21-2-2017 00:22 發表
而家班奶仔好'石'身!

打到出事又有咩為呢
點到即止咪算囉
你又唔係同個人有仇

有時我近距離打到人
都會唔好意思
say句sorry
免傷和氣
作者: vp70usp    時間: 21-2-2017 13:17     標題: 回覆 26# 的帖子

紅同入珠,有時只係一線之差
作者: vp70usp    時間: 21-2-2017 13:20

如果計被擊中個一刻,其實入珠唔係最痛,最痛係俾啲1.5左右用輕珠打過黎,真係好痛,但事後又只係紅咗少少
作者: gabriel_wong    時間: 21-2-2017 17:45

睇到眼都凸埋
作者: horenhim    時間: 21-2-2017 17:55

airsoft wargame is a game of honor
作者: Lolanto    時間: 22-2-2017 13:21

引用:
原帖由 vp70usp 於 21-2-2017 13:20 發表
如果計被擊中個一刻,其實入珠唔係最痛,最痛係俾啲1.5左右用輕珠打過黎,真係好痛,但事後又只係紅咗少少
果種感覺就好似細細個比亞媽用藤條fit,其實唔係肉痛,而係喚起童年陰影
作者: derp    時間: 22-2-2017 15:17

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 11:37 發表
呢個情況時有發生,不過今次情況有少少唔同,所以都係要發下牢騷
呢個世界咩人都有,無論係邊度泥ge人,一樣都有老鼠屎
我唔否認今次個搞手有做得不足之處
話哂佢係第一次搞,我地隊亦係第一次玩MILSIM
不過我想 ...
好奇一問. 既然閣下認為"我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人,客氣過本地人". 咁原因喺邊度? 點解呢個係事實 (先不論佢係咪事實)?

另外又如果閣下認為"多不死人"同"多老實人"既分別係在於個玩家是否本地人, 又如何理解
1) https://www.youtube.com/watch?v=mZ4zT4lR3aI (特別留意約4:15 嗰條片, 關於外國人係咪"友善"D);
2) https://www.youtube.com/watch?v=VWpjQXUCIAE;
3) https://www.youtube.com/watch?v=Dpx57duJQwY;
4) https://www.youtube.com/watch?v=UfgZ1GvMzcY

the list goes on. 上YOUTUBE 找找"AIRSOFT CHEATER", 又或者法語"TRICHEUR AIRSOFT", 我手上見到有228,000 個結果, 法文有412 個. 當然係咪全部都係關事, 又係咪全部都係閣下所理解既"外國人", 又或者係咪有重覆, 又或者係咪都係同一個人, 我不能確定. 但係似乎話只係本地--即係香港土生土長既--人會不死, 我有D 保留.

講開法國人, 閣下可以睇下一條法國人整既片 (有英文字幕), 以諷刺形式教玩家點樣CHEAT:
https://www.youtube.com/watch?v=sWL9k6Cwwp8
作者: 屈濕    時間: 22-2-2017 15:48

引用:
原帖由 derp 於 2017-2-22 15:17 發表

好奇一問. 既然閣下認為"我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人,客氣過本地人". 咁原因喺邊度? 點解呢個係事實 (先不論佢係咪事實)?

另外又如果閣下認為"多不死人"同"多老實人"既分別係 ...
首先請睇清楚我全句講緊咩,我係講緊香港airsoft界,唔係全世界airsoft界
香港airsoft玩家當然係本地人佔大多數,但係我眼見我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人,客氣過本地人

我亦冇話過「本地人=不死人」,「外籍人=老實人」
我只係陳述緊我係香港玩ge呢段日子入面我所知ge野
作者: derp    時間: 22-2-2017 16:01

引用:
原帖由 屈濕 於 22-2-2017 15:48 發表

首先請睇清楚我全句講緊咩,我係講緊香港airsoft界,唔係全世界airsoft界

我亦冇話過「 ...
好呀. 如果我有理解錯閣下既意思請更正我. 我理解閣下係話只就香港而言, 一般香港本地人比起在香港既"ENGLISH SPEAKER / 外籍人士" 玩AIRSOFT 時無咁識守規矩, 正確? 咁如果閣下係認為"我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人", 咁點解會係咁樣一回事?

又或者咁樣問睇下閣下可唔可以了解我想問既方向: 點解閣下要將香港既"呢類外籍/English speaker"從一般"全世界"既外籍/ENGLISH SPEAKER" 分出嚟? 有D 乜野會令身處香港既"外籍 / ENGLISH SPEAKER" 比香港本地人喺香港玩AIRSOFT 時更守規矩?

作者: ++朗++    時間: 22-2-2017 16:23

引用:
原帖由 derp 於 22-2-2017 16:01 發表

好呀. 如果我有理解錯閣下既意思請更正我. 我理解閣下係話只就香港而言, 一般香港本地人比起在香港既"ENGLISH SPEAKER / 外籍人士" 玩AIRSOFT 時無咁識守規矩, 正確? 咁如果閣下係認為"我地呢類外籍/English spe ...
其實都係主觀觀察ge結果
我好少同本地人玩
多數都係同老外
老外一般有咩唔啱即刻拆掂佢
一句起兩句止
say完sorry又開開心心玩過
但係我遇親本地人基本上都會有口角
仲要大大聲方死冇人知咁
冇數據比你, 係我觀察ge結果
當然唔排除我唔好彩見親local都係冇品
又咁好彩見親老外都係nice啦

作者: derp    時間: 22-2-2017 16:46

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-2-2017 16:23 發表

其實都係主觀觀察ge結果
我好少同本地人玩
多數都係同老外
老外一般有咩唔啱即刻拆掂佢
一句起兩句止
say完sorry又開開心心玩過
但係我遇親本地人基本上都會有口角
仲要大大聲方死冇人知咁
冇數據比 ...
唔, 唔好介意我堆問題. 即係我覺得如果"外國人/ENGLISH SPEAKER 打GAME 比較守規矩"呢個觀察係真既話, 係咪香港人打AIRSOFT, 又或者香港人搞手搞GAME 嗰陣, 係咪有可以學習既地方, 可以令香港自己既人打GAME 都打得開心D. 所以大家先會見到由第一條THREAD 已經問, "點解會係咁樣一回事", 有D 乜野令到呢班人會特別守規矩, 亦都特別要問問, 係咪真係佢哋係會特別守規矩. 而樓主認為呢班人同一般全世界既ENGLISH SPEAKER / 外籍人士 唔同, 咁我所以咪要再問清楚到底有D 乜野令到佢哋咁唔同.

只從樓主同閣下提到既野裡面, 我見到似乎有D 特別既地方係佢哋係一個比較細既圈子. 除咗咁之外有無其他特質? 例如佢哋有一個好既HOST, 之類?

不可置疑既係同30 年前(當AEG 都重係岩岩開始既年代)既香港比較, 依家係多咗年輕人玩, 玩既野亦都多咗花款. 但係同時 -- 可能係因為依家互聯網發達咗 -- 又見到好似香港AIRSOFT 口角多咗, 亦都見到多咗一D 關於不死既事實陳述.

既然樓主能夠具體講到有一班人比起一般香港人守規矩, 咁似乎可以大家分析下, 睇下係咪可以應用到香港一眾玩家身上, 咁樓主呢類"牢騷文"亦都可以少D, 香港人都可以開心D 打AIRSOFT. 當然只係一篇文, 無最後答案, 但係都可以算係一個開始可能?

作者: vp70usp    時間: 22-2-2017 17:41

其實我近呢幾年入場打成日見人嗌交,反而街場就少見咗
作者: ++朗++    時間: 23-2-2017 09:59

引用:
原帖由 derp 於 22-2-2017 16:46 發表

唔, 唔好介意我堆問題. 即係我覺得如果"外國人/ENGLISH SPEAKER 打GAME 比較守規矩"呢個觀察係真既話, 係咪香港人打AIRSOFT, 又或者香港人搞手搞GAME 嗰陣, 係咪有可以學習既地方, 可以令香港自己既人打GA ...
我覺得係文化差異, 壓力, 心態等問題集合
香港人玩可能係發洩掛
亦可能係好勝
佢不死你就贏唔到

其實我亂吹
我真係唔知點解香港人打game咁燥
作者: vp70usp    時間: 23-2-2017 11:32

引用:
原帖由 ++朗++ 於 23-2-2017 09:59 發表

香港人玩可能係發洩掛
亦可能係好勝
佢不死你就贏唔到

其實我亂吹
打power囉,睇下邊個勁d,通常d新一代不死人好鬼廢。頭盔又無,圍巾又無,有d連mask都無,學咩人玩不死
其實我之前我join過d不死收費團,d怪叔叔個個都不死,甘我地又調節下個打法。結果呢? 大家打完咪攬頭攬頸有講有笑,不知玩得幾開心。
作者: vp70usp    時間: 23-2-2017 11:36

其實我想講,d人要不死係無問題,但唔該都交足貨俾我呀。最cheap都去嘉頓買返頂$49copy基肋盔。
如果唔係到時俾人full到爆咗又話人地鬼火
作者: ++朗++    時間: 23-2-2017 11:38

引用:
原帖由 vp70usp 於 23-2-2017 11:36 發表
其實我想講,d人要不死係無問題,但唔該都交足貨俾我呀。最cheap都去嘉頓買返頂$49copy基肋盔。
如果唔係到時俾人full到爆咗又話人地鬼火
而家嘉頓仲存在咩?
作者: vp70usp    時間: 23-2-2017 12:12

仲係度
作者: 屈濕    時間: 23-2-2017 12:57

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-23 11:38 發表

而家嘉頓仲存在咩?
玩咁耐都冇幫襯過
作者: derp    時間: 23-2-2017 13:34

引用:
原帖由 ++朗++ 於 23-2-2017 09:59 發表

香港人玩可能係發洩掛
亦可能係好勝
佢不死你就贏唔到

其實我亂吹
嘻嘻, 至少就我而言, 之前都已經話, 無正確或錯既答案.

如果係因為玩既心態係想發洩 -- 亦都真係有可能, 香港實在有太多野令到人不滿, 就連GAME 場都要係蚊型 -- 係咪可能真係正如樓主咁講, 只同自己識既一個小圈子玩會係一個解決辦法? 除咗咁之外? 會唔會有一個好既評判都關事? 個人經驗, 好多俾錢場個"評判", 同你行兩野就算數, 亦都唔會太理不死, 只會事前嚇下人, 話邊個不死我嚟FULL 你嗰類.

又好勝而言, 會唔會RESPAWN 會有幫助? (即係類似BATTLEFIELD 個遊戲嗰種"票"既制度)? 當然實行時似乎要用多D REFEREE 同埋個REFEREE 要知道重生既定義, 如果唔係會有呢D 情況出現:

https://www.youtube.com/watch?v=zkImzbz0rcQ (06:24 開始)

我都只係亂吹, 希望可以拋舊爛磚引下玉. 希望各位師兄/姐分享下經驗.
作者: vp70usp    時間: 23-2-2017 17:27

我成日覺得respwan好嘥彈藥,又無乜意思
試過推到人地spwan點,對家話我玩唒啦,好無癮
其實個人認為要麼一槍死,要麼無限番打power,好難再有折衷辦法
當然一槍死是近年的主流
作者: vp70usp    時間: 23-2-2017 17:30

引用:
原帖由 屈濕 於 23-2-2017 12:57 發表

玩咁耐都冇幫襯過
佢有好多電槍用零件都幾正,起碼對得住個價錢,粗粗地用下都ok
作者: derp    時間: 23-2-2017 19:58

引用:
原帖由 vp70usp 於 23-2-2017 17:27 發表
我成日覺得respwan好嘥彈藥,又無乜意思
試過推到人地spwan點,對家話我玩唒啦,好無癮
其實個人認為要麼一槍死,要麼無限番打power,好難再有折衷辦法
當然一槍死是近年的主流
其實呢個唔只係AIRSOFT 有既問題. 如果試下玩D 舊少少既BATTLEFIELD, 較RESPAWN TIME=0 (例如1942 或者係無加任何外掛既BF2), 都一樣會有咁既情況 (第一身射擊遊戲叫呢D 做SPAWN RAPE). 近代少少, 如果閣下有試過玩RED ORCHESTRA 2, 玩橋嗰個地圖, 做守方打A 至到C 點嗰陣根本係屈住攻嗰邊, 一出嚟就死嗰隻嚟.

但係呢個似乎唔關係咪RESPAWN 事, 即係如果有D 識玩既玩家, 一開始去晒D 樽頸位, 又或者個個都玩SPEEDSOFT, 一槍死都無重生係一樣出唔到嚟俾一家屈 (我即刻諗起以前S3 既油桶場, 試過有次對家有支M60 打緊30到RPS, 可以一出嚟派豆豆豆豆豆, 出都出唔到去, 咪話打). 如果有條界, 類似SPAWN PROTECTED ZONE 咁, 對家唔可以行過呢條界, 亦都似乎可以解決到問題?

當然, 行RESPAWN 制一樣要有REFEREE 睇住, 如果唔係D 人一樣可以原地重生, 行兩步又重生, 之類之類. 只係如果有得重生, 應該都可以減少D 人因為死咗悶所以唔死既機會掛???

無限POWER 又似乎唔係大家所好, 而打無限POWER 又有佢既問題 (即係個個著到愛斯基摩人咁嚟打, 一係就打到成身花晒, 又有乜謂呢), 我諗似乎都係限制返個討論喺點樣確保大家都係一槍死會好D.

作者: vp70usp    時間: 23-2-2017 23:17     標題: 回覆 50# 的帖子

何止愛斯基摩人,直頭係鐵甲威龍
不過其實鐵甲威龍完都爆晒,如果齋著一套bdu後果會不堪設想
作者: javis1213    時間: 24-2-2017 06:39     標題: 插一句話:

我都係不死人苦主之一, 自己亦有時可能不死(?)

想講早排我搞game有仇家踩場, 隊友一個接一個死然後投訴條友唔認死
到我兩個乍巷相遇我用左差不多兩隻夾都打唔死條友 (自認槍法未差到幾十飛打唔死10m内企定定對射既人)
無辦法啦我一路打一路退後啦唔通我又企定定
頂條友仲有命兜底係我背脊30cm距離開槍 (兩個已被bingo既隊友望住)
時下d人係咪打game打到要game場報仇
十足一個小朋友
根本唔配用槍

不過都有同新人打問過我係咪中左槍無認
我呆左lol
我話可能打中accesories feel唔到卦
下次見到中左不妨話我聼 lol
我覺得認唔認係其次
係點樣處理件事先重要
唔係下下打大交

我係英國打airsoft d鬼仔都打得好狼
蚊型cqb場都又high cap aeg又sound grenade
但有咩argue都笑笑搭搭博頭再繼續
當然cheater都有
又了槍又唔認
然後就通常都被杯葛
作者: ++朗++    時間: 24-2-2017 09:47

引用:
原帖由 vp70usp 於 23-2-2017 17:30 發表

佢有好多電槍用零件都幾正,起碼對得住個價錢,粗粗地用下都ok
以前有一排以為佢執咗
之後都冇再去過啦
作者: ++朗++    時間: 24-2-2017 11:16

引用:
原帖由 javis1213 於 24-2-2017 06:39 發表

想講早排我搞game有仇家踩場, 隊友一個接一個死然後投訴條友唔認死
到我兩個乍巷相遇我用左差不多兩隻夾都打唔死條友 (自認槍法未差到幾十飛打唔死10m内企定 ...
同意處理手法都好重要
好多時香港人見人不死就大大聲媽人
被指不死又要唔認衰
有時可能唔係唔認
有時feel唔到真係人之常情
作者: derp    時間: 28-2-2017 21:29

引用:
原帖由 ++朗++ 於 24-2-2017 11:16 發表

同意處理手法都好重要
好多時香港人見人不死就大大聲媽人
被指不死又要唔認衰
有時可能唔係唔認
有時feel唔到真係人之常情
前幾日無上CGF, 遲咗回唔好意思.

係. 如何處理都係一個好大因素. 即係就算我無心, 但係在對方睇嚟我唔認死, 而對方出嚟個口氣又串串貢咁 (即係例如話, 咦, 件衫好厚喎), 相信場GAME 個氣氛都唔會好得去邊. 即使我真心係感覺唔到, 條氣都會頂住.

講到呢度, 係咪可能REFEREE 做唔做到野都係一個決定性因素?
作者: derp    時間: 28-2-2017 21:31

引用:
原帖由 javis1213 於 24-2-2017 06:39 發表

到我兩個乍巷相遇我用左差不多兩隻夾都打唔死條友 (自認槍法未差到幾十飛打唔死10m内企定 ...
唔... 我無理解錯閣下係咪即係覺得始終係大家玩熟咗, 仇家問題會自然消失?
作者: 屈濕    時間: 1-3-2017 09:50

引用:
原帖由 derp 於 2017-2-28 21:31 發表

唔... 我無理解錯閣下係咪即係覺得始終係大家玩熟咗, 仇家問題會自然消失?
好正常,同你話個朋友/熟人係PK,同你話個陌生人係PK一樣道理
作者: vp70usp    時間: 2-3-2017 00:22

其實呢加新入行的玩家 (不論年紀) 好多都係好小氣,了槍唔得,空隙唔射得,大力少少又鬼火,快頻又唔公平
作者: vp70usp    時間: 2-3-2017 00:24

你睇下以前大煙通個陣咪幾好
作者: 屈濕    時間: 2-3-2017 01:43

引用:
原帖由 vp70usp 於 2017-3-2 00:22 發表
其實呢加新入行的玩家 (不論年紀) 好多都係好小氣,了槍唔得,空隙唔射得,大力少少又鬼火,快頻又唔公平
以前還以前,依家還依家,唔關小氣事
了槍唔得好合理,可以了槍ge話陣間你係cover後面了槍,有你射中人,冇人射中你
射空隙一樣道理,陣間你係條得muzzle岩岩過到ge空隙就射,又係有你射中人,冇人射中你

有名你叫Wargame,Airsoft game,生存遊戲
遊戲係建立係公平規則之上
現實中就話之你
作者: vp70usp    時間: 2-3-2017 02:32

Wargame就係要模擬真實戰爭的情況
戰爭很多時就是不對稱、不公平的
作者: vp70usp    時間: 2-3-2017 02:41

樓主開宗明義話自己係老手
但我相信老手遇到不死人只會「行動」,而不是抱怨,更加不會一尾將矛頭指向本地玩家,並在文中的開首大枝野甘自稱「老手」及「本隊以外藉人仕為主」
作者: vp70usp    時間: 2-3-2017 02:47

引用:
原帖由 屈濕 於 2-3-2017 01:43 發表

以前還以前,依家還依家,唔關小氣事
了槍唔得好合理,可以了槍ge話陣間你係cover後面了槍,有你射中人,冇人射中你
射空隙一樣道理,陣間你係條得muzzle岩岩過到ge空隙就射,又係有你射中人,冇人射中你

有 ...
就憑呢番說話,已知呀「老手」的wargame經驗真的十分豐富了
作者: 屈濕    時間: 2-3-2017 10:32

你鍾意點講就點講,把口生係你度
你覺得你自己先係「真•老手」我亦no comment
作者: tf141    時間: 2-3-2017 11:18

引用:
原帖由 vp70usp 於 2-3-2017 02:41 發表
樓主開宗明義話自己係老手
但我相信老手遇到不死人只會「行動」,而不是抱怨,更加不會一尾將矛頭指向本地玩家,並在文中的開首大枝野甘自稱「老手」及「本隊以外藉人仕為主」
點行動?
作者: 屈濕    時間: 2-3-2017 12:47

引用:
原帖由 tf141 於 2017-3-2 11:18 發表

點行動?
我估佢意思係繼續射,射到佢肯認死為止
作者: Epxaiual    時間: 2-3-2017 21:46

引用:
原帖由 vp70usp 於 2-3-2017 00:22 發表
係你地冇共識者.
如果大家講好可以了槍又有咩問題 ?
冇講過可以既,默認唔了槍唔射細空隙唔淮太大力又有咩問題?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0