標題: CTRU 2017 新槍+圖集 [打印本頁]

作者: Ben_9413    時間: 24-2-2017 17:08     標題: CTRU 2017 新槍+圖集

Source 東方日報

SIG516, 年中佩備

圖片附件: 0224-00176-013b2.jpg (24-2-2017 17:08, 105.88 KB) / 該附件被下載次數 819

作者: jn_jona    時間: 24-2-2017 17:13

連ctru都有得玩啦 之前見非苦有
作者: gtoray    時間: 24-2-2017 17:20

左邊果位比人ps過塊面?
作者: Ben_9413    時間: 24-2-2017 17:21

o拿, o係香港用沙色戰術上我就有少少保留o勒
作者: 屈濕    時間: 24-2-2017 17:25

引用:
原帖由 gtoray 於 2017-2-24 17:20 發表
左邊果位比人ps過塊面?
Headset未到站
作者: Ben_9413    時間: 24-2-2017 17:29

引用:
原帖由 屈濕 於 2017-2-24 17:25 發表

Headset未到站
可能同人講解完唔記得番戴好先影相
作者: sovietarmy2012    時間: 24-2-2017 17:30

引用:
原帖由 屈濕 於 24-2-2017 17:25 發表

Headset未到站
咁先可以聆聽市民對警務的寶貴意見
作者: sovietarmy2012    時間: 24-2-2017 17:32

516係咪平過416?
作者: geoprotex    時間: 24-2-2017 17:33

引用:
原帖由 Ben_9413 於 24-2-2017 17:29 發表

可能同人講解完唔記得番戴好先影相
抗噪耳機係唔洗除都可以同人傾計
作者: 屈濕    時間: 24-2-2017 17:45

引用:
原帖由 geoprotex 於 2017-2-24 17:33 發表

冇入到電
作者: NCP013    時間: 24-2-2017 19:44

個隻3M耳機換電好煩, 個0古0臣仲難開過蛋卷盒蓋

另外果隻是否GRIPPOD 來? 點解見親D相對腳板方向都好似怪怪地?
作者: jn_jona    時間: 24-2-2017 19:58

引用:
原帖由 geoprotex 於 24-2-2017 17:33 發表

我個fd用真comtac iii 我係佢隔離講野佢好似唔多聽到
作者: gtoray    時間: 24-2-2017 19:59

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-2-2017 19:58 發表

我個fd用真comtac iii 我係佢隔離講野佢好似唔多聽到
佢唔想同你講野je.....
作者: rho837    時間: 24-2-2017 20:49

SIG516只係一支平價AR!
作者: jeffreywo    時間: 24-2-2017 21:03

516係好用過416
作者: sealsman    時間: 24-2-2017 21:36

引用:
原帖由 rho837 於 24-2-2017 20:49 發表
SIG516只係一支平價AR!
平定貴呀
作者: sovietarmy2012    時間: 24-2-2017 21:58

引用:
原帖由 jeffreywo 於 24-2-2017 21:03 發表
516係好用過416
都係行活塞的ar,有乜分別?
作者: Tango1997    時間: 25-2-2017 00:19

沙色係為左襯套衫?定親香港環境?
作者: gtoray    時間: 25-2-2017 00:53

引用:
原帖由 Tango1997 於 25-2-2017 00:19 發表
沙色係為左襯套衫?定親香港環境?
為左型...
作者: peter195    時間: 25-2-2017 01:22

大家有無發現左邊枝鏡好似怪怪地?
但小弟又講唔到有咩怪,純粹是第一眼望落去的感覺。
不喜勿插。
作者: sealsman    時間: 25-2-2017 01:34

引用:
原帖由 gtoray 於 25-2-2017 00:53 發表

為左型...
容易襯衫阿嘛
作者: mkmonkey    時間: 25-2-2017 11:49

引用:
原帖由 peter195 於 25-2-2017 01:22 發表
大家有無發現左邊枝鏡好似怪怪地?
但小弟又講唔到有咩怪,純粹是第一眼望落去的感覺。
不喜勿插。
因為目鏡o個邊大 d ?一般目鏡係細過物鏡 ...
如果係 1-4x 呢類就有好多都係目鏡大 d ,至於點解就無留意。
作者: 進擊的Chun    時間: 25-2-2017 17:42

左邊係 SIG 516 入面咩型號
作者: yfw2000    時間: 25-2-2017 17:45

沙色迷彩,沙色槍,香港環境用意何在?
作者: zipp    時間: 25-2-2017 17:58     標題: 回覆 8# 的帖子

HK唔賣俾HK
作者: sealsman    時間: 25-2-2017 18:30

引用:
原帖由 yfw2000 於 25-2-2017 17:45 發表
跟歐美軍事化 高視度 容易注意 區分556同9mm
利申 9up
作者: vgrdragon1    時間: 25-2-2017 19:50

傳統AR發射之後,火藥氣體會循導氣管直接返回槍機,造成污垢積聚影響運作,熱力亦縮短槍機等組件壽命。
而416同516都係槍管對上設置短行程活塞導氣系統。使火藥氣體同熱力都係護木散走,不返回upper receiver及bolt,大大減少卡彈或炸膛發生的機會。
HK416介紹
https://m.youtube.com/watch?v=M9-KnrvJ7Qc
SIG516介紹
https://m.youtube.com/watch?v=WIK99HG-c_w
作者: gtoray    時間: 25-2-2017 20:10

FAT唇既野你地識條鐵咩∼
作者: RCOOH    時間: 25-2-2017 23:25

H&K將來會停止出口武器同零件比非NATO (北大西洋公約組織) 國家,又係但求政治正確既動作。

http://www.thefirearmblog.com/bl ... to-memberspartners/

如果香港換416就PK了 (前提要換得到),唔單止貴 (貴到德軍都唔肯換,HK另開一支HK433投標) ,果頭換呢頭斷零件根本大吉利是......

SIG好歹都係德國-瑞士公司,品質有保證,同時416偏食,記憶中初期416係食唔落部份廠既STANAG 30飛既,庫存彈匣用唔著的話又係浪費資源。

後話,政府機構買鎗係平到笑,好似美軍支新玩具M17,美軍採購價只係207美金,角落仲平,就算大支野如比利時FN代工既M4A1都係低於700美金,隨時平過蛇記既GBB,而民間價起碼多一倍半...... (當然,香港政府唔可能有呢個折到骨折價,一來隔半個地球,二來掛住支五星紅旗......)

https://kitup.military.com/2013/ ... a1-contract-fn.html

作者: sovietarmy2012    時間: 25-2-2017 23:42

207美金
作者: RCOOH    時間: 25-2-2017 23:49

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-2-2017 23:42 發表
207美金 ;mo ...
唉瘋柒比人拆骨斬件,計一計零件成本都係2千頭港紙,但賣就賣7千幾 (好似),零件廠本身都要賺,工人都要食飯,仲要計埋零件運去組裝場既運費,計到最絕可能一千鬆D咁大把......

所以美軍比207美金買一支新玩具,而外人可能要比600+,唔奇丫~
作者: kimberCDP    時間: 25-2-2017 23:50

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-2-2017 23:25 發表
H&K將來會停止出口武器同零件比非NATO (北大西洋公約組織) 國家,又係但求政治正確既動作。

http://www.thefirearmblog.com/bl ... on-nato-memberspart ...
HK不嬲都串嘴,但出唔出口真係任佢話,轉頭賣比你,又點先…吹佢唔脹。起碼枝MP5佢都重賣比香港。
枝416不論在軍警/民用市都係貴一大截,而依枝gas piston 516基本上係416改良廉價版,SIG廠因為要搶返唔少市場,對大客或政府單嘅服務好HK廿倍,以招標形式買槍,HK真係無乜優勢,歐洲好多軍警都開始買516係有佢原因。
作者: RCOOH    時間: 26-2-2017 00:06

引用:
原帖由 kimberCDP 於 25-2-2017 23:50 發表

HK不嬲都串嘴,但出唔出口真係任佢話,轉頭賣比你,又點先…吹佢唔脹。起碼枝MP5佢都重賣比香港。
枝416不論在軍警/民用市都係貴一大截,而依枝gas piston 516基本上係416改良廉價版,SIG廠因為要搶返唔少市場, ...
識 (SIG) 哨牙 (SAUER) 唔憂撈 (516)

查下英文資料,416街價3000美金,而516黑色只係1900......

作者: vgrdragon1    時間: 26-2-2017 00:38

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-2-2017 23:25 發表

http://www.thefirearmblog.com/bl ... on-nato-memberspart ...
謝謝資料及知識。大批採購仲平過好多玩具。

美國民間一把AR以1000美刀作中價位,約950剛好一把Colt 6920(單發16寸版M4),較好的如KAC就賣2000,416呢類就更貴。

作者: Ben_9413    時間: 26-2-2017 09:17

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 2017-2-25 17:42 發表
左邊係 SIG 516 入面咩型號
似cqb款
作者: 進擊的Chun    時間: 26-2-2017 21:01

引用:
原帖由 kimberCDP 於 25-2-2017 23:50 發表

枝416不論在軍警/民用市都係貴一大截,而依枝gas piston 516基本上係416改良廉價版,SIG廠因為要搶返唔少市場, ...
無MP5用,咪轉用蠍式衝鋒槍 CZ Scorpion Evo (捷克)。
作者: Ben_9413    時間: 26-2-2017 22:10

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 2017-2-26 21:01 發表

無MP5用,咪轉用蠍式衝鋒槍 CZ Scorpion Evo (捷克)。
訓練, 包括行動同後勤都要再投資o尼
作者: ranger101    時間: 26-2-2017 22:33

Sig近排都極有競爭力,mp5不如換mpx拉,模組化概念可定制性極強

作者: Paul    時間: 27-2-2017 00:39

如果唔係MPX 爆出全自動走火問題冇貨岀廠及回收, MPX 應該比516更早見街
作者: Alvin-MP5    時間: 27-2-2017 08:20     標題: 回覆 31# 的帖子

老老實實,貨品冇得咁比較成本同售價,工程師設計費就已經係一個睇唔到的成本。
作者: sovietarmy2012    時間: 27-2-2017 12:19

引用:
原帖由 Paul 於 27-2-2017 00:39 發表
如果唔係MPX 爆出全自動走火問題冇貨岀廠及回收, MPX 應該比516更早見街
咁鬼嚴重?!
作者: Ben_9413    時間: 28-2-2017 21:36

更多有關報導:

【CTRU出擊・有片・多圖】模擬恐襲發生 反恐特勤隊新槍截擊槍手
https://www.hk01.com/sns/article/74900

短片: https://youtu.be/F6OUo59Yia8

高位狙擊專用 每分鐘可發射950發子彈

而於今次行動中,特勤隊展示新配置的半自動步槍SIG 516 CQB,SIG 516步槍,由槍械生產商SIG Sauer於2010年開始出產,現於美國生產,每分鐘可連續發射750至950發子彈,亦可配合軍用及警用步槍子彈5.56mmX45 NATO,或民用子彈.223 Remington(雷明登)使用,其射程發圍遠超特勤隊過去使用的MP5衝鋒槍,及加裝不同組件如瞄準鏡及槍托等作不同用途。警方於去年購入SIG 516 CQB步槍,今次行動中該步槍主要由負責看守高位或遠距離的隊員使用作狙擊用途。

作者: sealsman    時間: 28-2-2017 22:29

右邊條褲咩牌子 幾正
作者: sovietarmy2012    時間: 1-3-2017 00:27

好懷疑佢地會有玩氣槍
作者: Thanato.S    時間: 1-3-2017 01:37

有冇人知支516上面係裝咩鏡
好有興趣知警方會用咩牌子
作者: laiwangkai    時間: 1-3-2017 05:52     標題: 回覆 45# 的帖子

個樣同個cover似Schmidt & Bender
但又capped turret??
作者: stevechau    時間: 1-3-2017 09:52     標題: 回覆 45# 的帖子

我覺得係普通既1-4X 24MM...但唔係trijicon~
作者: laiwangkai    時間: 1-3-2017 09:53

睇到啦 Docter黎架

圖片附件: _20170228_175551.JPG (1-3-2017 09:56, 79.17 KB) / 該附件被下載次數 227

作者: 阿堅    時間: 1-3-2017 10:58

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 26-2-2017 21:01 發表

e支野個人覺得麻麻地
槍身輕,打起上黎比較跳
托膊頭瞄準又唔太舒服,最唔得係個右邊selecter 頂手

作者: 2slow    時間: 1-3-2017 11:02

呢度都有條片...

http://news.tvb.com/local/58b52fd06db28cfe42469285/
作者: RCOOH    時間: 2-3-2017 00:13

引用:
原帖由 laiwangkai 於 1-3-2017 09:53 發表
睇到啦 Docter黎架
Docter Basic 1-4x24,有倍數既紅點鏡,街價1千美金~

不過唔知出瞳距長定短?
作者: rex12781    時間: 2-3-2017 01:15

引用:
原帖由 sealsman 於 28-2-2017 22:29 發表

右邊條褲咩牌子 幾正
應該係呢條
http://ufpro.si/uf_pro_products/ ... er_ht_combat_pants/
作者: pbay    時間: 2-3-2017 10:11

引用:
原帖由 yfw2000 於 25-2-2017 17:45 發表
襯返香港呢個文化沙漠, 保護色作用
作者: pbay    時間: 2-3-2017 10:14

引用:
原帖由 Paul 於 27-2-2017 00:39 發表
全自動走火.... 係咪會一梳子彈咁走晒出黎 ? 死得人喎
作者: 2slow    時間: 2-3-2017 17:32

呢條片睇到CTRU個袋入面裝咩gears喇, 0:14

https://www.youtube.com/watch?v=5OBwr9KM0fc
作者: rho837    時間: 2-3-2017 18:02

引用:

我想訂支M&P 9mm!美國都唔俾出口!

如果同泰國買就OK! 咁既方法咁貴.......唔玩好過玩!
作者: sovietarmy2012    時間: 2-3-2017 19:01

美國咁Q寸
作者: Ben_9413    時間: 7-3-2017 17:11

型oY
作者: Ben_9413    時間: 25-4-2017 09:48

今日東方:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170425/00174_001.html

好快有得睇佢地長火巡邏了

SIG 516突擊步槍最新裝備
據悉,雖然無情報顯示本港受恐襲的風險提高,且仍然維持中度,但警方評估印尼總統成為恐襲目標人物的風險較高,故採取高級別的反恐戒備,平日攜短槍執勤的反恐特勤隊,在成立以來首度獲准「長短火」齊備上街,在本月三十及五月一日印尼總統訪港期間,執行反恐和保護任務的特勤隊員,在市區戶外執勤時,可展示其個人配備的MP5 A3衝鋒槍及SIG 516突擊步槍,將是反恐特勤隊成立以來,首次獲准在市區執勤時配備重型槍械。根據行動需要,參與保護行動的反恐特勤隊隊員,每人最多可攜帶一長一短槍械,Glock 17手槍最多卅四發子彈,MP5 A3衝鋒槍可備五十六發子彈。

圖片附件: 0425-00176-002b1.jpg (25-4-2017 09:48, 63.25 KB) / 該附件被下載次數 471

圖片附件: 0425-00174-001b1.jpg (25-4-2017 09:48, 83.75 KB) / 該附件被下載次數 399

圖片附件: 0425-00174-001b3.jpg (25-4-2017 09:48, 160.74 KB) / 該附件被下載次數 370

作者: 閒雜人等    時間: 25-4-2017 18:09

睇到連每人有幾多彈藥都報出黎,我突然笑左出黎 XD
可能記者老吹⋯⋯又或者官方份稿是旦嗡⋯⋯?
純粹覺得連有幾多彈藥數都真係講出黎,比人數住打咪hihi…
個人意見~

作者: Ben_9413    時間: 25-4-2017 18:56

引用:
原帖由 閒雜人等 於 2017-4-25 18:09 發表
個人意見~
O希, 單兵loading o者, 話每人帶十匣玩具槍你都o吾信o拉

無透露補給戰術都ok o既, 即管抛D數字出o黎, 攻心為上
作者: jn_jona    時間: 25-4-2017 19:00

btw d 彈數咁零丁既 mp5 30rd一隻 但只帶56飛
作者: Ben_9413    時間: 25-4-2017 19:10

引用:
原帖由 jn_jona 於 2017-4-25 19:00 發表
btw d 彈數咁零丁既 mp5 30rd一隻 但只帶56飛
國家機密

G17 兩閘full, 每17飛 便34飛

又o吾計埋加ㄧ?

古怪到極

似妓者斷_估多
作者: loveless    時間: 25-4-2017 19:36

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-4-2017 19:00 發表
我聽班經驗老到一般都係話load足30較易jam,所以係28
作者: jacko    時間: 25-4-2017 21:12

引用:
原帖由 閒雜人等 於 25-4-2017 18:09 發表
個人意見~
一切都被你看透 個人意見
作者: Tango1997    時間: 25-4-2017 21:22

隻揪就話數蛋姐。。。 响一槍刀嚇到瀨屎啦 。。。 數條毛咩。。。 呢一類部隊點會一條友同你打 。。 泥親刀比例最小3比1啦 。。。 點數呀大佬。。救命呀
作者: sealsman    時間: 25-4-2017 21:45

引用:
個人意見~
真係爆鑊 睇上次燒地鐵 都十個起標 加埋pc eu
埋牙數到先講啦 中個9響都亂龍啦
作者: Epxaiual    時間: 25-4-2017 22:08

引用:
個人意見~
如果多於一人向你開槍如何數子彈?
作者: sovietarmy2012    時間: 25-4-2017 22:48

香港所有人都知每個警察有12發,咪又係太平過日子

扔隻暴民聽到槍聲後,除左串嘴外,事實上係無再行埋泥

至於"樹大招風"的人,作案時更加無去數在場警察人頭,枉論每個警察有多少子彈

所以講出來又點?況且每個領導人除了G4保護,仲有一堆警察在場,同埋自己的衛隊.
作者: jn_jona    時間: 25-4-2017 23:10

引用:
原帖由 loveless 於 25-4-2017 19:36 發表

我聽班經驗老到一般都係話load足30較易jam,所以係28
呢個都聽過m16都係會入28飛
打gbb有時入滿都會退兩飛
作者: jeffreywo    時間: 26-4-2017 00:09

引用:
原帖由 閒雜人等 於 25-4-2017 06:09 PM 發表
個人意見~
乒鈴乓啷駁緊科你係咪真係數到??
同你打完中夾你都數唔到我有幾都飛啦
作者: pbay    時間: 26-4-2017 10:29

引用:
原帖由 sealsman 於 25-4-2017 21:45 發表

真係爆鑊 睇上次燒地鐵 都十個起標 加埋pc eu
埋牙數到先講啦 中個9響都亂龍啦
希望今次佢地帶防毒面罩啦, 上次燒地鐵應該成班咳到五癆七傷
作者: pbay    時間: 26-4-2017 10:34

話時話個盾咁窄又無窗口仔, 用係上黎會唔會防護力不足 ?

作者: yfw2000    時間: 26-4-2017 10:44     標題: 回覆 73# 的帖子

android 機食字, del.

作者: sealsman    時間: 26-4-2017 16:04

引用:
原帖由 pbay 於 26-4-2017 10:34 發表
話時話個盾咁窄又無窗口仔, 用係上黎會唔會防護力不足 ?
你諗下隻盾拎到遮唔到眼 拎glock上唐樓 入房
同fullsize比 你就明
作者: pbay    時間: 26-4-2017 17:04

引用:
原帖由 sealsman 於 26-4-2017 16:04 發表

渣古盾, 護側身?

作者: 進擊的Chun    時間: 26-4-2017 21:48

引用:
原帖由 sealsman 於 26-4-2017 16:04 發表

有一個解決法,好似日本o既「特機隊」咁,全部人員上下半身都穿鎧甲般o既裝甲,仲有一個小盾係左手前臂。
作者: gainax    時間: 26-4-2017 22:48

其實點解516買沙色
416又點解賣咁貴仲有市場
作者: loveless    時間: 26-4-2017 22:58

呢幕拍o左幾日.
現實冇take 2....
https://youtu.be/BYwoeW2DIgQ

作者: gtoray    時間: 26-4-2017 23:08

引用:
原帖由 gainax 於 26-4-2017 22:48 發表
其實點解516買沙色
襯衫
作者: yfw2000    時間: 27-4-2017 20:02

引用:
原帖由 gainax 於 26-4-2017 22:48 發表
其實點解516買沙色
我都唔知香港邊度有沙漠?定係沙灘有比堅尼TANGO?
作者: pbay    時間: 28-4-2017 09:47

引用:
原帖由 loveless 於 26-4-2017 22:58 發表
呢幕拍o左幾日.
現實冇take 2....
https://youtu.be/BYwoeW2DIgQ

如果呢個scene用渣古盾, 應該頭同手臂都中左幾槍
作者: kornhill401    時間: 28-4-2017 14:24

引用:
其實點解516買沙色
一句話..反恐..正苦就要乖乖咁比錢.
作者: pbay    時間: 8-5-2017 11:24

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-4-2017 14:24 發表

一句話..反恐..正苦就要乖乖咁比錢.
買返啲裝備都要既,
但唔該留多啲錢做好情報工作啦.

成日吹噓乜嘢國際城市, 其實翻譯,語言,文化人材嚴重不足, 但又唔投放資源
警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識阿拉伯語, 烏爾都語
見到啲中東人印巴人連佢地講乜都未知, 唔知佢點收集情報...
作者: sovietarmy2012    時間: 8-5-2017 12:23

引用:
原帖由 pbay 於 8-5-2017 11:24 發表

買返啲裝備都要既,

成日吹噓乜嘢國際城市, 其實翻譯,語言,文化人材嚴重不足, 但又唔投放資源
警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識 ...
大6,美佬通水掛
作者: 屈濕    時間: 8-5-2017 12:38

引用:
原帖由 pbay 於 2017-5-8 11:24 發表

買返啲裝備都要既,

警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識 ...
唔知佢地點運作啦,如果淨講CTRU,平日情報搜集應該唔關佢地事(不過係街度有事個陣就真係雞同鴨講......)
但係其它部門英文唔掂就真係笑死人,如果係比較後生個批inspectores英文唔掂就真係有問題......
作者: loveless    時間: 8-5-2017 13:39

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 12:38 發表

唔知佢地點運作啦,如果淨講CTRU,平日情報搜集應該唔關佢地事(不過係街度有事個陣就真係雞同鴨講......)
但係其它部門英文唔掂就真係笑死人,如果係比較後生個批inspectores英文唔掂就真係有問題......
平心而論,
點解英文唔掂就要笑死人?

又舉個例...
加拿大3600萬總人口中,
有400萬公民只諳法文,
2200萬公民只懂英語,
能同時使用英語及法文的, 約有570萬人.
餘下者不用英語亦不用法文.
作者: pbay    時間: 8-5-2017 15:32

引用:
原帖由 loveless 於 8-5-2017 13:39 發表

平心而論,

又舉個例...
英文假假地都叫國際語言, 而且係香港法定語言
作為執法者而唔識講法定語言, 係有啲講唔通.

而且英文只係第一步咋, 反恐仲要面對跨國恐怖份子,
識多幾種語言, 對佢地日常工作多少有幫助.
作者: sealsman    時間: 8-5-2017 15:34

引用:
原帖由 loveless 於 8-5-2017 13:39 發表

平心而論,

又舉個例...
中英文 係香港有同等法定語文地位
加上督察作為領導階層
入職要求同遴選程序都要求語文水平有一定程度
英文差真係可以接受?
作者: 屈濕    時間: 8-5-2017 15:39

引用:
原帖由 sealsman 於 2017-5-8 15:34 發表

加上督察作為領導階層
英文差真係可以接受?
督察最少要大學畢業,如果大學畢業英文都唔掂......
作者: sealsman    時間: 8-5-2017 15:39

引用:
原帖由 pbay 於 8-5-2017 11:24 發表

買返啲裝備都要既,

警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識阿拉伯語, 烏爾都語  
見到啲中東人印巴人連佢地講乜都未知, 唔知佢點收集情報...
你唔通又覺得其他國家(eg日本,韓國)會警隊有人識阿拉伯語, 烏爾都語 英文都未攪掂啦
情報科 interpol 保安部 SDU做嘢唔通登報紙話你知咩
作者: loveless    時間: 8-5-2017 17:18

引用:
原帖由 pbay 於 8-5-2017 15:32 發表

英文假假地都叫國際語言, 而且係香港法定語言
作為執法者而唔識講法定語言, 係有啲講唔通.

而且英文只係第一步咋, 反恐仲要面對跨國恐怖份子,
識多幾種語言, 對佢地日常工作多少有幫助.
1974年之前, 香港法定語言只有英文.
亦即是話, 歷史上, 客觀看, 長久香港都係有超過8成人口無能力使用法定語言.

今日香港, 中文同樣係法定語言,
如果有需要執著,
那執法者需要中英都唔識, 至係唔識講法定語言.
作者: loveless    時間: 8-5-2017 17:27

引用:
原帖由 sealsman 於 8-5-2017 15:34 發表

加上督察作為領導階層
英文差真係可以接受?
其實我唔接受o架.
問題係,
究竟係香港警察英文特別差,
還是香港整體英語能力都差?
若係後者,
o甘又何必恥笑..
作者: loveless    時間: 8-5-2017 17:42

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 15:39 發表

督察最少要大學畢業,如果大學畢業英文都唔掂......
大學畢業英文唔掂並非如果, 而係趨勢.
first step in solving any problem is recognizing there is one.
作者: dondon24    時間: 8-5-2017 17:55

作者: loveless    時間: 8-5-2017 18:14

引用:
原帖由 dondon24 於 8-5-2017 17:55 發表

計八大既話平均ielts成績只有逐年上升,冇跌
如果你要拎ou樹仁珠海恆管甚至其他專上都當埋主流大學生既...我無野好講啦...
師兄認為主流大學學生的英語水平很好?
師兄又認為樹仁珠海恆管或其他專上學生的英語水平很差?
作者: 屈濕    時間: 8-5-2017 18:23

引用:
原帖由 loveless 於 2017-5-8 18:14 發表

師兄認為主流大學學生的英語水平很好?
師兄又認為樹仁珠海恆管或其他專上學生的英語水平很差?
我個人泥講係大專阿蘇畢業
但係我DSE英文都有四
同外國朋友用英文溝通冇咩大問題
作者: sealsman    時間: 8-5-2017 19:54

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 18:23 發表

我個人泥講係大專阿蘇畢業
但係我DSE英文都有四
同外國朋友用英文溝通冇咩大問題
asso畢業同ugrad都差好遠喎師兄
大把人中學畢業都可以用英文溝通到 夠膽講就得

btw
近十年都無pi 學歷低過ugrad
溝通冇問題 同支筆得唔得 impromptu talk掂唔掂 兩回事
考過紀律部隊officer就見識到大學生程度落差有幾大
作者: Dave    時間: 8-5-2017 22:03

引用:
原帖由 dondon24 於 8-5-2017 17:55 發表

計八大既話平均ielts成績只有逐年上升,冇跌
如果你要拎ou樹仁珠海恆管甚至其他專上都當埋主流大學生既...我無野好講啦...
在下隨隨便便地找了一些資料,關於八大 ielts 平均分數:

2011/2012,有升有跌但資料不詳,只知教院跌
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20121017/00176_038.html

2012/2013, 只有港大城大微升,其他全跌
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2013/1116/2042811.html

2013/2014,教院跌其他升
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2014/0927/2756829.html

我只看到有升有跌,看不到所謂「成績只有逐年上升,冇跌」之傾向。
如有找錯資料煩請指教,謝謝。
作者: jn_jona    時間: 8-5-2017 22:06

引用:
原帖由 sealsman 於 8-5-2017 19:54 發表

asso畢業同ugrad都差好遠喎師兄
大把人中學畢業都可以用英文溝通到 夠膽講就得

btw
近十年都無pi 學歷低過ugrad
溝通冇問題 同支筆得唔得 impromptu talk掂唔掂 兩回事
考過紀律部隊o ...
望過下人地share入境主任既英文試題 係幾難的
但唔知岩幾多先合格

讀大學唔一定要英文好好的 我都係阿蘇升3大 但唔見英文好得

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0