標題: Hong Kong Police Sig P250 [打印本頁]

作者: 2ndA    時間: 26-2-2017 13:28     標題: Hong Kong Police Sig P250

Hong Kong CID Sig P250 in .40 S&W

作者: vgrdragon1    時間: 26-2-2017 13:46

Wonderful.  This is the post-2009 revised frame.

Hong Kong CID is using the early version frames like below:

http://www.thefirearmblog.com/bl ... g-p250-compact/amp/
作者: 2ndA    時間: 26-2-2017 13:50

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 26-2-2017 13:46 發表
Wonderful.  This is the post-2009 revised frame.

Hong Kong CID is using the early version frames like below:

...
Yeah I tried to look for that but they are no longer available.. ^_^
作者: kornhill401    時間: 26-2-2017 14:23

這槍的握柄,對於大手掌的人,是否無咁好 Thx for sharing
作者: rho837    時間: 26-2-2017 15:04

呢支.40s&w
作者: Ben_9413    時間: 26-2-2017 16:40

引用:
原帖由 2ndA 於 2017-2-26 13:28 發表
Hong Kong CID Sig P250 in .40 S&W

http://i64.ti ...
謝分享, 同9mm使用上有冇大分別?
作者: sovietarmy2012    時間: 26-2-2017 17:00

睇睇下又心CC
作者: sealsman    時間: 26-2-2017 17:01

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-2-2017 14:23 發表
這槍的握柄,對於大手掌的人,是否無咁好 Thx for sharing
compact model 大部分都有咁
作者: sealsman    時間: 26-2-2017 17:09

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-2-2017 14:23 發表
compact model 大部分都有咁ge問題 加grip 套自然可解決
作者: vgrdragon1    時間: 26-2-2017 17:28     標題: 回覆 3# 的帖子

No matter 9mm, .40 or 357, P250 has been largely suspended for some years since SIG moved to produce the striker-fired P320.  Any P250 is highly sought.  Great pick!
作者: vgrdragon1    時間: 26-2-2017 17:38

引用:
P250/P320,以板機組作序號單位,其他上下槍身及口徑都可以簡易更換,單就Compact型,就有大中小共3款Grip,但前題要買更換套件。

作者: Ben_9413    時間: 26-2-2017 18:30

第一把 chassis based 火控手槍, 無佢無P320
作者: jeffreywo    時間: 26-2-2017 18:44

我試過非常好扌查,fit. For亞洲人
作者: rho837    時間: 26-2-2017 18:50

引用:
原帖由 Ben_9413 於 26-2-2017 18:30 發表
第一把 chassis based 火控手槍, 無佢無P320
我射過P250! 個射控系統係美國SIG設計! 平成本! 好唔掂! SIG槍,此終都係P225, P226, P228, P229, P230叫做SIG Pistol!
作者: Ben_9413    時間: 26-2-2017 19:39

引用:
原帖由 rho837 於 2017-2-26 18:50 發表

我射過P250! 個射控系統係美國SIG設計! 平成本! 好唔掂! SIG槍,此終都係P225, P226, P228, P229, P230叫做SIG Pistol!

O尼個一個開始o黎o者

相信以後多廠商加入之後可能另有一番局面
作者: rho837    時間: 26-2-2017 20:46

希望SIG將來會生產到世界第一既膠身手槍!

但暫時SIG226(德國版)都係全球排第一手槍!
作者: 051039    時間: 26-2-2017 21:23

引用:
原帖由 rho837 於 26-2-2017 20:46 發表

x50
所以就連某蘇聯迷都要帶P226落場打驚
作者: Ben_9413    時間: 26-2-2017 21:55

引用:
原帖由 rho837 於 2017-2-26 20:46 發表

暫時第一膠槍係馬老二
作者: stevechau    時間: 27-2-2017 10:47

引用:
原帖由 rho837 於 26-2-2017 18:50 發表

唔掂係因為成本平??
作者: rho837    時間: 27-2-2017 12:49

引用:
原帖由 stevechau 於 27-2-2017 10:47 發表

唔掂係因為成本平??
P250 個 DAO trigger system 有 hammer 但冇 sear ! 開槍時好sluggish!

P226 有 DAO pistol ! 但價錢昂貴! 其實香港政府大把錢, 買批P226換哂全警隊都一啲問題都冇! 但遍遍對班警察個人保命装備咁姑鳩寒!

作者: stevechau    時間: 27-2-2017 15:30

引用:
原帖由 rho837 於 27-2-2017 12:49 發表

P250 個 DAO trigger system 有 hammer 但冇 sear ! 開槍時好sluggish!

P226 有 DAO pistol ! 但價錢昂貴! 其實香港政府大把錢, 買批P226換哂全警隊都一啲問題都冇! 但遍遍對班警察個人保命装備 ...
已經唔記得....果陣招標係政府出標比人投黎TEST, 定係本身政府/警隊本身就揀左幾個型號再測試??
不過SIG本身都未必再以226投標啦~
作者: Ben_9413    時間: 27-2-2017 15:45

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 2017-2-26 17:38 發表

P250/P320,以板機組作序號單位,其他上下槍身及口徑都可以簡易更換,單就Compact型,就有大中小共3款Grip,但前題要買更換套件。

http://www.osagecountyguns.com/w ... uploads/p320-grip-s ...

S&W M&P 2.0 又係行連序號"底盤"火控, 普遍評價十分高, 美國都好好賣...

我o麻, 覺得好好"Jar",好靚仔, 坐等GBB

圖片附件: Smith-Wesson-MP-2.0-Pistols-9.jpg (27-2-2017 15:45, 44.52 KB) / 該附件被下載次數 211

作者: rho837    時間: 27-2-2017 16:07

引用:
原帖由 stevechau 於 27-2-2017 15:30 發表

已經唔記得....果陣招標係政府出標比人投黎TEST, 定係本身政府/警隊本身就揀左幾個型號再測試??
不過SIG本身都未必再以226投標啦~
我聽個故事有小小不同! 呀鄧SIR當年又係對住上頭! 原本係華凸或HK! 但整整下出左P250! ...... SIG廠出術用P226做reference.....跟著......P250贏合約! .......HK告SIG廠....最終SIG要賠錢比HK!
作者: pbay    時間: 27-2-2017 16:51

引用:
原帖由 rho837 於 27-2-2017 16:07 發表

我聽個故事有小小不同! 呀鄧SIR當年又係對住上頭! 原本係華凸或HK! 但整整下出左P250! ...... SIG廠出術用P226做reference.....跟著......P250贏合約! .......HK告SIG廠....最終SIG要賠錢比HK!
但P226好似幾bulky... 應該唔太適合CID 做Conceal carrying ?
如果唔係 SIG 出術, 可能已經用緊 PPQc/ P99c or USP compact/P10 ? ....
作者: 2slow    時間: 27-2-2017 17:35

記得當年話 警隊要求要 user reversible mag.  catch, Glock因此退出, 另外P99係因為durability/reliability測試方面failed....
P250的trigger pull力度, trigger travel, trigger reset都同左輪差不多, 所以...
作者: horenhim    時間: 27-2-2017 17:44

引用:
原帖由 2slow 於 27-2-2017 17:35 發表
記得當年話 警隊要求要 user reversible mag.  catch, Glock因此退出, 另外P99係因為durability/reliability測試方面failed....
P250的trigger pull力度, trigger travel, trigger reset都同左輪差不多, 所以...
btw,港警1 mag入6飛ja
grip 有給compact and sub-compact的
作者: 2slow    時間: 27-2-2017 17:52

引用:
原帖由 horenhim 於 27-2-2017 17:44 發表

grip 有給compact and sub-compact的
香港的治安良好嘛,基本上都唔需要咁多子彈

話時話遲下軍裝換槍會唔會用國產野呢, norinco等等...
作者: sealsman    時間: 27-2-2017 19:43

引用:
原帖由 2slow 於 27-2-2017 17:52 發表

話時話遲下軍裝換槍會唔會用國產野呢, norinco等等...
睇tier1就知唔會啦 加上中標要符合條件 可靠耐用已經唔合格啦
作者: rho837    時間: 27-2-2017 19:56

引用:
原帖由 2slow 於 27-2-2017 17:52 發表

要用大6槍! 到2048就可以! 現時香港只可以用英䏈邦及歐美NATO spec. 產品!
作者: 051039    時間: 27-2-2017 20:00

引用:
原帖由 rho837 於 27-2-2017 19:56 發表

要用大6槍! 到2048就可以! 現時香港只可以用英䏈邦及歐美NATO spec. 產品!
英聯邦
印度算唔算呀

PS:南非枝CR21好靚

作者: rho837    時間: 27-2-2017 20:49

引用:
原帖由 051039 於 27-2-2017 20:00 發表

英聯邦
印度算唔算呀

PS:南非枝CR21好靚
印度用TAR21 同 G3 咼
作者: 051039    時間: 27-2-2017 21:24

引用:
原帖由 rho837 於 27-2-2017 20:49 發表

印度用TAR21 同 G3 咼
仲有AK同FAL,最近好似話會採購自煮燃髮個枝係咪叫INSAS
作者: sovietarmy2012    時間: 27-2-2017 21:43

引用:
原帖由 2slow 於 27-2-2017 17:35 發表
警隊要求user reversible mag.  catch,我吾係好明

P99太精巧吧.USP照計吾會點死架
作者: 警犬    時間: 27-2-2017 23:40

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-2-2017 21:43 發表

警隊要求user reversible mag.  catch,我吾係好明

其實都係, 都唔會特別訂右輪槍俾左手仔用
作者: 2slow    時間: 28-2-2017 10:42

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-2-2017 21:43 發表

當年未出Gen4 Glock, Gen3原裝係右邊彈匣掣,
就算改都要配合彈匣, 聽聞glock當年唔肯搞所以退出
gen4可比用家自行改左右手掣...
gen3 及 gen4 彈匣分別

作者: sovietarmy2012    時間: 28-2-2017 12:07

咁玩具槍個匣又點呢?
作者: geoprotex    時間: 28-2-2017 12:37

引用:
原帖由 horenhim 於 27-2-2017 17:44 發表

但唔覺眼CID有袋spare mag, 咁咪仲少彈過軍裝?
作者: Ben_9413    時間: 28-2-2017 12:43

引用:
原帖由 geoprotex 於 2017-2-28 12:37 發表

但唔覺眼CID有袋spare mag, 咁咪仲少彈過軍裝?
是有的
作者: rho837    時間: 28-2-2017 13:10

個人中情德製P226! 因為以前試過好多支stock pistols打IPSC及UIT比赛 ! 實用同在手中射擊準確性係最好之一! (Hi-power, CZ75好準, 但本人覺得P226靚仔一點! )

其實CID用得P250 (Semi-automatic pistol)! 洗乜設交咁多因數及可能性bullshit.......

應該俾支叫做最好既半自動"大炮" ! P226 MK25 全套(7 X 15 rounds mags)連電筒連Hostlers / pouches etc. .......

都知道係CID! Conceal凸現支炮及半見到支炮又如何.......

香港班賊用大6仔槍為主, 如果一個好彩撞正, 緊係想揸住支叫最好既"大炮-半自動"去保命! P226, 92FS, Glock17, USP.......條管長啲啲凖多啲啲 !

如果有一天去外國退休! 一定買支P226 keep一世!

作者: kornhill401    時間: 28-2-2017 13:47

當年大圈橫行,都係比多6粒後備子彈,和更換直拔槍袋
作者: horenhim    時間: 28-2-2017 14:09

引用:
原帖由 rho837 於 28-2-2017 13:10 發表
個人中情德製P226! 因為以前試過好多支stock pistols打IPSC及UIT比赛 ! 實用同在手中射擊準確性係最好之一! (Hi-power, CZ75好準, 但本人覺得P226靚仔一點! )

其實CID用得P250 (Semi-automatic pistol)! 洗 ...
按CID現在的使用方針可能P225 carry已經夠
作者: 2slow    時間: 28-2-2017 15:00

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-2-2017 12:07 發表
咁玩具槍個匣又點呢?
下?
玩具G17暫時只見迷版係gen4款
作者: ethanwch    時間: 28-2-2017 17:38

試過real steel CZ75, CZ75 SP01 Shadow & P09後,我ge comment係平靚正
引用:
原帖由 rho837 於 28-2-2017 13:10 發表

其實CID用得P250 (Semi-automatic pistol)! 洗 ...

作者: jn_jona    時間: 28-2-2017 18:15

引用:

Mk25連seal/devgru都用冇質素保證都有英雄主義
作者: 2ndA    時間: 30-3-2017 16:26

有無人知道香港CID用邊只P250槍套?
作者: chnzwh    時間: 30-3-2017 22:48

引用:
原帖由 rho837 於 26-2-2017 18:50 發表

+1

Much prefer the classic SIGs, simply a joy to shoot
作者: ckstudio2004    時間: 30-3-2017 23:21

引用:
原帖由 ethanwch 於 28-2-2017 17:38 發表
試過real steel CZ75, CZ75 SP01 Shadow & P09後,我ge comment係平靚正
其實呢幾支嘢麻麻地,我除咗P09無玩過,其他嗰d都执到我死,所有零件都鞋到咩咁,入便d刀痕多到嚇死你,同sig比根本就係兩個世界。
計差唔多設計,tangfolio就好好多。你打嗰幾支,可能已經执過,或者已經break-in左好耐,打到滑晒(即系殘晒)。

作者: Marcolam    時間: 1-6-2017 21:22     標題: 回覆 45# 的帖子

我諗應該冇人會答到你,我記得以前有款袋,訂咗返嚟都唔啱用🤣🤣!早好幾年換晒之後幾好用啊!仲有係一槍兩夾,每個夾各8飛!唔講你唔知reload 區成日叫公友「請勿打空槍」,科科!
作者: 2ndA    時間: 3-6-2017 14:41

引用:
原帖由 Marcolam 於 1-6-2017 21:22 發表
我諗應該冇人會答到你,我記得以前有款袋,訂咗返嚟都唔啱用🤣🤣!早好幾年換晒之後幾好用啊!仲有係一槍兩夾,每個夾各8飛!唔講你唔知reload 區成日叫公友「請勿打空槍」,科科!
你系香港警察? 借問聲, 香港大熱天時。 CID 點樣收得埋甘大把槍o系身?
作者: m11.man    時間: 3-6-2017 16:46

引用:
原帖由 Marcolam 於 1-6-2017 21:22 發表
公友,即係雞槍?咁打空槍又係咩,小弟未玩過槍,請教下師兄
作者: Marcolam    時間: 4-6-2017 21:14

著件鬆身衫分分鐘都睇唔到,加埋件識別背心,即刻消失左!不過聽人講佢哋會私底下買belly 得唔得呢就自己諗
我唔係係開CM嗰度,但係聽講有啲師傅以前喺學堂個FI做壞手勢!
打空槍嘅意思即系系進行退彈程序之後,求扣一下雞,but 250 個設計係DAO ,同一般軍裝用嘅係一模一樣嘅設計!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0