標題: 維基解密揭中情局以惡毒軟件監控民眾 三星電視都變偷聽器 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 8-3-2017 17:20     標題: 維基解密揭中情局以惡毒軟件監控民眾 三星電視都變偷聽器

作者: reniless    時間: 8-3-2017 17:28

蘋果手機係間諜手機,我之前影啲好嘢都已經刪除咗啦,但老虎居然可以喺垃圾桶到摷返出嚟。下一部手機我就一定買華為唔用蘋果。
作者: JBL    時間: 8-3-2017 17:35

作者: zeta    時間: 8-3-2017 17:55

引用:
原帖由 JBL 於 8-3-2017 17:35 發表

華為真係幾好嫁,要買就買旗艦機無得輸。
https://theinitium.com/article/2 ... oid-Chinese-Phones/

的確無得輸, 天下烏鴉一樣黑
作者: reniless    時間: 8-3-2017 17:57

我對手機冇乜要求,又唔會攞嚟打遊戲,是旦影相快靚準,音響好,大聲,廚房洗碗時聽下歌就足夠。
---
用緊蘋果雙鏡頭,唔夠半個月就有開啟相機緩慢問題。
---
華為冇員工優惠就有點可惜,要的話早已搵老虎同買一部了。

作者: RCOOH    時間: 8-3-2017 23:06     標題: 回覆 4# 的帖子

我做電訊業係好明白唔止天下烏鴉一樣黑,係你一連上對外聯網(WAN)就永遠冇安全的餘地。

我地呢D低級人員都可以遙控無限reboot modem甚至洗料,完全冇難度,只係會比人告到甩褲咁解,在法律下係"不可為"而非"不能為",再高級的話可以完全監控你透過網路做既任何事,而去到師奶A既層級,隔空植入監控軟件一樣easy執。

後門,係冇擔心既餘地,因為作為用家冇可能阻止第三方做任何事。之前三星鑊氣唔大,但NOTE7事件一樣表演隔空強制更新鎖60%電量、之後再黎隔空變磚比你睇。

後門,只有多與少、寬與窄既分別,並唔存在冇後門既外聯網產品。

首先,我地不妨問問自己:係咪真係重要到政府要搵人監控?

作者: Lolanto    時間: 8-3-2017 23:50

雖則話天下烏鴉一樣黑,但有人憧憬西方係有白色和平鴿

作者: sovietarmy2012    時間: 9-3-2017 00:21

我阿叔話吾用微信,因為大陸監控,我就答佢,你值得政府監控?

美國肯定copy哂所有人的通信同檔案,問題不在於監控,在於處理分析...近幾場反恐戰,美佬面臨的問題吾係無料,係太多料,往往事後先發現早已有情報但分析吾切

每個人力求不被監控,而每個政府則力求監控一切,雙方要達到目的,都需要付出成本
作者: Ben_9413    時間: 9-3-2017 11:52

邪悪核心
作者: geoprotex    時間: 9-3-2017 12:04

N年前套"竊聽風雲"咪教左抆電避偷聽囉 再唔係咪用返大牛龜電視囉
作者: sovietarmy2012    時間: 9-3-2017 12:20

用大牛龜電視喇叭,係可以改到無源監聽器的
作者: kornhill401    時間: 9-3-2017 12:56

如果佢係用尼做維持..世界和平..就絕對支持. 其他用途就... Thx for sharing
作者: pbay    時間: 9-3-2017 14:10

老老實實, 互聯網世代, 個個國家都會搞監控,
問題係為乜而監控姐.
若果監控唔係用黎保護世界和平, 只係控制輿論, 打壓異見, 濫權詢私
咁就要提防啦.
作者: Ben_9413    時間: 9-3-2017 14:41

好中

圖片附件: 17191248_619320308264620_4956309550440101705_n.png.jpg (9-3-2017 14:41, 68.13 KB) / 該附件被下載次數 180

作者: sovietarmy2012    時間: 9-3-2017 15:02

ECHO係乜?
作者: rho837    時間: 9-3-2017 16:58

全球幾十億人! 由得他們偷聽包佢!
作者: geoprotex    時間: 9-3-2017 17:08

用Apple、三叔會俾美國監聽, 用華為、小米就受中央監聽
所以國內人民就算捱炒價都會揀前者
作者: Ben_9413    時間: 9-3-2017 17:35

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2017-3-9 15:02 發表
ECHO係乜?

類似電子管家o既家電, 美國幾興o下
作者: Hamlet    時間: 9-3-2017 20:08

作者: reniless    時間: 12-4-2017 21:49

今日部蘋果柒真係打咗柴,
用咗唔半年就入要廠。
下部真係換華為。
作者: JBL    時間: 12-4-2017 21:52

作者: reniless    時間: 12-4-2017 22:11

三幾年先換一次機,貴少少可以接受。
作者: JBL    時間: 12-4-2017 22:16

作者: reniless    時間: 12-4-2017 22:52

一向唔追電子產品。
作者: reniless    時間: 13-11-2017 22:31

今日部苹果柒又打柴,
用咗唔夠一年半又要再度入廠。
對苹果已沒信心,直接換華為。
老虎都打算換華為,下月出10 Pro 時再跟老虎換機。

圖片附件: IMG_20171113_223142.jpg (13-11-2017 22:31, 62.2 KB) / 該附件被下載次數 111

作者: zeta    時間: 14-11-2017 06:46

4月post都推翻上黎
作者: rho837    時間: 14-11-2017 12:46

現今社會商業間諜活動好流行! 自從俾錢班電腦保安顧問洗之後, 除左班顧問偷公司資料外就再冇其他人偷到資料! 生意上都算叫赢 !

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0