標題: 開箱 - Blackhawk Omnivore Holster [打印本頁]

作者: ayaka    時間: 14-3-2017 16:01     標題: 開箱 - Blackhawk Omnivore Holster

昨天收到BHI的Omnivore槍套
此槍套與safariland的579一樣可以對應過百種手槍型號
但Omnivore可對應Streamlight TLR-1/2或Surefire X300
579是鎖trigger guard的, 而Omnivore是鎖槍燈的
即是大部份有軌道的手槍都可以用到

先看包裝, 很精美, 厚厚的吸塑盒套上粉咭套
本槍套是左手款底, 對應TLR1, TLR-2(有LASER的型號)

盒內所有配件

槍套本身是注塑成形, 材質應與BHI的CQC一樣, 估計是尼龍+玻纖
上面有防滑紋的部分有是overmold的軟膠

背板有3個螺絲孔, 對應BHI CQC的掛具

OMNIVORE是用拇指解鎖的, 附有2個加長按鈕,用螺絲裝上

BELT LOOP

PADDLE

包裝內有一片SPACER, 是用TLR-1時填補空間的, TLR-2有LASER部分則不用裝上

看看OMNIVORE是如何鎖住槍燈的
圖中心的小東西就是扣住槍燈的零件
按下解鎖鈕時小東西會收到背皮板內

背板的小螺絲是用來調節夾住槍燈的鬆緊

個人選用長按鈕+PADDLE板

小弟有兩款TLR-1, 普通版&HL版
HD版本的燈頭直徑略大一點

兩個版本的TLR1都可直入OMNIVORE
但3D打印的保護罩直徑太大, 不能插入, 最後改用熱縮膠屯住PC防彈片
不用SPACER的話剛剛好可插入, 不鬆不緊

測試一下對應槍款
GLOCK系列

選用17L作代表

剛剛好槍咀到盡頭
量度了一下長度, 槍頭若不長過燈頭23mm就可以插入OMNIVORE.

HICAPA & SP2022, 無問題!

PPQ & M&P9C, 無難度!

最後有FNX45, 一樣可以!

OMNIVORE初步用後感覺很好, TLR版本要兼容TLR2, 體積會比較大一點, X300版本會好些
鎖槍燈的設計很聰明簡潔, 一個槍套對應多支手槍, 下場玩家可省一大筆!
雖燈頭會有一道輕微刮痕, 但大部分手槍款都不會磨到槍身/滑套
解鎖鈕建議用最長的, 可確保每款手槍都容易解鎖

謝謝收看!
作者: pbay    時間: 14-3-2017 16:10

正 ! 聰明的設計
現在很少容納到槍燈又靚仔的holster
感謝分享
作者: jn_jona    時間: 14-3-2017 16:24

又幾正wor
幾錢呢?入面又會唔會好似safariland咁有防刮布呢?

Btw 我到依家都未明paddle 同belt loop有咩分別
作者: horenhim    時間: 14-3-2017 16:35

燈版比冇燈版好多了
作者: ayaka    時間: 14-3-2017 16:48

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-3-2017 16:24 發表
又幾正wor
幾錢呢?入面又會唔會好似safariland咁有防刮布呢?

Btw 我到依家都未明paddle 同belt loop有咩分別
我在?光學星球?訂的, 折左USD50
無防刮布的, 但支槍唔會貼住內部的, 係插入時會碰一下
PADDLE唔洗拆條BELT出黎穿, 係褲頭夾落去就OK, 佢內有倒勾仔扣住皮帶同褲頭
作者: Opica    時間: 14-3-2017 17:04

直接寄黎hk?
作者: ayaka    時間: 14-3-2017 17:29     標題: 回覆 6# 的帖子

Yes
作者: BLSK    時間: 14-3-2017 19:11

有曬paddle 同belt loop 又幾抵,同價位又有埋槍燈抵玩過579
我諗18樓都會有得賣,不過就肯定唔止USD50
分分鐘450以上

留名等TMC
作者: ethanwch    時間: 14-3-2017 19:46

如果lee類型槍套早幾年出的話,我就可以洗少好多錢。

圖片附件: [blade-tech holster] IMG_0684 (Small).JPG (14-3-2017 19:46, 42.04 KB) / 該附件被下載次數 281

作者: ayaka    時間: 14-3-2017 19:52     標題: 回覆 8# 的帖子

呢個套其實一D都唔平, 因為一定要有支燈先用到
除非COPY燈同真品一樣數, 咁就可以再慳D
作者: BLSK    時間: 14-3-2017 19:53

引用:
原帖由 ethanwch 於 14-3-2017 19:46 發表
so much pain in one picture

真品放番出黎都應該有價有市 慳番啲位都好既
作者: BLSK    時間: 14-3-2017 19:55

引用:
原帖由 ayaka 於 14-3-2017 19:52 發表
又係喎
不過燈未毒到我住
作者: ayaka    時間: 14-3-2017 19:56

引用:
原帖由 ethanwch 於 14-3-2017 19:46 發表
我都洗多好多錢去買, 又洗左好多心機自已整...
作者: jn_jona    時間: 14-3-2017 20:27

引用:
原帖由 ayaka 於 14-3-2017 19:52 發表
Copy燈個數同真燈應該唔會太大出入既
作者: ayaka    時間: 14-3-2017 20:39

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-3-2017 20:27 發表

Copy燈個數同真燈應該唔會太大出入既
都係, 佢有TENSION SCREW, 只要個形唔太大分別就應該無問題
作者: 閒雜人等    時間: 14-3-2017 21:45

呢個套又係一個福音
唔洗支支槍都買一個套
作者: BFG001    時間: 14-3-2017 21:46

引用:
原帖由 ayaka 於 14-3-2017 20:39 發表

都係, 佢有TENSION SCREW, 只要個形唔太大分別就應該無問題
有X300同X300U 國狗燈裝上Omnivore X300版,順利裝到
作者: tinyau1134    時間: 14-3-2017 21:54

正喎!
作者: BLSK    時間: 14-3-2017 22:17

正呀, 槍燈都唔洗另外買
作者: ethanwch    時間: 15-3-2017 01:25

實際上無咩re-sale value, Blade-tech lee 個牌子唔係個時Magpul Travis & Costa 用,跟本無咩人識。
引用:
原帖由 BLSK 於 14-3-2017 19:53 發表

so much pain in one picture

真品放番出黎都應該有價有市 慳番啲位都好既

作者: HkTurTle    時間: 15-3-2017 05:19

正呀呢個holster,但聽閒係香港入手都係抄價,而且我又想要用safariland隻新大脾版(Single Strap Leg Shroud with Drop Flex Adapter),但兩者又吾通用
作者: loveless    時間: 15-3-2017 06:16

Blade Tech上世紀90年代中期經係刀界潮物了,
創辦人Tim Wegner係刀界出身的,
佢係第一家採用Kydex做套的公司,跟住再發明了tek-lok系統,
到90年代後期, Blade tech已生産埋槍套,
BT 的 Kydex IWB成為槍界潮物時,Magpul都尚未誕生。
我手上仲有把最早期既Strider GB摺刀,就係跟Blade tech刀套,同第一代的Tek-lok扣...
作者: BLSK    時間: 15-3-2017 08:11

長知識了!我淨係知Blade tech好貴
早一兩年想揾個Dom 得個幾個選擇又貴,加上手槍又唔止收一支家嘛
買左579真係無後顧之憂

炒價? 俾少少時間,TMC is coming
作者: stevechau    時間: 15-3-2017 09:12

幾個問題....

1. 有無沙色??
2. 佢係鎖槍燈的...咁即係無燈佢就會好似求纖咁"浪"鎖唔到??
3. 佢有無大脾板用?? 或者上唔上到鹿牌果隻大脾板(雖然都知唔同牌子應該唔得, 螺絲位都未必岩)??
4. 邊度仲搵到支SP2022

好正的開箱呀!!!
作者: stevechau    時間: 15-3-2017 09:13

引用:
原帖由 BLSK 於 15-3-2017 08:11 發表
長知識了!我淨係知Blade tech好貴
早一兩年想揾個Dom 得個幾個選擇又貴,加上手槍又唔止收一支家嘛
買左579真係無後顧之憂

炒價? 俾少少時間,TMC is coming
講時講, TMC果個COPY 579如何
作者: ohnavi    時間: 15-3-2017 10:08

終於有萬用又靚仔holster
配holster 真係惡夢
作者: ayaka    時間: 15-3-2017 11:13

引用:
原帖由 ohnavi 於 15-3-2017 10:08 發表
終於有萬用又靚仔holster
配holster 真係惡夢
尤其係左手套
作者: ayaka    時間: 15-3-2017 11:18

引用:
原帖由 stevechau 於 15-3-2017 09:12 發表
幾個問題....

1. 有無沙色??
2. 佢係鎖槍燈的...咁即係無燈佢就會好似求纖咁"浪"鎖唔到??
3. 佢有無大脾板用?? 或者上唔上到鹿牌果隻大脾板(雖然都知唔同牌子應該唔得, 螺絲位都未必岩)??
4. 邊度仲搵到支 ...
沙色未有
佢一定要用燈,唔用鎖唔到,背板有寫唔好唔用燈
大脾板唔清楚,佢都係通用番blackhawk cqc的3孔設計
Safariland 唔通用的,我的579 用cqc molle 板要鑽過d 孔
2022 絕版了,但見rainbow 8 重有last 一支
作者: pbay    時間: 15-3-2017 11:42

其實copy TLR-1 有無邊隻好用 ?
作者: stevechau    時間: 15-3-2017 11:49

引用:
原帖由 ayaka 於 15-3-2017 11:18 發表

沙色未有
佢一定要用燈,唔用鎖唔到,背板有寫唔好唔用燈
大脾板唔清楚,佢都係通用番blackhawk cqc的3孔設計
Safariland 唔通用的,我的579 用cqc molle 板要鑽過d 孔
2022 絕版了,但見rainbow 8 重有last 一 ...
咁呢隻即係百搭版既新款電筒BLACKHAWK啦~
唔知X300V用落去有無問題呢?? 是關小弟淨係得支X300V既COPY~
之但係唔通用SAFARILAND, 咁再買大脾板咪好貴?!
唔知淘寶有無BLACKHAWK既COPY大脾板呢??
彩虹8支2022成1800銀...買唔起了...唯有寄望會有廠再出...
作者: BLSK    時間: 15-3-2017 12:30     標題: 回覆 25# 的帖子

我唔想知
買左579無耐就出
肯定無真品咁好用既 (誤
作者: ayaka    時間: 15-3-2017 12:33

COPY TLR好似未見過

CQC大脾板有COPY呀
2022宜家好似得CO2 FIXED SLIDE版
作者: kornhill401    時間: 15-3-2017 13:29

圖文並貿,詳盡解釋 Thx for sharing
作者: stevechau    時間: 15-3-2017 13:33

引用:
原帖由 BLSK 於 15-3-2017 12:30 發表
我唔想知
買左579無耐就出
肯定無真品咁好用既 (誤
真品好似350左右?? 其實諗多諗, 真品都咁平又無乜必要買COPY既
作者: stevechau    時間: 15-3-2017 13:34

引用:
原帖由 ayaka 於 15-3-2017 12:33 發表

COPY TLR好似有呀~
請問有無COPY CQC大脾板既資料/LINK?? 淘寶都OK GA
作者: ohnavi    時間: 15-3-2017 13:50

引用:
原帖由 ayaka 於 15-3-2017 11:13 發表

尤其係左手套
係,左手情況更麻煩鳥
作者: BLSK    時間: 15-3-2017 15:05     標題: 回覆 34# 的帖子

唉,佢網寫350,我係18樓四條魚
作者: pbay    時間: 15-3-2017 18:06

引用:
原帖由 BLSK 於 15-3-2017 15:05 發表
唉,佢網寫350,我係18樓四條魚
18樓網價成日都係比walk-in平少少,
究竟係市場策略, 定鼓勵人用網唔好walk-in ?
作者: BLSK    時間: 15-3-2017 21:33     標題: 回覆 38# 的帖子

有得網買walk in自取就好
作者: msr008    時間: 15-3-2017 21:35

thanks ching
如果用 INFORCE APL Auto Pistol Light 會唔會有問題呢??
INFORCE 支燈比X300瘦D
作者: Epxaiual    時間: 15-3-2017 22:05

此槍套好似非常high ride?
作者: ayaka    時間: 16-3-2017 00:14     標題: 回覆 41# 的帖子

感覺同579, cqc 無乜分別
作者: ethanwch    時間: 16-3-2017 00:28     標題: 回覆 24 # 的帖子

理論上,用到Blade-tech TMMS系統落drop-leg platform。因為我個Blackhawk電筒套都係用到Blade-tech d attachment。
作者: ethanwch    時間: 16-3-2017 01:39

Copy TLR 1
引用:
原帖由 ayaka 於 15-3-2017 12:33 發表

圖片附件: [Copy TLR 1] 20140518_144837 (Small).jpg (16-3-2017 01:39, 65.83 KB) / 該附件被下載次數 246

作者: pbay    時間: 16-3-2017 09:53

引用:
原帖由 ethanwch 於 16-3-2017 01:39 發表
Copy TLR 1
C Hing, 邊度有得賣?
作者: ayaka    時間: 16-3-2017 13:26

E何B網頁有X300 款OMNIVORE喎, 師兄們快手
作者: pbay    時間: 16-3-2017 15:39

引用:
原帖由 ayaka 於 16-3-2017 13:26 發表
E何B網頁有X300 款OMNIVORE喎, 師兄們快手
開價五舊幾
作者: ethanwch    時間: 16-3-2017 23:14     標題: 回覆 45 # 的帖子

Taobao,但係我唔建議用落手槍到,因為Copy TLR1只係跟1913 rail條Key,無跟其他,所以會未必扣得實。
作者: 侯生    時間: 17-3-2017 23:43     標題: 回覆 47# 的帖子

我係e興趣 網上度買落黎
比左27% off (明明只係做緊16% off), 計反條數個holster 都係$$40X.
兩日就到左, 以後上網SF 送貨算
作者: ayaka    時間: 18-3-2017 00:02     標題: 回覆 49# 的帖子

作者: Opica    時間: 18-3-2017 00:07

當日一更新就買左但到宜家都冇聲氣
睇黎我冇緣此holster
作者: ayaka    時間: 18-3-2017 00:25     標題: 回覆 51# 的帖子

E記網店?
作者: Opica    時間: 18-3-2017 00:29

引用:
原帖由 ayaka 於 18-3-2017 00:25 發表
E記網店?
yes
作者: HkTurTle    時間: 18-3-2017 09:09

小弟想問一下hk45(marui),we m45a1同x300v用吾用到呢個holster?
作者: ayaka    時間: 18-3-2017 11:32

引用:
原帖由 Opica 於 18-3-2017 00:29 發表

yes
E記通常下單1-2日內寄到,之後一日就送到,等左好耐嗎?
作者: Opica    時間: 18-3-2017 12:18

引用:
原帖由 ayaka 於 18-3-2017 11:32 發表

E記通常下單1-2日內寄到,之後一日就送到,等左好耐嗎?
16號中午十二點
作者: tf141    時間: 18-3-2017 14:33

呢個我都好想賣, 但好L貴
果日出鎗街問要$650....
作者: BFG001    時間: 18-3-2017 14:50

引用:
原帖由 tf141 於 18-3-2017 14:33 發表
呢個我都好想賣, 但好L貴
果日出鎗街問要$650....
我嗰陣Optics星球買完X300版搵代運$560落樓
作者: BFG001    時間: 18-3-2017 14:52

引用:
原帖由 BFG001 於 18-3-2017 14:50 發表

我嗰陣Optics星球買完X300版搵代運$560落樓
個價係Optics星球買完連代運費在內,不過問題係等得耐
作者: BFG001    時間: 19-3-2017 23:40

引用:
原帖由 HkTurTle 於 18-3-2017 09:09 發表
小弟想問一下hk45(marui),we m45a1同x300v用吾用到呢個holster?
X300V唔得,BTW Blackhawk上面有對應槍表做參考,基本上只要用X300/X300A配大部分5吋左右手槍都ok
http://www.blackhawk.com/omnivore
作者: ayaka    時間: 10-4-2017 13:21

外國AIRSOFE GAMER的REVIEW, VERY GOOD
https://www.youtube.com/watch?v=pVUhGNAybVM

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0