標題: 碎彈問題 求ching幫下手 [打印本頁]

作者: 130581779    時間: 14-3-2017 20:21     標題: 碎彈問題 求ching幫下手

2013 max3 kit
原裝m130+Pts p mag.
0.2g bb
唔知點解入左70飛開始入吾到。之後插匣打係咁碎彈 請問係筒定匣問題?
如果系筒問題。轉FCC 筒會吾會好D?另外請問hexmag 隻匣如何? 好似幾好
作者: charlize099    時間: 15-3-2017 08:12     標題: 匣換彈弓. 筒換膠圈

匣換彈弓. 筒換膠圈
作者: nickydearcy    時間: 16-3-2017 14:59

小弟之前都有同樣的遭遇, 都係用呢隻匣
PTS呢隻PTW PMag匣, 好話唔好聽, 係好睇唔好食, 得個樣, 用落問題多多, 要自己執下佢先用得順
首先, 如樓上師兄講, 換彈弓係必需.  原裝條彈弓唔多夠力, 你用0.2珠可能還好, 0.25珠個問題會更嚴重, 但乜珠都好, 入到七, 八十飛時係明顯唔夠力推. Mag牌有出PTW匣的強化彈弓, 都通用呢隻PMag匣, 一包有8條, 夠你置換4隻匣(每隻匣要兩條, 師兄拆開隻匣睇就會明)

另外仲有一個問題, 小弟之前都試過入得多彈時, 打打下冇彈出,射空鎗,  拔隻匣出黎見到條彈弓縮左入去推唔到D彈上黎, 再拆匣先發現頂住彈弓戈條spring guide太粗, 當入到一定數量彈時條彈弓受壓, 就縮曬入條guide入面, 但因為條spring guide粗,會卡住條彈弓彈唔番出黎. 解決方法好簡單, 就係將條spring guide磨幼佢, 直至條彈弓可以自由出入為止.
換完後入彈入到8, 90飛, 再直接用手指按低兩粒stopper, 睇下D彈可唔可以即刻飛曬出黎見到個topper, 如果可以咁基本上條彈弓係伸縮得順, 如中間有卡頓, 請再拆開再重裝.

執完呢兩樣野, 但某幾隻匣仍會偶有空鎗或碎彈情況發生, 研究左好耐, 先發現問題出係夾住BB彈戈兩粒stopper上面. 原裝或其他牌子的stopper個頂係好平滑的三角形, 個hop up base上彈位左右都有兩個三角形突出黎, 上匣時會將戈兩粒stopper壓下, 等D彈可被推上. 但PTS呢隻匣唔知做乜, 有D stopper個表面完全唔平, 細心D睇仲有高低, 上匣時根本沒被完全壓下, 變左D彈上唔到或上得唔順, 形成空鎗或碎彈. 解決辨法係:用1mm的O ring(或其他有彈性的物料), 剪少少出黎(粒stopper的闊度), 再係中間剪開一半, 用AA膠黐上去兩粒stopper個頂部, 目的係等佢可被完全壓下.

小弟共有14隻匣, 其中6隻係PTS匣(其他為鴨仔匣, 黑貓匣及原裝匣, 都係一買即刻可用)., 唯獨隻隻PTS都有唔同問題.......剩係整呢隻匣都整到幾乎嘔血. 現在叫做隻隻都用到, 平時打game, 我一般都係帶6-8隻匣不等, 但我都只帶3至4隻PTS, 其餘都係其他牌子, 當做spare
作者: 130581779    時間: 16-3-2017 18:41     標題: 回覆 3# 的帖子

thx ching...如果系匣問題就諗住買hexmag算...or諗住買肉隊入pts個殼到(5知得吾得)
btw 想知fcc d筒評價如何,諗住買...仲平過原裝
作者: nickydearcy    時間: 17-3-2017 11:33

PTS個匣皮唔compatible其他匣肉, 至少鴨仔匣(Vanaras)同blackcat兩個牌子既匣肉都唔得. 反而呢兩間既匣肉可互通
我知最近都出左呢隻hexmag, 不過因為已經夠用, 所以冇入手畀唔到意見, 或者師兄試用下後再feedback番我地
FCC筒曾經買過一條, 不過比原裝筒短左少少. 係tube cap攝好曬介指既情況下, 插入原裝筒後upper & lower合埋時,係頂到條筒實一實, 但換左FCC條筒感覺係有極輕微的郁動, 要將條筒個spring guide擰出少少先得, 另外筒頭個o ring都唔夠氣密. 後來將佢分左屍拆左入面個piston出黎, 另外再買過原裝筒身, cylinder head set, 同spring guide砌番一條叫做原裝既出黎(因FCC筒D牙同原裝既唔同).

BTW, PTS D匣其實我都係早期買, 戈陣時仲有Magpul個logo. 後來好似停左一輪再出, 我估師兄買既應該都係新出既, 我上面講既問題可能都只限於舊版, 新version未必仲會有
FCC筒都一樣, 都係早期買落, 現在好似連v2, v3出左, 內面有埋bearing 添, 師兄都可以一試
作者: 130581779    時間: 23-3-2017 19:19     標題: 回覆 5# 的帖子

thx ching 小弟都系岩岩玩,吾系好識咁多野 岩岩買左個hexmag 一陣試下 真係吾該哂

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0