標題: SAI M4 GRY [打印本頁]

作者: kai_matt    時間: 7-4-2017 20:11     標題: SAI M4 GRY

好耐無行槍街,今日一早收工就去睇下
見到明搶有枝SAI M4,心郁郁想入wok kit散砌;
計計條數,身,骨,管,金bolt carrier, 銀forward assist, grip,stock各樣都唔平…
咁就叫佢拎成槍睇下,一睇個身好似同佢show出黎個gp身有唔同,一問之下原來成槍係派仔身,而且全鋼火控,加埋個金色flat trigger齊頭7k,覺得扺玩就入手了

個盒好簡潔,好似apple product,我話佢係電子琴黎過海關的

全身照

Close up

最後想問,跟槍係仿troy battle sight同仿ergo grip, 通常係用咩的?尾托又有乜選擇?

作者: gainax    時間: 7-4-2017 21:10

呢個身應該係派仔最高水準之作,7K靚仔CNC潮款仲咁多線切割鋼件抵 ,
我覺得可以玩下新款尾

SAI Style T骨同雙邊選擇掣就一定唔少得

圖片附件: thumb.jpg (7-4-2017 21:10, 55.78 KB) / 該附件被下載次數 227

作者: kai_matt    時間: 7-4-2017 21:31     標題: 回覆 2# 的帖子

扺呀,派仔身都3k, 鋼火控又1k;7k慳水慳力,即開即食haha
我打耐無接觸,out哂,請問個托叫乜名?
同埋Charging handle係咪都用ambi架?
作者: Kwind    時間: 7-4-2017 21:39

官方係全上MAGPUL件...可以參考下

圖片附件: 1SAI GRY.jpg (7-4-2017 21:39, 112.79 KB) / 該附件被下載次數 262

作者: kai_matt    時間: 7-4-2017 21:51     標題: 回覆 4# 的帖子

Haha not pmag though lol
作者: gainax    時間: 7-4-2017 22:21     標題: 回覆 3# 的帖子

以前派普通M4身都3千6, 呢個特別潮款起碼4千幾, 買成支抵好多
個托就真係唔知乜名堂我覺得幾襯sai
作者: kai_matt    時間: 7-4-2017 22:52     標題: 回覆 6# 的帖子

好似叫moe slim line
作者: loveless    時間: 7-4-2017 22:59

做乜唔係跟個"Victor"托
作者: kai_matt    時間: 7-4-2017 23:03     標題: 回覆 8# 的帖子

我有hahahaha
作者: gunka    時間: 7-4-2017 23:30

支持!!

圖片附件: 17554261_1018756614921578_473830426579453856_n.jpg (7-4-2017 23:31, 146.87 KB) / 該附件被下載次數 251

作者: gunka    時間: 7-4-2017 23:33

圖片附件: 22.jpg (7-4-2017 23:35, 51.25 KB) / 該附件被下載次數 246

作者: kai_matt    時間: 7-4-2017 23:39     標題: 回覆 10# 的帖子

請問師兄個托邊到入手?
作者: gunka    時間: 7-4-2017 23:51     標題: 回覆 12# 的帖子

美國的朋友幫手買的~
作者: kai_matt    時間: 8-4-2017 10:24     標題: 回覆 13# 的帖子

明白明白
得閒去Steelshop睇睇
作者: 520df10    時間: 9-4-2017 23:00

我淨係買到短版 $   ^$*),
作者: RCman    時間: 10-4-2017 08:43

Grip,,Stock 都要換,唔襯SAI
作者: 2slow    時間: 10-4-2017 09:51

7K 有Prime身潮槍算ok啦, 不過比我會買毒蛇

唔知近期GP出的SAI 淨receiver是否Prime出的呢
作者: laiwangkai    時間: 10-4-2017 10:06

我想買支改用URX 4 狂派
作者: 520df10    時間: 10-4-2017 11:44

7K支槍無回氣管
作者: gunka    時間: 10-4-2017 13:03

以我所知, 只有成槍係 Prime
引用:
原帖由 2slow 於 10-4-2017 09:51 發表

唔知近期GP出的SAI 淨receiver是否Prime出的呢

作者: gunka    時間: 10-4-2017 13:04

我自己加返上去連 gas block
引用:
原帖由 520df10 於 10-4-2017 11:44 發表
7K支槍無回氣管

作者: kai_matt    時間: 10-4-2017 18:05     標題: 回覆 16# 的帖子

Grip屋企大把,但個stock唔多搵到
作者: kai_matt    時間: 10-4-2017 18:14     標題: 回覆 19# 的帖子

你唔講我無留意到
作者: gainax    時間: 10-4-2017 19:02

引用:
原帖由 2slow 於 10-4-2017 09:51 發表

豬皮隻Sai身百幾蚊美金係鑄造WA尺吋所以咁平
大蛇出鍛造就唔止7k了,416同sr16都8k,出潮身潮骨潮煲估計一皮

圖片附件: gp-wp198-sai_3_mark.jpg (10-4-2017 19:02, 61.22 KB) / 該附件被下載次數 175

作者: Kwind    時間: 10-4-2017 21:56

呢支本身都鐘意

但本身屋企得VFZ & 馬記系統

又唔想為左個款開多個系統

諗緊就咁買條前節裝落普通M4身算了
作者: Kwind    時間: 10-4-2017 22:16

引用:
原帖由 kai_matt 於 10-4-2017 18:05 發表
Grip屋企大把,但個stock唔多搵到
個尾可以留意下中環BXXX BXXX

之前見過佢有返貨
作者: gainax    時間: 10-4-2017 22:49

引用:
原帖由 Kwind 於 10-4-2017 21:56 發表
呢支本身都鐘意

但本身屋企得VFZ & 馬記系統

又唔想為左個款開多個系統

諗緊就咁買條前節裝落普通M4身算了
個樣差好遠 ,要平可以砌呢隻,

169美金,成支平砌我估約3千幾,如唔介意個樣換就骨ok了

圖片附件: gp-wp198-sai_1_mark.jpg (10-4-2017 22:49, 74.09 KB) / 該附件被下載次數 171

作者: 520df10    時間: 11-4-2017 02:10

引用:
原帖由 gainax 於 10-4-2017 22:49 發表

個樣差好遠 ,要平可以砌呢隻,
169美金,成支平砌我估約3千幾,如唔介意個樣換就骨ok了

成槍係呢個身?
作者: gainax    時間: 11-4-2017 07:20     標題: 回覆 28# 的帖子

貴版槍身係cnc真數陽極,豬皮件平野是鑄鋁漆面WA數
無論硬度同質感同尺吋都爭好多,一分錢一分貨
作者: gainax    時間: 11-4-2017 07:24

G&P SAI 10.5" Gas Blowback-48 (Short) (Limited Quantity)
-WOC48S
**Licensed by Salient Arms International**
***Had licence from Magpul PTS***
Magazine Capacity: 39
Length: 730mm / 810mm
Weight: 3120g
Built Material: Metal & ABS & PA
134A Gas Muzzle Velocity: 285-295fps (0.9J)(0.25bb)(Room Temperature 20 degress)
Included:
-SAI Metal Body (Aluminum 6063)(CNC Process)
-Short Railed Handguard with SAI QD System For Tool-less Rail Changes
-SAI 10.5" Outer Barrel
-556K Flashider (CW) (Short)
-Magpul Gas Blowback Magazine (Black) (WP159B)
-WA LMT Grip (Black) (WP166B)
-Plastic BUIS Sight (Black)
-6 Position Stock Pipe (WP59)
-Crane Type Buttstock (Black)
-Hammer Set (WP11)
-Steel Stock Ring (WP26)
-M4 Steel Sear (WP33)
-M4 Bearing Hammer Pin Set (WP34)
-Cocking Handle (CNC Process)
-M4 Hammer Lock (WP57)
-Steel Magazine Catch
-Steel Selector
-GBB S Forward Assist (Silver) (WP181)
-M4 Aluminum Buffer (WP81A)
-Complete Bolt Carrier (Negative Pressure)(Gold Chromic Coating)(WP179)
作者: kai_matt    時間: 11-4-2017 08:57     標題: 回覆 26# 的帖子

唔該師兄,得閒去望望
作者: kai_matt    時間: 11-4-2017 09:01     標題: 回覆 27# 的帖子

無對比由身可,兩個身拼埋,gp嗰個肉到
作者: kai_matt    時間: 11-4-2017 09:03     標題: 回覆 28# 的帖子

你有話有短版?無理由唔知架

作者: 2slow    時間: 11-4-2017 09:08

引用:
原帖由 gainax 於 11-4-2017 07:24 發表
G&P SAI 10.5" Gas Blowback-48 (Short) (Limited Quantity)
-WOC48S
**Licensed by Salient Arms International**
***Had licence from Magpul PTS***
Magazine Capacity: 39
Length: 730mm / 810mm
Weight:  ...
呢set野用真數身?
作者: near104    時間: 11-4-2017 10:08

雖然成槍係CNC身但係都係WA數隻身短左 PRIME BOLT一樣落唔到.....
作者: 2slow    時間: 11-4-2017 10:15

引用:
原帖由 near104 於 11-4-2017 10:08 發表
雖然成槍係CNC身但係都係WA數隻身短左 PRIME BOLT一樣落唔到.....
落到, 要拆前後pin落
作者: 520df10    時間: 11-4-2017 10:37

引用:
原帖由 kai_matt 於 11-4-2017 09:03 發表
你有話有短版?無理由唔知架

我係有
但169美金果隻睇相又唔太差°°°
朋友又話實物質感唔似
莫非掛羊頭......

圖片附件: df.jpg (11-4-2017 10:37, 83.65 KB) / 該附件被下載次數 183

作者: gainax    時間: 11-4-2017 10:58

引用:
原帖由 near104 於 11-4-2017 10:08 發表
隻CNC都係WA數? 睇R@條片係真數樣式連個選掣固定座都係跟返以前派身一樣,唔同WA數多件上面圖銀色舊座裝Buffer Lock

唔通個身做真數樣式但特登做短D

圖片附件: 5474879.jpg (11-4-2017 10:58, 64.76 KB) / 該附件被下載次數 185

圖片附件: 34252352.jpg (11-4-2017 10:58, 54.39 KB) / 該附件被下載次數 177

圖片附件: wp98_2.jpg (11-4-2017 10:58, 43.73 KB) / 該附件被下載次數 186

作者: gainax    時間: 11-4-2017 11:11     標題: 回覆 34# 的帖子

睇個樣就係真數款,但佢要做返短WA長度比真數短5MM(更正返)就睇唔出
要揾件真數身例如井記大蛇VVEVFZ上或下身互裝先知

作者: kai_matt    時間: 11-4-2017 14:15     標題: 回覆 37# 的帖子

望過實物就覺得好大分别
質感咪佢平時啲青蛙身咁
作者: gainax    時間: 11-4-2017 16:11

引用:
原帖由 kai_matt 於 11-4-2017 14:15 發表
望過實物就覺得好大分别
質感咪佢平時啲青蛙身咁
豬皮表面處理工藝平既都係焗漆加上鑄造就係平時青蛙身既質感 同cnc陽極個feel完全兩回事,以前我正是為左質感換左派身所以咁清楚
既然都係真數樣,有冇爭個5mm其實都可以接受既,最緊要做得靚仔似樣
作者: kai_matt    時間: 11-4-2017 17:09     標題: 回覆 41# 的帖子

一句到尾, 6.7k我接受,扺玩的
作者: 2slow    時間: 11-4-2017 17:11

引用:
原帖由 kai_matt 於 11-4-2017 17:09 發表
一句到尾, 6.7k我接受,扺玩的
無錯, 最緊要自已喜歡...

話時話,條金bolt係咪真數長度呢?
作者: near104    時間: 19-4-2017 12:32

引用:
原帖由 gainax 於 11-4-2017 10:58 發表

隻CNC都係WA數? 睇R@條片係真數樣式連個選掣固定座都係跟返以前派身一樣,唔同WA數多件上面圖銀色舊座裝Buffer Lock
唔通個身做真數樣式但特登做短D
小弟有prime果隻SAI身 再入多左g&p枝GRY以為一樣數 第一件事就係交換上下身 點知g&p隻身短左 結果賣返枝g&p出去
作者: billyho0    時間: 16-5-2017 15:50     標題: 回覆 7# 的帖子

請問個托有冇散賣?如有,可在邊度買到?
謝謝!
作者: gainax    時間: 16-5-2017 20:08     標題: 回覆 44# 的帖子

即是cnc個隻是真數豬P是WA數 可能佢唔想直接打擊自己套貴身做返WA掛
作者: hokleungchi    時間: 28-5-2017 19:09

引用:
原帖由 kai_matt 於 7-4-2017 20:11 發表
好耐無行槍街,今日一早收工就去睇下
見到明搶有枝SAI M4,心郁郁想入wok kit散砌;
計計條數,身,骨,管,金bolt carrier, 銀forward assist, grip,stock各樣都唔平…
咁就叫佢拎成槍睇下,一睇個身好似同佢show ...
請問下原裝係咪跟枝鏡。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0